icon

Čo robiť, keď muž chce dve deti?

1. jún 2024

Možno to niekomu príde zvláštne, ale ja som asi odkakživa nastavená tak, že jedno a dosť, jedine čo by som predychala su dvojičky, ale určite by som nechcela dve deti. Neviem si to predstaviť, nechcem si to predstaviť a dosť ma mrzí, že mame na to iný názor. Ani jeden nechceme ustúpiť, takže som zvedavá ako to s nami dopadne….

klimkaa
2. jún 2024

Nebudem tu polemizovať ci jedno alebo dve a tie výdavky uz dupľom nie mala som dve jedno mi tragicky zahynulo takže som vďačná ze som mala dve deti. A keď sa na to pozriem logicky tal by som aj päť chcela len aby boli pri náš keď aj biednejsie ale to pochopí len ten co to zažil

aurora33
2. jún 2024

@drahomirrra absolutne s tebou suhlasim

lenkakravcova
2. jún 2024

@janette2021 asi si si to neprečítala dokonca čo som napisala. Tak skús ešte raz: Problém nie je to, že ona je karieristka, ale že on chce ženu ktorá chce mať deti.
Že sa proste nezhodnú na Tom čo v živote chcú. A tam je lepší rozchod než nedosiahnut to čo by si obaja priali. Lebo počet detí a rodina je takmer to najdôležitejšie v živote - či ju chce niekto malú alebo veľkú alebo ju nechce, je to jedna zo základných otázok kde by sa mali zhodnúť.

lenkakravcova
2. jún 2024

@zuzanockamt je karieristka. Nikde nepísala, že by jej potreby neboli naplnené keby mala o jedno dieťa viac.
Aké totiž potreby? Dovolenka navyše? Alebo byť v práci a budovať si kariéru?
Čo iné sa nenaplní pri dvoch deťoch v porovnaní s jedným?
Mám tri a teda rozdiel jedno, dve alebo tri nie je veľmi veľký - oblečenie, hračky, to ide jedno po druhom, ešte rodina donesie. Keď pochádzajú obaja z jednodetnych rodín tak starí rodičia sa budú prebiehať v obdarovavani deti, takže tam núdzu určite trieť nebudú.
Riešiť teraz krúžky ktoré budú mať deti o 6-10 rokov je výhovorka.
Však nech to normálne pomenuje: je karieristka a nechce byť roky na materskej. Nechce sa starať ani len o jedno dieťa poriadne (už pred jeho počatím rozratava čas 1:1 s mužom). To je typický príklad karieristky. Už väčšou karieritkou je snáď len taká čo nechce mať deti žiadne. To je už ale ten najvyšší level. 🙂

zuzanockamt
2. jún 2024

@lenkakravcova Ty to posúdiť nevieš. Nepracuješ. A áno, je veľký rozdiel jedno a dve deti.
A kto si ty, že zhadzuješ ženu, ktorá to nemá nastavené ako ty - byť doma a rodiť?

janette2021
2. jún 2024

@lenkakravcova dočítala som do konca. Reagovala som len na niektoré tvoje vyjadrenia.
Ak sa mám vyjadriť k tomu rozchodu, tak nemyslím si, že rozdiel medzi tým, mať jedno a dve deti, je tak veľký aby to bolo na rozchod. Iná vec by bola, keby jeden z nich chcel jedno a druhý štyri. Alebo jeden z nich žiadne a druhý by chcel dieťa.

miska333
2. jún 2024

My sme vždy chceli 2 a teraz máme 3 😀

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
janette2021
2. jún 2024

@lenkakravcova pri všetkej úcte k tebe a tvojim životným prioritám, musím ti napísať, že tvoje vyjadrenia sú zveličujúce, vychádzajú z tvojich dohadov bez znalosti autorkinho života a teda sú veľmi manipulatívne. Tvoje vyjadrovanie je urážlivé.
Ja chápem tvoj postoj, pretože mám tri deti, a zvládla by som aj štvrté. Ale človek by mal mať pochopenie pre to, že niekto iný má iné priority, a prispieva do našej spoločnosti inými hodnotami. Moje sesternice majú každá jedno dieťa a vďaka ich kariére prispievajú na to, aby štát mohol finančne podporovať aj mňa, kým som bola 10 rokov na MD. Ja som zas prispela do spoločnosti troma deťmi, ktoré dúfam že vychovám tak, aby boli užitoční. Nikdy si nedovolím kritizovať ich rozhodnutie, a nedovolím ani im kritizovať moje.

