icon

Mám 17 rokov a asi som tehotná

viki107
11. máj 2014

Ahojte neviem vlastne ako vás mám osloviť a už vôbec nie ako mám začať. Na začiatok by som sa chcela spýtať najskorej tých mamičiek ktoré si tým prešli. Mám 17r. a som tehotná na 90% chcela som sa spýtať ako ste to zvládali finančne psychicky a čo zo školou ako na to reagovalo okolie a hlavne rodina.... mali ste aj niaky príspevok od štátu či nie?? proste všetko úplne všetko lebo mam s toho fakt depresie bojím sa že sa nebudem on vedieť postarať a to aj s finančnej stránky veď som na škole ešte stále a som len v 1. ročníku... bojím sa že ked skončím školu že si budem problém mať nájsť prácu ktorá by mňa a moje dieťa uživilo.... priateľa mám ale viem ako to chodí takže nechcem sa spoliehať len na to že on sa o nás postará aj keď viem že hej ale toto sú dosť vážne veci takže spoliehať sa spolieham jedine na seba prešla som si tažkým životom ktorý ma poznačil asi tak tým že dnešnej dobe nemôžeš dôverovať pomaly ani sama sebe... Ešte by som chcela dodať poprosím aby ste si odpustili blbé pripomienky pretože sa velmi ľahko môže stať že aj vy budete potrebovat radu alebo pomoc. Ďakujem .... 🙂

anatalia77
11. máj 2014

Tiez milujem tieto nazory,ze rodicia od radosti vyskocia z koze. Vyskocia,ale od zurivosti.

viki107
autor
11. máj 2014

@maznacik007 od jeho rodiny nic necakam nenavidia ma... moji rodiacia no otec s tym v kontakte niesom a mama ta nema ani pre nas poriadne takze to je takze zlozitejsie v tomto... a na adobciu urcite nie to by som ja nezvladla....

sisaha
11. máj 2014

@mirkava mas dieta v puberte? si na neho sama? chces mi povedat, ze by si svoju dceru pochvalila a bez akejkolvek vycitky ju podporila v materstve? Dievca, ktore nezacalo poriadne studovat, zit svoj zivot? Nehovorim, ze je to cista katastrofa, urcite sa stavaju aj horsie veci, ale za pochvalu to rozhodne nestoji... Ja by som bola rovnako sklamana zo svojej dcery.., pretoze urcite hodnoty jej vstepujem od malička, chcem jej dat poriadne vzdelanie, aby sa mohla v živote uplatniť, sex a deti by mali prist rozhodne neskôr.. Ak sexovat, tak jedine s ochranou.., ak sa stane, tak niest dôsledky...

sisaha
11. máj 2014

@viki107 preco ta nenavidia? z akeho dovodu? Ak ma mama malo penazi pre vas dve, ako chces vyriesit situaciu? ty budes este 3 roky studovat, nemas istotu, ze sa po skole a materskej zamestnas.

maznacik007
11. máj 2014

@mirkava nuž nenatrafila si na pravú s týmto textom ja sama mám jedno z mojich deti z domova od biomamy ktorá bola podobný prípad a poznám veľa rôznych prípadov viem čo je to túžia po dieťaťa ktoré neprichádza ale to neznamená že sa nebudem pozerať na to reálne na to som stretla príliš veľa opustenych deti ktoré prišli na svet aj z nerozvaznosti rodičov a to v tom domove či v nových úrovniach sú ešte tie stastnejsie skús robiť terénu sociálnu prácu a vidieť na vlastne oči to čo vidím ja a ver že takýchto nezodpovednych pubertiakov budeš hnať svinskym krokom

Prioritne bude ako sa k tomu postaví otec dieťaťa a rodičia sama sa neuzivi to je realita a matka im pritom nesvietila a je nefer hádzať na ňu následky svojho konania

Podotýkam že ja mám rómske dieťa dieťa z generácie domovakov takze asi tak

viki107
autor
11. máj 2014

@karmela áno viem ten cit som pocula ze casom pride len sa bojim ci budem vediat dat tomu malemu vsetko co bude potrebovat ci ho budem vediet spravne okupkat a potobne neviem si predstavit co budem robit ak bude chorucke a podobne....

