benikate
    23. apr 2019    Čítané 858x

    Curaprox víkend v Tatrách ako začiatok našej zúbkovej revolúcie

    "Prvý aprílový víkend pre mňa znamenal zmenu. Nielen preto, že som prvýkrát od narodenia našej najmladšej dcérky nechala manžela na dva dni doma s troma deťmi, ale hlavne preto, že sa mi neskutočne rozšírili obzory v oblasti dentálnej hygieny".

    V dňoch 5. - 7. apríla som sa zúčastnila na vzdelávacom wellness víkende Curaprox vo Vysokých Tatrách.

    Bola som naozaj šťastná, keď som sa dozvedela, že ma vybrali po tom, čo som sa zapojila do výzvy vyhlásenej na Modrom koníku. Opísala som iba, ako u nás vyzerá „zúbková realita“ s tromi malými deťmi.

    Keďže jednej zuby ešte stále rastú, druhá ma kompletný mliečny chrup a tretiemu najstaršiemu sa mliečne zúbky kývu a nedočkavo čakáme na zúbkovú vílu. Ale ak mám povedať pravdu, z celej súťaže mi utkvelo v pamäti to slovo wellness 😂 Potom už len niečo o prednáškach😉. 

    Keďže doma máme predškoláka, v piatok nás zdržali povinnosti súvisiace so zápisom do prvého ročníka základnej školy. Nech som taktizovala a kombinovala, ako sa len dalo, nevedela som sa dostaviť do hotela Patria na Štrbskom plese spolu s ďalšími vybranými mamičkami ešte v ten istý večer. Komunikáciu s organizačným tímom však hodnotím na jednotku, pretože mi umožnil pridať sa počas sobotného dopoludnia.

    Sobota - vrhnutá do víru nových poznatkov 

    Môžem povedať, že som bola v nevýhode, pretože priamo po príchode rýchlikom som musela nabehnúť do prednáškového salónika a sústrediť sa na množstvo nových informácií.

    A ešte som zmeškala aj zoznamovací večer a tak som mladý kolektív (bola som fakt prekvapená, lebo vekový priemer nás všetkých mohol byť do 30 rokov) spoznávala rovno „za pochodu“. Výhodou bolo, že každá z nás mala menovku, lebo moja pamäť na mená sa na materskej ešte zhoršila 😉Až keď som sa ocitla v centre diania, zaplo mi, že až také leňošenie vo wellness to asi nebude. Ušiel mi prvý blok prezentácie zubného odborníka MUDr. Pavla Andela, ale našťastie sedela som vedľa naozaj vzornej „študentky“ Maťky 👍☺️

    Preglgla som na sucho a veeeľmi pomaly, keď mi ukazovala štyri zapísané strany v zošite. „Sakra dievča, ty si si teda zavarila, keď si si myslela, že utekáš od troch detí za trochou oddychu,“ hovorila som si v duchu... 😱😱😱

    V uvítacom liste, ktorý mi ležal na stole,  nás Curaprox vyzýval, aby sme neváhali fotiť čokoľvek, čo nás zaujme. A teda nefotila som si len poznámky. Po mojom príchode nasledoval praktický nácvik čistenia s kefkou CS 5460 a CS smart.

    Všetky účastníčky pobytu rozdelili do dvoch skupín. Ja som bola pri stole, ktorý mal na starosti MDDr. Adam Mikuš. Čo sa mi veľmi páčilo, všetci sme sa dohodli, že si budeme tykať. To len dotvorilo pohodovú atmosféru prostredia, v ktorom som sa ocitla. Ešte som si nestihla ani poriadne vydýchnuť, už som držala v ruke kefku z bohatého balíčka, ktorý nám organizátori pripravili.

    Na tom by neboli nič zvláštne, keby som si zuby umývala ukázanou technikou len ja sama. Ale Adam chodil od jednej k druhej a čistil zuby každej z nás. To vám bol teda zvláštny pocit, keď vám niekto cudzí takto vstúpi do osobnej zóny😱... Ale až takto som pochopila, čo znamená pojem netlačiť na kefku. Inštruktáž trvala viac než hodinu, ale mne to prišlo ako 10 minút. A tie zaujímavost,i čo som sa dozvedela... Vraj, keď sa naučíte držať kefku pod správnym uhlom a nevyvíjať obrovský tlak, kefka vám môže vydržať aj trištvrte roka. Už si nespomeniem, ktorý z dvojice mladých dentistov hovoril o vlastnej skúsenosti. Hneď som si predstavila tú moju úbožiačku rozstrapkanú ani nie po mesiaci používania. Pri umývaní zubov som doteraz vždy tlačila, lebo iba vtedy som mala pocit, že zuby naozaj dobre drhnem 🙂 Omyl! S kefkou s malou hlavičku s jemnými a zarovno zastrihnutými štetinkami treba zaobchádzať jemne a krúživými pohybmi prechádzať zo zuba na zub. To všetko pod uhlom natočeným k vrchnej alebo spodnej pere. 

    Keďže v Piešťanoch som sadla na skorý ranný rýchlik, bola som hladná a tešila som sa na obed. 

    Síce s takými dokonale vyčistenými zubami, aké sme mali po prvom nácviku, by človek to jedlo hádam aj oželel. Ale aspoň som mala hodinu na nadviazanie kontaktov a rozhliadnutie sa po hoteli a okolí. Čo už, že len cez okno. 

    V úvode som sa nezmienila, že sobota bola takmer na celom území Slovenska upršaná. Nenapadlo mi, že tu bude zasnežená 🙂 Sledovať ako vonku husto sneží, keď na západe sme už privítali jar, patrilo tiež k akejsi forme relaxu. Zámer oddychového víkendu vyšiel Curaproxu ešte aj s čerešničkou na torte v podobe zasneženej romantiky.

    Popoludnie pokračovalo prednáškou o starostlivosti o detské zúbky. Hltala som každé slovo. Prihovárala sa nám dentálna hygienička PhDr. Zuzana Serafínová. Už len tá jej „východňarčina“ mi bola sympatická.

    Tu prišlo na rad hneď niekoľko odporúčaní, ktoré mi utkveli v pamäti tak, že som si povedala „toto zavediem aj doma na tých svojich“. Jedným z nich bolo používanie smart kefky pre Alžbetku. Tí, čo poznáte Curaprox, viete, že maličkým deťom sa odporúča Curakid, ale pokojne môžete od tretieho mesiaca prejsť aj na smartku. Zubná kefka Curaprox smart ultra soft je skvelým nasledovníkom detskej kefky, ale ocenia ju aj dospelí s menšou čeľusťou. Keďže maličké deti kefky radi hryzú, skvelý nápad je používať doma dve. Jedna môže byť úplne obyčajná podľa výberu dieťatka, tú druhú použije rodič na dočistenie. Hneď zavádzam! 

    Ďalej sa dostala na pretras jednozväzková, tzv. single kefka. Ako ideálny pomocník na vyčistenie ťažko dostupných miest už aj pri detskom chrupe. Práve s ňou prebiehala druhá inštruktáž.

    Bola som nadšená a snažila som sa zapamätať si čo najviac. Prednášky trvali od 9.00 až do 16.00, ale ubehli neskutočne rýchlo. Unavená z cesty aj náročného týždňa doma, som chvíľu bojovala sama so sebou, keď prišiel voľný program s neobmedzeným vstupom do wellness. Isť spať alebo…? Keďže vo štvorhviezdičkovom hoteli v Tatrách bez detí sa človek neocitá len tak každý deň, absolvovala som aj relaxačnú časť.

    A paráda. Debaty s mamičkami vo vírivke s výhľadom na Štrbské pleso za počasia, ktoré sa ako mávnutím kúzelného prútika zmenilo z chumelice na slnečné s modrou oblohou bez mráčika, bolo presne to čo prepracovaná matka potrebovala 🙂

    Aj večera a spoločný program pri vínku stál za to. V pamäti mi zostalo pár geniálnych vtipov, na ktorých sa nedokážem prestať smiať.

    Nedeľa - ani domov sa mi nechce ísť 

    V nedeľu sa ešte viac ozýval môj akútny nedostatok spánku. Začínalo sa prvou prednáškou o 8.30.

    Téma: Projekt Eko alarm a zber kefiek Curaprox. Tlieskam tvorcom tejto iniciatívy. Hneď po príchode domov som s deťmi zabalila sedem starých vyslúžilých kefiek (nemusia byť len značky Curaprox) a bežali sme do najbližsieho smile shopu Curaprox v piešťanskom Auparku.

    Aby decká kefkám v špeciálnej kefkovničke odsekli hlavičky a rukoväte odovzdali do zberu. Následne sa z takto vyzbieraných kefiek recykláciou vyrábajú koše na triedenie odpadu.

    Tomáš Olšiak z Curaproxu nám v tejto časti rannej prezentácie predstavil svojho tajného hosťa. Bola ním jedna z účastníčok víkendu Lenka Hlinková, ktorá nám rozrozprávala ako sa stala ambasádorkou značky na Modrom koníku a moderátorkou jednej z jeho skupín s názvom Čisté zuby sa nekazia.

    Ďalší blok bol venovaný medzizubným kefkám. Ja ich používam, ale nevedela som, že majú význam už pri mliečnom chrupe. Hneď sme zaviedli aj doma.

    Doktor Pavol Andel rozprával aj o ďalších produktoch Curaprox baby, ako sú napríklad cumlíky. Netušila som, že Curaprox ich vyrába a aké špeciálne vlastnosti majú. V tejto časti som dostala odpovede na moje otázky. Skvelé bolo, že počas ktorejkoľvek z prezentácií ste sa mohli pýtať na všetko, čo nás zaujímalo. Ja som sa pýtala hlavne na dlhodobé cmúľanie si palčeka, pretože obe dcérky cumlík nechceli a našli si riešenie vždy po ruke.

    Prezentácie boli predelené prestávkami na kávu a občerstvenie. Káva skvelá, na výber bolo veľa ovocia, z nápojov by ste však sladké vody hľadali márne. Čo len podčiarkovalo to, čo bolo povedané, že zubom najviac škodia sladké ochutené nápoje a ich dlhodobé popíjanie cez slamky a sosáky.

    V nedeľnom intenzívnom vzdelávacom pásme sa hovorilo aj o prerezávaní zubov, ich ošetrovaní či dôsledkoch strát zubov. Prednáška Adama Mikuša opäť plná zaujímavých a praktických príkladov zo zubnej ambulancie. Roentgenové snímky mliečneho chrupu v rôznom stave boli neskutočný obohatením celej prednášky.

    Organizačný tím si pre nás pripravil aj jedno prekvapenie. Online kvíz, akési otestovanie získaných vedomostí počas víkendu. Tri najúspešnejšie si domov odnášali parádnu výhru - elektickú sonickú kefku.

    V nedeľnom programe bol už len jeden praktický nácvik s vyššie spomínanou medzizubnou kefkou. Po ňom sme sa pobalili a uvoľnili izby. Na obede sme ešte s ostatnými mamičkami debatovali na tému zuby, ale nielen o nej. Spoznala som veľa zaujímavých ľudí a ešte viac zaujímavých príbehov, pretože v takejto uvoľnenej atmosfére sa rozprávalo naozaj o všetkom.

    Na záver ma už čakala iba štvorhodinová cesta vlakom späť za mojimi pokladmi a aspoň vtedy som čo-to dospala. No informácie, rady, tipy a zážitky, ktoré mi vzdelávací wellness víkend dal, rozhodne stáli za to! Curaprox ďakujem, bolo mi veľkou cťou nakuknúť do vášho sveta zubnej hygieny a je mi nesmiernym potešením zdieľať získané vedomosti ďalej.

    Katka

    moderna_mamina
    16. apr 2019    Čítané 249x

    Wellness víkend s Curaprox

    Na Modrom koníku mi vybehlo, že sa bude robiť testovanie s Curaprox. Vediem si taký vlastný mamablog na Instagrame, tu na modrom koníkovi tak veľmi aktívna niesom. Zapojila som sa do troch testovačiek a podarilo sa mi vyhrať dve. Jednou z nich bol tento vzdelávací program. Môžem s istotou povedať, že to bolo to najlepšie, čo sa mi prihodilo 🙂

    Zapojila som sa a úprimne poviem, že som neverila, že ma vyberú (v kútiku duše som dúfala). Mužovi som povedala, že som sa zapojila, tváril sa, že sa teší. Podľa mňa sa tešil lebo vedel, že nepôjdem 😀

    V deň, keď mali oznámiť, koho vybrali, som telefón nepustila z ruky. Zapípal telefón a už keď som videla slovo gratulujem, som začala pišťať a skákať od radosti. Muž skoro odpadol, no veľmi sa tešil so mnou. Tešila som sa veľmi. 

    V piatok si muž zobral pol dňa voľno, aby ma aj s deťmi mohli odviesť. Prišli sme do hotela Patria vo Vysokých Tatrách. Bolo cca pol 4. Krásne prostredie a ten hotel bol úžasný. Rozlúčila som sa s rodinou a šla som behom do hotela 😀 

    Išla som si na izbu, ani som sa nevybalila, hneď som si obliekla plavky a išla popozerať wellness. Hneď som skúšala sauny, vírivku, len tak som sedela na lavičke a užívala si pokoj. Normálne sa musím usmievať, keď nato myslím 🙂

    Do 18:00 som si užívala wellness a potom som šla na izbu sa pripraviť na večer.

    O 19:00 začala večera. Stretli sme sa s ostatnými ženami, a s ľudmi, ktorí prišli kvôli nám a my kvôli ním. Boli to zubári a organizátori. Posedenie bolo príjemné a neskôr sme sa presunuli do baru o poschodie nižšie. Úprimne poviem, že som sa cítila akoby som bola s ľudmi, ktorých poznám niekoľko rokov. Smiali sme sa, mali sa stále o čom rozprávať. Hrali sme bowling. Myslím, že sme si fakt sadli, verím, že to nebolo len vínom 😀

    V sobotu ráno sme mali raňajky a nám sa začal prvý deň školenia. Vychádzalo to na cca 7 hodín školenia. Hovorím si, že to sa snáď ani nedá 😀 Tak dlho počúvať o zuboch, sústrediť sa atď. No nakoniec to bolo tak, že aj tých 7 hodín mi bolo málo🙂

    Čakala nás miestnosť, kde sme mali naše menovky a aj tašku plnú darčekov. Rôzne Kefky, pasty, pomôcky... Bolo toho veľa, mám to natočené, no mám aj nejaké fotky.

