icon

Mám 17 rokov a asi som tehotná

viki107
11. máj 2014

Ahojte neviem vlastne ako vás mám osloviť a už vôbec nie ako mám začať. Na začiatok by som sa chcela spýtať najskorej tých mamičiek ktoré si tým prešli. Mám 17r. a som tehotná na 90% chcela som sa spýtať ako ste to zvládali finančne psychicky a čo zo školou ako na to reagovalo okolie a hlavne rodina.... mali ste aj niaky príspevok od štátu či nie?? proste všetko úplne všetko lebo mam s toho fakt depresie bojím sa že sa nebudem on vedieť postarať a to aj s finančnej stránky veď som na škole ešte stále a som len v 1. ročníku... bojím sa že ked skončím školu že si budem problém mať nájsť prácu ktorá by mňa a moje dieťa uživilo.... priateľa mám ale viem ako to chodí takže nechcem sa spoliehať len na to že on sa o nás postará aj keď viem že hej ale toto sú dosť vážne veci takže spoliehať sa spolieham jedine na seba prešla som si tažkým životom ktorý ma poznačil asi tak tým že dnešnej dobe nemôžeš dôverovať pomaly ani sama sebe... Ešte by som chcela dodať poprosím aby ste si odpustili blbé pripomienky pretože sa velmi ľahko môže stať že aj vy budete potrebovat radu alebo pomoc. Ďakujem .... 🙂

Strana
z8
kozicka
13. máj 2014

pokial nie je otcom neznamy vojak, bude sa to dat zvladnut. Chlapec si asi tiez bude musiet prisposobit zivot dietatu, a aj ked doteraz mu stacili brigady, teraz si snad najde stalu pracu.
A co sa tyka zodpovednosti, je plno dievcat ktore otehotneli v 18, lebo chceli. Nie vsetky rozmyslame rovnako, ja mam z jej slov pocit, ze mozno chcela, to je druha vec ze teraz sa pyta kolko su vlastne pridavky na deti.
A hlavne, dobra matka je ta, ktora sa rozhodne postarat o svoje dieta aj napriek chudobe. Staci sa ist pozriet do kojeneckeho ustavu na deti, ktore sedia cely den v postielke a kyvu sa od nudy z nohy na nohu, tak takych deti sa treba opytat, ci by volili zivot s biologickou matkou za 200€ mesacne, alebo radsej budu cakat iks rokov na adopciu?

sisaha
13. máj 2014

@kozicka a mozno tam tie deti ani byt nemuseli.. ale to je len uz moj nazor.., lebo ani zivot na hranici chudoby, ked sa dieta nemôže rozvíjať, lebo matka si to nemôže dovoliť nie je bohovsky úžasný..

lucus83
13. máj 2014

@sisaha ak dieťa dostane lásku, tak život na hranici chudoby, nebude veĺký problém. Bude mať problém v škole, (hlavne na strednej, hlavne ak sa dostane na výberovú školu), že sa bude cítiť menejcenné, keď sa bude porovnávať s ostatnými- dovolenky, mobily.... Ale keď dospeje, uvedomí si aký úžasný dar dostalo od svojej matky. Dar ktorého, nie je schopná veľká časť dobre zabezpečených rodičov- lásky a pozornosti.
Pochádzam z prostredia, kde sa žilo z ruky do úst. Ale dnes vidím, že ma to strašne posilnilo. Skončila som náročnú vysokú školu, bez finančnej podpory rodičov. Vybavila som si študentskú pôžičku, ktorú doteraz splácam, chodila som na brigády.... Žiadne diskotéky, handry, reštaurácie- žúry. V detstve som nechodila po krúžkoch ani po táboroch, ale neubudlo zo mňa. O to viac som čítala...
Som tu, poznám cenu peňazí. Sú len prostriedkom, nie istotou šťastného života.
Nečítala som celú diskusiu. Viem, že to budeš mať @viky107 ťažké, nečakáŤa prechádzka ružovým sadom. Niesi však prvá ani posledná. Ale @viky107 zober to tak, keď budeš mať 36. Iné ženy budú kočíkovať svoje prvé vytúžené dieťa, Ty budeš mať parťáka vo svojej dcére alebo synovi. A budeš svoje tehotenstvo považovať, za to najlepšie, čo Ťa v živote postretlo. Dožiješ sa s najväčšou pravdepodobnosťou svojich vnúčat a možno aj pravnúčat. V 25 keď Ti bábätko odrastie budeš plná života a budeš mať čas na seba a aj na školu. Moja spolužiačka, čo otehotnela v 18 si teraz dorába externe vysokú školu, má 31 dve odrastené deti, môže sa naplno venovať práci, koníčkom ...
V rodine máme dieťa, čo sa narodilo slušnému dievčaťu v 18, chalan sa na ňu vykašlal. Dieťa je dnes skvelý slušný chalan, úspešný športovec. Jeho mama ho považuje za to najlepšie, čo ju v živote postretlo. Mama ťa možno prekvapí, nebude nadšená, ale pomôže Ti. Aspoň ja by som to pre svojich synov určite urobila.
Ak by si potrebovala s niečim pomôcť ozvi sa na IP, 😉

