Mám 17 rokov a asi som tehotná
Ahojte neviem vlastne ako vás mám osloviť a už vôbec nie ako mám začať. Na začiatok by som sa chcela spýtať najskorej tých mamičiek ktoré si tým prešli. Mám 17r. a som tehotná na 90% chcela som sa spýtať ako ste to zvládali finančne psychicky a čo zo školou ako na to reagovalo okolie a hlavne rodina.... mali ste aj niaky príspevok od štátu či nie?? proste všetko úplne všetko lebo mam s toho fakt depresie bojím sa že sa nebudem on vedieť postarať a to aj s finančnej stránky veď som na škole ešte stále a som len v 1. ročníku... bojím sa že ked skončím školu že si budem problém mať nájsť prácu ktorá by mňa a moje dieťa uživilo.... priateľa mám ale viem ako to chodí takže nechcem sa spoliehať len na to že on sa o nás postará aj keď viem že hej ale toto sú dosť vážne veci takže spoliehať sa spolieham jedine na seba prešla som si tažkým životom ktorý ma poznačil asi tak tým že dnešnej dobe nemôžeš dôverovať pomaly ani sama sebe... Ešte by som chcela dodať poprosím aby ste si odpustili blbé pripomienky pretože sa velmi ľahko môže stať že aj vy budete potrebovat radu alebo pomoc. Ďakujem .... 🙂
@karmela ja mám 11 ročnú nemaluje sa nemá frajera hra sa s barbienami legom jazdi na koni hra na klaviri učí sa na jednotky bavi ju robiť rôzne grafika na pc
A teraz čo zle ju vychovávať že ani nepomysli na tulacky a sex popíšte si o tom keď bude mat tvoja dcéra 11 či 12
@sisaha môj manžel mal 21 keď sme sa brali a 22 keď sa nám syn narodil. Ja som bola 2 mesiace po pôrode v nemocnici a manžel sa staral o syna popritom chodil do práce a keď bol v práci starala sa moja mama. Plná zodpovednosť ale za malého bola na ňom. Prvá poradňa na ňom, ešte aj lekárka povedala, že prvýkrát vidí otecka samého v poradni. Takže niektorí majú zodpovednosť a vedia sa postarať. Keď som prišla z nemocnice on ma učil ako sa prebaluje, ako sa robí mlieko, obliekanie všetko. Aké návštevy u lekára kedy máme atď. Kúpaval zásadne len on, lebo ja som sa bála. Doteraz sme stále spolu, syn má 12 rokov a majú spolu neskutočný vzťah a ďalšie 2 deti 🙂
A to mával syn 6 týždňov strašné koliky, každý večer 2h vkuse revával a ja som bola v nemocnici. Muž si s nim užil, keď bol babatko. Ja som išla do nemocnice, keď mal 6 týždňov a prišla som tak mal 4 mesiace ☹
Či som ju zle vychovala tam ma byt
ahoj, nezazila som to, ale napisem ti len jedno.... teraz si situaciou zaskocena a pochopila som, ze na materstvo asi nie si este pripravená. Ale ako ti uz niektore tu napisali, dieta je dar a mysli na to, ze raz, ked uz ten "dar budes chciet" - budes nan pripravena--- uz sa nebude musiet dat... takze kasli na obavy, aj ked su v tvojom pripade opodstatnene, a tes sa 😉
@viki107 mama ráno príde či ona chodí na tyzdnovky?
Baby,priklady ktore uvadzate,su stare minimalne 15 rokov!Kazdy rok sa nieco meni,je to horsie a horsie..
Ano dieta je dar.A ked sa stane,tak sa postavit,zatnut zuby a starat sa.Nespoliehat sa na rodicov,stat ci kamaratky.Ani na modry konik.Lebo ja zavrem pocitac,a realne ma nejaka tehulka traapit nebude.Taka je skutocnost.
Toto sklo velaa znesie.
@maznacik007 pride zajtra rano...
@viki107 tak sa s ňou hneď porozpravaj a uvidis nadšena nebude ale možno ťa jej reakcia prekvapi pozitivne
@viki107 a potom daj vediet..