    Najskôr nám MUDr. Pavol Andel prednášal o starostlivosti o naše zuby a zároveň o tom, aby sme naše deti k tomu viedli. Deti kopírujú svojich rodičov. Keď vidia, že si čistíme zuby a dáme im do rúk kefku, pravdepodobne budú robiť to isté. Nemáme sa zatvárať v kúpeľni. Vysvetľoval nám aj to, že pasta je vlastne len taký deodorant. Keď sa sprchujete, tak sa poriadne umyjeme a dáme deodorant - kvôli vôni. Tak isto je to so zubami. Stačí ich dôkladne umyť a nato pasta nie je veľmi potrebná. Stačí ju použiť vo veľkosti hrášku, alebo ani to. 

    Do cca 3 rokoch dieťaťa sa pasta neodporúča. Dôvod je taký, že dieťa ešte nevie vyplúvať zvyšky pasty a slín. Môj Paťko vyplúvať vie, lebo opakuje po otcovi 😀.

    Veľmi sa mi páčilo, že aj keď spolupracujú s firmouCURAPROX, vôbec nám to nasilu netlačili do hlavy, že len kefky CURAPROX a len CURAPROX aCURAPROX. Prehnaná reklama vie práveže ľudí skôr odlákať. V tomto prípade to bolo také jemné a také nenútené, že to na mňa malo pozitívny účinkom a narobili sme si zásoby kefiek od CURAPROX. 

    S týmto sa mi spája ďalšia vec a to taká, ako nám Pán doktor hovoril o tom, že aj keď zlému šoférovi dáte najlepšie auto na svete, tak sa na ňom zabije. Ak výbornému šoférovi dáte najhoršie auto na svete, tak budete mať pohodlnú jazdu. Tak isto je to s kefkami. Pokial neviete techniku, môžete mať aj tu najlepšiu kefku na svete a zuby si dobre neumyjete. No ak viete, čo treba robiť, môžete mať aj obyčajnú kefku a zuby budete mať čisté.

    Horné zuby sa umývajú takým štýlom, že ju jemne nakloníme smerom dohora. Kefka ma prechádzať aj po zuboch, ale aj po ďasnách, kde sa tvorí povlak. Spodné zuby sa umývajú s kefkou naklonenou smerom dolu. Učil nás aj správne držanie. Väčšina ľudí drží kefku ako nejaký kôl 😀 A drie po tých zuboch ako o život (môj muž :D). Správne držanie kefky by malo byť cca v polke kefky, držať ju ako sláčik alebo jemne ako pero. Maliček dohora a nesmie sa tá časť dlane držať kefky. Skúšali sme si takto umyť zuby. Bolo to jemné a bez akejkoľvek sily alebo tlaku. Napriek tomu som zuby nikdy nemala čistejšie 😀

    Takže nejde vôbec o silu, akurát si tak zničíme sklovinu.

    Perfektne bolo to, keď sme si s kamarátkou navzájom čistili zuby. Išlo tu hlavne o to, že keď našim deťom čistíme zuby, nevieme, či to nerobíme silno, či im to je príjemné. Ak im to príjemné nie je, už nás do ich úst druhýkrát nepustia.Vyskúšali sme si to, umývali sme si zuby navzájom. Znie to vtipne možno až odpudzujúco pre niekoho 😀 No naozaj to bolo skvelé. Vedeli sme si povedať, či nás to bolí, či to máš robiť slabšie, či je to príjemné.

    Dobre sme sa na tom nasmiali, no bolo to naučené. 

    Zuby nám čistil aj pán Andel. Keď čistil zuby mne, nechala som si to celé natočiť aj s jeho komentárom k tomu :D Takže kedykoľvek zabudnem, znovu si to pozriem. Video sa pridať nedá, tak som z neho urobila aspoň pár fotiek 🙂

    Ďalšia vec, čo som si zapamätala a na čo pri umývaní zubou myslím, je to, že si musím poriadne čistiť spodné zuby zo zadu. Mám úzky oblúčik, tak si to čistím pätou kefky, zhora dole. Tie vlákna sa musia tak zošuchnut ako na šmýkačke 😀 V tej časti sa vyskytuje hlavne zubný kameň, pretože tam máme také malé jazierko plne slín.

    Samozrejme. sme mali aj obed a tiež musím spomenúť, že sme mali nonstop prístup k jedlu, ovocie, káva, voda... Nič nam nechýbalo ani počas školenia.

    Poobede nám prišla prenášať dentálna hygienička PhDr. Serafínová, PhD.

    Venovala sa detským zubom. Mala so sebou aj neter Hanku. To dievčatko malo asi 2-3 roky. Neverili by ste, ako krásne si nechala vyčistiť zúbky. Mám aj video, no žiaľ to sa pridať nedá. Ak by ste mali záujem, napíšte a pošlem vám ho. 

    Na nej bolo krásne vidieť, že je to niečo, v čom od malého dieťatka vyrastá, takže to berie ako normálnu vec. Nechala si vyčistiť zúbky aj medzizubnou kefkou, dokonca aj od nás od cudzích ľudí.Tu je dokaz, že ona vie, že sa nemá čoho báť. Bola fakt úžasná.

    S medzizubnou kefkou nebehám hore-dole, ale len dám dnu a von. Stačí raz za 24 hodín poriadne a tak predídeme kazom. V tom balíčku, čo som spomínala na začiatku, sme mali aj fialovú vodičku, ktorú si dáte na zuby a podľa jej zafarbenia zistite, či máte dobre umyté zuby alebo nie. Je to super pomôcka, keď svojim deťom už zuby neumývate, takto si ich môžte skontrolovať. Do cca 10 rokov by ste mali svojim deťom dočisťovať zuby. Poviem úprimne, že som svojmu Paťkovi (2,5 roka) umývala zuby zle. Bola som málo (vôbec😀) informovaná o tom, ako to robiť správne a hlavne aké je to dôležité. To, že ma ešte len mliečne zuby, neznamená, že sa o ne netreba starať. Práve naopak. Treba trvalým zubom pripraviť pôdu, na dlhodobé "žitie", v našich ústach.

    (Mám tak veľa veci, ktoré ma napadajú naraz, a mohla by som tu písať naozaj celé dni 😀)

    Veľmi ma prekvapilo aj to, že do zubára treba ísť s dieťaťom prvýkrát, keď ma 6 mesiacov. Toto ma naozaj prekvapilo. Cítim sa akoby som žila v jaskyni. Vyše 20 rokov som žila vo veľkej nevedomosti, čo sa týka zubov. 

    Mali sme aj prakticky nácvik so single kefkou. Konkrétne ja som bola v skupine s Pani Serafinovou. Ukazala nám to na sebe, aj na nás. Treba prechádzať krúživým pohybom po mieste medzi zubom a ďasnom. Po celej hrane zubu.

    Ku večeru sme mali znovu voľno, takže som využila wellness. Večer sme mali opäť posedenie 😊 Už sme len tak sedeli v bare, cely čas sme sa rozprávali, bolo to už také pohodové. Aby ste si nemysleli, neriešili sme večer zuby 😀 Večer sme mali naozaj taký, ako keby sa stretli kamaráti. Žiadne školenie 🙂

    V nedeľu ráno som sa už zobudila smutná, že je to posledný deň 😀. Ráno sme mali úžasne raňajky. O pol 9 sme mali s Mgr. Tomášom Olšiakom prednášku o tom, čo je to Eko Alarm a info o zbere kefiek s CURAPROX.

    Ďalšie školenie bolo o produktoch pre deti. Hryzadlá, cumliky. Téma cumlík ma veľmi nezaujímala, pretože moji chlapci nikdy nemali cumlík v ústach. Cumlík sa neodporúča kvôli deformácii a posune zubov. K tejto téme sa veľmi vyjadrovať nejdem, lebo sa ma netýka a ani týkať nebude.

    MDDr. Mikuš bol veľmi príjemný a páčilo sa mi, že sa venuje detským zubom. Jeho prednáška bola veľmi zaujímavá v tom, že si pre nás pripravil prezentáciu, kde mal svoje prípady, ktoré lieči alebo liečil. Pracovať s deťmi je veľmi ťažká práca a zvlášť keď robíte zubára. Ja sa Paťkovi snažím zuby umývať a vidím aj veľký pokrok. Dovolí mi umyť mu zuby tak, ako som sa naučila, každým dňom je to lepšie. A to si zoberte, že som jeho mama a musím to takto pomaly deň po dni. No pán doktor Mikuš je pre nich prakticky cudzí a má vykonať  svoju prácu - je to náročné. No je veľmi príjemný, keby som bola dieťa nechám sa s radosťou ošetriť 😉

    Nacvičovali sme si čistenie zubou medzizubnou kefkou. Taká finta - môžete si ju "namočit", do pasty a čistiť 🙂 Prvé dni dni vám pravdepodobne budú krvácať ďasná, no po 3 dňoch krvácanie zmizne. Som živý príklad. Mala som zápal, isla na dentálnu hygienu, nasledujúce dni som používala medzizubnú kefku a po troch dňoch sa krvácanie úplne stratilo. Pri tejto téme mi napadlo, že keď máte zápal, čiže vám krvácajú ďasná, určite to riešte. Ja som v tom čase bola tehotná a zápal som mala, takže bolo ohrozené aj dieťa, keďže ste v tom čase prepojení 🙂 Skáčem z témy do témy, lebo mi zakaždým napadne niečo nové. Úprimne Vám poviem, nepísala som si takmer nič. Bola som natoľko zaujatá, že som len počúvala a všetko si krásne pamätám. Je toho až-až a myslím, že by som tak skoro neprestala. To, čo som chcela, som sa vám snažila priblížiť. 

    Chcem sa veľmi pekne poďakovať celému tímu. Bol to pre mňa nezabudnuteľný víkend. Ich starostlivosť o nás bola na jednotku. Nič nám nechýbalo, mali sme skvelé podmienky a čokoľvek načo sme si spomenuli. Catering, prednášky, záujem o nás - úžasné ❤️

    Ďakujem za príležitosť ♥

    anduci20
    14. apr 2019    Čítané 249x
    Image title

    Za zdravie zubov svojich detí sú zodpovední rodičia

    Ako to začalo? Zapojením sa do súťaže o Wellness víkend s Curaprox&Modrykonik.

    Keď som písala komentár ako sa MY staráme o zuby, v kútiku duše som dúfala, že tam pôjdem. A áno vybrali ma, tešila som sa veľmi.

    Wellness víkend sa konal v hoteli Patria s výhľadom na Štrbské pleso a z druhej strany na Vysoké Tatry. Hotelu nemám naozaj čo vytknúť. Super oddychový wellness, príjemný personál, gastronomické špeciality, ubytovanie, no proste všetko na jedničku.

    Určite sa tam vrátim, ale už s rodinkou.

    V maile nám prišiel aj podrobný program.

    Piatok bol deň príchodu, takže každá z nás si mohla urobiť vlastný program. Ja som sa prešla okolo Štrbského plesa pokochala krásnou prírodou, užívala ticho a jasné navštívila wellness. Tam som sa už zoznámila so svojou parťáčkami.

    Wellness víkend začal večerou, kde sme sa spoznávali, po večeri dali vínko a hrali biliard.

    Ešte večer sme sa rozprávali, čo pre boha budeme riešiť na tých prednáškach toľko?

    No poviem Vám, bolo o čom a môžem tvrdiť, že by určite bolo ešte o čom.

    V sobotu po raňajkách nás už čakal MUDr. Andel a tím Curaprox. Všetky z nás mali na svojich miestach pripravené balíčky na inštruktáž ako aj pre naše malé ratolesti.

    Prednášky ubehli strašne rýchlo a striedali sa s praktickou inštruktážou. Prednášky viedli zubní lekári MUDr. Pavol Andel, MMDr. Adam Mikuš dentálna hygienička PhDr. Zuzana Serafinová.

    Čo mi Wellness víkend Curaprox&Modrykonik dal?

    Obrovské množstvo informácií ako napr. :

    • Zubný kaz je získané  infekčné ochorenie, nie dedičné ochorenie.

    Milé tehuľky, snažilky  prevencia je najdôležitejšia. Ako tehotná som sa zúčastnila 2 preventívnych prehliadok u mojej zubárky, stále mi prízvukovala, že mám tak krásne opuchnuté ďasná (zvýšená hladina estrogénu), pričom prízvukovala aby som dôkladne čistila priestor pod ďasnom. 

    V oblasti zubného aparátu dochádza k zmnoženiu krvných ciev a následne k zvýšenej priepustnosti ďasien pre škodliviny pochádzajúce z bakteriálneho plaku. Tak dochádza k tehotenskej gingivitíde, zápalu ďasien.

    Zápal v ústnej dutine tehotenstvom nezískate, získate ho len nesprávnou hygienou a stravovacími návykmi.

    V prvom trimestri sú časté nevoľnosti, zvracanie (po zvracaní si vypláchnite ústa čistou vodou a až po 30 min. si ich vyčistite).

    Keď viete, že vo vašich ústach niečo nie je v poriadku, tak malé bábätko NEBOZKAJTE a nedovoľte to ani svojim blízkym.

    • Správna technika čistenia zubov (zubnú kefku držíme ako pero jemne a naklonenú, ideálne pod uhlom 45 stupňov, pričom polovica plochy vlákien by mala byť na zuboch, polovica na ďasnách. Jemnými krúživými pohybmi kefkou pomaly postupujeme od predných zubov po zadné. Používajte len MIERNY tlak. Pri deťoch začíname zadnými hornými zúbkami po predné.