lady511
13. máj 2014

@lucus83 ahoj,,chcem len to že si to krásne napísala a mylsím si presne to čo ty,,škola sa da dorobit aj neskor,,ja sa na to tiež chystám,,zatial mam ešte male dieta ale budeš všetko ,,aj dokončenie školi,,ked sa dieta upokojí(je strašne živá) troška podrasie,, 😉

lucus83
13. máj 2014

@lady511 držím Ti palce aj viky.

lady511
13. máj 2014

@lucus83 dakujem pekne,, 😉 myslím že ked človek chce dokáže všetko a nezáleží na tom aby mal strednu či vysoku hned v 20 aj s diplomom,,su doležité ine hodnoty,,ja sa snažím byt dobrou mamou,,momentálne bojujem aj s tažkou chorobou 😒 ,,ktorá mi znemožnuje aj obyčajne fungovanie v domácnosti a nie sa ešte k tomu učit..ale kto nezažije nepochopí 😒

alinka0
13. máj 2014

@viki107 Ahoj, už som tu do podobnej témz prispela, ale podelím sa aj tu. Ja som mala szna v 17, skončila som aj strednú individuálnym plánom, aj vysokú. Mala som podporu priate)la, teraz už manžela. On tiež študoval na vysokej. Na výške spe poberali sociálne štipendium, čo je pre každého cca 200€ plus rodičovský. Bývali sme v podnájme. Všetko sa dá zvládnuť keď sa chce. Mala som podporu aj mojej mamy, ktorá mi pomohla hlavne finančne keď som bola na strednej. Do školy som chodila raz do týždňa na preskúšanie, čo môžeš aj s bábom ak nemáš ho kde nechať. Takže kľud, povedz to mame, všetko bude OK. Držím palce.

kastanka71
13. máj 2014

Ahoj Viki, dovolim sa Ti dat par rad. To, co prezivas Ty teraz, moja dcera (studentka 2 .roc.) prezivala min.rok. Nemusim Ti hovorit ( ostatne prispevky su toho dokazom) ze pre Tvoju mamu to bude obrovsky sok.. Ako aj pre mna (mamu ).. Sok, ktory velmi dlho rezonoval v mojej dusi, kde sa stala chyba.. ( vychovou zdaleka nie, tazko niekomu nieco vysvetlovat a branit sa nema cenu ) Dnes mame 9 mesacnu vnucku a je radostou celej nasej rodiny. Dcera sa v nasom pripade vydala ( museli sme poziadat sud o uznanie plnoletosti ), v skole pokracuje formou individ.studia, pomahame jej cela rodina, ako sa len da.. Myslim, ze teraz je pre Teba najdolezitejsie rozhodnutie- povedat to mamke.. Vsetko sa da riesit, neboj sa.. Moja dcera sa "priznala" az koncom 3 mesiaca (a to uz sa mi nepozdavalo vypukle brusko,ale ani vo sne by mi nenapadlo ..) Aj cez ten sok, ktory naozaj trval dlhsie obdobie ( navsteva gynekologa, skoly.., rodicov teraz uz dcerineho manzela) som vnutorne suhlasila s dcerou , ze to malicke ma pravo na zivot.. Teraz si len spatne uvedomujem, ze som ani netusila, ako vsetko poriesime.. Ale dalo sa, bolo to zlozite.., ale pri troche dobrej vole to da. Ak by si potrebovala akukolvek radu ,ozvi sa. Prajem vseetko dobre 🙂

sashabb
13. máj 2014

Podla mňa je celá diskusia vymyslená ... len sa tu niekto dobre baví. 😉

kozicka
13. máj 2014

To je jedno @viki107 mozno ani tehotna nie je, mozno si to precitaju ine 17 rocne tehulky 😉 urcite sa take najdu.

loginout
13. máj 2014

Prečo sa už viki neozyva? Povedala si to mame?

anatalia77
15. máj 2014

@loginout podla mna sa ozve po vikende 🙂

kaktusik007
19. máj 2014

@viki107 no kde si??? uz si to mame povedala????