michalabu
2. jún 2024

Nemyslim, ze nad týmto sa treba znepokojovat dopredu. Ja som velky planovac, ale deti sa planovat nedaju, lrn scasti. Mozno sa nepodari ani jedno. Ak sa podari, najma aby bolo zdrave. A mozno muz naozaj zmeni nazor, mozno aj ty. Ja som chcela vzdy jedno dieta, s podobnym zmýšľanim ako ty. Muz chcel tri. Prvy bol syncek a na začiatku to bolo náročné. Ta zmena v živote a dalsie veci. Utvrdila som sa, ze jedno staci, druhe isto nie. Ked mal dva roky sa ale nieco sa zmenilo a zhodli sme sa s manželom, ze chceme druhe babo. To sa ale podarilo a prišlo na svet az po troch dalsich rokoch, minulu jesen nam pribudlo dievcatko. A aj ked obe svoje deti nadovšetko ľúbime, aj manzel povedal, ze tretie by sme uz nedalo, casovo a aj kvoli veku. Mame 34 a 36 rokov. Tymto chcem povedať ze aj ked ste terazz o niečom presvedceni, casom sa to moze zmenit. A navyse pri tehotenstve, porode a pod. kopec veci neovplyvnite. Potom po prvom sa vzdy mozete racionalne vyhovoriť na vek, ak by sa u vas oboch nic nezmenilo. Nie je to ale dovod sa bopred stresovat. Uplne ina situacia by bola, kebyze jeden z vas chce deti a druhy vobec. Tam je nižšia pravdepodobnost, ze sa lusia casom zladia.

lenkakravcova
2. jún 2024

@janette2021 nikde som nepísala, že je nesprávne alebo zle ak by chcela jedno dieťa a kariéru. Slovo karieristka nie je negatívne - teda aspoň pre mňa. Nemyslela som to v negatívnom slova zmysle, iba ako popis skutočnosti.
Písala som len o Tom že je fajn si to ujasniť a keď to chce jej muž inak, tak sa radšej rozísť aby si každý z nich našiel svoje životné šťastie.
Nechcem aby to vyznelo ako znevažovanie autorky. To som nemala a nemám v úmysle. Len je fajn veci pomenovať priamo.

A čo sa týka toho že píšeš že jedno alebo dve deti nie sú rozdiel, tak pre mňa osobne by to bol dosť veľký dôvod na rozchod. Takže si viem predstaviť že sa kvôli tomu s ňou jej muž rozíde. Túžba po deťoch a rodine v živote je u niektorých ľudí dosť veľkou prioritou.

erika237
3. jún 2024

@jozko_z_lesa ako konkretne ma mal surodenec ineho pohlavia pripravit na zivot? Sa pytam realne lebo splnam tento predpoklad a nemala som pocit pripravenosti.

jana_eyre_2
3. jún 2024

Aj ty, aj muž sa rozhodujte o počte až keď to prvé dieťa budete mať.. obaja môžete dieťaťom diametrálne zmeniť názory..

slovakboy
3. jún 2024

Deti nie sú cieľom manželstva ale jeho plodmi. Buď ich prijmete alebo nie. V kostole sa na to pri svadbe pýtajú. Či prijmete deti keď prídu.

basska_b
3. jún 2024

Necitala som celu diskusiu, ale ked mne byvaly frajer povedal, ze chce len jedno dieta, tak uz bol byvaly... naco robit nestastneho bud jedneho alebo druheho

janage
3. jún 2024

A môžem sa spýtať, či máš vyčíslené koľko ťa bude stáť pes? Veterina, jedlo, zabezpečenie počas vašej dovolenky, či už ho vezmete so sebou, či necháte strážiť, daň, veci potrebné k jeho starostlivosti?

K veci. Pôvodne sme chceli tak 3 deti.
Prvé sa narodilo tak náročné, že muž bol 1000% presvedčený, že ďalšie nechce. Ja som ani nepomyslela od vyčerpania na nejaké ďalšie. Prešli asi 4 roky a už chcel, s tým, že on by nikdy nič také, že už nechce ďalšie nepovedal. Ja som nechcela. Veľa som rozmýšľala a nakoniec som súhlasila, aby prvé malo súrodenca. Vnútorné som sa s tým vysporiadavala dlho.
Neskor by sme prijali aj tretie, ale nezhodli sme sa v tom, že kedy a tak to odznelo do stratena.
Po rokoch môžem povedať za seba, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote.
A áno je to finančne náročnejšie mať 2 ako jedno. Ale zároveň vidím, že nedať deťom všetko a hneď ako si zaželajú je na nezaplatenie. A niečo nemajú vôbec.