    Ústna voda je reklama nevyčistí vám zuby iba zničí baktérie, ale tie dobré.

    Čistenie zubnou niťou je fajn, ale keď ti ostane v medzizubných priestoroch “puding” tak ho len pekne prerežeš, ale nevyčistíš. Na to, aby sa dôkladne vyčistili medzizubné priestory, sú najlepšie medzizubné kefky. Svieži dych zaručený.

    No a single kefka to je pre mňa novinka a najlepšie z najlepšieho čo mohol CURAPROX vymyslieť. Áno, je to zubná kefka s jemnými a do okrúhla zastrihnutými vláknami, ktorou si zub za zubom dokonale vyčistíte miesta, kde sa zubnou kefkou ťažko dostanete.

    Napr. moje decká majú tak hlbokú ryhu v zúbkoch, že doteraz som len čistila plošne. Nedám na ňu dopustiť, je dokonalá. 

    Na stránke www.curaprox.sk si viete nájsť všetko podrobne.

    Páčilo sa mi, keď MUDr. Andel povedal, že keby sa on dostane na opustený ostrov, vedel by si dôkladne umyť zuby a to akoukoľvek zubnou kefkou. Týmto narážam aj na to, že aj keď prednášajúci spolupracujú s CURAPROX, ani jednému z nich nešlo o propagáciu.

    • Radšej čistiť RAZ a dôkladne ako 3 a viackrát za deň. 

    No a čo sa týka detských zúbkov.

    Všetky maminky chceme to najlepšie pre svoje deti.

    A preto dodržaním týchto základných pilierov zabezpečíte zdravý chrup vášho dieťatka.

    1. Hygiena (čistenie a dočisťovanie do 10 rokov)
    2. Výživa (nie množstvo ale častosť prísunu cukru je škodlivá. Dieťa by sa malo najesť a napiť dosýta a medzi jedlami by mala byť 2 hod.pauza. ŽIADNE medzijedlá a už vôbec sladené nápoje.)
    3. Remineralizácia (Exogénna forma - vo veľkosti hrášku pastu aplikovať na vyčistené zúbky, ak dieťa vie vypľúvať. Endogénna forma - fluoridovaná soľ)
    4. Systematická starostlivosť (návšteva zubného lekára od 6 mesiacov)
    • Muži sú oveľa dôkladnejší pri čistení detských zúbkov. 
    • Neodkladaj čistenie zubov, keď deti zaspia, ukáž im to a dovoľ im vyčistiť svoje.
    • Za zdravie zubov svojich detí sú zodpovední rodičia.

    No a čo ma ešte zaujalo?

    Projekt Eko Alarm - sa zaoberá zberom kefiek, kefkám Curaprox sa odseknú hlavičky a rúčky sa recyklujú. Zberom sa to ešte nekončí. Z vyzbieraných kefiek sa vyrábajú koše na triedenie odpadu. Super, že? 

    Projekt Dental alarm - cieľom tohto projektu je zavedenie pravidelného čistenia zubov v škôlkach a školách, kde hravou formou oboznámujú deti, ako si správne čistiť zúbky, porozumejú dôležitosti starostlivosti o zúbky. Super je to, že do vašej škôlky či školy si môžete pozvať odborníkov, kde vaše detičky, rodičov a ostatných  naučia všetko to, čo sme sa naučili my počas Wellness pobytu.

    Pre mňa veľmi zaujímavá téma boli úrazy (ako sa zachovať a čo urobiť v strese). 

    1 pomoc mliečne zuby (v prípade vyrazeného zubu):

    • nerobíme nič, pre pokoj pomôže nájsť zub
    • nikdy zub nedávame naspäť.
    • návšteva zubného lekára
    • dieťa sa vyšetrí, urobí sa RTG
    • poučenie rodiča, pravidelné kontroly

    1 pomoc trvalé zuby (v prípade vyrazeného zubu):

    • nájdeme zub
    • chytíme ho za korunku, NIE KOREŇ
    • zub opláchneme pod tečúcou studenou vodou 10s , koreň nechytáme
    • ak sa dá: vložiť zub naspäť zahryznúť do gázy,vreckovky.
    • ak sa nedá:studené mlieko, sliny, pod lícom v ústach, z lekárne fyz.roztok, návšteva zubného lekára.

    Bol to víkend plný nových informácií, názorných ukážok, skvelých ľudí, zážitkov, relaxu.

    Na záver by som sa chcela ešte poďakovať celému tímu Curaprox, lekárom a tímu Modrého koníka.


    Ďakujem Vám zo ❤

    Andrea

    babyface32
    14. apr 2019    Čítané 497x
    Image title

    Čisté zúbky sa nekazia

    ”Čistý, teda večný.”

    Zamýšľali ste sa už niekedy nad týmto krásnym mottom? Čo nám ním chcel autor vlastne povedať? Povedzme si pravdu. Určite ho mnohí z vás ešte nepočuli, rovnako ako ja do 6.4.2019.

    Čistenie zubov je pre nás úplne prirodzené a, samozrejme, myslíme si, že práve tá naša technika je tá najlepšia. Myslela som si to aj ja, kým som nevyhrala vďaka Modrému koníku vzdelávací wellness víkend vo Vysokých Tatrách, kde si nás zobrali na "paškál" MUDr. Pavol Andel, MDDr. Adam Mikuš a špecialisti z Curaproxu. V skutočnosti som neverila, že sa dá dva dni hovoriť o zuboch, ich správnom čistení a prevencii pred zubným kazom. A hlavne, že to človeka bude baviť aj počúvať. Ale tento víkend mi dal neskutočne veľa a som šťastná, že som tak dobre počúvala. Nie len kvôli sebe samej, pretože pre mňa je úsmev plný zdravých a krásnych zubov veľmi dôležitý, ale aj kvôli môjmu šesťročnému synovi Libkovi, prváčikovi, ktorý je momentálne vo fáze výmeny mliečneho chrupu za ten trvalý.

    Každý rodič chce, aby jeho dieťa bolo zdravé a spokojné, k čomu neodmysliteľne patrí zdravý úsmev. Bohužiaľ stále pretrváva názor, že mliečnym zúbkom netreba venovať až takú pozornosť, pretože aj tak vypadnú. Tento názor je však mylný.

    Vznik zubného kazu je možné zhrnúť do jednoduchej rovnice. V povlaku na povrchu zubov žijú mikroorganizmy, ktoré dokážu spracovať cukry v potrave na kyseliny a tie následne narušia povrch zuba.

    Logicky sa preto v prevencii zubného kazu uplatňujú základné piliere, a to:

    -hygiena

    -výživa

    -mineralizácia

    -systematická starostlivosť

    Platí základné pravidlo, že čistý zub sa nekazí. Je zrejmé, že pokiaľ na zube nie je prítomný povlak, zubný kaz nevznikne. Čím skôr však rodič začne s pravidelnou hygienou, tým je väčší predpoklad, že sa dieťa s týmto úkonom stotožní a bude ho akceptovať ako pravidelnú súčasť ranných a večerných rituálov.

    Ako som sa dozvedela na víkende CURAPROX, zúbky by sme mali našim ratolestiam dočisťovať minimálne do 10 rokov.

    Keď naše deti prídu do veku, že si chcú zuby čistiť samy, treba im to umožniť, zároveň však stále dočisťovať. Je smiešne, že svojmu synovi nedovolím sa ešte ani samému osprchovať, ale mylne som sa domnievala, že zuby si dokáže perfektne vyčistiť úplne sám, bez mojej pomoci. Na dočisťovanie je úplne fantastickým pomocníkom jednozväzková alebo aj tzv. “single” zubná kefka. Pozostáva zo špeciálne usporiadanej malej skupiny veľmi jemných štetín, ktoré sú prichytené na rukoväť. Pre lepšiu manipuláciu býva rukoväť smerom k štetinkám zúžená a zahrnutá. Jednozväzkovou zubnou kefkou vyčistíte každý zub zvlášť. Trvá to dlhšie, no zúbky zbavíte od nečistôt naozaj dôkladne. Výhodou je, že na to netreba pastu ani vodu, preto môžem zúbky čistiť aj v obývačke na gauči počas sledovania rozprávok, čo môj syn naozaj veľmi oceňuje🙂 Jednozväzková kefka je ideálna pre deti, ktorým rastú zadné stoličky. Taktiež by nemala chýbať vo výbave žiadneho perfekcionistu. Vyčistenie každého zubu samostatne je jedným z najúčinnejších postupov pre ústnu hygienu.

    U malých prváčikov sa ako prvé trvalé zuby prerežú šestky, t. j. prvé trvalé stoličky. S ich prerezaním sa uzavrú medzery medzi mliečnymi zubami a vzniká príležitosť pre nový druh kazu – medzizubný.

    Z tohto dôvodu je vhodné začať v tomto veku s používaním prostriedkov medzizubnej hygieny.

    V balíčku od značky Curaprox, ktorý som si priniesla domov boli ako medzizubné kefky, tak aj šabličky. Takže môj syn mal na výber. Nakoľko sa s medzizubkami akosi nedokázal stotožniť, je pre nás najvhodnejším prostriedkom tzv. šablička, čiže niť natiahnutá na špeciálny nosič, ktorým sa ľahko dostanem do jeho malých úst a tak mu dokážem prečistiť medzizubné priestory. Je naozaj veľmi dôležité kontrolovať čistotu zúbkov aj naďalej. Pýtate sa: “Ako?” Napríklad pomocou detekčného farbiaceho roztoku Curaprox PCA 260, ktorý odhalí zubný povlak.

    Ako tento “zázračný” roztok vlastne funguje?

    1. Peletkou nanesieme malé množstvo roztoku na každý zub individuálne.

    2. Farbivo obsiahnuté v roztoku má schopnosť povlak nielen zafarbiť, ale zafarbením aj rozlíšiť. Ružové časti zúbka predstavujú čerstvý povlak a dlhodobo zle čistené plôšky budú tmavofialové. Ak použijeme roztok pred čistením, odhalíme podľa farby miesta, kde sa povlak ukladá najviac. Takáto kontrola povlaku je veľmi presná a nedá sa oklamať.

    Nie je však dobrý len pre deti. Detekčný roztok je síce najviac využívaný pri kontrole detí, či si správne vyčistili zúbky. Zároveň im môžeme ukázať, kde si zuby nečistia dostatočne, čo je pre ne veľká pomoc do budúca. Avšak roztokom si môžeme aj my dospelí zistiť, kde čistenie zubov podceňujeme a verte, že u nás to bola náramná sranda a fialové sme nemali len zuby, ale aj zem🙈 Môj syn pri pohľade na mňa doslova vybuchol od smiechu, takže detekčný roztok má aj funkciu baviacu 😀

    Z tohto článku je vám už určite zrejmé, že môjho syna netreba nejak extra nútiť a ani motivovať, aby si umýval zúbky. Je to v jeho vlastnom záujme, aby mal svoj úsmev krásny a zdravý. Určite veľkú úlohu zohráva aj jeho vek a to, že si už sám uvedomuje, čo by nastalo, keby nevenoval čisteniu zúbkov dostatok času a pozornosti. Najlepšou motiváciou však pre neho je asi to naše spoločné a hlavne veselé umývanie, ktoré môžme vykonávať aj mimo kúpeľne, aby nemal pocit, že sme v nej za trest. A keď ide o výber kefiek, z toho má nesmiernu radosť. Curaprox kefky sú naozaj krásne farebné, lahodiace detskému oku.

    Ak to však na vaše dieťatko nezaberie, môžete skúsiť aj systém „neškodných“ odmien. A to, že za dôkladné umytie zúbkov môže dieťa dostať napríklad malú veselú nálepku alebo pri večernom čítaní mu pridáte o jednu rozprávku naviac.

    Touto cestou by som sa ešte raz chcela veľmi pekne poďakovať Modrému koníku, MUDr. Andelovi, MDDr. Mikušovi, Alicke a Tomášovi z Curaproxu, za super príležitosť a všetky užitočné informácie, ktoré nám počas vzdelávacieho wellness víkendu poskytli.

    Ak ste sa naozaj dostali až sem, na záver tohto článku, tak sa veľmi teším a pevne verím, že čítanie bolo pre vás zaujímavé, prípadne ste sa dozvedeli aj niečo nové.

    Informovanosť o starostlivosti o zuby nás aj našich detí je veľmi dôležitá a vy môžete pomôcť tiež už len tým, ak budete môj článok zdieľať ďalej medzi svojich blízkych a kamarátov.

    Tak čisteniu a zdravým zúbkom zdar!

    monculik
    14. apr 2019    Čítané 183x

    Vzdelávací wellness víkend s CURAPROX alebo náš "zúbkový"život

    Ahojte, budúce mamičky, mamičky maličkých detičiek a všetky ostatné mamičky, ktorým záleží na šťastnej a usmiatej rodine.

    Ak mám pravdu povedať, ja som sa usmievala od ucha k uchu, keď mi prišla správa s textom, že mi s radosťou oznamujú, že som bola vybratá na vzdelávací wellness víkend s CURAPROX v hoteli Družba v Jasnej. Presne si pamätám, že som sedela v kresle... No nie u zubára, ako by sa to mohlo zdať, ale v kresle u mojej kaderníčky. Verím, že ak všetky rady od skúsených školiteľov zúročím, tak budem sedieť len a len v kresle u kaderníčky 😉, hoci aj toto nie je najlacnejšie. Predsa ku krásnemu úsmevu patria aj krásne a upravené vlasy 😉.

