icon

Na čo si dávať pozor, keď som tehotná v 17?

Včera o 14:22

Na čo si mám dať veľký pozor chcem sa spýtať aj niekto kto ma viac skúsenosti nakoľko mám v decembri 18 neviem čo ma čaká ak by som naozaj bola tehotná čo všetko mať nemať ako moc je to náročné , ale viem že som už moc dlhu dobu túžila mať malé

lenka13332
Včera o 17:15
@anonym_9f6fc7

@lenka13332 u priatela byva, nema 18 a teda neviem co na to ti, co ju maju v starostlivosti. Mozu mat za to poriadne problemy, kedze su za nu zodpovedni...

@anonym_9f6fc7 autorka, počkaj kým sa osamostatnite. Hoc aj do podnájmu. Ale tak že si budeš istá, že to finančne zvládate. Ty si našetriš finančnú rezervu a potom maj bábätko.

autor
Včera o 17:15
@lenka13332

@anonym_autor tak máš vlastné bývanie alebo bývaš u mami ?

@lenka13332 🤦🏽‍♀️snáď sa vám tu nemám ešte spovedať bývam so starými rodičmi maminu nemam

anonym_ee2ab3
Včera o 17:17

@anonym_autor Maturita, práca, našetriť, manžel, vlastné spoločné bývanie, ........., dieťa.

tilly
Včera o 17:18
@anonym_9f6fc7

@anonym_autor vyraz "pani" pouziva vacsinou mensina, z toho usudila siska, ze si z mensiny. Takisto, kedze nemas 18 a nebyvas s tym, komu si bola zverena do opatery, moze to riesit socialka. Nie si plnoleta.... Rozumies slecna?

@anonym_9f6fc7 výraz "pani" používa menšina 🤔. Ej do kelu. Ja ho používam tiež a to som biela ako stena 😅. Čo mám používať na označenie ženy, keď nechcem, aby si ma mýlili s menšinou?

anonym_9f6fc7
Včera o 17:20
@anonym_autor

@lenka13332 🤦🏽‍♀️snáď sa vám tu nemám ešte spovedať bývam so starými rodičmi maminu nemam

@anonym_autor ved si pisala, ze byvas u priatela...

anonym_9f6fc7
Včera o 17:21
@tilly

@anonym_9f6fc7 výraz "pani" používa menšina 🤔. Ej do kelu. Ja ho používam tiež a to som biela ako stena 😅. Čo mám používať na označenie ženy, keď nechcem, aby si ma mýlili s menšinou?

@tilly tu si tykame, takze staci chvilu citat a clovek sa tu nemusi titulovat ako pani...

anonym_ee2ab3
Včera o 17:23
@anonym_9f6fc7

@anonym_9f6fc7 K priateľovi chodí na "prespávačky" a naivne to berie tak, že aj ona tam býva (predpokladám nejakú ubytovňu). A chudákom starým rodičom k jednému decku pribudne aj druhé.

tilly
Včera o 17:24
@anonym_9f6fc7

@tilly tu si tykame, takze staci chvilu citat a clovek sa tu nemusi titulovat ako pani...

@anonym_9f6fc7 tu áno, ale v bežnom živote oslovujem ženy pani. Ako inak? Teta?

autor
Včera o 17:27
@anonym_9f6fc7

@anonym_9f6fc7 ak ste ma nepochopili byvala som u starých rodičov už som to pisala teraz u priateľa a jasne že chodím aj k starým rodičom a prispievam ale to vás nemusí zaujímať moj život

autor
Včera o 17:29
@tilly

@anonym_9f6fc7 tu áno, ale v bežnom živote oslovujem ženy pani. Ako inak? Teta?

@anonym_9f6fc7
@tilly ako už mám druhých nazvať všetko je zle

autor
Včera o 17:33
@anonym_ee2ab3

@anonym_9f6fc7 K priateľovi chodí na "prespávačky" a naivne to berie tak, že aj ona tam býva (predpokladám nejakú ubytovňu). A chudákom starým rodičom k jednému decku pribudne aj druhé.

