icon

Hádate sa v rodine kvôli politike?

26. máj 2025

U nas je to celkom naloz. Muz fandi uplne inej strane ako ja, svokor ma tiez svoje nazory a ked sa stretneme na navsteve, niekedy to vyusti do celkom hustej debaty. Najhorsie ked sa zacne riesit kto za co moze a preco je dnes vsetko na prd... S detmi o tom velmi nehovorime, ale starsi syn sa uz zacina pytat a ma aj svoje nazory zo skoly. Nechcem aby mal len jeden pohlad, ale zaroven ho nechcem uplne pliest.

cyberk
26. máj 2025

S manzelom sme za jedno, nasi rodicia su opak, ale tu aj dost vidno kto je vzdelany a intelgentny a kto nie. Rozoberat politiku na navsteve u nich sme zakazali, dezolat, dezolatom ostane. Sama vidim aj tu na MK, ze presne o tych, co som si aj myslela, ze maju o koliecko menej, tak ti aj volili smer.. 🫣

sevrin
26. máj 2025

Nechaj dezolátov argumentovať. Také ticho nastane, až ti v ušiach začne zaliehať.

bosorkabb
26. máj 2025

Na rodinných stretnutiach politiku neriešime.
Nevidím dôvod sa hádať o politike. Každý má svoj názor, svoju stranu ktorú volí a beriem to tak že je to jeho vec. Tak či tak nezmení názor len preto že ja mám iný.
A to máme v okolí aj v rodine zastúpené asi všetky politické strany. Ak sa niekto priamo opýta koho som volila, odpoviem. To je tak všetko.

ema22270
26. máj 2025

My to nerozoberame takmer vobec, ja mam jasny nazor, manzel nakoniec voli podobne ako ja, aj ked si somre popod nos. Nasi kamarati co viem napr volit nechodia, ale hadat sa a nimi kvoli tomu nebudem. Ked by mi niekto povedal ze voli SNS, Smer a bude sa tym este chvalit tak si urobim svoj nazor na neho. Popravde som takto z fb par ludi vyhodila, lebo ked niekto zdiela Uhrika a pod, tak to nie.

veronka1996
26. máj 2025
@darmasiswa

@veronka1996 tvoj prispevok znie velmi agresivne, urazas v nom inych, co nezdielaju tvoj postoj, nemas v nom kusok tolerancie, naopak, pohrdas tymi, ktori maju iny nazor, myslis, ze toto je dobra ukazka, ako komunikovat, ako tolerovat, ako argumentovat a byt slusny?

@darmasiswa Bola som počas covidu napadnutá na Hodžovom námestí v BA prívržencami Smeru a Republiky, keď tam mali stretko organizované Smerom, Republikou a SNS. Išla som náhodou okolo - potrebovala som sa len dostať z jednej strany mámesti na druhú a slovne a fyzicky ma napadli, lebo som mala na tvárí respirátor. Doteraz mám z toho traumu. To bolo niečo otrasné. Odvtedy sa týchto ľudí bojím a pľujem na nich!

nyusika
26. máj 2025
@darmasiswa

@nyusika je rozdiel povedat svoj nazor slusne, vediet ho argumentovat a pocuvat druhu stranu, popritom akceptovat a tolerovat nazor inych, a je rozdiel byt agresivny a urazat inych, a ceresnickou je alibisticky obhajit svoje nevhodne prezentovanie za chovanie inych, taketo spravanie podnecuje k nevrazivosti, a potom sa cudujeme, co sa deje s ludmi a co vyrasta s dnesnych deti, odpoved je v prispevkoch, to co vidia deti v rodinach, podla toho vacsinou pokracuju

@darmasiswa ja uz nemam zaujem argumentovat, pocuvat a slusne diskutovat s "druhou" stranou.
konkretne kroky sucasnej vlady ma presvedcili o tom, ze je tam len banda zlodejov, mafianov, alkoholikov, fasistov a xxx...a pokial toto volici nevidia, su presne taki isti.

preto plati to, co som napisala vyssie - ignorujem, nediskutuje, nemam potrebu si o noch mysliet noc dobre.

siska53
26. máj 2025

Nie. Su dolezitejsie temy ako debata o tych, ktorym na nas nezalezi.

nyusika
26. máj 2025

inak, len taky postreh z tejto konkretnej diskusie

tie, co pisu, ze s rodinou a na rodinnych stretnutiach politiku nerozoberaju su sympatizantky sucasnej vladnej koalicie 😀

fakt by so0m chcela citat/poznat nazor na tuto istu temu id tej pricetnesej casti rodiny

diewcatqoo
26. máj 2025

S manzelom mame na politiku rovnaky nazor. S rodicmi a svokrovcami diametralne odlisny a ked sme na navsteve, politickym temam sa snazime vyhybat. Uz nemam sily kohokolvek presviedcat, ze to, ze sa nemaju az tak dobre, ako by chceli, moze ta strana, ktoru volia a nemam sily a ani chut niekoho donekonecna presviedcat, ze Rusko je agresor.