    Ale poďme pekne postupne k zdieľaniu mojej radosti po zistení, že práve ja budem mať to šťastie a zažijem nezabudnuteľný víkend s CURAPROX. So značkou, ktorá mi je veľmi blízka a ktorej produkty nemôžu chýbať v našej kúpeľni. Úprimne, ak si chcem spraviť radosť a radosť aj svojim chlapcom, tak samozrejme, že neobídeme smile shop... Najviac spomínajú, keď sme boli ochutnávať zubné pasty BE YOU. Hneď si aj zamilovali jabĺčkovú. Nie stále tam môžeme nakúpiť, ale ak môžeme aspoň nakuknúť a potešiť pestrými farbami naše očká, je to fajn. Krásny pestrofarebný obchodík nám stále spraví dobrú náladu. Je to už taký náš malý rituál a dopredu sa dohodneme, čo si nabudúce skúsime dopriať.

    Ale opäť som odbočila, keďže Vám chcem povedať toľko veľa a preniesť svoje nadšenie aj na Vás cez týchto pár riadkov, verím, že sa mi to aspoň trošku podarí.

    Tak sa pokúsim vrátiť k tej prvotnej správe, ktorú som mimochodom veľmi dlho predychávala... Srdiečko sa mi rozbúšilo pri tej predstave, že práve ja budem môcť tieto všetky výhody a zážitky okúsiť, a keď som si dočítala dokonca, kde bola rada, že mám nechať manžela a deti doma, aby som si to všetko mohla čo najviac užiť a vychutnať, už mi v tej chvíli k šťastiu nič nechýbalo. Aj my bolo jedno, že mi kaderníčka zmenila o jeden odtieň tmavšiu farbu 😉. Čo bolo dovtedy neslýchané 😃. Už som sa videla vo vírivke s kefkou v ruke a v mojich milovaných Tatrách, a to som ešte netušila, že sa školenie presunie z Nízkych tatier do Vysokých Tatier. Čo je pre moju "tatranskú" dušičku ešte viac. Bol pre nás pripravený pobyt v Hoteli Patria na Štrbskom Plese. Ak sa na to pozerám teraz s dvojtýždňovým odstupom času... Bola som riadne sebecká - ako som v prvom rade myslela, len a len na seba, na svoj útek z reality. Tak mi to pripadalo, keď som zistila, že tí najlepší odborníci z oblasti zubného lekárstva (MUDr. Pavol Andel a MDDr. Adam Mikuš) a dentálnej hygieny (PhDr.Serafínová PhD.) sa budú počas celého pobytu venovať len mne. O wellnesse už radšej ani písať nezačínam... to by som sa opäť nechala uniesť 😉. A to som ešte nevedela, že tam budú stále milí a usmiatí CURAPROX odborníci Alicka Šumská a Tomáš Olšiak, ktorým sa chcem aj touto cestou poďakovať, lebo bolí skvelí spoločníci, aj vďaka ktorým bol tento pobyt, takým, akým bol...NEZABUDNUTEĽNÝM!

    Cestou domov som mala v aute čas premýšľať a držať sa nohami bližšie pri zemi ako na tej kaderníckej stoličke. A zrazu ten prvotný ošiaľ sa začal pomaličky rozplývať... Veď som to predsa ja, ktorá tvrdí, že chce pre svojich najbližších len a len to najlepšie. A čo je viac, ako môcť priamo sprostredkovať takúto skvelú osvetu mojej rodine?

    Samozrejme, že ma to začalo hneď nahlodávať a ďalšia moja komunikácia s organizátormi pobytu smerovala priamou otázkou o možnosti si vziať so sebou aj svojich najbližších. Bolo mi jasné, že Hotel Patria nepatrí k našim bežným víkendovkám v Tatrách. Ale ako sa hovorí, ak sa chce, cesta sa vždy nájde... A tohto som sa držala aj teraz. Začala som tvoriť plán, ako to naservírujem manželovi tak, aby zareagoval primerane, ale hlavne tak ,aby to nadchlo aj jeho 😉. V chlapskej reči sa ľahko zmení vzdelávací luxusný wellness pobyt na víkend plný zubných kefiek a nepretržitého si čistenia zubov 🙂.

    A toto som nechcela. No keď zbadal iskričky v mojich očiach po vyslovení Curaprox víkendu... Už vedel, že mu nepomôžu žiadne protesty.

    Viac ako rok a pol dozadu sa mi snažil vyhovoriť, keď som si vzala do hlavy, že sa pokúsim projekt Eko Alarm-u priniesť aj do našej malej obecnej školy a škôlky. Snažil sa ma chrániť pred neprajnými komentármi a negatívnymi postojmi našej malej obecnej komunity. Pracujem na obecnom úrade a poviem Vám, veľmi ťažko sa mi pozerá, akí sú niektorí naši občania slepí a nechcú vidieť, kam svojím ľahostajným postojom k separovaniu odpadu spejeme. Dala som si námahu a odsledovala som si na obecných kamerách (približný vek) rebelov-netriedičov. A vyšlo z môjho "tajného" prieskumu, že najhoršie sú na tom takí 25 až 35-roční občania. A práve tí už boli rodičmi, tými rodičmi, ktorých majú nasledovať ich deti. Ako môžeme my rodičia učiť detičky si čistiť zúbky, ak ich nevieme naučiť sa starať a čistiť svoje okolie. Je jasné, že nemôžu mať čisto v puse, keď nemajú čisto okolo seba. No a viac mi nebolo treba... Povedala som si, že nás idem prihlásiť za každú cenu! A čuduj sa svete, zrazu sme boli medzi 200 školami, ktoré vybrali do projektu Eko Alarm-u. Prvý termín na potvrdenie registrácie som, samozrejme, v návale iných svojich aktivít skoro prešvihla 😉, ale nakoniec sa všetko podarilo a na škole sme už mali prvé 2 koše na triedenie odpadu. Stačilo odsledovať a odvážiť počas jedného týždňa množstvo vyprodukovaného odpadu a to bolo všetko. Takže zber zubných kefiek sa mohol veselo začať.

    Dostali sme žltý kôš na plasty a modrý na papier...malo to ohromný úspech...detičky krásne rozlišovali kam majú čo zahodiť a veľmi početne sa začali aj zapájať nosením použitých kefiek z domu.Za 100 vyzberaných kefiek, sme si opäť vymenili ďalšie 2 koše, ktoré sme potom umiestnili v našej materskej škôlke. A takto to išlo ďalej a nakoniec sa zvýšil jeden kôš na plasty aj pre mňa. Takže mám na obecnom úrade aj malý žltý kôš na plasty. No nepovedala som Vám ešte to najdôležitejšie, že tie koše sú vyrobené z použitých Curaprox kefiek. Spolu s košmi do škôl putovala aj osveta o tom, prečo a ako správne triediť odpad a ako predchádzať jeho tvorbe. Som presvedčená, že ak začneme s osvetou od najmenších, tak môžeme potom pohnúť aj s dospelými...veď ak ma upozorní malé dieťa, kam mám hodiť plastový téglik od jogurtu...verte, že toto si zapamätá každý dospelák raz a navždy!

    Ak môžem ešte by som chcela dodať, že sme ako obec doplnili veľké smetné "farebné" kontajnery na triedený odpad... Naši občania začali viac triediť odpad... Takže množstvo komunálneho odpadu sa znížilo. A za to tiež vďačíme nepriamo Curaproxu,veď práve ich myšlienka a forma ma k tomu priviedla!

    O aktuálnych prebiehajúcich aktivitách projektu Eko Alarmu nám porozprával v nedeľu ráno Tomáš Olšiak. Informoval nás, že tento projekt momentálne skončil, ale kefky stále zbierame ďalej a aj vy všetci by ste to mali robiť tiež, veď Curaprox Vám dáva možnosť si "zálohovať" vašu kefku ako napr. sklenenú fľašu. Curaprox proste vzal veci do vlastých rúk a od roku 2017 v Smile shopoch (to sú malé, farebné obchodíky v nákupných centrách, o ktorých som už písala vyššie) začal zbierať kefky. Za každú kefku (akejkoľvek značky) dostane zákazník zľavu 5 centov na nákup novej. Kefkám CURAPROX odsekávajú hlavičky a rúčky potom recyklujú - vyrábajú z nich tie spomínané koše.

    Použitú zubnú kefku môžete priniesť na recykláciu aj do zubnej ambulancie, do lekárne, do rôznych bioobchodov, do škôl, do drogérií. Od marca sa zbierajú použité zubné kefky už aj v dm drogerie markt Slovensko vo všetkých pobočkách v Bratislavskom kraji. Verím, že tento projekt bude mať úspech a rozšíri sa aj do ďalších krajov.

    Tak a poďme sa vrátiť k tým mojim spomínaným iskričkám v očiach 😉. A presne tie zas zbadal môj manžel v mojich očiach... Keď som doma, no teraz už opatrnejšie zahlásila, že by som chcela opäť skúsiť niečo spraviť pre naše deti... Motivovať ich k radostnejšiemu čisteniu zúbkov. Predsa to prvotné zoznámenie s kefkou, ústnou vodou a šabličkou už máme dávno za sebou. A s pribúdaním rôčkov a vzdorom, som potrebovala zaujať a vrátiť trošku radosti a hravosti do čistenia zúbkov naspäť. A presne nato bol ako stvorený projekt DENTAL ALARM (napíšem Vám o ňom trošku nižšie).

    Ak si teraz trošku zaspomínam pár rôčkov dozadu, keď boli chlapci ešte maličkí, tak po tomto víkende som hrdou mamou! Z vlastnej skúsenosti Vám môžem potvrdiť to, čo sa nám snažil vysvetliť prednášajúci lekár Dr. Andel. A uistil ma, že to, čo som robila, som robila dobre. Ak budú detičky pozeranie do úst a čistenie brať ako bežný jav a začneme s návštevou zubného lekára po prerezávaní prvých zúbkov, detičky nebudú mať potom problém s návštevou zubného lekára. Ozaj to môžem potvrdiť. Je pravdou, že prvá návšteva zubára by mala býť v šiestich mesiacoch veku dieťaťa. No my sme si na ňu museli počkať. Naš prvý zúbok sa začal prerezávať až s prvým rôčkom, počkali sme si ešte na ďalší a potom už naše kroky smerovali k pani zubárke, ktorej vďačíme za to, že my s návštevou v zub. ambulancii ozaj problém nemáme.

    Prvá návšteva bola skôr také kolotočovanie. Hore-dole-hore-dole... Vozenie v kresielku. Pri ďalšej návšteve boli zúbky a ďasienká kontrolované zubnou kefkou, ktorú sme si potom aj hrdo odniesli domov. Kefku sme poznali a už od malička nám vyhovovala „curakidka“, ktorej pogumované časti nám slúžili ako hryzadlo. Najskôr sme si s ňou zúbky ani nečistili... No o to dôležitejšie bolo, že sme ju poznali.

    Kefka je najdôležitejšia zubná pomôcka a má byť braná ako samozrejmosť. Veľmi dobre nám pomáhali pri prerezávaní ďasienok aj detské hryzadlá. Ak už boli ďasienká navreté, boľavé, dávala som hryzáko na chvíľku do chladničky a to stále zabralo... Chlad ukľudnil a utlmil bolesť. A ak sa vám môžem pochváliť s našimi deťmi, sme z ambulancie ešte s plačom alebo krikom neodchádzali. Všetko sa im snažím vysvetliť ešte pred vstupom do ambulancie, ale hlavne v kľude... Zvykli sme sa cestou v aute k zubárovi smiať a zabávať na tom, ako s tými chrobáčikmi zatočíme s pomocou tety zubárky. Netvrdím, že nemajú obavu a maličkú dušičku pred každou návštevou. Aj ja sama idem k zubárovi na preventívnu prehliadku s veľkým "rešpektom", ale veď to je predsa prirodzené, len to treba mať pod kontrolou.

    Tým, že pravidelne dodržiavame návštevy v zubnej ambulancii minimálne 2x do roka a ak sa mi niečo nezdá, tak aj častejšie sa ideme ukázať, je to pre chlapcov bežne, tak bežne, ako aj návšteva u iných lekárov. Netvrdím, že sme boli stále úplne bez kazov ... No zvládlo sa to, “chrobáčik“ zo zúbka sa vybral a išlo sa hrdo domov.Som presvedčená o tom, že k tomu, že sme nemali nejaké vážnejšie problémy a botlestivé zúbky, nám pomohlo aj pitie čistej vody. Dovolím si tvrdiť, že naše deti berú čistú vodu ako samozrejmosť a ak sa aj príležitostne napijú nejakého sladeného nápoja, hneď po ňom si vypýtajú pohár čistej vody. A to si vlastne hneď aj vyplachnú ústa a ani o tom nevedia 😉. Fľaše do školy si plnia samy a len a len čistou vodou. Je to jedná z prvých vecí, ktorú môžeme naše detičky naučiť hneď po narodení, žiadne sladené čaje a farebné vodičky. Ak si to osvoja od ranného veku, bude to tiež ďalšia samozrejmosť v ich živote.

    Stále som si preverila zubného lekára a najviac mi pomohli samotné referencie od mamičiek. No keď som teraz spoznala dvoch odborníkov a z ktorých je jeden úžasný, milý detský zubár, až mi je ľúto, že nás delí od jeho ambulancie až 400 km 😢. Ak by to tak nebolo, už by sme boli k nemu objednaní. Ak niekto váhate nad výberom lekára a máte možnosť, ktorá nám chýba, využite ju... Nás si „Adam zubný lekár" získal ihneď. Keďže som využila možnosť a deti boli cez víkend so mnou, tak sa hneď aj s „Adamom" zoznámili a padli si do oka. Ukázal im pri praktickej inštruktáži, ako si správne čistiť zúbky, čím ich veľmi zaujal, a hneď po príchode domov sa na zubára hral aj mladší syn Tobiáš.

    Je dôležité naučiť detičky, ako si správne čistiť zúbky od malička. Lebo sama na sebe viem, ako neľahko je sa zbaviť "ťažkej" ruky. Netvrdím, že to už 100%-ne s deťmi vieme, no pracujeme na "hladkacej" a "krúživej" technike a to sa dá len s kvalitnou kefkou a také presne kefky od Curaproxu sú:

    • Mäkké
    • Husté
    • Rovno strihané
    • S malou hlavičkou

    Mne sa momentálne ráta aj to, že deti do čistenia zúbkov nemusím naháňať.