@anonym_ee2ab3 😀na prespavacky 🤣🤣asi neviete nič o mojom živote

autor
Včera o 17:34
@anonym_ee2ab3

@anonym_ee2ab3 jak si môžete povedať že býva v ubytovni ma stabilnú robotu a byt ach boze takéto reci

lenka13332
Včera o 17:37
@anonym_autor

@anonym_autor chcela si názor a môj názor záleží na Tom kde bývaš. Mám pochopenie preto že chves mať dieťa mladá. Ja som mala 19 keď sme chceli ale mali sme bývanie a mala som finančnú rezervu

autor
Včera o 17:39
@lenka13332

@anonym_autor chcela si názor a môj názor záleží na Tom kde bývaš. Mám pochopenie preto že chves mať dieťa mladá. Ja som mala 19 keď sme chceli ale mali sme bývanie a mala som finančnú rezervu

@lenka13332 ja som sa pýtala ako to budem zvládať aj psychicky keďže mám malo rokov čo všetko potrebujem bývanie mám preto sa pýtam vecicky mám tiež poodkladane

anonym_f323e5
Včera o 17:47

studuj, pracuj, potom rozmyslaj o dietati, nikdy nevies co ti zivot prinesie, bez penazi v buducnosti, najskor rozmyslaj

anonym_ee2ab3
Včera o 17:48
@anonym_autor

@lenka13332 ja som sa pýtala ako to budem zvládať aj psychicky keďže mám malo rokov čo všetko potrebujem bývanie mám preto sa pýtam vecicky mám tiež poodkladane

@anonym_autor aké máš bývanie? Myslíš bývanie u starých rodičov alebo frajerov byt? To nie je tvoje.

autor
Včera o 17:51
@anonym_ee2ab3

@anonym_autor aké máš bývanie? Myslíš bývanie u starých rodičov alebo frajerov byt? To nie je tvoje.

@anonym_ee2ab3 a vy akože čo čakáte že budem už mať byt 🤦🏽‍♀️🤣pane boze moja mamina byvala celý život u rodičov a vychovala nás 🙏🏽😃

anonym_ee2ab3
Včera o 17:52
@anonym_autor

@anonym_ee2ab3 a vy akože čo čakáte že budem už mať byt 🤦🏽‍♀️🤣pane boze moja mamina byvala celý život u rodičov a vychovala nás 🙏🏽😃

@anonym_autor Nie, nečakám. Stačí zdravý rozum, dorobiť si maturitu a pracovať, tvoriť finančnú rezervu. Potom dieťa.

anonym_db5e6a
Včera o 17:54
@anonym_autor

@januska12323 ja netvrdím že dieťa potrebujem hneď teraz 😃ako ste mysleli ponúknuť mu viac

@tiezjednababa ale to nie je o farbe pleti, sa uvedomte, sice napisala to blbo, ale ktore normalne dievca v 17 byva s frajerom a dllllho tuzi po dietati. Tu skor narazame na zvyky a sposoby toho etnika...
@anonym_autor akoze ako? Ked dostudujes aspon strednu, najdes si pracu, vytvoris zazemie, tomu dietatilu das viac, co na tom nechapes? Ked Ta nahodou frajer kopne do zadku, tak ako sa postaras o dieta? Vsak z lasky sa nenajes. Bez vzdelania a z brigad neuzivis ani seba, nie este dieta. Takto "viac"...

autor
Včera o 18:03
@anonym_db5e6a

@tiezjednababa ale to nie je o farbe pleti, sa uvedomte, sice napisala to blbo, ale ktore normalne dievca v 17 byva s frajerom a dllllho tuzi po dietati. Tu skor narazame na zvyky a sposoby toho etnika...
@anonym_autor akoze ako? Ked dostudujes aspon strednu, najdes si pracu, vytvoris zazemie, tomu dietatilu das viac, co na tom nechapes? Ked Ta nahodou frajer kopne do zadku, tak ako sa postaras o dieta? Vsak z lasky sa nenajes. Bez vzdelania a z brigad neuzivis ani seba, nie este dieta. Takto "viac"...

@anonym_db5e6a jaj tak za to že mám 17 som mladá nemôžem mať sen túžiť po dieťaťi🤦🏽‍♀️jasne že neužívim ho s brigády moja mama bola vždy na nás sama a zvládla to

anonym_f1e300
Včera o 19:05
@anonym_autor

@anonym_db5e6a jaj tak za to že mám 17 som mladá nemôžem mať sen túžiť po dieťaťi🤦🏽‍♀️jasne že neužívim ho s brigády moja mama bola vždy na nás sama a zvládla to

