Ako riešiť nátlak rodiny pri výbere výbavičky?
Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙
Príde mi úplne v poriadku kúpiť pre bábätko aj veci z druhej ruky. Ja aj priateľ sme obaja zamestnaní, zarábame asi ako väčšina strednej triedy na Slovensku. Nie sme boháči, ale ani netrpíme biedou. Obaja sme sa zhodli, že nám pri niektorých veciach stačia aj použité.
Napríklad postieľku pre bábätko nechceme kupovať novú, ale určite do nej kúpime nový matrac. Aj kočík sme kúpili z druhej ruky.
Problém je rodina. Vraj šetríme tam, kde sa to neoplatí, a že nové je vždy lepšie.
Osobne by mi ich názor až tak nevadil, ale priateľa to trochu zlomilo. Dá sa nejako slušne vyjadriť, aby sa nám do týchto vecí nemontovali?
Alebo sme naozaj takí zlí budúci rodičia?
Nema zmysel im to hovorit... nove je lepsie je uplna hlupost a to sme financne asi v tych top 10% zarobkovo... niektore veci doslova pouziju par tyzdnov a neni tomu absolutne nic, dodnes kupujem hracky, knizky z druhej ruky, ,pretoze proste uplne zbytocne toto riesit inak... nedam 18e za knizku, co na bazari dam 1-2e a bude ju s jeho vydrzou citat 5x a pojdeme dalej... rovnako veci ako - detska stolicka, ram postielky (madrac kup novy), dokonca kocik.. vsetko vies kupit z druhej ruky bez nejakeho zamyslania sa nad tym... to nie je o setreni, ale aj o zmyslupllnnnosti...
no už len do tohoto by som si nechala kecať, keď chcú mať decko v novom, môžu kupovať oni. Nie, slušne nemusíte, môžete aj neslušne: milá babka, tetka, kmotra, my sa správame ekologicky, keď sa vám to nepáči, nech sa páči, kúpte nové vy alebo pošlite peniaze na účet, my kúpime. Pošlem číslo účtu?
pozri poviem ti to tak - vychovávate to dieťa vy alebo iní členovia rodiny? my sme to tak tiež riešili a teda nie sme lakomí alebo čo ale jednoducho malé dieťa jednak mu je jedno čo má oblečené, teda či nové či z druhej ruky a jednak z toho rýchlo vyrastie..nechodí dotrhané, špinavé predpokladám a starať sa staráte, takže nerieš, je to VAŠE dieťa a VY ste rodičia..bodka..pekný deň 😉
"vy ste uz svoje deti vychovali, nechajte prosim vychovu nasho dietata na nas" - univerzal na vsetky mudre rady
@pytame_sa_za_teba tak nech kupia oni ked ich to tak trapi 😀 ja by som sa toho chytila, dala by som im zoznam co vam este treba a mozu sa realizovat, mlada rodina ako vy sa len potesi ak usetri nejake eura.
najobľúbenejšiu hračku svojho syna som kúpila v secondhande. ten zajac s ním precestoval celý svet, bol s ním na operácii, odtrhli mu 2x hlavu - a dodnes ho má (síce u mňa v skrini, ale má). ten zajac má 25 rokov...
je pekné dať veciam druhú šancu ...
Inak ja by som ani tu vetu "ved to kupte vy" do ust nebrala... niektore premotivovane svokry to vezmu ako radostnu spravu a zacnu ti vlacit kadejake veci kazdu jednu navstevu, co ani nechces a nepotrebujes.
Ja som kupila z druhej ruky všetko čo sa dalo alebo som dostala darované od rodiny a kamošiek , nové jedine autosedačku, topánky , slipy a ponožky
rodina tiež mala pindy na niektoré veci ale peniaze som minula na krúžky pre syna tie stoja za peniaze
Babatku je ukradnute, ci niekto mal tie dupacky pred nim 2 krat oblecene, ked su ciste, oprate a vonave a z ktorych vyrastie o 3 mesiace.. Aj tak si nic z tej doby pamatat nebude. Setri peniaze na cas, ked bude dieta vacsie a bude sa chciet paradit do skoly, chodit na dovolenky, mat iphone,...
Tiez sme to tak robili nie kvoli peniazom, ale ekologii. Rodina by sa nemusela starat a muz by v tom mal mat jasno, ci je vo vsetkom taky ovplyvnitelny?
Mam to tak isto az na ostatných čo hovoria
Vedia a sú s tým úplne ok
A keby neboli,tak ich vec alebo nebudem im to hovoriť,na čo
Tiež netrieme biedu ale aj preto, že nekupuje sa každá blbosť a nemusí byt všetko nové.tiez sme tak kupili mega kocik za 200€ novy stoji 1000
Postieľku za 40€ nová stojí 400
Atd
Samozrejme treba aj pozrieť na kvalitu
No napr postieľku co mame ,pred majiteľ ani nepouzival lebo dieťa spalo snimi v posteli a bolo to vidieť
Aj hračky,to sa neoplatí kupovať skoro vôbec
Ja tak isto potom posúvam ale zadarmo všetko a berú ako teplé rožky
Sú dôležitejšie veci
Radšej miniem na výlet napr
poznám to dôverne a zmier sa s tým, že niektorí členovia rodiny budú furt hučať. Tiež som bola označená za lakomú a najvtipnejšie na tom je, že najviac sú mojím prístupom k veciam pohoršení tí, ktorí majú oveľa nižší príjem.