    Stále sa mám aj ja čo učiť, je toho ešte dosť. Je mi ľúto, že som so singel kefkou neprišla do styku skôr, keď boli chlapci ešte menší, a nezačala som deťom dočisťovať zúbky s tak úžasnou pomôckou ako singel kefka je! Áno aj čistenie zúbkov sa dá využiť naplno... Je to predsa spoločná chvíľka strávená s deťmi... Nikto nám predsa neprikázal, že si zúbky musíme čistiť sami a zatvorení v kúpeľni. A napríklad taká JEDNOZVÄZKOVÁ KEFKA nám to umožňuje.


    A viete prečo? Nepotrebujete k nej vodu ani pastu, takže ani kúpeľňu . A je to tu... Môžeme to robiť spolu s deťmi hoci aj pri pozeraní telky. A má to ešte jeden dôležitý význam: zamestnáme si ruky a nemusíme siahať po rôznym večerných "maškrtách ". Deti si nevedia samy vyčistiť zúbky bezchybne a s touto kefkou to dočisťovanie rodičmi ide hravo. Je bežné, že deťom, máme dočisťovať zúbky do 10r. života.

    Malé deti si nemusia veľmi a často čistiť zúbky pastou, dôležité je ich naučiť správnym návykom. A nám k tomu ozaj pomáha single a medzizubná kefka. Veď najviac kazov sa tvorí v medzizubnom priestore, ktorý sa ťažko čistí a na fotke to je aj vidieť... Je to zafarbené na tmavofialovo s pomocou farbiaceho roztoku.

    Roztok nám ukáže, ktoré miesta nie sú vyčistené dôkladne. Miesta bez povlaku alebo s čerstvým povlakom sa zafarbia na svetlofialovo, slabo vyčistené miesta na zúbkoch s povlakom starším ako 24 hodín sa zafarbia na tmavofialovo. Pridávam fotku staršieho "lajdáckejšieho" synátora. Tam už som potom musela "nastúpiť" ja.

    Ale chcem sa vrátiť opäť k mojej túžbe udržať si u detí tú samozrejmosť a nenútenosť k čisteniu zúbkov. No potom mi napadlo, že prečo vymýšľať niečo len pre naše deti, prečo nepomôcť viacerým mamičkám. Lebo neverím, ak mi niekto povie, že nemusí svojim deťom dočisťovať zúbky a opakovať zaužívanú otázku: "Umyl si si zúbky? Umyla si si zúbky? Šup-šup do kúpeľne!"

    A takto presne sa zrodila myšlienka Dental Alarmu pre našu školu. O tomto úspešnom projekte, nám v nedeľu porozprával Dr. Mikuš.

    O Dental Alarme som už počula skôr. No nevyhovovali mi verzie, ktoré ponúkal. Bola tam možnosť zorganizovať stretnutie rodičov s maličkými deťmi do 3r. v materskom centre alebo priniesť do školy štyri školenia v určitej postupnosti. No v rámci vyučovacieho procesu a bez rodičov. A mne išlo hlavne predsa o tých rodičov. Tak som si vymyslela vlastnú verziu. Bála som sa, že sa mi to nebude umožnené, predsa pravidlá by sa mali dodržiavať. No ani tam žiaden problém nenastal.Takže som pooslovovala rodičov a nakoniec sme vytvorili až dve skupiny... Projekt mal veľký úspech. Študentky zubného lekárstva sa zamerali na detičky a hravou formou prostredníctvom Lily a Lola (to sú plyšové hračky, maskoti tohto projektu) vytvorili príjemnú atmosféru v ktorej ich prezentácia naozaj upútala.

    Viac o tomto projekte najdete tu: https://www.dentalalarm.sk/

    Ja som si zaumienila, že sa pokúsim osloviť najskôr mamičky... Veď ak mama prenesie svoje nadšenie z čistenia zúbkov na dieťa, potom ak má osvojenú techniku čistenia a požíva jemnú kefku s jemnými vláknami. To je na začiatok najviac, nič viac som si ani nepriala. Veď čo deti vidia, to aj robia! A ak má nastať zmena u detského chrupu, musí nastať najskôr zmena u chrupu rodičov. Musíme byť pre naše deti vzorom, potom už je to len krôčik k úspechu. Dieťa sa už len prispôsobí a jednoducho začne po nás opakovať. Preto sa pred deťmi nezatvárajme v kúpeľni... Užívajme si tie spoločné chvíľky, veď môžu byť aj príjemné. A čo je príjemnejšie stráviť čas s deťmi správnym čistením zúbkov alebo tráviť ho v zubnej ambulancii s dieťaťom? Aj keď sme sa zoznámil so skvelými zubnými lekármi, je určite lepšie návštevy v ich ambulanciach obmedziť na povinné minimum.

    Zúbky sa nám prerezávajú až z 90 % zdravé a ak si ich "udržiavame" čisté, tak sa nepokazia! Lebo čisté zuby sa nekazia! A ani sa kaziť nemusia, zapríčiňuje to zubný povlak, ktorý chce jednoducho v našich ústach prežiť. Keďže je to živý organizmus a baktérie sa z úst nedajú dať preč... Jednoducho sa s nimi musíme naučiť správne žiť. Popravde to všetko som ani ja sama ešte vtedy nevedela. 😞

    Poznala som jednozväzkovú kefku, no neovládala som jej techniku úplne najlepšie. Takže používala som ju tak parkrát za mesiac. No to sa zmenilo a nielen u mňa ale aj u mojich troch chlapcov a to teraz už hovorím aj o manželovi. A ten mi dal najviac zabrať. No opäť mi s tým pomohol „zubár“ synček a farbiaci roztok. Pokiaľ neuvidel na fialovo zafarbené zuby, tak mi neuveril, že si nečistí zuby správne a povlak ostáva. Opäť sa potvrdilo, že cez detičky to ide ľahšie, po vyčistení medzizubnou kefkou (podotýkam, že s medzizubkou manželovi čistil medzizubné priestory mladší syn) a už bol manžel „náš“ 😉. Dnes si sám v pohode dočisťoval zuby hneď po obede... Proste vstal sám od seba, siahol po kefke ako keby to robil už veľmi dlho a nerušene ďalej sledoval telku. Až som ostala dojatá... Potvrdilo sa, že osveta je najviac. Len ju treba kúskovať, ale asi opatrne, ale hlavne nastaviť na každého individuálne. A to presne CURAPROX ponúka, len si treba vedieť vybrať ten správny spôsob alebo správny projekt. Môj tvrdohlavý manžel je toho dôkazom.

    Plánovala som Vám najskôr bod po bode opísať každú časť prednášky a všetky nové poznatky. No nakoniec som sa rozhodla, že Vám to priblížim takto svojou osobnou skúsenosťou a naším praktickým „zubným životom“ s CURAPROX „kamarátmi“.

    Ak ste to dočítali až do konca, tak som veľmi rada a chcem sa Vám poďakovať.

    Ak budete mať aj vy takúto možnosť ako ja s mojou rodinkou, tak ju využijte a prihláste sa, možno sa šťastie usmeje aj na vás. Je to to najlepšie čo pre vaše zúbky môžete urobiť.

    A ak by Vás aj náhodou nevybrali, kľudne sa obráte na kohokoľvek z CURAPROX. Určite radi zodpovedajú vaše otázky.

    A či už budete mať pozitívne alebo aj negatívne pocity,pri čítaní tohto článku... budem za ne vďačná...VEĎ NIE NEZNAMENÁ NIKDY!

    Je predsa veľa možností, stačí si len správne vybrať a ja som si vybrala... No úplne na začiatku bol jednoduchý materínsky inštinkt. A to je to, že chcete pre svojho malinkého človiečika, ktorého držíte v náruči len to najlepšie!

    Opakujem sa...no ešte raz ďakujem Modrému koníkovi a CURAPROXu, že mi pripomenuli v návale každodenného stresu a starostí, že najväčšia investícia(nemyslím finančná) má byť do našich detí...je to investícia,ktorá sa každej jednej z nás zaručene vráti!

    A to v podobe šťastných detí!

    Monika

    arozaja
    14. apr 2019    Čítané 235x

    A tak mi víkend zmenil život #2

    V nedeľu nás čakali ešte tri prednášky a jeden praktický nácvik. To žiadna z nás nečakala, ale tešili sme sa, nakoľko témy boli veľmi zaujímavé a týkali sa detičiek – klasika.


    5. nedeľné prednášky odštartoval Mgr. Olšiak – Tomáš (organizátor) a hovoril nám zaujímavosti na tému: Eko Alarm a zber kefiek s CURAPROX 



    Dôležitosť recyklácie je samozrejmá, to vieme, no riešenie firmy CURAPROX je vskutku originálna. Ich program Eko Alarm sa vám tiež čo najskôr pokúsim priblížiť. Pár slov nám povedala aj Lenka – ambasádorka. Popísala nám jej pocity minulý rok, kedy bola v našej koži a tiež nám povedala, čo sa odvtedy u nich doma zmenilo v starostlivosti o zuby. 


    6. ďalej nás „odpálkoval“ MUDr. Andel prednáškou: Prednáška k medzizubným kefkám, šabličkám a produktom CURAPROX baby

    Zistili sme, že štát úprimne moc nezaujíma, aby občania mali zdravé zuby. Nikto tam zhora nechce, aby bolo celoplošné vedomie ľudí o hygienických návykoch a potrebe prevencie vyššie ako je teraz. Načo aj? Veď, keď sa zuby kazia, zubári zarábajú. Keď by sa nekazili, nemali by čo robiť. Rozprávali sme si o rôznych zaujímavých témach, bolo by to na dlho. Pokúsim sa rozpovedať vám aj toto neskôr.


    7. potom si nás MDDr. Mikuš získal prednáškou: Prerezávanie zubov, ošetrovanie zubov, dôsledky strát zubov, klinické prípady, pokazené horné zuby po nočnom kojení atď.


    Zistili sme, že už v takto rannom veku bábätka mu vieme ublížiť na celý život. A to samozrejme úplne nechtiac. Bábätko, ktoré sa kojí stále alebo pije mliečko z fľaše v skutočnosti trošku trpí, konkrétne jeho zúbky. Napríklad v noci pri kojení mu mliečko kysne v pusinke pod perou a keď už má zúbok, ktorý sa nečistí, môže to napáchať kopec galiby.



    Povedali sme si aj o rôznych „nehodách“ a zraneniach, ktoré on v ambulancii riešil. Všetko mal doplnené o snímky z röntgenu – miestami to bolo odstrašujúce a naozaj ma rozboleli zuby :D. Povedal nám aj o prvej pomoci pri úrazoch chrupu, strate či odlomení zubu. Boli to naozaj užitočné informácie. Napríklad ja som nevedela, že ak sa vyrazí zub a my ho nájdeme, nesmieme ho chytať za koreň, ale iba za korunku. Taktiež ho nesmieme dávať do vody, lebo ho „znehodnotíme“, ale najlepšie je ho dať do mlieka, slín alebo roztoku z lekárne a utekať k zubárovi. Ten nám ho dokáže zachrániť a vrátiť nazad.


    8. víkend plný vedomostí sme ukončili Praktickým nácvikom čistenia s medzizubnou kefkou, šabličkami a zubnou niťou, s MUDr. Andelom a MDDr. Mikušom.


    Opäť sme sa rozdelili do skupinky a videla som v očiach mamičiek strach. Mala som ho aj ja, lebo medzizubky robia také srandy, pokiaľ ich nepoužívate, že rozkrvavia ďasno. No to je len znak zanedbania starostlivosti a hlási to pomyselné POZOR. Pekné prirovnanie bolo zubov a domácnosti. Síce si doma upratujeme, utierame prach a máme tam naoko pekne, no keď si necháme „hovienko“ na koberci (špina medzi zubami) stále ho cítime a máme teda pocit, že domácnosť nie je nikdy čistá. Zápach z úst je zapríčinený práve zanedbanou starostlivosťou o medzizubné priestory. A presvedčila som sa o sľube, že pokiaľ medzizubky budeme používať pravidelne, ďasná maximálne za 4 dni prestanú krvácať – PRAVDA PRAVDÚCA.

    Na konci prednášok nás organizátori prekvapili a usporiadali krátku, krásnu súťaž o tri hydrosonické kefky CURAPROX – Hydrosonic ORTHO. Súťaž prebehla formou kvízu z celého víkendu. Hodnotil sa čas, rýchlosť a samozrejme správnosť odpovede. Po prvých troch otázkach mi bolo jasné, že nemám šancu. A čuduj sa svete, tá kráska je u mňa doma a necháva ma testovať ju.



    Musím povedať, že som zatiaľ užasnutá. Recenziu na tento skvost vám tiež prinesiem čoskoro. Ešte potrebujem čas, aby ma presvedčila :P.

    Potom sme sa už pri obede rozlúčili a každá sme sa s plnou hlavou zážitkov a poznatkov pobrali naspäť k rodinkám. Musím poďakovať konik_testuje aj celému tímu CURAPROX, za príležitosť a šancu. Chopila som sa jej ako som najlepšie vedela a som odhodlaná priniesť vám čo najviac informácií, lebo som si uvedomila ako málo som vedela, aj keď som si myslela opak. Keď teraz vidím krásne  čisté zúbky mojich detí a aj mňa, viem ako je potrebné šíriť túto osvetu aj keď iba čisto laicky... 🙂. A zapamätajte si – ČISTÉ ZUBY SA NEKAZIA!!! 

    arozaja
    14. apr 2019    Čítané 177x

    A tak mi víkend zmenil život #1

    Tento svoj príspevok som musela rozdeliť do dvoch častí, dúfam, že sa nikto nenahnevá. No množstvo mojich zážitkov aj pri maximálnom okresaní nie je možné vcucnúť do jedného krátkeho článku. Najradšej by som usporiadala pre vás exkurziu do mojej hlavy a previedla vás mojimi spomienkami, alebo ešte lepšie, každej jednej dopriala takýto víkend.