viki107
autor
11. máj 2014

@mirkava ďakujem krasne za povzbudenie pevne verim ze ju velmi nesklame to co sa mi stalo ☹

mirkava
11. máj 2014

@sisaha ano stavaju sa aj takéto veci a na pochvalu to nie je, ale ked sa to stane urcite by som ju neodsudila, mohlo sa to stat ktorejkolvek z nás v puberte a potrebuje podporu a pomoc, vycitiek má dost uz v svojej hlave, skola sa dá urobit neskor, vsetko sa da zvládnut ak clovek zabojuje a nikto ma netresvedci o tom, ze dieta je to najkrajsie v zivote v akomkolvek veku.... 17 je brutálne málo ale musi teraz prijat zodpovednost a postarat sa a aku lásku tomu malému da tak sa jej to raz vráti...

cerez
11. máj 2014

Bože ako sa to zmenilo. Ja keď som šla do prváku, tak som mala 15. Teraz 17 sú v prváku, možno v druháku. Ale to si neber osobne, to som si len pomyslela ako sa to všetko zmenilo. Tak ako sa tu niekto zmienil, nahlásiš si individuálne štúdium. Škola ti vyhovie. Len sa snaž skutočne doštudovať. Mala by si potom poberať rodičovský príspevok, tuším že nie materskú. Mamina možno bude nahnevaná, či sklamaná. Každá matka má svoje predstavy o svojom dieťati a tie sa vždy môžu rozplynúť. Sama budeš maminou a pochopíš ako ti bude záležať na tvojom dieťatku, tak ako tvojej mamine na tebe. Ale určite to po čase strávi tento šok. Určite nie si jediná, ani prvá a ani posledná násťročná budúca mamička. Držím ti palce, aby si sa zachovala rozumne. Aby si sa dokázala popasovať s povinnosťami, ktoré ťa ešte len čakajú a aby si jedného dňa zvládla aj školu a dokázala všetkým, že si to zvládla aj ako matka!!!!!!!!!! 🙂
@viki107

maznacik007
11. máj 2014

@viki107 nuž asi je zbytočne rozmýšľať nad kupkanim ak ťa nepodpori ani otec dieťaťa a mama vás ledva uživi zvaz adopciu.

viki107
autor
11. máj 2014

@maznacik007 mala som dost tazku autohavariu ....nemohla som pokracovat v studiu takze som mala odklad...

viki107
autor
11. máj 2014

@mirkava ďakujem ti naozaj krasne ze mas takyto nazor lebo ked tu vidim tie ostatne co neviedia co prezivam tak mi je az do placu a ozaj strasne moc ale ja som nechcela hnet teraz ale ked sa to uz stalo tak to musim niako riesit a potrebujem radu od niekoho a ked tak aspon sa vyrozpravat... a ked ide o financie a podobne ano to viem velmi dobre si to uvedomujem.... a ked tak koli svojmu dietatu som schopna ist aj do azilu pre mlade mamicky ale ja sa ho nevzdam...

mirkava
11. máj 2014

@maznacik007 ak si dievca uvedomuje co sa deje a chce sa postarat a berie zodpovednost tak je to OK... drzim jej palce

sisaha
11. máj 2014

@mirkava nie, mne sa to nemohlo stat v 17tich..vedela som, ze dieta v tom veku nechcem a podla toho som sa aj zariadila..

mirkava
11. máj 2014

@viki107 Velmi velmi ti drzim palce, dieta je veeeelka zodpovednost ale verim ze to zvladnes, lebo sa mi paci aky mas názor a ako to beries....

viki107
autor
11. máj 2014

@cerez ďakujem krasne áno viem ze pochopim az potom ked ja budem maminou ze moja mala zrejme ine predstavi o mne a o mojom zivote.školu chcem popri melemu spravit a ide mi len o to aby som dokazala dat vsetko co bude potrebovat moj drobec.... dakujem vam baby vsetkym za podporu ....

anatalia77
11. máj 2014

@viki107 to nie je len o kupkani,a trhani sa na diskoteku. Porozpravaj sa s priatelom aa hlavne s mamou.Od toho vela zalezi.
Musis respektovat rozhodnutie rodicov,priatela.Inak saa na tutu cestu musis vydat sama.
Dceru by som roztrhla ako zabu.Hned potom,akoby som vyletela z koze od zurivosti.