@anonym_autor chceš žiť život takto? S dieťaťom u babky, ktorá ti ho bude opatrovať keď budeš makať 8 hodín v robote? S chlapom si od 15tich, je šanca tak 20% že spolu budete, alebo mu po roku decko začne liezť na nervy a budeš bez bytu, pretože nie, nemáš bývanie, on má bývanie, tvoj podiel je nula. Bez peňazí a na krku babke a dedkovi ktorí majú minimálne 60+? Čo keď sa starí rodičia pominú? Kto ti pomôže? Nebudeš mať ani na opatrovanie, na školu vezmeš kde? Na doktorov? Sama nie si zabezpečená a chceš dieťa. Rozmýšľaš veľmi neuvážene. Kto ťa zamestná v 19tke so strednou a malým dieťaťom? Zarobíš tak 800€ a z toho ledva vyjdeš.

autor
Včera o 19:11
@anonym_f1e300

@anonym_autor chceš žiť život takto? S dieťaťom u babky, ktorá ti ho bude opatrovať keď budeš makať 8 hodín v robote? S chlapom si od 15tich, je šanca tak 20% že spolu budete, alebo mu po roku decko začne liezť na nervy a budeš bez bytu, pretože nie, nemáš bývanie, on má bývanie, tvoj podiel je nula. Bez peňazí a na krku babke a dedkovi ktorí majú minimálne 60+? Čo keď sa starí rodičia pominú? Kto ti pomôže? Nebudeš mať ani na opatrovanie, na školu vezmeš kde? Na doktorov? Sama nie si zabezpečená a chceš dieťa. Rozmýšľaš veľmi neuvážene. Kto ťa zamestná v 19tke so strednou a malým dieťaťom? Zarobíš tak 800€ a z toho ledva vyjdeš.

@anonym_f1e300 liest mu dieťa nebude na nervy to viem nakoľko majú u nich doma dvoch synovcov v opatere a bol s nimi dlhé roky ..mamina nemala tak Sito dokončenú úplne strednú mala nás dvoch sama sa starala a bývali sme u babky aj s maminu vychovala nás najlepšie jak vedela

anonym_f1e300
Včera o 19:13
@anonym_autor

@anonym_f1e300 liest mu dieťa nebude na nervy to viem nakoľko majú u nich doma dvoch synovcov v opatere a bol s nimi dlhé roky ..mamina nemala tak Sito dokončenú úplne strednú mala nás dvoch sama sa starala a bývali sme u babky aj s maminu vychovala nás najlepšie jak vedela

@anonym_autor to že to tvoja mama dala neznamená nič. Ty nie si ona, nemáš rovnaké podmienky. A to že mal doma synovcov, to nie sú jeho deti. Určite sa v 14tich nestaral o dieťa, prebalovat, krmit, behať k dr.

123profil321
Včera o 19:17

@anonym_autor nehovorím, že je to tvoj prípad. Ale baby ti hovoria o tomto. Nikdy nevieš, čo sa stane, musíš byť pripravená dopredu, pri deťoch aj o 3 kroky

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-pomoct-mamicke-v-zivotnej-a-financnej-nudzi/

A nemusí sa stať to, že sa priateľ vykašle na teba. Môže sa mu aj niečo vážne stať a nebude sa vedieť postarať o teba a dieťa. Aj na to musíš myslieť. Že teba s malým dieťaťom nebudú chcieť zamestnanať, bez práce nezaplatíš jasle, bez jaslí sa nedostaneš do práce. Začarovaný kruh. Ak priateľ vypadne z príjmu, nebudeš na rodičáku schopná potiahnuť starostlivosť o dieťa, nedajbože o neho, zaplatí nájom, stravu, drogériu, veci pre bábo...

Chápeš?

anonym_f1e300
Včera o 19:22
@123profil321

@anonym_autor nehovorím, že je to tvoj prípad. Ale baby ti hovoria o tomto. Nikdy nevieš, čo sa stane, musíš byť pripravená dopredu, pri deťoch aj o 3 kroky

A nemusí sa stať to, že sa priateľ vykašle na teba. Môže sa mu aj niečo vážne stať a nebude sa vedieť postarať o teba a dieťa. Aj na to musíš myslieť. Že teba s malým dieťaťom nebudú chcieť zamestnanať, bez práce nezaplatíš jasle, bez jaslí sa nedostaneš do práce. Začarovaný kruh. Ak priateľ vypadne z príjmu, nebudeš na rodičáku schopná potiahnuť starostlivosť o dieťa, nedajbože o neho, zaplatí nájom, stravu, drogériu, veci pre bábo...

Chápeš?