marika39
19. máj 2014

Mňa mala moja mama v 17-tich, a musím povedať že to nebolo bohviečo , naozaj ked dieťa vychováva dieťa. Celý život ma vinila za to že som sa narodila a ani teraz ked už ja som dvojnásobnou mamou sme si cestu k sebe napriek mojej veľkej snahe nenašli. ☹ Ale snád budeš lepšia matka, držím ti palce . A na okolie sa moc nepozeraj, dôležitá si ty a dieťa ktoré čakáš.

zvolsiinylogin
22. máj 2014

@anatalia77 no,niekto sa zas pobavil.... 😀

anatalia77
23. máj 2014

@zvolsiinylogin tak neviem,ci sa niekto pobavil,ale kazdu chvilu je nejaka stredoskolacka tehotna..
Tato viki je sice aktivna,ale ma rovnakych 42 prispevkov,ako naposledy. Tak bud je tak zaneprazdnena,alebo nadsena,ze nema potrebu pisat.

michaleja_west
23. máj 2014

@viki107 ja mám 17 a som tehotná ,už na konci ,tiež som mala tento problém a odpoviem ti jednoducho ,chlapovi never ,aj ja som verila a opustil ma na konci ,každopádne okej ,dieťatko všetko zmení ,rátaj s tým ,že o vela prídeš a bude to velmi ťažké lebo ludia súdia a budú chvíle kedy budeš mať pocit ,že už nevládzeš ale stojí to zato ,ja nelutujem ,našťastie mám užasných rodičov a tí pri mne stoja po finančnej aj psychickej stránke a na dieťatko sa tešíme 🙂 každopádne nechoď na POTRAT!!! v žiadnom prípade ani keď ho nechceš ,radšej ho vynos a využi pestúnsku starostlivosť alebo adopciu ,niesom veriaca ale potraty by som zakázala lebo dieťatko sa na svet nepýtalo a ma právo žiť ,lutovala by si ,je to krásne keď kope a všetko 🙂 stojí to zato ja nelutujem nič ,mrzí ma že ma chlapec opustil ale to dieťatko ti tak zmení život ,v dobrom ,a hlavne uvidíš iný level lásky ,takej ,že sa až budeš čudovať 🙂)) a keď uvidíš ako mu na ultrazvuku bije srdce... to je to najkrajšie a jediné čo budeš chceť je jeho zdravie .. sama viem o čom hovorím svoj život by som dala za jeho zdravie

havedka
25. máj 2014

@viki107 tiez chapem ze to mas tazke ale bud zaroven aj statsna,ano si mladucka ale bohuzial uz nic nespravis,musis to zobrat tak ako je a zacat sa tesit ,budes mamtkou a to je krasne ale zaroven aj tazke,velmi zodpovedne,a neboj mamina prezije,bude nahnevana ,bude kricat plakat ale ver mi potom sa budete obe tesit,zvladnes to

celasapremenim
25. máj 2014

@michaleja_west inak vies co, ja som o dost starsia ako ty, teraz som tehotna a mas veru pravdu, ludia sudia, nedopraju stastie, aj ked viida, ze je vsetko v poriadku, analyzuju a skusaju prist na rozne neexistujuce haciky 🙂 je to zazitok, ale hlavne skusenost si tymto prejst
priatelov je potrebne volit uvazlivo, vela hlupych ludi je okolo nas 🙂
drzim ti palce, aby si to zvladla vsetko bravurne, mohlo sa stat aj vsetkym nam ostatnym, co tebe....ale ktovie ako by sme to zvladali my

viki107
autor
8. jún 2014

@anatalia77 sociálno výchovný pracovík....

viki107
autor
8. jún 2014

@karmela ďakujem krásne áno zodpovednosť to som si dala a riadnu ale po pravde pomalicky sa aj tesim zacinam... 🙂

viki107
autor
8. jún 2014

@sisaha s praitelom budem byvat takze tak a ma stabilnu pracu... hadam to zvladneme a ta skola hej hej to viem spoluziacka teraz bude rodit a vravela mi ako co...

viki107
autor
8. jún 2014

@sisaha poviem jej to az ked si tym budem ista...

viki107
autor
8. jún 2014

@anatalia77 noo nebol nadseny ale povedal ak by som bola v tom tak ze budeme spolu byvat ze sa o nas postara...

viki107
autor
8. jún 2014

@sisaha tu skolu musiim zvladnut uz len kvôli malemu otec ma 22.. 🙂

viki107
autor
8. jún 2014

@maznacik007 mala som autonehodu... takze som mala odklad

anatalia77
8. jún 2014

@viki107 ty este stale nevies ci si tehotna?? 😕

kristinka28