Môžu rodičia brániť dospelej dcére, aby mala vzťah?
Ahojte, som normálna 22 ročná baba, ktorá má rok a pol partnera. Pochádzam z 3 súrodencov a som najmladšia. Pochádzam z východu Slovenska, partner (22r.) zo severu a spoznali sme sa v BB, kde obaja študujeme. Ide o to, že s partnerom sa stretávame v BB, kde má byt (nebývame spolu, občas tam prespávam). Moji rodičia majú obrovský problém s tým, že chcem ísť za ním, čo je, vzhľadom k tejto situácii, pochopiteľné, a neustále mi vyčítajú, že som nevďačná, že doma mi je zle, keď od nich odchádzam, že za chlapmi chodia štetky a blablabla. Už naozaj nevládzem počúvať tieto zakomplexované reči, a áno, viem, sú to moji rodičia, ktorých by som si mala vážiť. Avšak je normálne, aby dospelému človeku rodičia bránili vo vzťahu? Je to môj druhý frajer, a teda prelietavá nie som, je to slušný chlapec z dobrej rodiny a moji rodičia sa s ním už niekoľkokrát stretli. Prosím vás, povedzte mi ako riešiť túto situáciu, nakoľko takto sa fungovať nedá a ja už neviem, čo rodičom povedať.
A koľko rokov majú rodičia ak sa smiem spýtať? Možno majú len strach že aj najmladšie dieťa im odchádza z domu a oni ostanú sami... morálne otázky sú možno len zámienky aby si ostala doma, možno čakali že si nájdeš priateľa niekde z okolia a budeš im nablízku 🤷♀️ Môj muž je najmladší zo súrodencov a všetci tiež odišli z domu ... každý minimálne 130 km a oni ostali sami vo veľkom dome, deti za nimi chodia to hej ale predsa len je to iné a vždy ta návšteva odíde a oni ostanú sami ... neboja sa vaši tohto?
mozno by bolo dobre sa porozpravat, co budes takto zit do 30tky ci ako? nech si rodicia spomenu ako oni zacinali 😉
@bettieb ahoj napisem ti moju skusenost pribeh mozno pomoze.
Ja som mala 17 -nast ked som sa spoznala so svojim teraz uz manzelom. On mal vtedy 21. Teraz mame o uz o 11 rokov viac😂. Manzel uz vtedy pracoval v zahranici v Irsku takze sme sa stretavali velmi velmi malo. Po asi 1,5 roku sme sa rozhodli ze to skusime ako par. Vyedy moja mamina zistila ze niekoho mam. A ked zistila ze je starsi a pracuje v zahranici tak to boli nekonecne prednasky ako si znicim zivot a mam ruzove okuliare. Podotykam ze to uz som studovala na VŠ 300km od domua bola som samostatna co sa tyka aj po financnej stranke. Mamina sa bala ze koli nemu necham skolu a ze pojdem za nim a ze sa dam na zle chodnicky alebo ze otehotniem a ostanem sama pritom on bol tiez slusny a normalny. (Som veriaca a aj to praktizujem cize take tie intimnosti sme si nechavali az na neskor). On s tym suhlasil nikdy ma nepodviedol ani nic ppdobne ked bol v zahranici. Mame to stale nestacilo boli vecne hadky a nic nepomahalo....vzdy bola proti nemu. Potom sme sa zasnubili tak to bol dalsi sok ale predychala . A ked sme sa vzali tak odvtedy je vareny peceny u mojej maminy 🥰
Takze ja som si vztah ibranila aj napriek tomu ze rodicia s tym nesuhlasili a stalo to vela usili hadok a slz a hej bolo obdobie kedy som ho chcela nechat lebo rodicia nesuhlasia. Ale nakonoec som rada ze som to ustala a stala si za nim a mam super manzela teraz... Takze ak mu veris stoj si za nim
Ps: z krestanskeho hladiska su 3 oblasti kde ti rodicia nemozu zasahovat a nemusis ich pocuvnut a jednou z nich je prave vyber zivotneho partnera. Tak vela stastia aby ste to s rodicmi dali nejako dokopy.
@bettieb u nas to bolo rovnake. vadilo, ze som isla sem tam k frajerovi prespat. Ono pravdupovediac prestalo to az vtedy (a to nie uplne) ked som sa odstahovala....aj to sem tam maju vycitky a pripomienky ku vsetkemu. a ja som ten tip, ktory sa nevie od toho odosobnit, lebo su to moji rodicia, a vsetko beriem prilis vazne a koli kazdej vycitke sa trapim, hoci uz 15 rokov s nimi nebyvam ...stale maju na mna "paky "..... muza ide niekdy z toho rozhodit. Ale casom sa ucim sa nad vsetkym netrapit...na nic to neni dobre...
