Pes z útulku
Chceme si zobral psíka z útulku, býval by u mojich rodičov. Naši bývajú od nás dve ulice, majú velikánsku záhradu, ja a staršia sme alergici u nás byť nemôže. Pozerala som FB stránku najbližšieho útulku, plánujeme tam ísť aj osobne.
Máte nejaké typy, dobré rady na čo sa zamerať? Ako to prebieha? Ako zobrať psíka domov 25 km?Pes by mohol byť kľudne aj kríženec stredného až veľkého vzrastu. Naši malí v minulosti vždy krížencov, nemeckého ovčiaka, labradora, slovenského stavača. Už nie sú taký aktívny asi by som sa vyhla adopcii šteniatka.
My sme adoptovali postupne dvoch psíkov z útulku, jedného pred 10 rokmi a druhého pred 6, stredná veľkosť, prešli sme pohovorom, dcéra pred adopciou chodila 2roky venčiť do útulku, ale podmienku prístupu dnu sme nemali, i keď obaja chodili samozrejme aj dnu, ten starší nám bohužiaľ minulý rok zomrel, a náš druhý maznák je asi skrížený aj s ladovým medveďom, lebo má aj podsadu a najšťastnejší je keď je zima, takže chodí síce dnu, pomaznať sa, ale po chvíľke sa pýta von. Zateplenie z búdy vynesie každý rok. Záleží od plemena, resp plemien 🙂, s našimi kocúrmi majú tichú dohodu, keď mi nepolezieš do misky, môžeš sa pri mne vyvaľovať koľko chceš, ale cudzia mačka sa nesmie ani priblížiť k plotu. Ale na prechádzke si ich nevšíma, holt, stráži si teritórium. každopádne, ak s ním budú viac Tvoji rodičia, tak nejakého staršieho, pomalšieho, aby si vzájomne vyhovovali a stačili na prechádzkach.
Základ je každého psa vziať von venčiť sa..my máme päť rokov fenu ktorú nám jedinu nechceli ukázať mala ísť na utrat pre jej povahu boli sme sa venčiť tri minúty a hneď tam bolo spojenie..vtedy najškaredšia a najproblematickejšia fenka v útulku...nemenila by som ju za nič na svete..
@estrella5 psa chocú hlavne a v prvom rade moji rodičia, lebo psa ktorého si adoptovali ako šťeniatko v 15. r. musel vlani veterinár uspať. V druhom rade to chce jedno s mojich detí, ja ho mojkať určite nemôžem, už keď pocítim srsť na maminom svetri mám prudkú reakciu, ako by ma ihlami pichali, nasleduje opuch sliznice, pri jedinom pohladkaní bývalého psa mojich rodičov som mala na celej ruke milión malých svrbiacich vyražok, ktoré sa rapídne šírili. Slzy, kýchani, kašel, dusenie, krvácanie z nosa. Mám takéto reakcie na mačky , kanárikov, papagájov atď.
Ráno vstávame pred šeliestou, ide sa školka, škola, poobede odchádzam z práce o piatej pred šiestou večer domov nedôjdem. Aj keby som zdravotné problémy nemala taký dlhý čas by zvieratko sámé v byte nemalo byť.
Ked tam pridete ten psik si vas najde alebo vy jeho. Kazdopadne vam v utulku povedia vlastnosti psika, cize to vam s výberom pomoze. Mnoho psikov maju aj v docaskach, takze sa treba spytat, ci tam nemaju nejaku alternativu vhodnú pre vas. My sme mali uz 4 zachránených. Vsetky boli v pohode. Posledne zlaticko bolo brutalne týrané, nasli ju polomrtvu asi rok trvalo kym získala sebadôveru. Ale to bola dlha praca. Cize ak ste tam neni a psik bude aj sam, tak treba na to upozorniť. Skor by som brala potom psika co nebol fyzicky nejako velmi týraný. Ale ja by som tym ludom v utulku plne dôverovala, ze vam odporučia správneho.
Zistite si o tom psíkovi co najviac. Nam "zabudli" povedať ze bol tyrany a ze uteká neustále. Keď sme ho vrátili po X problémoch tak nás na FB rozniesli ako nejakých tyranov.
ani rybicku by som ti nezverila,,vztah k psovi je u teba velka 0 !!!! ,,,darmo sa budes vyhovarat,ze od malicka ste mali psa,ze vies co pes obnasa ,,nevies nic ,,u teba je pes sucast dvora pri dome ako kus
My sme brali a tiez sa tak bal, ze cely cas som ho mala v krabici na nohach a v pohode...ale bol maly, krizenec jazvecika s niecim vacsim. Brali sme aky sa mi pacil a aby bol vhodny pre deti. Uz ho mame tusim skoro 5r.