zuzanita1609
26. máj 2025

U nás v tej vzdialenejšej asi osvietilo strýka, ktorý bol vždy volič smeru a sns. Naposledy keď sme sa rozprávali a prišla téma politika,pekne mu to vyargumentoval môj najmladší brat. Nehádali sa,len mu vysvetlil,že kým sa nezmení myslenie a nie za každým rohom stojí bubák, ktorým strašia len aby rozdelili ľudí,nikdy nebude pokoj. Že či videl vôbec niekedy niekoho z lgbt,či videl niekedy migranta,keď nikdy nevytrcil nos zo svojho okresu 😆. Potom dodal,radšej vol KDH,to je najlepšie riešenie pre konzervatívca 🤭.

darmasiswa
26. máj 2025
@veronka1996

@darmasiswa Bola som počas covidu napadnutá na Hodžovom námestí v BA prívržencami Smeru a Republiky, keď tam mali stretko organizované Smerom, Republikou a SNS. Išla som náhodou okolo - potrebovala som sa len dostať z jednej strany mámesti na druhú a slovne a fyzicky ma napadli, lebo som mala na tvárí respirátor. Doteraz mám z toho traumu. To bolo niečo otrasné. Odvtedy sa týchto ľudí bojím a pľujem na nich!

@veronka1996 je mi luto negativneho zaztku, ale napadnutie trebalo okamzite riesit oznamenim na konkretne osoby, zovseobecnujes konanie jednotlivcov na celok, pritom uplne vsade najdes rozne typy ludi, ktori prekracuju heranice, tam sa treba branit, ale urazat za iny nazor ako mas ty, nie je prikladom tolerantnosti a slusnosti, tvojim prispevkom si sa presne rtak isto agresivne a nevhodne odprezentovala ako ti, ktori teba napadli, v com je rozdiel medzi tebou a tymi grazlami?

really8
26. máj 2025

Muz sa hada s maminym partnerom ktory je silno protiukrajinsky. A my vsetci sme ovce co zeru vsetko co dennik n napise. Problem je ze nevie byt ticho. Ani moj miz ked pocuje tie blbosti.

lucia13022023
26. máj 2025

Nehadame, lebo to nemá význam. Starká a starký sa nezmenia, my "mladí" si tiež volíme svoje.. Pre dobro všetkých sa o politike nebavíme🤣
Ale inak muža by som nevedela mat takého, ktorý by mal diametrálne rozdiely názorov ohľadom politiky. Je to jedna z najdôležitejších vecí..

darmasiswa
26. máj 2025
@nyusika

@darmasiswa ja uz nemam zaujem argumentovat, pocuvat a slusne diskutovat s "druhou" stranou.
konkretne kroky sucasnej vlady ma presvedcili o tom, ze je tam len banda zlodejov, mafianov, alkoholikov, fasistov a xxx...a pokial toto volici nevidia, su presne taki isti.

preto plati to, co som napisala vyssie - ignorujem, nediskutuje, nemam potrebu si o noch mysliet noc dobre.

@nyusika kazdy ma pravo na svoj nazor, je rozdiel ale byt slusny, a davat priklad vlastnym detom, a je rozdiel byt netolerantny k inym nazorom a byt utocny. Ludia sa nevedia navzajom pocuvat, aj ty si tu napisala, ze odmietas o inych nazoroch diskutovat, si si tak velmi ista, ze len ty mas pravdu? Ze naozaj chapes a poznas veci komplexne a v suvislostiach? a neide iba o politiku, ta len aktualne zretelne poukazuje, ako ludia reaguju, ako sa lahko daju ovplyvnovat, ako je lahke ludi dostat tam, kam niekto chce

pikachu999
26. máj 2025

Nebavíme sa a ani nezaujímame o politiku mimo volieb.. a máme kľud

hopatko
26. máj 2025

A este napisem, preco je velmi dolezite diskutovat v rodine aj o politike. Mojho muza najmaldsi brat, o 14 rokov mladsi od neho, generacny rozdiel, stale byva u rodicov, len koncerty, pivo, pochybna partia. Zacal pred niekolkymi rokmi sirit bludy a velebit uhrikovcov a inych nackov. Dlho, vela, neunavne, trpezlivo a niekolko rokov som s nim diskutovala, vysvetlovala, argumentovala. V poslednych volbach volil PSko a za prezidenta Korcoka 😉 s nadsenim mi normalne pred volbami telefonuje, diskutuje, radi sa a necha si vysvetlit veci, a to nie len o politike. Som na neho velmi hrda. Takze nie len, ze ma zmysel diskutovat, je to priam potrebne a nevyhnutne.

