icon

Mám 17 rokov a asi som tehotná

viki107
11. máj 2014

Ahojte neviem vlastne ako vás mám osloviť a už vôbec nie ako mám začať. Na začiatok by som sa chcela spýtať najskorej tých mamičiek ktoré si tým prešli. Mám 17r. a som tehotná na 90% chcela som sa spýtať ako ste to zvládali finančne psychicky a čo zo školou ako na to reagovalo okolie a hlavne rodina.... mali ste aj niaky príspevok od štátu či nie?? proste všetko úplne všetko lebo mam s toho fakt depresie bojím sa že sa nebudem on vedieť postarať a to aj s finančnej stránky veď som na škole ešte stále a som len v 1. ročníku... bojím sa že ked skončím školu že si budem problém mať nájsť prácu ktorá by mňa a moje dieťa uživilo.... priateľa mám ale viem ako to chodí takže nechcem sa spoliehať len na to že on sa o nás postará aj keď viem že hej ale toto sú dosť vážne veci takže spoliehať sa spolieham jedine na seba prešla som si tažkým životom ktorý ma poznačil asi tak tým že dnešnej dobe nemôžeš dôverovať pomaly ani sama sebe... Ešte by som chcela dodať poprosím aby ste si odpustili blbé pripomienky pretože sa velmi ľahko môže stať že aj vy budete potrebovat radu alebo pomoc. Ďakujem .... 🙂

doty1
12. máj 2014

Prepáč viky, ale podľa mňa si nedospelá a trochu aj nezodpovedná (asi)tehotná slečna. Netušíš čo otec dieťaťa, netušíš čo mama, netušíš kedy by bol teoretický pôrod,....a o výchove a zodpovednosti priviesť na tento svet dieťa netušíš už vôbec NIČ. Chcem sa spoliehať sama na seba 🙂 - to sa pekne hovorí, ale ťažšie realizuje.
Takže, ja byť tebou tak kápnem božskou mame. Vybalím celú pravdu a budem dúfať, že po prvom šoku začne mamka rozumne uvažovať čo ďalej. To isté otec dieťaťa.
V každom prípade ti držím palce.

lucia243
12. máj 2014

Ahoj mám 22 a otehotnela som v 19-stích v maturitnom ročníku.... Čo ti môžem poradiť ak si určite tehotná...Porozprávať sa s priateľom a mamou...čo všetko sa dá robiť, kde budete bývať...Ďalej oboznámiť triednu učiteľku a porozprávať sa s ňou, že ak prídeš do stavu, keď už nebudeš vládať chodiť do školy nastúpiš na individuálny študijný plán... Oná ti vysvetlí ako to bude prebiehať. Ďalej materskú ty poberať nemôžeš lebo nemáš odrobené nič takže máš nárok iba na rodičovský príspevok a rodinné prídavky to je spolu momentálne tých 226,72€ (každý rok sa zvyšuje) ... tie budeš dostávať až od narodenia dieťaťa. Po narodení dieťaťa dostaneš aj príspevok pri narodení dieťaťa to je 829,26 €. Ďalej si hneď vybav výživné od tvojho priateľa a súdne aby si to mala na papieri čierne na bielom, že musí platiť + a hlavne si vybav aby bolo bábo v tvojej opatere tiež súdne!! Priezvisko dáj jednoznačne po sebe....nikdy nevieš ako môže váš vzťah s priateľom dopadnúť aby si potom neľutovala ,že ma priezvisko po priateľovi ako to ľutujem teraz ja a poznám takých veľa prípadov. A ďalej ma zatiaľ nič nenapadá...keby dačo si chcela ešte vedieť kľudne mi napíš. Držím palce. Bábo za to stojí.

sansulinka
12. máj 2014

Ja zase nechapem nazor ist na potrat..ved ked viem,ze nemam nato vychovat to male tak spravim vsetko preto aby som neotehotnela a nie ze ked sa uz stane tak prve riesenie potrat.a na ten potrat 300e ci kolko to je uz ma?a ked otehotnie za 3mesiace tak znova 300e na potrat? Prve mesiace budu tazke ale zvladne to kazda, ked chce.