@123profil321 ona to platiť nemieni, bude využívať starých rodičov

autor
Včera o 19:23
@anonym_f1e300

@123profil321 ona to platiť nemieni, bude využívať starých rodičov

@anonym_f1e300 a to v ako viete ?

betulinka1
Včera o 19:25

@anonym_autor na materstvo tak nik nepripravi, deti su rozne. Mala som 34 rokov a bol to zahul. Ziadne dalsie dieta som nechcela. Co sa tyka skoly, za kazdu cenu si sprav maturitu. Nad inym nerozmýšľaj aj keby si nevladala, popros o pomoc babku a dedka so strážením. Snaz sa znížiť naklady na minimum. Je kopec darovacích skupin, využi co najviac moznosti. Kludne aj tu na MK sa urcite najdu dobre zeny, co ti posunu výbavičku. Myslim to v dobrom, lebo babo bude tak rychlo rast, ze v podstate kazde 3 mesiace meníš cely šatník. Aj ked priatel zarobí, co ušetríš to vam ostava. Treba si s priatelom jasne dohodnut ako to bude s peniazmi, kolko dostanes na domacnost ty od neho aby sa postaral. Asi nebudes mat velku materskú. Pevne verim, ze mas dobreho priatela a ze sa pekne o vas postara. Ak nie, utekaj od neho. Najdrahšie co mame v zivote je cas, takze ho netreba strácať.

autor
Včera o 19:26
@anonym_f1e300

@anonym_autor to že to tvoja mama dala neznamená nič. Ty nie si ona, nemáš rovnaké podmienky. A to že mal doma synovcov, to nie sú jeho deti. Určite sa v 14tich nestaral o dieťa, prebalovat, krmit, behať k dr.

@anonym_f1e300 jak neznáme nič 🙂jaaj neznamená nič že sa zvládla postarať o dve deti sama nemala chlapa pri sebe to neznamená nič ?presla som si s ňou všetko obdobie pani 😌pomáhala som jej vždy keď som mohla s malým bratom a vy poviete že to neznamená nič ?

autor
Včera o 19:29
@betulinka1

@anonym_autor na materstvo tak nik nepripravi, deti su rozne. Mala som 34 rokov a bol to zahul. Ziadne dalsie dieta som nechcela. Co sa tyka skoly, za kazdu cenu si sprav maturitu. Nad inym nerozmýšľaj aj keby si nevladala, popros o pomoc babku a dedka so strážením. Snaz sa znížiť naklady na minimum. Je kopec darovacích skupin, využi co najviac moznosti. Kludne aj tu na MK sa urcite najdu dobre zeny, co ti posunu výbavičku. Myslim to v dobrom, lebo babo bude tak rychlo rast, ze v podstate kazde 3 mesiace meníš cely šatník. Aj ked priatel zarobí, co ušetríš to vam ostava. Treba si s priatelom jasne dohodnut ako to bude s peniazmi, kolko dostanes na domacnost ty od neho aby sa postaral. Asi nebudes mat velku materskú. Pevne verim, ze mas dobreho priatela a ze sa pekne o vas postara. Ak nie, utekaj od neho. Najdrahšie co mame v zivote je cas, takze ho netreba strácať.

@betulinka1 ďakujem pekne ☺️jasne že všetko mame poodkladane, už po malom bratovi mi odkladala kedy si mamina veci ☺️viem je to náročné preto my aspoň mamina takto pomohla keď sa jej dalo .

anonym_ab8d36
Včera o 19:32
@anonym_autor

@anonym_autor pozri, ja ťa chápem, vždy som túžila po dieťati aj ako pubertiačka. Aj som mala dieťa ako 22-ročná. Ale manželovi a do vlastého bývania. Nie je to nutnosť, ale som si vedomá toho, že ako žena ťahám za kratší povraz než chlap. Preto som urobila aspoň nejaké opatrenia, ktoré by mi pomohli v prípade “čo keby”. My ti chceme dobre. Aj ja aj muž sme opatrovali mladších súrodencov ako pubertiaci a poviem ti to je 100 a 1 sa starať ako súrodenec a ako rodič. Nočné vstávanie, starostlivosť o dieťa počas horúčky… Áno, viem že by ma rodičia vždy doma uchýlili a podržali ale v prvom rade sme rodičia ja a muž. Preto maj vyriešenú rezervu, konzultáciu so starými rodičmi, či ťa s dieťaťom u nich nechajú a či ti ho postrážia, kým budeš v práci a či ti tvoja brigáda zarobí toľko peňazí, že vyžiješ. Ja som mala nevoľnosti, že som ani z postele nevstala. Nedokázala by som poriadne chodiť na brigády. Pamätaj aj na takúto možnosť.