    Bolo obyčajné, marcové, pondelkové popoludnie. Nič špeciálne, úplná klasika. Pár dní predtým som sa z čistej nudy a zvedavosti zapojila do súťaží tu na Modrom koníku. Jednou z nich bola aj súťaž o víkendový wellnes pobyt v Tatrách s CURAPROXom. Podmienky a bližšiu špecifikáciu súťaže som si prebehla očami, úprimne som si ani neuvedomovala, že ide o reálny víkend bez rodiny, v Tatrách a s wellnesom. Popravde, CURAPROX som nepovažovala za stredobod toho výletu, ale o tom potom. Zapojila som sa teda krátkym príspevkom a ďalej som to nebrala do úvahy, veď predsa ja, Maťa, nemôžem mať také šťastie, že by som niečo vyhrala... No a toto si prosím zapamätajte!!! :D.

    Za pár dní či týždňov som nezáväzne od toho, či bude nejaké vyhodnotenie súťaže, mrkla na Modráska (ako ho ja s obľubou volám), a tu mi udrela červená jednotka pri obálke. Trošku som nechápala, lebo tu mi moc ľudí nepíše a tu zrazu, že správa od koník_testuje. Otvorím správu, čítam a nechápem. Ja? Vybrali si práve mňa? Hneď som volala manželovi a v eufórií mu zvestovala novinky. Až neskôr ma chytali stavy paniky a úzkosti, že ja vlastne asi ani sama vo svete neviem prežiť, keďže som s deťmi a manželom vkuse nepretržite pomaličky 6 rokov. Ale som predsa silná a statočná 😃 a dám to. Z neba mi spadla do kontaktov jedna milá osôbka Majka z Trnavy a tak sme sa spojili a cestovali sme spolu. Bolo to úžasné a niečo pre mňa úplne nové. Našla som si kámošku, s ktorou som nečakane prekecala kopec hodín vo vlaku. Vystúpili sme z rýchlika v Štrbe a prestúpili na zubačku na Štrbské Pleso. Tu sme 😃... Musím sa smiať.... Spoznali našu Sašku. Takto vám poviem, celé to bol osud 😃....! Takže v trojke sme vystúpili na Štrbskom Plese, dali si obed a išli sa ubytovať. Cestou na hotel sme si všetko fotili ako kvalitní japonskí turisti 😃, ale inštrukcie boli jasné – FOŤTE ČO NAJVIAC, a tak sme fotili.

    Prechádzali sme naozaj rozprávkovou krajinou. Aspoň ja som to tak vnímala, lebo som odchádzala z 15-stupňovej Bratislavy a tu zrazu kopa snehu. Keď sme zbadali hotel Patria, áno je to ten, ktorý vidno na každej fotke Štrbského plesa (taký ten trojuhoľník 😃) padli nám sánky. Naozaj je to reálne, naozaj sme tu.

    Ubytovali sme sa a zistili sme, že ja s Majkou sme spolu na izbe a naša Saška je hneď vedľa. Tá ešte spolubývajúcu nemala. Izba bola nádherná, štyri hviezdičky tomuto hotelu pridelili úplne oprávnene, o čom sme sa presvedčili aj v jedálni a wellnese. Rozhodli sme sa, keďže bolo krásne, že vybehneme von, pofotiť sa, poprechádzať a nakúpiť srandičky domov. Bolo nádherné slnečné počasie – ako na objednávku. Potom sme si už nerušene užívali wellnes a tam sme spoznali ďalšiu dámu do partie, Andy. A už sa blížil čas k 19:00 – čas na prvú spoločnú večeru a spoznanie ostatných účastníčok zájazdu. Večera aj dievčence nemali chybu 😛. Alicka s Tomášom, ktorí to mali všetko organižačne pod palcom, boli tiež skvelí a čo sa týka organizácie, nevidela som zo strany CURAPROX žiadnu chybu. Aj Lenka, ambasádorka CURAPROX, sa tohto víkendu zúčastnila. Po večeri a zoznámení naše kroky putovali dole do baru, kde sme sa bližšie spoznali, navodili rodinnú atmosféru, kedy sme si potykali aj priamo s prednášajúcimi doktormi, pokecali, dali si pohárik dobrého vínka, zahrali nejaké hry a potom nám už nič nebránilo ísť sa vyspať na ďalší deň, o ktorom sme skoro nič nevedeli.

    V sobotu ráno po raňajkách sme sa všetci spolu stretli v konferenčnej miestnosti. Každý si našiel miesto so svojím menom, taštičkou na inštruktáž a tiež veľkou taškou s radosťami pre nás a naše rodinky. Okrem toho tam boli aj dva „divoké“ papiere. Na jednom bol rozpis prednášok, po ktorého prečítaní som nechápala, čo budeme toľko hodín, na toľkých prednáškach, riešiť. Veď čistenie zubov je samozrejmá vec. Zoberiem kefku a pastu, napením, „pošmrdlám“, vypláchnem, prepláchnem ešte ústnou vodou, ktorá sľubuje dodatočné zničenie baktérií a spokojná idem spať... Klasika nie? No z tohto omylu ma rýchlo vyviedli.


    1. prednáška bola pod vedením MUDr. Pavla Andela a mala názov: Dôležitosť starostlivosti o svoje zuby v prepojení na prenášanie správnej starostlivosti na deti. Odtiaľto sme si odniesli heslo víkendu – ČISTÝ ZUB SA NEPOKAZÍ.


    Rozprávali sme si o zubnom kaze, o tom ako je dôležité deťom venovať čas a svoju pozornosť aj pri čistení zubov, lebo to sa všetko spája následne aj s návštevou u zubára (neboja sa, sú v pohode a spolupracujú), rozprávali sme si aj o tom, ako nás klame marketing rôznych bieliacich pást, pást na zástavu krvácania ďasien a podobne. O tomto, aj každej ďalšej prednáške sa rozpíšem v ďalších článkoch.


    2. na rade bol praktický nácvik čistenia s kefkou CS 5460 a CS smart s MUDr. Pavlom Andelom a MDDr. Adamom Mikušom


    No takto vám poviem. Tu som zistila, že som si celých 25 rokov čistila zuby zle a po hodinke výučby čistenia som odchádzala s tak hladnými zubami, ako som snáď nikdy nemala.


    3. ďalšia prednáška sa týkala témy: Starostlivosť o detské zúbky, ktorej sa ujala úžasná detská dentálna hygienička PhDr. Serafínová Phd.  


    Tu som odpadla. Mala aj maličkú pomocníčku, neter Hanku a maminu – detskú zubárku.

    Vysvetlila nám základné piliere zdravého detského chrupu:
    - hygiena,
    - výživa,
    - mineralizácia,
    - systematická starostlivosť.

    Dala nám užitočné rady ako deťom čistiť zúbky, ako si ich spracovať 😛. Povedali sme si o dôležitosti prvej návštevy dieťatka u zubára už prakticky v tehotenstve. Bolo toho vskutku mnoho a verím, že článok z tejto prednášky vás mnohé ohúri minimálne tak, ako mňa.

    4. po tejto prednáške nás čakal s PhDr. Serafínovou PhD., MUDr. Andelom a MMDr. Mikušom praktický nácvik čistenia so single kefkou


    Rozdelili sme sa do skupiniek a čistili, krúžili a žasli. Každej jednej sa nám venovali, našli si čas, tak ako pri každej „inštruktáži“ tento víkend, na osobné usmernenie, rady a ukážku. Skrátka jedna čistá báseň 🙂. 

    A zrazu nám oznámi, že je prednáškam koniec. Videla som na každej jednej, ako nás to udivilo. To utieklo tak rýchlo? Mala som pocit, že to bola jedna kratučká prednáška. Teraz sme už mali priestor na wellnes, oddych, večeru a vínko :P.

    ...pokračovanie nabudúce ;)

    #test_curaprox3 #recenzia

    maruskaw
    14. apr 2019    Čítané 354x

    CURAPROX & MK vzdelávací wellness víkend alebo "Čistý zub sa nepokazí"

    „Čistý zub sa nepokazí.“ Túto vetu som viackrát počula na vzdelávacom CURAPROX a Modrý koník wellness víkende, ktorý sa konal v dňoch 5.4.-7.4.2019 vo Vysokých Tatrách na Štrbskom plese v hoteli Patria.
    Ako som sa na tento víkend dostala?
    Pobytu predchádzala súťaž na Modrom koníkovi, do ktorej som sa zapojila. Zo súťažiacich boli vybraté žienky, ktoré sa zúčastnili tohto pobytu. Keď mi bolo oznámené, že som medzi vybratými aj ja, tak ma to veľmi potešilo a moja prvá reakcia bolo jasné, idem. Ale priznám sa, potom na mňa prišli aj rôzne zmiešané pocity – ísť, neísť, aké to tam všetko bude atď. Nastala aj zmena miesta konania víkendu, z pôvodného Ski & Wellness Hotela Družba v Jasnej v Nízkych Tatrách, sa pobyt konal v hoteli Patria na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách ⛰❄. Zmena miesta konania mi nevadila, lebo našťastie Nízke aj Vysoké Tatry veľmi dobre poznám a často tam chodievame. No aj tak bol vo mne mix rôznych pocitov – radosť, očakávanie, strach, tréma 🙂.

    V piatok, na miesto nášho pobytu, som sa dopravila vláčikom. Cestovala som spolu s jednou mamičkou a v Štrbe sa k nám pripojila ďalšia, tak sme sa trošku navzájom oťukali. Ďalej už išlo všetko ako po masle. Išli sme spolu na prechádzku, potom do wellnessu v hoteli a postupne sme sa zoznamovali s ďalšími účastníčkami. Na skvelej večeri sme sa stretli všetky účastníčky pobytu (bolo nás spolu 10 + 1 moderátorka skupiny #ciste_zuby_sa_nekazia z Modrého koníka), spolu aj so zástupcami z CURAPROXU a s našimi prednášajúcimi. Bolo nám vysvetlené, čo nás čaká. A čakalo nás toho naozaj dosť...

    V sobotu, hneď na začiatku školenia, pre každú z nás bolo pripravené puzdierko s produktami CURAPROX, ktoré sme využili pri inštruktážach a pre detičky balíček s poučnými letáčikmi a rôznymi produktami podľa veku detí. Takto vyzbrojené sme mohli začať 🙂.

    Opäť použijem vetu: „Čistý zub sa nepokazí.“ To bola vlastne idea nášho pobytu – vedieť sa starať o svoje zuby a zúbky detí  tak, aby sa nepokazili. Zapamätajte si, že zubný kaz nie je dedičný, ale je to získané infekčné ochorenie, ktorému môžeme predchádzať. A kedy sa nám zuby nepokazia? Sú dva faktory, od ktorých záleží, či sa zuby kazia alebo nie. Sú to potrava a čistenie zubov.

    Trošku k tej potrave. Na prednáškach som si zopakovala napr. tieto informácie:

    Už od narodenia bábätka treba dávať pozor na stravovanie. Nerobiť tieto chyby v stravovaní:

    - časté prikrmovanie v malých dávkach,

    - časté nočné kŕmenie – viac ako 3x za noc,

    - sladké nápoje vo fľaši (dieťa dlho pije, lepšie je pohár),

    - zaspávanie s fľašou s mliekom (radšej dať cumlík, najlepší je z radu CURAPROX baby),

    - namáčanie cumlíka do medu.

    Pri väčších detičkách (+ dospeláci) si dávať pozor na:

    - obmedziť sladké nápoje – najlepšia je čistá voda alebo nesladený čaj,

    - ak už dieťa pije sladký nápoj, tak nie so slamkou, ale piť z pohára,

    - čo najmenej lízatiek a cukríkov – radšej čokoládu alebo keksík, no najlepšie je ovocie a zelenina.

    Čo sa týka čistenia zubov, pokúsim sa zhrnúť a spomenúť to, čo mňa najviac zaujalo, prípadne som si odniesla nové z pobytu. Čisté zuby a zúbky dosiahneme správnou technikou čistenia a správnymi pomôckami - rovnako to platí pre deti aj dospelých. Nezabúdajte, že deti všetko odpozerajú od vás – dieťa vidí, dieťa robí. Môžete si čistiť zúbky spolu alebo navzájom, nezatvárajte sa pred deťmi v kúpeľni. Ktoré sú tie správne pomôcky na čistenie zubov? Nech sa páči:

    Zubná kefka

    Správna zubná kefka má byť rovno zastrihnutá, jemná, mäkká, s hustými vláknami. Tieto požiadavky spĺňajú kefky CURAPROX (pre deti CURAkid alebo CURAPROX smart kefka, pre dospelých napr. zubná kefka CS5460).

    Pri čistení kefku držíme ako pero alebo sláčik šikmo proti našim ďasnám. Jedna polovica vlákien kefky pokrýva ďasná, druhá zuby. Kefkou nestierame, ale robíme krúživé pohyby. Ľahko zuby čistíme, netlačíme – sklovina je ako sklo, ústa sú pri čistení otvorené mierne, nie silno.

    S kefkou CURAPROX CS5460 sme mali praktickú inštruktáž.

    Single kefka

    Je to jednozväzková zubná kefka, vhodná pre sólo techniku (čistíme po 1 zube) alebo na dočistenie zle prístupných zadných zubov alebo pri deťoch na dočistenie žuvacích plôšok.

    Kefku uchopíme za jej úzku časť, položíme hlavičku kefky na rozhranie zuba a ďasna, netlačíme s ňou, ale malými krúživými pohybmi čistíme zub po zube pozdĺž linie ďasien. Je to také trasenie, akoby Parkinson 🙂 alebo dotyk motýlích krídel 🙂.

    Aj s kefkou CURAPROX single sme mali praktickú inštruktáž.

    Medzizubné kefky

    Až 80% zubného kazu vzniká v medzizubnom priestore, dokonca aj deti majú najčastejšie prvý kaz medzi zubami. Preto je veľmi dôležité čistiť medzizubné priestory už u detí, najneskôr po vyrastení šestky. Sú rôzne veľkosti medzizubiek, správnu veľkosť vám určí dentálna hygienička.