simca06022011
12. máj 2014

viki, kym si to neporiesis so svojimi blizkymi, nezistis si ci si na 100% tehotna, je uplne zbytocne o tom debatovat a iba sa zbytocne stresujes. V prvom rade treba rychlo konat, aby si mala viac casu na riesenie a aj na pripravenie vsetkeho co treba. Nemas na co cakat.
Mama ti najlepsie povie ako toto budete riesit, lebo pozna vasu situaciu...

simca06022011
12. máj 2014

@sansulinka 300EUR na potrat je nieco uplne ine ako vydavky denno-denne pre nezaopatrenu osobu so slabou vidinou buducnosti, poviem to rovno: ODSTAKCU si to jej rodicia a to je FER? (ano aj ja mam kamosku co otehotnela v 16tke a babo si nechala... a mam aj takych co v pohode aj skolu vychodili.. ale to nikto nevie aku maju doma situaciu ako je to s tym priatelom atd). Su moznosti ako to riesit a su aj pre aj proti. Musi sa rozhodnut ona a hlavne poradit so SVOJOU rodinou

sansulinka
12. máj 2014

@simca06022011 ano mas pravdu aj ty,ale ja to odsudzujem pretoze ak dieta nemam z coho vychovat tak si to zariadim. Ved si ho nespravila sama. A vyzera to,ze ma s mamu dobry vztah a kazda mama pomoze ako vie a dokaze!

sansulinka
12. máj 2014

@simca06022011 a ona si babo chce nechat,tak mam pocit ze sa rozhodla...

ada510
12. máj 2014

@sisaha Ahoj ja aj môj manzel máme 25 rokov o dieťa sme sa snažili od 22 kvoly zdravotnému stavu môjmu teraz máme 9 mesačného syna ci sme boli pripravený neviem zobrali sme sa kúpili sme si byť na hypoteku zadlzili sme sa žijeme sami bez pomoci rodičov a sú aj mladší rodičia ktorí sú zodpovedný netreba dávať dojedneho vreca človek v istej chvíli dokáže rychlo dospieť ale áno sú aj taký čo nie...

mima4
12. máj 2014

@viki107

Pokial, si dieta nechces nechat, daj ho hned po narodeni na adopciu. Je vela rodiniek, ktore sa tesia na nove babatko.

Pokial si ho chces nechat, dohodnite sa s priatelom čo a ako, pohladajte si spolocne byvanie, neviem ci on uz pracuje, ale ale nech si teda hlada pracu. Pokial neprejavi zaujem, odid zo skoly a najdi si nejaku pracu po veceroch, ked tvoja mamina bude z prace doma, aby si mohla zarabat na seba a dieta, urcite ju nezatazuj, postav sa k problemu ako dospela osoba.

simca06022011
12. máj 2014

@sansulinka ako som pisala, musi sa poradit so svojimi blizkymi. Babo si moze nechat, ale musia o tom vsetci vcas vediet, kedze ona nie je schopna sa on postarat po materialnej stranke (z 200EUR to nejde a byvat bude u rodicov, kolko dostane vyzivne ak sa k tomu partner nepostavi pozitivne? A taktiez treba riesit skolu, ako zmaturuje? Co bude robit ak tu skolu nebude mat? ) Jasne mama jej pomoze, ale bude to naozaj "pomoc"? Ak si to dieta necha a ostane doma, aku buducnost budu mat? Ci mama bude zivit dceru do 20tky, potom nejaky partner a nakoniec (ako moja kamoska) si bude pytat alimenty od vlastneho otca do 26tky, lebo nemoze si najst pracu? (to pisem tie extremy, jasne nemusi to tak vobec byt.. ale treba si to dobre premysliet). Jedna vec je otehotniet v prvom rocniku a ina v poslednom, co uz je beznejsie myslim. Mozno sa k tomu partner postavi super a o chvilu sa mozu stahovat a postara sa o nich ako je treba... kto vie 🙂 Ked on o tom nevie a ona nevie ci je to na 100% 🙂