a mas predstavu,ze pes zomrie skor ako rodicia,preto nie stena,,a nie preto,ze su postarsi a menej mobilni ,,lebo co potom s tym psom ,,,zas by niekde skoncil,kedze ty nemozes ,,
@margieamatusko nas extra nespovedali, bol to len cca hodinovy pokec a odvtedy ani tuk. Ale viem o pani co brala z utulku a musela poslat normalne podorys, rozmery bytu, po adopcii vypisovanie o fotky psa, potom komentovanie, ze to nema zrat, taka miska nie je vhodna. Mne to uz prislo totapne cez ciaru. Macka detto, zname oz ko, macky neadoptuju k detom, nasla som ine oz sice sme hodinu cestovali a zrazu nebol problem
Netreba sa vzdavat lebo vela psikov byva ustekanych a odporucaju ich na dvor alebo su to vacsie plemena.
Neviem odkial ste, sem sa neda pridat nazov utulku, ale napiste ip ze kde ste skusali.
Presne preto sme nebrali z útulku ani my. Tiez nemôžme mat psa vnútri a sterilizácia sučky je cca 100 eur a viac podľa veľkosti. Mali sme zatiaľ troch psov, dve boli nechcené šteňatá a tretí darovaný starší pes, kvôli sťahovaniu si ho majitelia nemohli nechať. Všetko to boli psy na vonku.
A ešte neodporúčam poľovnícke psy, mali sme kopova, sučku, veľmi milá aj k deťom, ale keď videla otvorenú bránku, zdrhla aj na tri dni.
Psovi je vždy najlepšie tam, kde sú ostatní členovia rodiny
Určite nie samému vo veľkej záhrade.
Uistite sa, že keď si psa zaobstaráte, aspoň trochu ho vycvičíte. Psom sa darí, ak majú určitý výcvik.
My máme skoro rok miláčika z útulku. Kde sme my, tam je on. Na noc ide von a cez deň, keď nie sme doma, tiež. V treskúcej zime je, samozrejme, vnútri.
Chodíme s ním von niekoľkokrát denne. Ale nemyslím, že by pes nemohol byť iba na pozemku ak by bol už taký starší, menej energetický. Skôr by som pre psíka žiadala kontakt s človekom. Pohladkanie a občasnú hru.
V útulku od nás nechceli vôbec nič vedieť, videli dvoch starších slušne vyzerajúcich ľudí, tak možno preto. Keď bol psík u nás asi dva mesiace, žiadali od jeho fotku. Asi chceli vedieť, či sme ho nezjedli🙂
pre toho psa je dolezity cas s vami, s majitelmi, je dolezite sa s nim hrat, byt s nim, aspon ked sa da...ale nemysli si, ze ak bude cely den vonku, ze mu tam bude dobre...ten isty pocit by mal aj v utulku, ze je sam, ty mu chces predsa dopriat lasku, ci?
...ja mam z utulku moju slecnu uz takmer 12 rokov (ked sme ju brali,mala rok +/-... U mna to bolo jednoduchsie,ze ma nikto nevypocuval,nakolko som do utulku chodila vencit psov kazdy vikend a toto bola laska na prvy pohlad...povedala som si,ze aj keby si prenajmem pozemok,bude moja...a tak vtedy zatial len priatel ukecal maminu,moju svokru a byvala u nich...potom neskor sa presťahovala s nami..skratka ja som sa venovala a oni poskytli miesto,kde mohla byvat. Aj taky pes z utulku vie vyhrat súťaž BH-SK,ako ta moja ❤️❤️❤️ netreba takych psov podcenovat,no treba sa im venovať, odstraňovať strachy,traumy, budovať doveru... niekedy ani pracovnici nevedia,cim si pes presiel...ale urcite vedia poradit vhodneho prave do danych podmienok,aktivity,okolnosti (deti, hospodárske zvieratá,atd...)
Mala som psa z utulku 10 rokov ale dalsieho by som uz nechcela..
Ja mam psíka z útulku vyberala som srdcom nie očami. Vyberajte aj vy srdcom a nepozerajte na krásu. V útulku aj poradia podľa toho aké máte požiadavky na psa.
@saxana000 smiem vedieť prečo?
Tak vidíš, ešte si sa aj dozvedela, že psa by ste ani nemali mať.....
Naši mali nemeckých ovčiakov, teraz belgického, ten vyžaduje extra prístup a brutal výbeh, nestačí dvor, a majú zabezpečené samozrejme aj podmienky byť v teple, ale určite nikdy nie v dome, v obývačke, spálni.