Proste klasika. Najmladsie dieta vylietava z hniezda a rodičia majú pretlak opicej lasky a vymýšľajú sebecke dôvody alebo vyťahujú nejake moralne pravidla z doby predvojnovej, ako ta udržať doma. Ak by mali výhrady k frajerovi, ku zanedbavaniu štúdia, financiam,... Tak to ešte mozeme diskutovať. Ale argumenty o tom, ze si stetka, ze dostanes koronu,... ? To kde sme.
Je na mieste položiť rodičom otázku, ako si to predstavujú a či majú pocit, ze je to najlepšie pre ich dieťa. Poznám takú ženskú. Synator ma pomaly 40, ona taha na 75. Ofrfle mu každú frajerku (najčastejšie preto, lebo nie je kompatibilne znamenie, minule jednu odpisala lebo ma vraj ciganske priezvisko), zakazuje mu chodiť na výlety, diktuje mu kedy si má vybrať dovolenku a čo ma pocas nej robiť.
prave preto to chce vela komunikacie. Rovno sa treba spytat co im vadi ? Vypocut ich a rozhodnut sa sama. Ale nie len preto, ze si od nich financne zavisla, ale aj preto, ze su tvoji rodicia a mate sa radi hladaj kompromis. Nehovorim, ze sa mas podriadit, ale hladaj kompromis. Aby vedeli, ze ich neignorujes, ale vazis si ich. Proste skus ich respektovat tak ako by si ty sama chcela byt respektovana.
@jennky13 ake kompromisy nechápem? Moja dcéra ma tiež 22 rokov a necakam, že pri výbere partnera bude zohľadňovať moje predstavy o jej partnerovi, frekvenciu ich stretávania a neviem čo. Dcéru považujem už 4 roky za dospelú, 3 roky žije spolu s priateľom v prenajatom byte, popritom študuje a pracuje a absolútne jej nekecam do toho ako žije a čo robí. Keď sa spýta na môj názor poviem, ale necakam, že bude hľadať nejaké kompromisy aby mne ulahodila. Mám pocit, že veľa rodičov považuje svoje deti za majetok, ktorý im patrí po zvysok života a majú potrebu ich dirigovať, poučovať cely život a starať sa im do všetkého.
@bettieb
Byt tebou tak ich vysmejem a poradím im nech si nájdu inú záľubu ako brániť či povoľovať dospelej dcére vzťahy, v prvom rade sa aj ty musíš spravat ako dospela, nie ako 15 ročná teenagerka
uz chapem ako to niektori rodicia prezivaju, ale nemozes takto zit, raz to proste prist muselo a s tym musia ratat 🙂
@sisaka nooo, tak to vidis ty a tvoja dcera moze byt rada, ze ta ma, ale oni to vidia inak a su to jej rodicia a prave kvoli tomu treba hladat to, aby ona mohla byt tam kde chce, ale aj to, aby neublizovala tym najblizsim co ma. Mozno jej zostanu len oni - nikdy nikto dopredu nevie.
Neverím že robíš niečo zle. Pokiaľ to nie je viera, nebude v Tom práve to že si najmladšia a rodičia dúfajú že ostaneš bývať s nimi a dochovas ich? Neviem v akom veku sú, možno to vôbec nie je tvoj prípad, len ma tak napadlo
@bettieb rodicom povedz, ze si ich nazor zvazila, a bohuzial s nim nesuhlasis. Ze Ti je luto, ale nezhodnete sa v tomto. Este viac Ti je luto, ze kvoli obcasnej navsteve u priatela ta povazuju za stetku (presne tak povedz) Ty sa tak rozhodne necitis a pod tym pojmom si predstavujes nieco ine.
Ja mam zas take zivotne skusenosti, ze ja by som moju aj pobalila (v dobrom) nech si zivot v dvojke vyskusa so vsetkym co to obnasa. Len by som ju poprosila nech sa aspon rok nevydava a dieta nech zvazuje po ukonceni studia.
Inak zaujimavy pohlad, ze ak prespi niekde dievca je slapka, ale synovia su nedotknutelni. Akoby ich tie baby donutili nasilim alebo rozum vyoperovali.

@rainee moja skončila.....po manžela si šla do kolumbie...ako rodičia s tým nenarobíme vôbec nič😉