@pytame_sa_za_teba tiez vsetko take, co je fajn z druhej ruky, nakolko je to skoda penazi, o dva roky to nebude na nic. Mam napr ovalnu postielku a dieta v nej nikdy nespalo, nechcelo tam ani jedno z deti byt. Mam napr vanicku stokke, tiez uz k nicomu, cize na co to kupit nove, vela ludi to pouzivalo mozno dva mesiace ako ja. Ved to mas nic. A move stokke vyjde hrozne peniaze. Pri druhom dietati kupujem minimum veci a vela dostavam. Alebo kupim za par eur ako ten wool fusak, to tiez nove 250 eur a uz pouzite a vyzera ako nove 40 eur.
poznám to dôverne a zmier sa s tým, že niektorí členovia rodiny budú furt hučať. Tiež som bola označená za lakomú a najvtipnejšie na tom je, že najviac sú mojím prístupom k veciam pohoršení tí, ktorí majú oveľa nižší príjem.
@adaam vsak nech to kupia ked chcu hucat. Po 3k za dve veci ich to prejde 😂
Aj o tom to je. Nemusi mat dieta azda vsetko najnovsie... naco? Tomu babatku je suma fuk ci spi v nocom kociku alebo postielke ci v pouzivanom.
Zase raz len dospeli toto riesia. Aj v tomto moze byt isty styl zivota. Ja som sa doslova naucila kupovat veci z druhej ruky. Naco nove? Jednak aj financne. Aj z pohladu ekologie.... neries.
Zalozte babatku ucet. A pri kazdej blbej poznamke nech tam rovno poslu 100€ 🤣🤣🤣 bud icj to prejde. Alebo bude mat slusny start do zivota.
Pri oboch detoch som mala naozaj vacsinu veci od kamaratiek alebo z charity shopu. Nove som kupovala asi iba monitor duchu a nejake deky a bodycka. Ale ja sa snazim ist dost zero waste (bezodpadovo) a sama vsetko posuvam dalej. Tomu dietatu to posuzi par mesiacov max a hlavne mu to je jedno.
Paradoxne som kupila naozaj drahy nosic a mlady muz v nom nechcel byt ani svet, mal reflux a ked bol na mne tak ho to tlacilo. 200 eurovy nosic mi bol nanic 😃
@adaam vsak nech to kupia ked chcu hucat. Po 3k za dve veci ich to prejde 😂
@pytame_sa_za_teba
držím vám prsty aby ste ten tlak rodiny ustáli aj v budúcnosti. Ja som sa časom cez to preniesla a niekedy mi to vyslovene robí dobre keď môžem povedať, že som niečo kúpila z druhej ruky a za akú cenu. napr. šaty pre dcéru na prvé sväté prijímanie za 10€ a ja overal zo sekáča za 3 €. Otvorene mi už nikto nič nepovie, ale občas sa mi donesie info, že to v širšej rodine riešia. Ja im potom na oplátku posielam foto z našich výletov a dovoleniek.
@pytame_sa_za_teba
držím vám prsty aby ste ten tlak rodiny ustáli aj v budúcnosti. Ja som sa časom cez to preniesla a niekedy mi to vyslovene robí dobre keď môžem povedať, že som niečo kúpila z druhej ruky a za akú cenu. napr. šaty pre dcéru na prvé sväté prijímanie za 10€ a ja overal zo sekáča za 3 €. Otvorene mi už nikto nič nepovie, ale občas sa mi donesie info, že to v širšej rodine riešia. Ja im potom na oplátku posielam foto z našich výletov a dovoleniek.
@adaam a to vas isto ohovaraju, ze minate prachy na cestovanie 😀
Ja som svojmu prvému dieťaťu kupovala všetko nové. Druhé malo všetko po prvom.
Ale ako vidím tak to tu nikomu nevadí ze sa kúpia obnosené veci. 1.dietatu. Nuž aj takí sú. Co už.
Ale ako vidím tak to tu nikomu nevadí ze sa kúpia obnosené veci. 1.dietatu. Nuž aj takí sú. Co už.
ozval sa malomestiak😆

@anonym_94bd3d a to ti už nevadilo, že to druhé malo obnosené veci po prvom? 😂
@anonym_94bd3d a to ti už nevadilo, že to druhé malo obnosené veci po prvom? 😂
@zuzacka16 nie prečo by malo? Nosilo to moje 1.dieta nie cudzie

nevešať im na nos čo odkiaľ kupujete je tiež možnosť 😉