    Medzizubnú kefku priložíme šikmo k ďasnu na okraj medzizubného priestoru a pod správnym uhlom jemne zasunieme kefku na doraz a potom vytiahneme – stačí raz denne tam a späť (raz dnu a von) do každej medzierky medzi zubami 🙂. A nenaľakajte sa, ak vám v prvé dni používania medzizubnej kefky budú krvácať ďasná, po pár dňoch krvácanie prestane.

    Samozrejme aj s medzizubkami CURAPROX prime sme mali praktickú inštruktáž.

    Dentálna niť alebo flosspick (= dentálna niť a špáradlo v jednom)

    Niť použijeme tam, kde sa nám nedá použiť medzizubná kefka.

    Zubná pasta

    Fluoridy obsiahnuté v zubnej paste pomáhajú obnoviť zubnú sklovinu, ale v nadmernom množstve môžu fluoridy škodiť. U detí do troch rokov radšej nepoužívajte zubnú pastu, nevie ju vypľúvať. Na kefku stačí dať zubnú pastu vo veľkosti hrášku. Dôležitejšie ako pasta, je správne čistenie zubov, kľudne si čistite zuby aj bez pasty.

    Ústna voda

    Používa sa iba na osvieženie dychu. Bez správneho čistenia zubov vám ústna voda nezmyje dole povlak zo zubov.

    Toto sú v skratke informácie k čisteniu zubov, ktoré som sa na prednáškach dozvedela.

    Všetko ďalšie, nielen o značke CURAPROX, si nájdete na stránke

    www.curaprox.com/sk-sk.

    Stránka vernostného programu CURAPROX je www.zubnakarta.sk – môžete si tu založiť zubnú kartu a využívať napr. znížené ceny v eshope CURAPROX a Smile Shopoch. Na tejto stránke sa dajú vyhľadať aj zubní lekári, ktorí majú školenie iTOP (individuálne trénovaná orálna profylaxia).

    O zbere kefiek s CURAPROX sa dozviete na stránke www.ekoalarm.sk.

    Občianske združenie Zdravé ďasná robí dva osvetové programy:

    www.dentalalarm.sk – pre škôlky a základné školy,

    www.brusher.sk – pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ a stredné školy.

    CURAPROX si pre každú z nás nachystal aj zopár otázok. Tu sú odpovede na otázky, ktoré som dostala:

    Aký má pre teba význam medzizubná kefka a single kefka?

    S obomi som sa stretla na dentálnej hygiene, no nepoužívala som ani jednu. Ale teraz už naozaj viem, že sú dôležité a nesmiem ich používanie zanedbávať. Dentálna hygienička mi vybrala veľkosti medzizúbok (používam zelenú a ružovú), tak viem, ktoré sú pre mňa tie najlepšie. Mám sama na sebe odskúšané, že ak vynechám niekoľko dní medzizúbky, tak mi krvácajú ďasná, ale po pár dňoch to prestane. Verím, že budú  medzizubné kefky moje kamarátky spolu aj so single kefkou 🙂. A teraz, keď som sa dozvedela, že zuby si môžem so single kefkou čistiť kdekoľvek a kedykoľvek, budem tak robiť napr. večer pri telke.

    Mala si doteraz správnu techniku čistenia zubov? Čo si sa naučila pri inštruktáži zubnou kefkou?

    Zuby si umývam pravidelne, no samozrejme nebolo to doteraz správnou technikou. Naučila som sa, okrem správnej techniky aj to, že raz za deň si stačí poriadne a poctivo umyť zuby, nemusia sa umývať trikrát denne (ja si čistím zuby dvakrát denne - ráno a večer - myslím, že tak to robí väčšina ľudí). A potvrdila som si pre mňa už dávno známu skutočnosť, že zuby sa neumývajú hneď po jedle, ale minimálne 30 minút po ňom 🙂.

    Čo znamená zberať použité kefky s CURAPROX? Popíš nám, ako ste odniesli svoje prvé použité kefky spolu s krsniatkami na najbližšie zberné miesto.

    Všetko o zbere kefiek, sa dozviete na vyššie spomenutej stránke, je to projekt Eko Alarm. Zatiaľ sme použité kefky neboli odniesť na zberné miesto. Je to zákon schválnosti, ale tesne pred školením sme vyhodili použité kefky do koša, tak musíme počkať, kým sa nám nazbierajú ďalšie a tie už do koša nepôjdu, ale ich určite zanesieme na zberné miesto 🙂.

    V nedeľu, pred koncom prednášok, sa tri z nás, vďaka vedomostnej súťaže stali majiteľkami  hydrosonickej zubnej kefky CURAPROX. Doteraz som z toho prekvapená, neviem akým zázrakom, sa podarilo aj mne jednu vyhrať 🙂.

    Po skončení prednášok sme si urobili spoločné fotky a po výdatnom obede sme sa každý, s množstvom zážitkov, dojmov i pojmov, pobrali domov 🙂.

    Pre mňa osobne bol tento vzdelávací víkend veľmi zaujímavý, poučný a aj zábavný. Ak by ste mali niekedy podobnú príležitosť, neodmietnite ju. Aj keď značku CURAPROX poznáte a používate, tak ako ja pred školením, a myslíte si, že všetko ohľadom čistenia zubov a zúbkov viete, určite sa dozviete niečo, čo ste doteraz netušili.

    Ďakujem Modrému koníkovi, CURAPROX tímu (Lucii, Alicke, Tomášovi), nášmu tímu odborníkov: MUDr. Pavol Andel, MDDr. Adam Mikuš a PhDr. Zuzka Serafinová.

    Ešte raz veľké ĎAKUJEM 🙂.

    kacena1159
    13. apr 2019    Čítané 337x
    Image title

    Tajomstvo zdravého úsmevu

    Ahojte maminky, budúce maminky, jednoducho žienky. 🙂

    Na Modrom koníku som už od septembra 2011. Vyskytujem sa tu ale skôr iba ako pozorovateľ. Všetko sa však zmenilo 13.3.2019 pri rannej kávičke. Rolujem si tak v odberoch, keď tu zrazu na mňa vyskočil príspevok s názvom "Vaše skúsenosti s CURAPROX". Príspevok súťaže bol o ich vzdelávací wellness víkend v Jasnej, kde sa mali testovať produkty dentálnej hygieny, ich funkčnosť a správna technika použitia. Do súťaží a testovaní som sa nikdy nezapájala, pretože som si myslela, že vždy vyberajú tie akčné, kreatívne, šikovné, sledované a komunikatívne maminky. A o tom môj profil nesvedčil. Napriek svojím predsudkom som napísala aj ja komentár o tom ako sa správne staráme o zuby u nás doma. Aké používame pomôcky my dospeláci, ale aj naša 7-ročná dcérka Nelka. Prešiel týždeň a ja som aj zabudla, že som sa vlastne zapojila. Ráno 22.3. som prišla do práce, prezrela ako každý deň email. Zasvietila na mňa správa od koník testuje, že som bola vybratá spolu s ďalšími mamičkami. Pane Bože ĎAKUJEM!

    Nakoniec sa niečo zmenilo a museli presunúť miesto konania na Štrbské Pleso do hotela Patria. Bola som neskutočne šťastná. Tatry sú moja srdcová záležitosť a ešte si rozšírim obzory, čo sa týka starostlivosti o zuby. V hoteli Patria po ubytovaní v nádhernej izbe s výhľadom na Tatry sme mali možnosť zrelaxovať po dlhej ceste vo wellnesse. Krásne vybudované rôzne vonkajšie aj vnútorné sauny, vírivky s výhľadom na tatranské štíty, bazén, oddychové zóny, či možnosť rôznych masáží nás krásne zrelaxovali. Nasledovalo priateľské zoznámenie všetkých účastníkov, usadenie k chutnej večeri z bohatých švédskych stolov. Nasledovalo posedenie pri vínku, ktoré nám spestrili spoločné chvíle pri bowlingu a biliarde.

    Všetky prednášky počas celého víkendu sa konali v loveckom salóniku hotela. Všetko už bolo prichystané. Curaprox nás prekvapil balíčkami pre komplet dentálnu hygienu nás aj našich detí.

    Prvým prednášajúcim bol MUDr. Pavol Andel.

    Doktor je uznávaným odborníkom na Slovensku, aj v zahraničí. Stál za otvorením veľmi známeho stomatologického Andel elit dental center v Hlohovci. Špecializuje sa na ortodonciu - čiže zubné strojčeky. Hneď som si pomyslela, že veľký rešpekt, odborník ako sa patrí. Je vynikajúci prednášajúci. Svojím prejavom a poznatkami z praxe nás tak vtiahol do deja prednášky, že sme prestali vnímať čas. Prednáška sa niesla v duchu dôležitosti starostlivosti o svoje zuby v prepojení na prenášanie správnej starostlivosti o zuby na deti.

    Vysvetlil nám, že zubný kaz je vlastne získané infekčné ochorenie. Vedeli ste to??? Čiže nie dedičné, ako si mnohí mohli nahovárať. Takže nie, nemáte zlé zuby po mame, otcovi, ani po babke a dedkovi. Dnes už zubní lekári vedia s určitosťou povedať, že viac ako 90 % všetkých zubov sa prereže zdravých, takže dedičnosť naozaj nehrozí. 😉 Prezradil a vysvetlil nám tajomstvo správnej starostlivosti o zuby tak, aby sme pri jej dodržiavaní nemali už žiadny kaz. V ústach máme množstvo druhov baktérií, ktoré nám pomáhajú pri štiepení potravy a vyrovnávaní pH. Ako prvý sa na zuboch tvorí biofilm. Snahou biofilmu je prežiť. Začína sa tvoriť na zube už 2 hodiny po vyčistení. Tvoria ho užitočné baktérie, ktoré nemôžeme úplne odstrániť pretože viažu dôležitý vitamín K, ktorý je potrebný na zrážanie krvi. Bez neho by sme aj pri malej modrine alebo poranení mohli vykrvácať. Preto je náš imunitný systém knižnicou receptov proti jednotlivým mikroorganizmom. Preto musíme v ústach zachovávať rovnováhu. Ak sa táto rovnováha naruší, zväčší sa objem baktérií a začne sa vytvárať zubný povlak, ktorý nás pomaly a potichu pripravuje o zuby. Čo to vlastne ten povlak je? Je to zmes zvyškov jedla, nečistôt, ktoré vdýchneme a tiež časti odumretých buniek sliznice úst. Množia sa baktérie, ktoré produkujú kyslé látky a tie poškodzujú tkanivá, naleptávajú nám sklovinu, odvápňujú ju a vzniká zubný kaz, gingivitída - čiže zápal ďasien sprevádzaný nepríjemným zápachom z úst a parodontitída - chronické zápalové ochorenie závesného aparátu zuba. Ak máte niektoré z týchto príznakov, prosím, neprehliadajte ich a rýchlo vyhľadajte svojho zubára, kým nie je neskoro. Vedeli ste, že s dieťaťom by ste mali prvýkrát navštíviť zubnú ambulanciu už medzi polrokom a rokom??? Kvôli tomu, aby ste mali zdravý vývoj zúbkov a celého chrupu pod kontrolou odborníkov, aby sa bábätko zoznamovalo s prostredím a postupne podstupovalo jednotlivé úkony. Čiže mu vytvoríte návyk a v budúcnosti pri dobrej starostlivosti a prevencii nebudete poznať, čo je to zubný kaz, bolesť zubov, plač, strach a nespolupráca dieťatka pri ošetrení. Ak ste sa niekedy polemizovali nad tým, kde sa tvoria kazy, tak ste mohli prísť na to, že sa netvoria vlastne všade iba na malých a skrytých miestach ako sú ryhy na korunkách čiže vrchných kopčekovitých častiach zubov, v medzierkach medzi zubami a na kŕčoch, čiže v priestore kde zub vychádza z ďasna. Sú to trošku záludné miestečka, ale vy už viete kam máte siahnuť.