sisaha
11. máj 2014

@mirkava zodpovednost sa berie na seba vtedy, ked sa dokazem s danou situaciou vysporiadat.. Ale ona je odkazana na pomoc inych (matka, stat, otec dietata) To nie je nesenie zodpovednosti.. Ona tu zodpovednost presunula na niekoho ineho. Ktovie, ci by sa do toho krizoveho centra naozaj prestahovala, keby jej odmietli najblizsi pomoc

maznacik007
11. máj 2014

@viki107 ak predpokladas že by to po rozhovore s mamou mohlo skončiť aj tým azylakom tak si to pomaly začnite zisťovať lebo je dosť problém sa dostať ale keď nemáš osemnásť tak je domov pre maloleté matky čosi ako decak po 18 ale odtiaľ pôjdes preč a azylak ma čakanie doby samozrejme sa platí čosi rodičia ti budú platiť vyzivne ale to môže byt aj minimum kedže samy nemajú v azylaku si tak pól roka

mirkava
11. máj 2014

@sisaha 🙂 tak to je pekne

anatalia77
11. máj 2014

@viki107 viem,co prezivas,ja sama mam deti a prve som mala necakane..
Ja ti tu pisem ako matka,co musi obracat kazdu korunu,aby deti mali vsetko co potrebuju.
Urob ako uznas zaa vhodne,len som sa vzila do koze tvojej mamy..

viki107
autor
11. máj 2014

@sisaha mysliis si ze by som nesla prezila som si toho ovela viec zrejme ako ty mam toho ovela viac prezite a zrejme je aj zbytocne o tom tu rozpravat ale ked si ho chcem uz raz nechat tak asi sa on aj postaram uz niako...

mirkava
11. máj 2014

@sisaha brat zodpovednost za drobca, postarat sa o neho, najst si prácu.... vsetci okolo jej mozu pomoct ale zodpovednost je vzdy na matke.... a uz ked sa to stalo musi nejako bojovat, urcite to neurobila naschvál...

viki107
autor
11. máj 2014

@anatalia77 v pohode ved chapem... 🙂

maznacik007
11. máj 2014

@viki107 veď zajtra sa porozprávať s mamou keď príde z nočnej a uvidis na com si

dooomca
11. máj 2014

poznám veľa báb, čo otehotneli skôr a zvládli to, ale samozrejme, najdôležitejšie je, či budete mať kde bývať...ak budete mať strechu nad hlavou a podporia vás aj rodičia, tak to určite zvládnete...niektorí žijú v horších podmienkach a bez peňazí a tiež to zvládajú...a školu si môžeš dokončiť aj neskôr, ked bude bábo väčšie...ale samozrejme, že rozhodnutie je len na tebe, ty vieš akého máš priateľa, akí sú tvoji rodičia, či ti ozaj pomôžu alebo nie...ale držím palce, nech sa rozhodneš správne 🙂

karmela
11. máj 2014

@sisaha
@maznacik007 nesúhlasím s názorom aj ja mam dcérku síce je este mala ale keby sa stalo niesom nadšená urcite,ale nikdy by som si neodpustila zavrieť jej dvere pred nosom a len povedat staraj sa.A aka je doba? Už 12r mládež-vlastne este deti už sexuju,fajčia.Nieje to ľahké pre nikoho ani pre rodiča ani pre budúcich velmi mladých rodičov.Moj brat mal 17r ked splodil dcérku.teraz ma 42 a dve deti skoro dospelé a je šťastný zo svojou rodinou aj sa postaral a časom aj zabezpečil aj rodičia pomohli na zaciatku

sisaha
11. máj 2014

@viki107 mam o 20 rokov viac ako ty, takze rozhodne nemas toho preziteho viac ako ja... ok, si sa rozhodla, ze chces, tak sa budes musiet postarat. Este mi povedz ci si uzivala antikoncepciu, alebo ste sa spoliehali len tak

maznacik007
11. máj 2014

@karmela celé je to o okolnostiach a tie sa ešte nerozkryli

cerez
11. máj 2014

@viki107 Nehovorím, že to bude ľahké, ale musíš si určiť priority. Zabudnúť na to, že si tínedžer, ale že budeš mamčou. Veľa sa zmení. Kamarátky už nebudú tak často s tebou ako sú doteraz. Oni budú proste inde a ty inde. Ak toto si ochotná podstúpiť, tak to zvládneš. Ináč, moja spolužiačka otehotnela v 16 a dieťatko porodila v 17. Dnes má tri deti a najstaršia už má 21 rokov.