ada510
12. máj 2014

@viki107 Ahoj no v prvom rade si to daj potvrdiť a potom rozmyslaj ci chceš byť mama ci chceš aby sa tí zmenil život teraz nehovorím o tom aby si ho dala vziať ale je mnoho rodín čo nemôžu mat dieťatko...ale ak rozhodnes že budeš matka áno bude to ťažké áno možno budeš mať pocit že to nezvladnes neviem aké to je popri škole ale mám kamarátky čo to zvládli aj s dvoma deťmi teda ak tí má kto pomôcť postrazit od štátu je to bieda ja za 226 € moc to ho nekupis ale aj tu na MK je súper bazár a určite toho veľa dostaneš a ak by si niečo potrebovala tak kľudne daj vedet pomôžem;) držím palce

sisaha
12. máj 2014

@ada510 ja som tiez mala prvu dceru v 22 rokoch. Ale bola som dostudovana, kupili sme si byt na hypo, mala som narok na matersku, partner a aj ja sme mali stabilny prijem a dobru pracu. A dceru sme chceli.

marse
12. máj 2014

JA som otehotnela v 17, zmaturovala, isla na VS, minuly rok som zpromovala. Dnes dobru pracu, dve krasne deti, dobreho chlapa, (podotýkam toho isteho uz 11rokov) , ked sa chce da sa vsetko. Stoji to sice vela sil, odriekania. Ale zase sa ti vela vrati. Ja by som nemenila, ked sa opzeram dozadu. Mozno somsi vela neuzila. Ale zase na druhu stranu ked pozeram , ze moje kamaratky ktore maju aj 30 a nemaju deti, nebanujem. Budem mat 36 ked starsia bude mat 18. Vsak to je super. 😀 😀

janulcik
12. máj 2014

@maznacik007 suhlasim so vsetkymi desiatimi. Vsetko je to o ludoch.

viki107
autor
12. máj 2014

@marse ako si to zvládla zo skolou nebyvala si unavena nevyspata??? ako si sa vobec dokazala ucit?? vasi co na to ked si im to oboznamila?? tak ti teda gratulujem ako krasne ti to vsetko vydalo 🙂

ada510
12. máj 2014

@sisaha aj my tak mala som odpracované a dobrú materskú no nie kazdy má take šťastie ja neviem my sme sa o dieťa snažili rok no niekomu sa podarí náhodou a hneď proste kto chce nemá a kto nechce má takých je veľa našťastie sa nám podarilo a som šťastná v dnešnej dobe je to dazke ci máš 20 alebo 30 ja viem že spravila chybu ale teraz ak už je tehotná je neskoro tapat že je nezodpovedna už sa stalo a musí sa s tým popasovať nič iné jej neostáva...

marse
12. máj 2014

@viki107 ja som otehotnela v 3rocniku na strednej, bol marec akurat, cize v polke druheho polroku. stvrty rocnik som mala individualny. Nasi? mama sa so mnou tyzden nebavila. Otec najprv aby som si to dala vziat. Nedovolila som to, obhajila som si malu a dnes ju starý rodiacia miluju. Jasne ze som bola unavena, ale to mozes mat aj 20, 25, 30 rokov a mimino a budem unavena. Ja som nastastie mala uzasne ukazkove deticky, ktore isli spat okolo 21,00 a zobudili sa okolo 5-6 rano.. ja neviem co je nocne kojenie, alebo byt hore. Musela som sa ucit, ved som mala najlepsiu motivaciu. 😉

