Čo nejesť v tehotenstve

O to, čo nejesť v tehotenstve, by sa mala žena začať zaujímať, keď zistí, že je gravidná. Správnou výživou napomáha k správnemu vývinu a rastu plodu a zároveň vštepuje dieťaťu správne stravovacie návyky.

Nevhodné potraviny

Morské plody s možným obsahom ortuti

Aj keď sú ryby a morské plody výborným zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín, niektorým rybám by sa mali tehotné ženy vyhnúť. Medzi nevhodné ryby alebo morské plody radíme také ryby a plody, ktoré majú v sebe nebezpečne vysoký podiel ortuti. Tá by mohla poškodiť nervový systém dieťaťa. Podiel ortuti sa pozná podľa veľkosti a veku ryby - čím staršia a väčšia ryba, tým väčšia pravdepodobnosť výskytu väčšieho množstva ortuti.

Nevhodnými rybami a morskými plodmi sú:

  • mečúň,
  • žralok,
  • makrely,
  • štíhlice,
  • nadmerná konzumácia tuniaka,
  • surové alebo nedostatočne upravené ryby, kôrovce a morské plody (sushi, ustrice, mušle).

Obmedziť konzumáciu týchto rýb by mali ženy zvážiť:

  • skrček,
  • konzervovaný tuniak,
  • údený losos,
  • pollock,
  • sumec,
  • ančovičky,
  • pstruh,
  • pleskáč,
  • kambala,
  • platesa,
  • krab,
  • ostriež morský.

Viac tiež v samostatnom článku: Ryby v tehotenstve

Mäso a mäsové výrobky, vajíčka

Všetko mäso by malo byť pred jedlom riadne uvarené. Pre uistenie je vhodné používať teplomer na mäso. Tehotné ženy by mali obmedziť konzumáciu párkov, hamburgerov či plnených bagiet predávaných vo fast foodoch alebo na benzínových pumpách. Tie môžu byť nedovarené a môžu spôsobiť listeriózu. Pozor by mali dať ženy tiež na grilované mäso a na hotové pokrmy, ktoré sa ohrievajú v mikrovlnej rúre, aby bolo jedlo dostatočne teplé a prepečené. Z dôvodu vzniku možnej listérie by sa ženy mali vyhnúť aj paštétam a masovým nátierkam.

Pečeň môže byť pre plod nebezpečná z dôvodu vysokého podielu vitamínu A. Ostatné vnútornosti môžu ženy jesť, ale mäso musí byť dostatočne dlho varené, aby neobsahovalo krvavé kúsky alebo nepúšťalo šťavu.

Vajíčka by mali byť dostatočne uvarené, aby bol žĺtok aj bielok tvrdý a vajíčka neboli surové. Surové vajcia môžu spôsobiť salmonelózu1. Ženy by sa mali vyhnúť potravinám vyrobených zo surových vajec - vaječnému koňaku, surovému a neupečenému cestu, tatárskej omáčke, vaječnej pene, domácej zmrzline, Caesar šalátu so zálievkou.

Mlieko a mliečne výrobky

Ženy by sa mali vyhnúť mlieku a mliečnym výrobkom z nepasterizovaného mlieka. Obmedziť by mali tiež konzumáciu mäkkých či zrejúcich syrov - Brie, Feta, Camembert či Niva. Listeriózou môžu byť ženy ohrozené pri konzumácii ovčieho alebo kozieho syra, ktorý je vyrobený z nepasterizovaného mlieka.

Viac tiež v samostatnom článku: Syry v tehotenstve

Súvisiace články

Viac o tom, čo nejesť v tehotenstve na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. http://www.mayoclinic.org/healthy-living/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-... (ENG)
  2. http://www.babycentre.co.uk/x568574/whats-not-safe-to-eat-in-pregnancy (ENG)
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti s čo nejesť v tehotenstve

Máš skúsenosť s čo nejesť v tehotenstve?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť