Oplatí sa ostať vo vzťahu len kvôli dieťaťu?

Zodpovedané
13. máj 2019

Dobrý deň,

otehotnela som po 4 mesiacoch vzťahu a odvtedy sa viac hádame ako sme za dobre. Teraz sme spolu 2 roky, máme ročného syna. Mne sa muž odcudzil už na začiatku tehotenstva, keď som spozorovala zmenu v jeho správaní. Je o 10 rokov starší a v živote ho veľa dobrého nestretlo. V rodine majú zlé vzťahy nepozná klasický vzorec rodiny.

U nás je to naopak. Myslela som si, že si bude aj viac ceniť to, že má konečne zázemie. No mne sa skôr zdá, akoby sa cítil odsunutý mojou rodinou ešte viac. Žiarli a vadí mu, keď idem k rodičom na návštevu so synom, hoci ich máme cez cestu a netrávim s nimi čas na úkor času s ním. Väčšinou tam idem, keď je on v práci a keď je doma snažím sa, aby sme boli doma aj my. Stále som dúfala, že sa to zmení, keď skončia starosti so svadbou, keď začneme spolu bývať, keď sa malý narodí.

Už k všetkému došlo, ale nezmenilo sa nič. je čoraz frustrovanejší a protivnejší a mňa už pri ňom absolútne nič nedrží. Jedine to, že malého má rád. Chcela som počkať kým nevyrieši ešte jeden jeho asi najväčší problém - splatenie dlhov. Ale už som stratila chuť čakať. Rozhovor vždy skončí rovnako. Najskôr mi vykričí všetko to, čo sa mu nepáči. Potom sa asi zľakne a ospravedlní sa.

Oplatí sa ostať vo vzťahu len kvôli dieťaťu?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

z môjho pohľadu zostávať vo vzťahu kvôli dieťaťu je nezmysel.

Čo má dieťa z toho keď žije v prostredí kde sú hádky, napätie, stres? Ak sa vzťah skutočne nedá zachrániť, ak ste vyskúšali všetko, potom nemá zmysel zostávať vo vzťahu, ktorý nie je plne funkčný. V konečnom dôsledku ani pre dieťa nie je nefunkčný vzťah rodičov prínosom, berie si z neho vzor pre svoje vzťahy do dospelosti. Rozchod partnerov neznamená stratu rodičov, ak sa rodičia dokážu rozumne dohodnúť.

Určite však netreba robiť unáhlené rozhodnutia, treba naozaj dobre zvážiť či skutočne nie je možná záchrana vzťahu. Ak nie a vzťah neplní svoju funkciu, potom nemá zmysel.

Prajem rozumné rodičovstvo a zdravé vzťahy.


Mgr.Veronika Rosinová
Poradenské a konzultačné centrum Nové Zámky, Súkromná poradňa psychológa
web: www.pkc-psycholog.eu
tel: 0917 022 755
mail: rosinova.pkc@gmail.com