Používame cookies. Viac informácií tu. OK

Salmonelóza

1 skúsenosť

Salmonelóza je hnačkové bakteriálne ochorenie, ktoré sa do ľudského organizmu dostáva ústami. Salmonelóza sa prejavuje črevnými ťažkosťami - hnačkou a zvracaním. Ohrození sú starší ľudia, chorí ľudia a malé deti, pre ktoré je strata tekutín horšie znesiteľná. Táto bakteriálna infekcia postihuje najmä tráviaci trakt, ale môže vyvolať mnoho ďalších klinických prejavov, od nezávažných až po veľmi závažné.

Vyvolávateľ ochorenia

Salmonelózu spôsobuje baktérie, ktoré patria do skupiny Enterobaktérie. Existuje viac ako 2000 druhov týchto enterobaktérií. Pod mikroskopom sú viditeľné ako pohyblivé tyčinky.

K prenosu ochorenia dochádza pri jedením infikovaných potravín alebo pitím vody, v ktorej sa nachádzajú salmonely. Inkubačná doba je 8 hodín, to znamená, že ochorenie sa prejaví približne po 8 hodinách po zjedení infikovanej potraviny.

Nebezpečenstvo ochorenia salmonelózou

  • Konzumovanie surových alebo nedovarených vajec alebo mäsa.
  • Baktéria môže zostať na doske alebo na noži, ktorým sa krájalo mäso a potom sa rovnakým nožom krája napríklad zelenina. Baktéria sa okamžite prenesie na zeleninu, ktorá potom nebude už tepelne upravovaná.
  • Oveľa nebezpečnejšie pre vznik salmonelózy je letné obdobie, kedy sa v teple rýchlejšie kazia potraviny, je horšia hygiena pri príprave jedla (grilovanie, táborenie) a pri cestovaní, kedy ľudia radi ochutnávajú neznáme a často rizikové jedla.
  • Pri malom obsahu kyslých žalúdočných stav v tele človeka, napríklad pri zápale žalúdka, po operatívnom odstránení žalúdka alebo pri používaní antacíd pre neutralizáciu kyslých štiav.

Prevencia pred vznikom salmonelózy

  • Dostatočná tepelná úprava mäsa a vajíčok (baktérie sú zabíjané pri teplote nad 70 ° C, odporúča sa preto rizikové potraviny tepelne upravovať aspoň na 75 ° C po dobu 5 minút).
  • Tepelnou úpravou musí prejsť celá potravina, nie len jej časť (napr. u grilovanie sa môže stať, že je mäso vnútri surové).
  • Pozor na hmyz a hlodavce, aj tie môžu byť prenášačmi salmonelózy.

Salmonelóza - príznaky

  • Inkubačná doba je okolo 8 hodín, maximálne 48 hodín.
  • U chorého sa objaví vodnatá hnačka aj 20 - 30 krát za deň, kŕče brucha, s pocitom na vracanie, samotným zvracaním,s horúčkou a bolesťami hlavy.
  • V stolici sa môže objavovať krv, hnis, hlien a pod.
  • Po vysokej strate tekutín sa objavuje u chorého dehydratácia.
  • celková slabosť
  • niektoré druhy enterobaktérií môžu spôsobiť salmonelózu, ktorej prejavy trvajú niekoľko dní až týždňov, prejavy sú nešpecifické, nie sú teda typické pre salmonelózu. Medzi tieto prejavy patria horúčky, návaly potu, bolesť svalov, nechutenstvo.

Komplikácie

  • krvácanie do čriev
  • rozsev baktérií po celom tele, do ktoréhokoľvek orgánu
  • myokarditída- zápal srdcového svalu, zmeny na srdci sú dobre viditeľné na EKG

Diagnostika

  • krvné odbery
  • dôkaz baktérie v stolici
  • dôkaz protilátok pomocou metódy PCR

Salmonelóza - liečba

  • Dostatočný príjem tekutín (vhodné sú minerálky vďaka obsahu iónov), u ťažkej dehydratácie je pacient napojený na infúziu.
  • Pacientovi sú podávané črevné dezinficiencie (čistia črevá od choroboplodných zárodkov), adsorbencie (vo forme živočíšneho uhlia) a antiemetiká (zabraňujú zvracanie).
  • Z liekov si môže človek vziať Endiaron, Santax - pre dospelých vo forme tabliet, pre deti vo forme sáčkov.
  • Antibiotiká sa podávajú iba vo veľmi ťažkých prípadoch, u dojčiat alebo u pacientov so zníženou imunitou. Antibiotiká neskrátia dobu trvania ani intenzitu hnačiek a predĺžia dobu vylučovania salmonel z organizmu.

Salmonelóza - diéta

Počas salmonelózy musí pacient absolvovať prísnu diétu. Medzi zakázané potraviny používané počas salmonelózy patria:

  • tučné potraviny a pokrmy (napr. krémy, šľahačky),
  • pikantné syry,
  • tučné mäso a údeniny,
  • tučné a údené ryby vrátane sardiniek, kaviáru alebo očiek,
  • zelenina a ovocie,
  • strukoviny,
  • korenie vrátane masoxu alebo maggi a sójovej omáčky,
  • pitie alkoholu a kávy,
  • jedlá z cesta kysnutého, lístkového alebo lineckého.