kikushka2386
12. máj 2014

@viki107 ahoj.tiez som otehotnela trosku skor.ked som otehotnela nemala som este 17.bola som na zaciatku druheho rocnika.najprv teda sme sa s priatelom dohodli co a ako.nakoniec sme si obaja sadli aj s mojimi rodicmi a oznamili im to.samozrejme takto si zivot svojej dcery nepredstavovali tak velmi chceli aby som si to dala vziat.velmi som malu cela.nikdy by som si ju nedala vziat.bola som na zaciatku tehu na potrat sa dalo ist ale klamala som.povedala som im ze uz je neskoro.nakoniec dajak sa stym vyrovnavali postupne.vtedajsi priatel pracoval takze paniazky boli.prisiel k nam byvat.skola v celku pohode.byvala som unavena teda ako byvaju tehotne 🙂 jediny problem bol ze som nevladala nosit do skoly desiaty take chute som mala ze polka obchodu bola malo 😀 dako to ubehlo a prerusila som skolu presne napolrok druheho rocnika.co sa tyka podpory zo socialky nehrozilo pretoze byvala som u rodicov.ked sa mala narodila pomahali mi aj rodicia.do skoly som sa vratila o 2 roky ale nepokracovala som odpolky druheho rocnika ale zacala som od znova v druhaku.potom som spoznala mojho terajsieho manzela s malou mi pomahal od jej 2 rokoch.ovela viac su si blizky ako s bio tatkom ktory nema absolutne zaujem.takze lepsieho som si vybrat nemohla 🙂 nakoniec som otehotnela po kratkej dobe zaciatkom tretieho rocnika.horkotazko aj s vyplazenym jazykom som teda dokoncila aj treti rocnik.2 mesiace pred porodom som robila zaverecky aspon teda na vyucny.a teraz premyslam ze by som pokracovala aspon dialkovo.ak chces kludne napis ip 🙂

viki107
autor
12. máj 2014

a kedy by som mala ist asi tak k lekárovy po akej dobe do dokaze zistit ci som tehotna alebo nie?? 🙂

marse
12. máj 2014

ked ti nepride najblizsia menstruacia...

viki107
autor
12. máj 2014

@marse ďakujem.. 🙂

marse
12. máj 2014

@viki107 🙂 vsetko dobre cica, drz sa 🙂

viki107
autor
12. máj 2014

@marse ďakujem krásne... 🙂 ozvem sa ako čo... ;)

brady1
12. máj 2014

@viki107 daj si to zobrat cica,to je velmi skoro

viki107
autor
12. máj 2014

@brady1 urcite si to nedam zobrat ... nezabijem svoje dieta len preto ze ja som bola hlupa.... ty by si si zabila svoje dieta?? len tak lebo to nieje naplanovane lebo to je skoro??? ja nie ja sa on postaram aj ked takzko a spomocou ale spravim to .. podla mna je zbabelost ist na potrat a nie postavit sa k problemu a riesit ho ja viem ze dost velku tarchu davam svojej mame na plecia ale spravim vsetko aby nam bolo dobre...

marse
12. máj 2014

@brady1 to je koment porad na hovado
😒

viki107
autor
12. máj 2014

@marse nemam normálne slov na nu....

tanapeta
12. máj 2014

@viki107 v prvom rade dať ťarchu oteckovi a nie mame. Ak je mama na teba sama z jedného platu, no hold nezávidím jej a ak sa otec k tomu dieťaťu nejako nehlási, tak duplom. Mama bude mať čo robiť, treba v prvom rade myslieť na ňu a na jej rozhodnutie. Aj keď dieťa je tvoje, ale živiť ho bude tvoja mama ak sa rozhodneš si ho nechať. A teda otec nebude mať záujem. Ten sa ako k tomu stavia? Lebo o ňom nejako nepíšeš a pritom je on ten, čo veškerá zodpovednosť je na ňom za toto celé

mima4
12. máj 2014

@viki107 klobuk dole dievča! dnes, kedy je preferovane tak silne "ja, ja a iba ja" a dietatko v brusku je povazovane za niečo, čo este mozno "usmrtit", je velmi vzacne, ked ma holka k tomu taky postoj. Skutocne, ak dieta by si nechcela, radsej adopcia ako interupcia.

marienka1703
12. máj 2014

@brady1 chcela by som vidiet, kde by si bola keby sa aj tvoji rodicia rozhodovali tak ako ty !!!! daj si to zobrat- jednoducho tak reagovat na vzniknuty zivot! HNUS!