Mimochodom, ako je to riešené po právnej stránke, ta adopcia? Nerypam, pýtam sa normálne.. Čí je vlastne ten pes potom? Lebo ak pes je môj, ja som vlastníkom, držiteľom psa, tak ako k tomu príde útulok, že neskôr ma môže kontrolovať, žiadať informácie, či psa odobrať (nehovorím o týraní, ale napr. že malo venčím, menili sa moje bytové pomery, je v čistom koterci v teple, ale nie v pelechu v dome a pod...)? A kto platí daň za toho psa? Ak sa niečo stane, napr. pes napadne niekoho, kto zaň zodpovedá, myslím aj trestnoprávne?
Máme psíka z útulku už 7 rokov, priniesli sme ho k tomu nášmu, aby sa necítil sám....obidvaja sú na dvore, majú zateplenú búdu, vnútri nie sú, psík má dlhú srsť a v našej oblasti mínusové teploty nebývajú. Z útulku nám ho dali pod podmienkou, že bude mať teplo v búde, už bol sterilizovaný, očkovaný, čipovaný. Venčiť sa chodievame cez víkend, je to miláčik každèho v rodine. Keď bude možnosť, zoberieme aj ďalšieho.
@akvi Z toho všetkého, čo autorka popísala, je jasné, že potrebujú psa ako "živý zvonček"👎 Nie ako člena rodiny...Takým ľuďom by som nezverila ani plyšáka.
Autorka, nikde to nefunguje tak ze pridete do utulku, vyberiete si a odidete so psom. Tak toproste nefunguje. Utulok si bude preverovat do akych podmienok psil pojde a aby sa do takych podmienok hodil. Pri starsich ludoch sa riesi aj to, ze v pripade oxh smeti - kto sa bude o psa/macku dalej starat? Je to zavazok na 15 rokov. K detom urcite nebrat stena, ale starsieho vyrovnaneho psa, ktory ma rad deti a deti vyhladava. Mnohe psy beru deti ako hrozbu. Utulok bude zistovat (mal by), ako sa vedia deti spravat k psovi, kto ich bude viest k tomu ako sa spravne spravat.
Vyzor - nevyberat si podla vyzoru. Mnohi ludia, ignorantsky, si vyberu napr modrookych krizencov husky a absolutne nemaju kapscitu davat tomu psov ci potrebuje. Alebo kratkosrste vyzly, a nechaju ich zavrete v koterci v zahrade cely rok, aj v zime. Nebrat si polovnicke plemeno. Nebrat si pracovne plemeno (napr krizence borderiek), ak nemate kapacitu sa aktivne venovat psovi a dT mu co potrebuje. Aj mentalne.
Idealne je, ak by si rodicia dami zavolali do utulku/ozka - a sami povedali co vedia poskytnut psovi. Domov obvykle nestaci a je to tak spravne.
Pozrite sa napr na stranku: adoptuj.psia dusa - je tam databaza psov.
Treba sledovat na fb vsetk ozka v okoli, obcas sa najde pes, urgentnejsi pripad, ktory bude moct byvat aj iba vonku. Ak je na to stavany.
Mozem ale potvrdit, ze vsetky psy, ktore su a boli u nas, aj ked prisli z osady, vnutro milovali. Cakaju pri dverach kym ich pustim dnu. 🙂 treba respektovat, ze pes je spolocensky tvor. Mozno nejake pastierske by boli radsej vonku, ak nie si niekde nechame len na verim Boha (cuvac, aziat.. ale zase tych k detom opatrnejsie🙂
Ps. Mam niekolkych zachranenych zverencov.
Ja tymto podmienkam utulkov tiez nerozumiem. Chcela som si zobrat macku z utulku,no nedali mi ju,lebo musela byt iba vnutri. Paniku skoro prekotilo,ked som jej povedala,ze bude byvat vonku. Taku prednasku mi dala,ze som sa citila ako najhorsi tyran na svete a ledva som sa zmohla na pozdrav. To iste u nas v utulku maju so psikmi. Ja som na utulky zanevrela. Tolko psikov by sa dostalo do dobrych ruk,lenze oni ich nedaju ludom,ktori ich chcu nechavat vonku.

@margieamatusko Sledujem problematiku nechcených zvierat, útulkov, OZ-tiek pomerne intenzívne. Viem, o čom to je, sama mám doma problematického psa, ktorého by si len tak niekto nemohol vziať a prešla som si celým procesom a ako to niekto nazval "výsluchom" a som s tým úplne ok, lebo okrem A, vidím aj B. Nepoznám žiadny útulok, kde by boli katastrofálne podmienky. Tie sú väčšinou u "zodpovedných" majiteľov, ktorí o psoch vedia veľké h... Ak poznáš útulok so zlymi podmienkami, si povinná ho nahlásiť.