Syry v tehotenstve
Konzumácia syrov v tehotenstve je dôležitá kvôli vysokému obsahu vápnika. Ten je okrem iného dôležitý aj pre vývin plodu a stav jeho kostí. Pokiaľ nemá žena v tehotenstve dostatočný príjem vápnika, začne sa vápnik uvoľňovať z jej zásob a môže tak dôjsť k osteoporóze. U dieťaťa sa tým zvyšuje riziko vzniku zubného kazu.
Počas tehotenstva by sa mali ženy vyvarovať niektorým syrom, ktoré môžu zapríčiniť vznik rôznych baktérií. Napr. listerióza môže ohroziť plod. V prípade, že žena ochorie listeriózou, spravidla sa u nej objavia príznaky podobné chrípke. Listerióza môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ktoré môžu viesť až k potratu3.
Plesňové syry v tehotenstve
Plesňových syrov by sa nemali ženy počas tehotenstva báť, ale ich denný príjem by nemal byť vyšší ako 150 g denne. Zvýšená konzumácia syrov s plesňou je pre ženu nebezpečná. Tieto syry môžu produkovať jedy (mykotoxíny), ktoré sú pre plod veľmi nebezpečné. Mykotixiny, ktoré sú pre tehotnú ženu a plod ďaleko nebezpečnejšie sa môžu objaviť aj v plesnivom pečive, orieškoch, marmeláde alebo v hnijúcom ovocí. Takto závadné potraviny by mali byť ihneď celé zlikvidované (vyhodené). Nie je postačujúce, keď sa odstráni, alebo odkrojí iba viditeľne nakazená časť. Pleseň sa objavuje v celej potravine, nie len v jej viditeľnej časti.
Hermelín a Niva v tehotenstve
Tehotné ženy by sa mali vyhnúť konzumácii hermelínu a nivy. Tieto syry podporujú vznik mykóz a kvasiniek, ktoré môžu zapríčiniť nepríjemné problémy.

Bryndza v tehotenstve
Bryndza je syr symbolizujúci slovenskú kuchyňu. Vďaka vysokého obsahu mliečnych baktérií je výživnejšia ako probiotické jogurty. Bryndza je bohatá na bielkoviny, minerály, vitamíny (hlavne A a D) a kyselinu listovú. Napomáha pri trávení a pri zažívacích problémoch, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Ďalej slúži ako prevencia pred osteoporózou či rakovinou hrubého čreva. Napomáha pri cukrovke, alergiách1 a pri problémoch s rednutím kostí.
Pri výrobe bryndze je do procesu zahrnuté aj nepasterizované mlieko, z ktorého sa následne vyrába ovčí syr. Ten je jednou z najdôležitejších potravín pri výrobe bryndze. Z tohto dôvodu nie je vhodné konzumovať bryndzu v tehotenstve, pretože imunita tehotnej ženy je oslabená a mohlo by dôjsť k listerióze.
Vhodné syry v tehotenstve
- Tvrdé syry: údené syry, Caerphilly, čedar, Cheshire, dvojitý Gloucester, eidam, ementál, kozí čedar, feta, gouda, Gruyere, halloumi, Havarti, Jarlberg, Lancashire, manchego, Orkney, Paneer, parmezán, Pecorino (tvrdý), Provolone a červený Leicester.
- Mäkké (tavené) syry, ktoré sú vyrobené z pasterizovaného mlieka: tvaroh, žervé, feta, kozí syr bez kôry, mascarpone, mozzarella, syr segmentov, tvaroh s ricottou.
- Jogurty: probiotické jogurty a mliečne nápoje, čerstvý syr, kyslá smotana a creme fraiche, vrátane prírodných, ochutených a živých verzií.
Nevhodné syry v tehotenstve
- Mould - zrejúce mäkké syry (pasterizované a nepasterizované): hermelín, brie modrý, Cambozola, Chaumes, Chevre (kozí syr s bielou kôrou), Pont l 'Eveque, Taleggio a Vacherin Fribourgeois.
- Syry s modrou plesňou: Bergaderm, bleu d 'Auvergne, modrý Wensleydale, Shropshire modrý, Dolcelatte, Gorgonzola, Roncal, Roquefort a Tomme.
- Mäkké, nepasterizované syry: kozie a ovčie syry Chabichou, pyramídy a torta del Cesar, rôzne tučné smotanové syry, balkánsky syr (vysoký obsah soli).
Viac o syroch v tehotenstve na modrykonik.sk
- Diskusia: Môžem jesť syrčeky v tehotenstve?
- Diskusia: Mozzarela v tehotenstve
- Diskusia: Môžem jesť tepelne upravené plesňové syry?
- Otázka: Aké syry a mliečne výrobky môžem jesť v tehotenstve?
- Diskusia: Môže Niva v tehotenstve uškodiť?
Použité zdroje
- http://clanky.vareni.cz/zivotosprava-tehotne-zeny-1dil/
- http://www.nutritip.cz/view.php?cisloclanku=2009110001&rstema=32&nazevclanku=plisňove-syry-a-teho...
- http://www.receptnazdravi.cz/clanky/proc-jist-v-tehotenstvi-syry/
- http://zena.centrum.cz/deti/tehotenstvi-a-miminko/clanek.phtml?id=726543
- http://www.babycentre.co.uk/x3175/is-it-safe-to-eat-cheese-during-pregnancy
- https://web.archive.org/web/20130519133734/http://www.sedlcansky.cz/kolik-pepu-znas/v-klasickem-f...
- https://web.archive.org/web/20161026025351/http://www.olma.cz/tuky--syry--tvaroh-niva-extra-porce...
- https://web.archive.org/web/20170218172637/http://www.bonella.cz/vyziva/jezte-brynzu-a-budete-zdr...
- http://spuntik.zoznam.sk/cl/1000713/1363012/Zakazane-potraviny-v-tehotenstve