ivik4
26. máj 2025

Nie vobec

gaborka28
26. máj 2025
@nyusika

inak, len taky postreh z tejto konkretnej diskusie

tie, co pisu, ze s rodinou a na rodinnych stretnutiach politiku nerozoberaju su sympatizantky sucasnej vladnej koalicie 😀

fakt by so0m chcela citat/poznat nazor na tuto istu temu id tej pricetnesej casti rodiny

@nyusika mylis sa 🙂 ja napriklad absolutne nie som sympatizantkou sucasnej vladnej koalicie, naopak, moj otec ano. politiku nerozoberame presne preto, aby sme sa nepohadali, pretoze rozumna diskusia zo strany mojho otca nie je mozna. beriem to tak, ze je to clovek, ktory zije zivot rano do roboty, poobede z roboty, ponadavat na politiku a ist spat. napriek tomu su to moji rodicia a nemam zaujem prerusovat kontakty alebo sa vadit kvoli sprostej politike. nebudem tvrdit, ze jeho nazory akceptujem, skor smerujem energiu k mojim detom, ktorym vysvetlujem, preco mam iny nazor a snazim sa to podkladat faktami. s detmi sa bavim o politike otvorene - primerane ich veku. myslim si, ze to je dolezite - vychovavat generacie, ktore budu diskutovat bez urazok a je jedno, aku maju politicku preferenciu. co aj v tejto diskusii vidiet, ze to mnohi dospeli nedokazu a preberaju to aj deti. po volbach prisiel starsi syn zo skoly s tym, ze jeho spoluziak sa pytal, ktori rodicia volili smer a povedal, ze s nimi sa uz nikdy nebude bavit, lebo su to sprosti dezolati. takze asi tolko k tomu... a nie, smer ani nic podobne som nevolila.

abbey1
26. máj 2025

Nie, ani netuším koho kto v rodine volí. Preberáme úplne iné témy. A rovnako s priateľmi, tam síce o politike debatujeme, aj sme z rôznych spektier, ale žiadne hádky.

nyusika
26. máj 2025
@darmasiswa

@nyusika kazdy ma pravo na svoj nazor, je rozdiel ale byt slusny, a davat priklad vlastnym detom, a je rozdiel byt netolerantny k inym nazorom a byt utocny. Ludia sa nevedia navzajom pocuvat, aj ty si tu napisala, ze odmietas o inych nazoroch diskutovat, si si tak velmi ista, ze len ty mas pravdu? Ze naozaj chapes a poznas veci komplexne a v suvislostiach? a neide iba o politiku, ta len aktualne zretelne poukazuje, ako ludia reaguju, ako sa lahko daju ovplyvnovat, ako je lahke ludi dostat tam, kam niekto chce

@darmasiswa
nie, nenapisala som, ze ja jedina mam pravdu.
napisala som,z e ma nezujima nazor ludi sympatizujucich so sucasnou vladnou kolaiciou.
to je rozdiel.

nyusika
26. máj 2025
@gaborka28

@nyusika mylis sa 🙂 ja napriklad absolutne nie som sympatizantkou sucasnej vladnej koalicie, naopak, moj otec ano. politiku nerozoberame presne preto, aby sme sa nepohadali, pretoze rozumna diskusia zo strany mojho otca nie je mozna. beriem to tak, ze je to clovek, ktory zije zivot rano do roboty, poobede z roboty, ponadavat na politiku a ist spat. napriek tomu su to moji rodicia a nemam zaujem prerusovat kontakty alebo sa vadit kvoli sprostej politike. nebudem tvrdit, ze jeho nazory akceptujem, skor smerujem energiu k mojim detom, ktorym vysvetlujem, preco mam iny nazor a snazim sa to podkladat faktami. s detmi sa bavim o politike otvorene - primerane ich veku. myslim si, ze to je dolezite - vychovavat generacie, ktore budu diskutovat bez urazok a je jedno, aku maju politicku preferenciu. co aj v tejto diskusii vidiet, ze to mnohi dospeli nedokazu a preberaju to aj deti. po volbach prisiel starsi syn zo skoly s tym, ze jeho spoluziak sa pytal, ktori rodicia volili smer a povedal, ze s nimi sa uz nikdy nebude bavit, lebo su to sprosti dezolati. takze asi tolko k tomu... a nie, smer ani nic podobne som nevolila.