Neskôr môže pacient pristúpiť ku konzumácii týchto jedál a nápojov:

  • tuky - trochu oleja alebo margarínu,
  • mlieko a mliečne výrobky - vynechať tučné,
  • mäso - vhodné je chudé alebo mladých zvierat,
  • ryby - musí mať nízky obsah tuku,
  • údeniny - malé množstvo hydinové alebo bravčové šunky,
  • zelenina - nie čerstvá (vhodná je mrazená, sterilizovaná alebo sušená),
  • ovocie - zrelé jablká, čerešne alebo višne, banány, broskyne alebo marhule,
  • korenie - bobkový list, kôpor, majorán, sladká paprika.

Počas diéty piť sladký čierny čaj a jesť suché pečivo, nemastnú kašu, ryžu a zeleninové vývary. Pacientom sú doporučované probiotiká3 (vo forme nápojov alebo jogurtov).

Doba liečby je 1 - 2 týždne, potom príznaky samy odznejú. Ak je ochorenie salmonelózou dlhodobé, môže dôjsť k poškodeniu pečene alebo obličiek.

Salmonela u detí

U detí nie je dobré podceňovať hnačka a horúčku, ktoré sú príznakom salmonelózy. Deťom je nutné podávať čo najväčšie množstvo tekutín, aby nedošlo k dehydratácii organizmu.

Z liekov je možné nasadiť Santax alebo Kulíšku, ktoré je pre deti možné zakúpiť v prášku a slúži na zavodnenie a doplnenie iónov v organizme. U detí je nutná návšteva lekára, aby na základe testov stanovil diagnózu a vhodnú liečbu.

Súvisiace články

Viac o salmonelóze na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. A. C. Muntau, Pediatrie. Praha: Grada Publishing, 2009
  2. http://cs.wikipedia.org/wiki/Salmonelóza
  3. http://nemoci.vitalion.cz/salmoneloza/
  4. http://www.vseprozdravi.cz/diety/diety-pri-onemocneni-salmonelozou.html
  5. http://www.vseprozdravi.cz/nemoci/salmoneloza.html
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti so salmonelózou

Máš skúsenosť so salmonelózou?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť
bebetka113
25. aug 2018

Salmonelóza - naša zatiaľ najhoršia choroba

Takže, ako sa to celé začalo. V piatok večer mala dcérka hnačku a teplotku 37,5. Nepanikárila som, v ten deň spapala fakt hocičo, mala zmrzlinu v obchodnom centre, balíček chrumiek, banán na olovrant, na obed rajčinovú polievočku. To som však netušila, že nasledujúci deň, v sobotu, o 3:15 ráno ju zastihne silné vracanie a teplota 38,4. Jej návliečky som vymenila 3x, o 5:30 som jej podala Hylak kvapky, o 7:30 sme nasadli do auta. Smer - detská pohotovosť. Prišli sme tam, veselých 30 minút som tam s malou čakala (podlahe v čakárni venovala "prekvapko", po ktorom nám nadávali dve upratovačky, len tipujte, čo to bolo) a potom nás konečne vzali dovnútra. Doktorka sa povypytovala na všetko možné, pohmatala brucho a s predpisom na slaný roztok Kulíšek nás poslala domov so slovami, že máme ísť domov ležať, ešte aspoň tri hodiny nejesť, v pondelok navštíviť svoju pediatričku a dať jej správu, ktorú napísala. Tak som sa teda poďakovala, rozlúčila a vyšla som s malou a druhou, zdravou malou v kočíku na chodbu. V lekárni vedľa pohotovosti slaný roztok, ktorý nám dr. na pohotovosti predpísala nemali (mali len nevhodný pre deti v jej veku), tak som sa pobrala do inej lekárne, kde som ho chvalabohu, hoci za vyššiu cenu, než som predpokladala, dostala a šli sme domov. Myslela som si, že malej dám roztok a všetko sa polepší, no už časť "dám jej roztok" neprebiehala tak celkom podľa predstáv. Roztok jej, samozrejme, nechutil a to ho mala vypiť 1 dcl pohár. Prvý glg hneď vypľula so slovami: "Maminka, to je blé, to piť nebudem!", no podarilo sa mi do nej dostať ten pohár striekačkou na Nurofen. Po tých troch odporúčaných hodinách som jej podala ryžový vývar, ktorý však hneď vyvracala. V ten deň vyvracala všetky pokrmy, ktoré som do nej chcela dostať - maces, soletky, druhý vývar, dokonca aj vodu... Ďalší deň k tomu takmer súčasne aj kakala. V pondelok pediatrička pohmatala bruško, urobila výter zo zadku, vzala krv a poradila, aby sme podávali po lyžičkách vlažnú vodu, pretože jej prišlo, že je ľahko dehydrovaná. Akútny stav prešiel v utorok, keď som do nej vpratala misku čučoriedok. Vo štvrtok už nevracala, nemala hnačku, ale stále mala vysokú teplotu a v priebehu ďalších pár dní vyzdravela. Bola to zatiaľ naša najhoršia choroba, ktorú sme prežili.
2 poďakovania