Ak má človek len jedno dieťa je prirodzené, že sa na neho viac upne, viac sa bojí, viac mu vyjde v ústrety a ťažšie mu hovorí nie. Viac mu dopraje (času, financii, svojej pozornosti), veď má len to jedno.

A áno, môžeš ostať sama, môže sa niečo prihodiť tebe, mužovi (tu predpokladam, ze pragmaticky človek má perfektnú poistku) ale tak ako sa môže stať stať vám, môže sa aj dieťaťu. Samozrejme, že žiadne ďalšie dieťa ti nenahradí to, o ktoré by si prišla, ale máš tú vnútornú motiváciu to nazvem, že musíš sa pozbierať lebo je tu ďalšie dieťa, deti čo ťa potrebujú

Samozrejme, že vzťahy môžu mať súrodenci aj zlé aj sa časom môžu meniť či už k lepšiemu či horšiemu. Presne tak ako aj váš vzťah s mužom.

Dôvod zmeny názoru manžela je aký? Lebo o tom si nenapísala nič.

V mojom okolí poznám rodičov čo prežili svoje deti, ktoré odišli ako babatka v brušku, ked už bolo cítiť ich pohyby, tesne pred pôrodom, v detstve, v puberte. Poznám deti, ktorým zomrel jeden z rodičov počas ranného detstva, počas ZŠ aj SŠ. Vždy to tých ľudí, čo ostanú poznačí.
Píšeš, že teraz nebudeš riešiť smrť či chorobu dieťaťa lebo...sa s tym vysporiadaš potom. Ale s možnosťou, že sa niečo stane a ostane len jeden rodič plus dieťa, počítaš. Prečo raz áno, raz nie?
Ak si taká pragmaticky mala by si brat do úvahy už teraz obe možnosti alebo ani jednu.
A ešte jedna pragmaticka poznámka. Ak sa rodičom narodí choré dietatatko(nie vsetko sa zisti vocas tehotenstva), či počas života ťažko ochorie, stane sa nehoda, úraz s trvalymi následkami, tá finančná náročnosť je kľudne vyššia ako pri 3, 4 zdravých deťoch.

mariazatkova
3. jún 2024

Môj muž mi hovoril ešte pred svadbou ze by chcel 3 deti. Ja som mu povedala ze ja tak skôr dve. Po prvom dieťati som ho ja musela prehovárať na druhé. Ale tak zas nebolo to ťažké prehovaranie. A stačí nám to takto obidvom.

bonboniera
3. jún 2024

@drahomirrra na jednej strane chapem ako to myslíš ale prepáč, na pripecene komenty o tom ako je autorka sebecka bezcitná karieristka ktorá si musí urobiť aspoň dve deti lebo otca kona bratovi jedno decko umrelo a teraz “je doma prazdno” sa podľa mňa normalne reagovať nedá. Ženy jej vypisujú bludy, sú arogantne ako prvé a keď dostanú adekvátnu odpoved vrieskajú o tom aká je autorka nepríjemná 🤷‍♀️ sebareflexia nikde (ako v každej téme na MK)

autor
3. jún 2024

@lenkakravcova to že ty chceš byt maminka pri hrncoch a teší ťa mať zadefinované mužské a ženské role je v poriadku. Ale nemusíš sa teraz tváriť ako že si niečo viac, alebo lepší človek, len preto, že ja to tak nemám. Nie som karieristka. Nie som na vedúcej pozícii ani o to nemám záujem. To, že do prace chodim rada snáď ešte nie je karierizmus.

aurora33
3. jún 2024

Vieš, ale dá sa aj mať deti aj sem tam stat pri hrncoch, aj chodiť rada do prace, aj deťom platiť kruzky a výlety. Dá sa všetko keď sa chce.

autor
3. jún 2024

Okej, končím túto debatu, lebo na toto sa ani slušne reagovať nedá. To, že veci vidím inak a snažím sa myslieť hlavou a nie šuškou snáď ešte neznamená že som arogantná. Že si priznám moju finančnú situáciu ešte pred tým, než si ju skurvím? To je sebecké? Že riešim aké budú výdavky o 5-10 rokov? To je paranoidne? Akože nechcem vám nič hovoriť, ale dieťa je záväzok na via ako 10 rokov a teda mi príde dosť odveci sa pozerať na polroka dopredu a to nie je žiadna paranoja ale realita. To, že niekomu dieťa umrelo? Mrzí ma to, ale nie je to pre mňa relevantné. Moja kamoska nechce deti lebo jej v mladom veku umrela matka a nechce byť zodpovedná za takú bolesť keby sa to stalo aj jej. Tiež to pre mňa nie je relevantne. Faktom je, že výdavky pri dvoch deťoch väčšie sú. A to ako chceme naše peniaze utratiť je každého vec. Ja radšej budem investovať aby som tomu jednému mohla dať solídny štart do života, alebo aby som mala na dôchodok a nebola odkázaná na starostlivosť od môjho dieťaťa. Než aby som rodila jak jabloň a potom deti ešte vydierala s tým, že ja som im dala život tak nech sa o mňa starajú.
Ešte taká jedna vec. Ak je pes zbytočný výdavok, tak to sa môžeme na všetko pozerať ako na zbytočne výdavky. Deti su zbytočne, záhrada je zbytočná, všetko čo robime mimo toho aby sme sa udržali pri živote je zbytočne

drahomirrra
3. jún 2024

@bonboniera Však ok. Ale čo sa dá reálne na takúto blbú tému napísať? Veď baba ešte ani dieťa nemá, netuší vonkoncom o čom píše a už polemizuje, koľko áno a koľko nie a prečo a začo. Veď vo všeobecnosti, pokiaľ sa dvojica na tomto nezhodne, nie je to dobre a treba ísť od seba.

autor
3. jún 2024

@aurora33 lenže ja nechcem, keď niekto chce je to super

autor
3. jún 2024

Keďže je môj muž ten, ktorý chce druhe dieťa mal by byť ten, ktorý zabezpečí dostatok financií. Ono pri druhom dieťati by sa jednému z nás príjem tak či tak znížil.

drahomirrra
3. jún 2024

Bože dobre autorka, už si sa rozlúčila tak čau. Ozvi sa, keď to prvé decko mať budeš, potom aspoň budeš vedieť, o čom točíš.

autor
3. jún 2024

@drahomirrra no lenže podľa tvojej logiky ešte ani jeden nevieme čo chceme, čiže nemáme ani dôvod na rozchod… tak jak to je?

drahomirrra
3. jún 2024

Máte. A ty si nájdi niekoho, kto chce len jedno dieťa a nepopustí, ani keby čo bolo. A tvojho muža nechaj dobrej žene, čo mu dá deti. Thats all.

autor
3. jún 2024

@drahomirrra ty si protirečíš strašne. Na jednej strane nemáme ako vedieť čo to obnáša, čiže by sme na to nemali mať relevantný názor a na strane druhe sa ma so mnou rozísť, lebo mame rozdielny názor na zásadnú vec. Tak ja ho teda nechám nejakej žene, ktorá chce mať veľkú rodinu a po prvom zmení názor lebo zistí, ze toto od života nechce. A všetci budú spoko

simca06022011
3. jún 2024

tak sa rozved. Urcite na otazke kolko deti niekto chce, priotm nema este ani jedno, padne nejedno manzelstvo. Proste bud sa prestan nad tym pozastavovat, lebo naozaj nemozes veidet, ci zmeni/nezmeni nazor niektory z vas.. alebo to povazuj za definitivny rozchod vasich nazorov a snov a tuzob a planov.. a chod z kratsej cesty.

Podla mna je uplne zbytocne sa o tom hadat, ty nevies kde budes o 2-3-4-10 rokov s muzom , s pracou, placou ani nicim.. kedykolvek sa uplne mozu prehodit aj tvoje priority, a jeho tiez. AK su len financie problem, vies to zmiest zo stola raz dva aj bez hadok.. ano moj drahy, budeme mat dve, tri, desat deti... ked donesies 2-3-4x vyssiu mzdu mozeme sa o tom zacat bavit a podobne... ale kazdy najlepsie sam uvidi, ked ma finnacovat jedno dieta, skolku, skolu + aktivity atd, ako mu to vychadza/nevychadza. Niekomu prost etreba skusenost a nie len rozpravat sa a hadat sa o niecom imaginarnom.

Ako vlastne by si to chcela teraz vyriesit?

jana_eyre_2
3. jún 2024

Kks, niekedy žasnem ako ženy dokážu do seba navzájom vŕtať keď majú rozličné názory a pohľady na život.. ako vždy pri téme deti a následný život s nimi.. jednoducho si na toto nejako neviem zvyknúť že furt ľudia musia presviedčať o tej svojej pravde 😒