Ja osobne poznam dve kocky, ktore mali v 17-tich dieta a zhodou okolnosti obe do roka aj druhe 🙂 Obe sa vydavali este pocas skoly a dodnes tie manzelstva funguju. Jedna z nich uz ma dieta na strednej skole, ma nieco po tridsiatke a teraz uz moze chodit zurovat aj kazdy vikend...som ju akurat podpichovala, ze jej zacina druha mladost, lebo deti uz su v podstate samostatne fungujuce jednotky, ked neratam financie...a ja v jej veku riťku utieram mojmu babu...ale to len na odlahcenie. 😉 Obe, hoci otehotneli take mlade, to zvladli skvele a maju sa dobre. Akurat tam bola podpora zo strany rodiny a neviem, ako to dopadne u Teba. Financne to ma slobodna matka na SVK tazke, to si uvedomujem prave teraz, ked ja sama mam dieta a som financne zavisla na manzelovi. Takze v kazdom pripade to povedz mame cim skor, bude to tazke, ale prehrmi to...a samozrejme nie je to len Tvoje dieta, takze otec by mal financne prispievat, to si urcite vyries a nespoliehaj sa len na jeho dobru volu. Teraz dobra vola je, o par rokov byt nemusi. V skole si vybav odklad alebo nejaky individualny studijny plan, to sa neboj, isto Ti vyjdu v ustrety. To ci budes dobra mama teraz neries, babatko chces, aj napriek tomu, ze je to tak, ako to je a to je prvy predpoklad, ze moze byt z Teba fajn mama. Ostatne sa naucis, mama Ti isto pomoze so starostlivostou - minimalne v tom, ze Ti ukaze ako ho mas obriadit. Nie si prva, ani posledna...takze reakcie okolia si nevsimaj...okoliu sa nezavdacis nech urobis cokolvek, vzdy sa najde niekto, kto Ta bude ohovarat za nieco. Takze neodkladaj, co musis urobit, vyries si to co je potrebne a ziadne depresie, lebo sa to bude na babo prenasat. Drz sa.
Treba to v prvom rade povedat tvojej mame !
Booze..viem asi co ti chodi hlavou..strach z neistoty..zisti si na urade ci ako slobodna mamicka nebudes mat narok na nejake ine prispevky.nie je to lahka situacia ale mama ked sa dostane do role babky urcite poda pomocnu ruku.daj vediet reakciu.budem na teba mysliet
@mamama2 preco ju posielas na urad? Preco hovoris za jej mamu?
Vies v skutocnosti ako ziju?Ci mama nie je chora,ci nema financne problemy. Ci vobec CHCE pomahat dcere...
@anatalia77 to je moja reakcia 🙂 chcem jej poradit a povzbudit
@anatalia77 jasnee urcite dám vediet aj ked radsej najprv pojdem k Dr az potom budem niecho hovorit mamine ....
@bejbinka dufam ze to bude aj u mna tak platit ako u tých dvoch tvojích kamarátok ... 🙂 výživné dúfam nebudem musieť riešiť dufam v to ze spolu zostaneme.... áno viem je skoro riešiť aká budem matka a ani sa to neda dobredu povedat.... snaziim sa mysliet pozitivne ale mám obavy a to dost velké.... ale dakujem krasne sa prispevok citim sa ovela lepsie ked viem ze je mozne aj to aby to dobre skoncilo... 🙂 🙂 😉 dakujem za povzbudenie.. 😉
@viki107 na urad pojdes zbytocne mas menej ako 25 rokov zijes s mamou na davky v hmotnej nudzi narok nemas a potom aj s narokom na davky po porode je to otazne kedy budes mat osemnast... na porodne tych vyse osemsto eur nemas narok len ak splnis podmienku ze od porodu do pol roka budes mat osemnast .. o rodicak moze poziadat mama alebo pojdes na sud a poziadas o rodicovske prava ...
inak neni narok na nic ... teda kym byvas s rodicmi ked nebudes mozes ziadat od nich vyzivne ... cez sud
ale na rodicak moze ist tvoja mama alebo aj partner ak ho uvedies ako otca .. resp. on prizna otcovstvo na matrike
@viki107 ja ta len chcem podporit. ja osobne by so sa nedokozala rozhodnut byt matkou v 17tich. ale ked ty si take rozhodnutie (pod tiazou okolnosti) prijala, drzim ti velmi palce. ja som naprikladd taky pripad dieta mladej matky - mama ma mala presne v 17ke. jasne, ze najprv jej pomohli rodicia, potom svadba,potom aj surodenci ... vsetko sa dalo. mama si vsak nezodpovedne nedokoncila skolu. na druhej strane moja sestra (asi to ziskala dedicne) rodila tiez ako tretiacka na strednej 🙂 ona potom tusim na rok prerusila studioum a potom mala individualny plan - a v pohode zmaturovala. babo sme jej postrazili. mama sa v nom videla - prve vnuca, druha mladost.