@gaborka28 nejde ani tak o to, ze by sme to nedokazali...ale konkretne tato situacia v mnohych z nas uz dosla do takeho bodu, ze sme rezignovali.
den co den vidime hlbsie dno, uz ked si myslis, ze hlbsie sa ist neda - vzdy sa najde nieco, co to prerazi...takze (konkretne u mna urcite) ma uz naozaj nezaujima nazor ludi, ktorych povazujem za hlupych.

a ja teda rozhodne mam pravo si toto o nieko mysliet.

zial, napriek tomu, ze moju mamu velmi lubim, zistila som, ze je taka hlupejsia. ale nic to nemeni na fakte, ze si ju vazim,ze ju zboznujem, ze jej budem pomahat tak, ako len vladzem.

a nie, nedelim ludi tak, ze ty si volil Smer - s tebou sa bavit nebudem.

al

mateson2004
26. máj 2025
@hopatko

A este napisem, preco je velmi dolezite diskutovat v rodine aj o politike. Mojho muza najmaldsi brat, o 14 rokov mladsi od neho, generacny rozdiel, stale byva u rodicov, len koncerty, pivo, pochybna partia. Zacal pred niekolkymi rokmi sirit bludy a velebit uhrikovcov a inych nackov. Dlho, vela, neunavne, trpezlivo a niekolko rokov som s nim diskutovala, vysvetlovala, argumentovala. V poslednych volbach volil PSko a za prezidenta Korcoka 😉 s nadsenim mi normalne pred volbami telefonuje, diskutuje, radi sa a necha si vysvetlit veci, a to nie len o politike. Som na neho velmi hrda. Takze nie len, ze ma zmysel diskutovat, je to priam potrebne a nevyhnutne.

@hopatko velebiť náckov je zlo. O tom netreba diskutovať. V čom ale presne spočíva tvoja hrdosť za to, že volil PS? Veď oni nestoja za nič ani ako opozícia, tak ako by vedeli byť vládnou stranou.....

klara546
26. máj 2025

Nehádame. Otec hovorí svoje a my mu len prikyvujeme hlavou aby bol šťastný.

hopatko
26. máj 2025
@mateson2004

@hopatko velebiť náckov je zlo. O tom netreba diskutovať. V čom ale presne spočíva tvoja hrdosť za to, že volil PS? Veď oni nestoja za nič ani ako opozícia, tak ako by vedeli byť vládnou stranou.....

@mateson2004 zrejme si len nepochopila pointu mojho komentu. Nikde nevelebim PSko ani inu stranu, ani nehodnotim ich vladny potencial. Som na neho hrda, ze zmenil nazor, ze sa sam rozhodol, a volil demokraticku stranu (v jeho pripade to bolo konkretne PS) a nie nackov.

nyusika
26. máj 2025
@mateson2004

@mateson2004 ako vies, za co stoja, ked nikdy neboli vo vlade ?
...ja som PS nevolila, len ma zaujima, odkial to tvoje presvedcenie, ze za nic nestoja, ked nic nemali sancu dokazat

beataxxx
26. máj 2025

Co si budeme hovorit, situacia je tak vyhrotena, ze rozdielne nazory kazia vztahy….ja mam dve kamaratky celozivotne a su smeracky…snazime sa nehovorit o politike, ale obcas si tie nazory vymenime a nie je to prijemne…….rodina sme nastastie jednotna, neviem si predstavit, ze by moje deti prebrali nazory pana fica, to nastastie nehrozi …nastastie aj moja mama je velmi progresivna….

babababka
26. máj 2025

Kvôli politike nikdy.Všetci si povieme svoj názor a hotovo.Netreba sa hádať.Nikto,nikdy nikoho nepresvieča o svojej pravde.argumentujeme .

la_dolce_vita
26. máj 2025

Nie, nehadame sa. Snazim sa o dobre vztahy v rodine a k tomu hadky nepatria. Sestra raz na otcovej oslave na neho verbalne zautocila, bolo to neprijemne, on ostal bez slov, potom ju to sice mrzelo, ale neskoro.. takze toto rozhodne neschvalujem / Smeru apod. nefandim ani nahodou.

3009
26. máj 2025

Najbližší majú rovnaké politické zmýšľanie ako ja. Priateľov si vyberám tiež s rovnakým politickým zmýšľaním, ostatným s opačným politic. zmýšľaním sa vyhýbam alebo len zdvorilostné frázy.

basska_b
26. máj 2025

S muzom mame rovnaky nazor, moja mama je taky barometer "kto vyhra volby", lebo vzdy voli najsilnejsiu stranu 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ svagor sa niekedy s mužom vadí, ale svokra napriklad, moji bratranci alebo moj dedko maju take nazory, ze je to jakz takz zlucitelne. Ale ja sa nezucastnujem tych posedeni pri vine, bud lietam za detmi, alebo vecer s nimi spim, tak to chvalabohu ani nepocuvam