takze ty sa najprv zdover mame, zavolaj ku vam frajera, utrasiete si moznosti byvania, financii a tak. potom sa budes musiet sustredit na porod a ked sa s miminom dostanes do beznych kolaji, urcite aj skolu dokoncis. budes mat individualne studium, chodit na preskusania ... vsetko sa da. a mozno aj vysku potom takto zvladnes, neboj 🙂 z toho, co pises, si rozumna, uz si kadecim v zivote presla a viez zaujat realne stanovisko. neboj, zvladnes to, jasne, ze sa budete musiet uskromnit. ale daku davku dostanes od statu, dostanes aj porodne - to si naplanuj, co z toho budes musiet kupit . veci budu najskor z druhej ruky, ale ked sa budes snazit setrit, podari sa ti kojit, a pojdes napr. do latkovych plienok, usetris. neboj, da sa vsetko a si mlada, sikovna a rozumna.
no osemnast budem mat v marci takze to by som mala tak niako rodit zrejme....neviem ako sa to pocita takze netusim ani kedy by som mala rodit... tie uradné veci to už niako poriešim hádam s maminou.. 🙂
@ukulela Ďakujem za podporu velmi si ju vážim a neuveritelne ma posilnuju vaše príspevky ...mam velký strach naozaj poviem ti mam ho strasny ale nemam strah s toho co a ako moja mama a tak ale co bude s mojou skolou potom praca a tak ci si najdem taku a podobne proste neistota .... to vsetko co mi prechadza hlavou .. toho je strasne vela ale tak rozhodla som sa ze si male necham nech je ako chce a budem sa on starat.... uz teraz ho lubim aj ked sa viac bojim ako tesiim ale je to moje dieta predsa a ja ako jeho mama musim mu dat vsetko co potrebuje a mna potrebuje ja ho proste nedam nokomu a ani ziadny potrat a ani nic podobne ... a dakujem naozaj si vazim tvoju podporu ..... hadam to zvladnem vsetko a bude dobre ... 🙂
Určitě to zvládneš zlato, jen to řekni mamce. S Boží pomocí zvládneš všechno a dítě je přece dar. Držím palce 🙂
@maznacik007 ja som nič take nenapisala,že vychovavaš zle svoju dcéru.Kazda matka chce to najlepsie pre svoje deti.Moja mala bude mať 5r a už sa chce páčiť,dáva si lesk na pery 🙂 ja nikoho neodsudzujem nikdy človek nevie čo ho v živote čaká.Myslim tym aj to,že rodičia mozu vychovať dieta podla svojich predstav,ale záleží aj na dieťati ako sa v puberte zachová.
@sisaha ani netvrdím,ze každé 12r dieťa už sexuje,uviedla som príklad ako skoro sa to začína.
@viki107 ťažko je radiť v takej situácii, veľa ľudí je proti potratom, ale ja osobne mám na to taký názor že keď viem že tomu dieťaťu nemožem poskytnúť základné potreby tak radšej si ho vziať ako potom celý život trpí dieťa spolu s tebou.
ale ako vidím si sa už rozhodla, a ty vieš najlepšie čo je pre teba to najlepšie. Ak máš mamku ktorá ti vie pomôcť v akomkoľvek smere ale teda hlavne finančne lebo povedzme si na rovinu v dnešnom svete ak nemáš peniažky tak je to na figu, ak ti vie pomôcť a potom určite aj s výchovou tak ťažko ale zvládneš to.
Strednú popri dieťaťu si dokončíš ľavou zadnou to až tak finančne náročné nie je , a potom aj robotu si určite nájdeš nejakú ak budeš chcieť, si mladá ale je veľa takých dievčat ktoré to prežili, a to že myslíš len na to nech príde víkend a a by si mohla vypadnúť niekde- tak najlepšie je ak na to celé zabudneš a zmieris sa s tým že si mladá ale tie časy pomynuli a bude tvoje srdce byť mimo tvojho tela a je to najdôležitejšie.

@karmela doba je sice zla, ale nie kazde 12 rocne sexuje.