    Zubný povlak najlepšie odstránite mechanickým čistením. Tým sme sa pekne preklenuli do ďalšej prednášky , ktorú viedol MDDr. Adam Mikuš. Adam je pedostomatológ - znamená, že sa venuje prevažne detským pacientom. Zriadil si svoju pedostomatologickú ambulanciu v Bratislave. Adam nás naučil a pekne nám vysvetlil všetko, čo sa týkalo nácviku čistenia zubou kefkou CS 5460 a CS SMART. Pýtate sa prečo CS 5460 je najvhodnejšia kefka pre čistenie zubov u starších detí a dospelých? Možno sa vám to nebude zdať dôveryhodné, ale táto kefka obsahuje 5460 najjemnejších vlákien s priemerom len 0,1mm a vyrobené sú z materiálu CURADEN, nie z nylonu. Tým, že sú rovnomerne zrezané sú veľmi jemné a efektívne odstraňujú všetok povlak. Adam nám vysvetlil, že efektívne čistenie spočíva v týchto základných veciach, ktorými sú správny úchop kefky, uhol naklánania kefky pri čistení, postupnosť,presnosť a jemnosť krúživých pohybov po všetkých zuboch. Najskôr sme sa naučili správne držať kefku. Vedeli ste, že správny úchop kefky je ako keď držíte pero??? Podstatná je aj časť, kde kefku držíme a to v bode kde sa kefka zužuje z hrubej časti. Je to kvôli tomu, aby sme veľmi netlačili na zuby a ďasná. Inak si poškodíme, doslova zderieme zuby a odhalíme ďasná. Na modeli nám ukázal ako správne priložiť kefku k zubom, približne v 45 stupňovom uhle proti ďasnám, prechádzate postupne od prednej polovice zubov (čiže jednotiek, ako ich voláme) krúživými pohybmi kefkou po polovici zuba a ďasna až do zadnej časti k poslednej stoličke. Pri horných zuboch nakláňame kefku smerom hore a pri spodných smerom dole. Takto pokračujeme po vonkajšej strane vrchné aj spodné zuby. Ďalej nezabúdame aj na vnútornú časť zubov. Otočne kefku vláknami zvisle smerom k zubom a krúživými pohybmi znova prechádzajte tak, ako aj z vonkajšej strany. Dôležitá je aj veľkosť hlavičky kefky. Adam nám vysvetlil, že aj kefka CS SMART je veľmi vhodná najmä u detí od 4 rokov práve kvôli veľkosti hlavičky. Od prvého zúbka používame pri deťoch CURAKID, ktorá má malú pogumovanú hlavičku s hustými 4260 jemnými vláknami. Počas vývoja a rastu dieťatka prispôsobujeme aj tvar hlavičky a hustotu kefky, čiže po približne 4 roku dieťaťa prechádzame na CS SMART. Má menšiu hlavičku ako CS 5460, obsahuje 7200 vlákien, tým je zo všetkých najjemnejšia. Asi ste netušili, že by ste deťom mali dočistievať zubky do 10 rokov. Všetci by sme chceli, aby naše deti boli vo všetkom čím skôr samostatné, ale čistenie zubov k týmto činnostiam radšej neraďte. Hlavne preto, aby ste si boli istí, že deti majú zúbky pekne a dôkladne dočistené. Ak ste sledovali moje príspevky počas týždňa, dozvedeli ste sa, že najlepším vzorom a tvorcom návyku pre dieťa sme my rodičia. Takže nezatvárajte sa v kúpelni, nenechávajte čistenie zubov, keď budú deti spať. Pekne sa do toho spolu pustite a čarujte zázračnými "paličakmi" od CURAPROX hravo a veselo proti zubnému kazu!!! Myslite na to, že my rodičia sme zodpovední za stav a hygienu chrupu svojho dieťaťa do 18.roku. Keď dieťaťu dáte k 18.narodeninám zdravý chrup bez kazu a správne návyky a techniku čistenia zubov, ako by ste mu dali kľúč od najdrahšieho BMV. Je to nesmierne cenný dar do života. Pri čistení detských zúbkov používame rovnakú techniku čistenia ako pri CS 5460, ale mení sa začiatok a smerovanie čistenia zubov. U detí začíname od poslednej mliečnej stoličky (čiže päťky) smerom k predným zúbkom. Medzi piatym a šiestym rokom začínajú deťom rásť prvé trvalé zúbky hneď za mliečnou päťkou. Trvalé šestky sú najdôležitejšie zuby po mliečnom chrupe, preto zvýšte pozornosť a nezanedbávajte čistenie týchto zúbkov u detí.

    Na rad sa dostala ďalšia prednáška, ktorú viedla dentálna hygienička PhDr. Zuzana Serafínová. Tu sme sa bližšie venovali celkovej starostlivosti o detské zúbky. Zuzka nám vysvetlila, že ak chceme byť úpsešní v čistení zubov u detí musíme to dobre ovládať najmä my rodičia. Vždy chceme dať našim deťom len to najlepšie, avšak pri čistení zubov musíme myslieť na tieto základné piliere: dôkladnú hygienu, zdravú a správnu výživu, mineralizáciu a systematickú starostlivosť. Na konci sobotných prednášok sme sa rozdelili do troch skupín a naši odobrníci nás naučili správne dočisťovať jednozväzkovou kefkou CS 1006. Jednozväzková kefka sa používa na dočisťovanie ťažko dostupných miest ako ryhy na hrbolčekoch zubov, bočné strany stoličiek, zuby múdrosti, zuby, ktoré sú tesne vedľa seba alebo pri zubných strojčekoch. Touto kefkou čistíme každý zub zvlášť. Túto techniku nazývame kvôli jemnosti aj dotyk motýlich krídel. Po prednáškach sme si opäť vychutnali wellness, chutnú večeru a prežili príjemný večer v hotelovom bare.

    V nedeľu ráno sme sa zobudili do nádherného slnečného dňa. Po raňajkách sme začali veľmi zaujímavou a aktuálnou témou Eko Alarm a zber kefiek s Tomášom Olšiakom.

    Ako sme si asi všetci všimli zubné kefky CURAPROX sú celé z plastu. Teraz ruku na srdce, kto ich po zničení správne vyseparoval do plastu? Ja už tiež viem, že kefky sú z viacerých druhov plastu, že nepatria ani do separovaného odpadu plastu. Ale čo teda s nimi??? Keď vyseparovaný plast sa ďalej nerozdeľuje a kefky by aj tak skončili niekde na skládke alebo v spaľovni, pretože hlavičky, aj keď to nevidíme obsahujú kovové hlavičky, ktoré držia vlákna. Curaprox vzal veci do vlastných rúk a prišiel s nádherným a kreatívnym nápadom. Začal zbierať použité kefky v Smile Shoopoch. Kde môžete prísť s použitou kefkou a na šikovne prepracovanej gilotínke na kefky im "odtnete" hlavičky, rúčky sa ďalej použijú na výrobu plastových košov v projekte Eko Alarm, ktoré dávajú zadarmo do slovenských škôl a škôlok. Kde ďalej hlásajú osvetu prečo a ako správne triediť odpad, aby sa ho toľko netvorilo. Za každú kefku (akejkoľvek značky) dostanete zľavu 5 centov na nákup novej kefky. Pýtate sa, kde všade môžete priniesť kefky na recykláciu? Tieto kefky zbierajú niektoré zubné ambulancie, lekárne, bioobchody, školy, zatiaľ všetky dm v Bratislavskom kraji (časom sa rozšíria aj do ostatných krajov) a mnoho iných miest.

    Na scénu sa vrátil Pali a ešte sme si čo to povedali o ďalších produktoch pre bábätká. Vôbec som netušila, že CURAPROX vyrába aj cumlíky. Naozaj ma prekvapilo ako pekne a funkčne sú vymyslené. Ďalším super produktom je hryzadielko pre detičky, pomáha pri prerezávaní zúbkov, zmiernuje bolesť. Ostáva nám už iba šablička flosspick a medzizubná kefka. Pri šabličke je to veľmi jednoduché, používa sa iba v priestoroch kde sa nezmestí medzizubná kefka. Pri medzizubnej kefke často ľudia uvažujú či je potrebná. Nestačí nám dentálna niť? Nie, bohužiaľ nestačí. Technika použitia : Chyťte si kefku ukazovákom a palcom do koliečka na držiaku, priložte si ju k ďasnu, opatrne a jemne vkĺznite po ďasne do medzizubného priestoru a vyberte von. Ak ide kefka ťažko vyberte si menšiu veľkosť, aby ste si zbytočne neublížili. Prehupneme sa do poslednej časti prednášok.

    Slovo v poslednej prednáške o prerezávaní, ošetrovaní zubov, dôsledky strát zubov, klinické prípady, pokazené horné zuby po nočnom kojení dostal opäť Adam. Cesta správnej starostlivosti o zuby by nás mala sprevádzať od narodenia. Avšak nie vždy človek dostane z rodiny správne návyky, možnosť prevencie. Prevencia je veľmi dôležitá. Prevenciou je správne čistenie, ale aj absolvovanie pravidelných perventívnych prehliadok, na ktoré ľudia väčšinou zabúdajú alebo im neprikladajú potrebnú dôležitosť. Dospelí by mali absolvovať preventívnu prehliadku spolu s rontgenovým snímkom minimálne 1x za rok. Nepodceňujte dôležitosť rontgenu pri prevencií. Niektoré zubné kazy lekár voľným okom nevidí, preto je dôležité skontrolovať ich snímkom. To platí aj pre deti. Nebojte sa dávok žiarenia. Žiarenie je dnes všade okolo nás a to nám škodí viac ako dávka žiarenia pri rtg snímku. U detí je prevencia dôležitejšia a zo zákona je povinne určené absolvovať 2 preventívne prehliadky za rok. Je tu však ešte jedna osobitná skupina a to sú tehotné ženy. Tie by mali preventívnu prehliadku absolvovať 2x v priebehu tehotenstva. Všeobecne známy fakt je, že v tehotenstve sa vyskytuje väčšia kazivosť zubov. Tehotné ženy to však majú o trochu ťažšie. Musia viac ako inokedy dbať o dentálnu hygienu. Tehotné ženy častejšie jedia cez deň aj v noci. Vo väčšej miere konzumujú sladké a kyslé potraviny. Mávajú ranné nevoľnosti spojené s vracaním. Tieto faktory znižujú PH v ústach a vzniká zubný kaz. Žalúdočné šťavy po vracaní môžu naleptávať sklovinu. Preto aspoň hodinku po vracaní počkajte a potom si umyte zuby, nie hneď po vracaní! Pri správnej výžive matky v tehotenstve, môžu aj zúbky dieťatka lepšie odolávať kazom a opotrebovaniu. Po narodení bábätkám nijako nečistíme ústnu dutinu pokiaľ nemajú prvý zúbok. Kým sa zúbky prerežú je to niekedy pekná patália. Snažíme sa pomôcť dieťatku ako vieme, rôznymi hryzadlami, gélikmi, hrkálkami len, aby sa mu uľavilo a neplakalo. Pritom úplne prvá pomoc pri prerezávaní zúbkov, ktorú dieťatko potrebuje je materinské objatie. Zoberte si bábätko pomojkajte, pritúľte. Až keď nepomáha potom siahnite po ďalšej pomoci v podobe schladeného hryzadielka v chladničke (nie v mrazničke). Prvé trvalé zubky šestky, rastú v 5 - 6.roku. Pri trvalých zuboch vieme, že niektorí lekári odporúčajú pečatenie. Aj ja som stále pred týmto rozhodnutím, či dám Nelke zapečatiť zuby. Po tomto víkende viem, že pečatiť zuby nebudeme. Adam nám vysvetlil, že pokiaľ má dieťa dobrú hygienu a zdravé zúbky, pečatenie je zbytočné. Pečatí sa iba v prípade nevyčistiteľných zubov, ak má dieťatko zlú hygienu a vysokú kazivosť zubov. Nezabúdajme však aj na prípady kedy je hygiena správna, kazy sanetvoria, ale deti aj tak môžu prísť o zúbky. Takéto situácie sa stávajú väčšinou pri úrazoch. Dieťa, ktoré má ešte mliečne zuby pri úraze je na tom trošku lepšie. Pokiaľ si dieťa vyrazí mliečny zub, v prvom rade sa snažte zachovať pokoj a utíšiť dieťa. Skúste nájsť zub. Choďte hneď na pohotovosť alebo k svojmu zubnému lekárovi. Dieťa vyšetrí, urobí rtg snímok, posúdi stav, navrhne pokračovanie liečby, prípadne sledovanie. Mliečny zub nikdy nedávajte naspäť!!! Pri trvalých zuboch sa v prvom rade snažte nájsť zub. Ak ho nájdete, chytajte ho za korunku - nikdy nie za KOREŇ!!! opláchnite koreň pod tečúcou vodou, ale stále ho nechytajte. Ak sa dá vložte zub naspäť a nechajte dieťa zahryznúť do gázy alebo kapesníka pre lepšie zastabilizovanie zuba. Ak sa nedá namočte ho do studeného mlieka, slín alebo fyziologického roztoku. V žiadnom prípade nedávajte do vody. Hneď navštívte zubného lekára! Dieťa sa bude musieť vyhýbať tvrdým jedlám. V prípade uvoľnenia fixácie hneď navštívte lekára. Istý čas sa bude musieť vyhýbať kontaktným športom, ale pre pekný úsmev to isto zvládne.

    Na koniec sme sa dozvedeli o tom, že CURAPROX má dva skvelé projekty, v ktorých študenti zubného lekárstva učia deti správnym návykom a hygiene.

    Prvým projektom je DENTAL ALARM - určený pre deti predškolských a základných škôl. Viac v tomto odkaze: https://www.dentalalarm.sk.

    Druhým projektom je BRUSHER - určený pre starších žiakov 8 - 9. ročníka a stredných škôl. Viac v odkaze: https://www.brusher.sk . Myslím, že ak vám záleží, aby vaše deti boli informované v oblasti dentálnej hygieny a zdravia, nájdete si chvíľu na preštudovanie týchto projektov, prípadne navrhnete na rodičovskom združení, aby sa aj vaša škola mohla zúčastniť. Určite neoľutujete. Tým sme ukončili prednášky s odborníkmi.

    Alica a Tomáš nás v závere prekvapili pripravenou súťažou o tri najnovšie Hydrosonické kefky od CURAPROX. Všetci sme s napätím počúvali, odpovedali na otázky a súboj to bol tesný, to vám poviem. Nakoniec sa aj mne podarilo umiestniť sa v prvej trojke a ukoristiť si jednu kefku. S toľkým šťastím za tri dni som nepočítala. Po vyskúšaní kefky vám určite napíšem samostatnú recenziu. 😉 Po súťaži sme si urobili spoločnú fotku na pamiatku, rozlúčili sme sa s celým CURAPROX tímom, spoluúčastničkami maminkami, dali si vynikajúci obed a vydali sa na cestu domov.

    Na záver mojej recenzie by som chcela poďakovať modrému koníku za to, že som dostala možnosť zapojiť a zúčastniť sa na tomto skvelom testovacom a vzdelávacom víkende. Curaprox tímu za to, že sa o nás nadštandardne postarali, plnohodnotne sa nám venovali, za krásne darčeky v podobe produktov, možnosť spoznať skvelých odborníkov, ktorý nám odovzdali cenné informácie, nemali problém odpovedať na akékoľvek otázky. Taktiež celej zostave mamičiek za možnosť spoznať vás. Bolo mi cťou a patrí vám všetkým veľké ĎAKUJEM!!! Všetkým žienkam na modrom koníku môžem len odporučiť. Pri ďalšom testovaní s CURAPROXOM, ak máte záujem o zdravý úsmev, ktorého tajomstvá som vám odhalila v tejto recenzii, využite možnosť a určite sa zapojte!!! Vypočujete a vyskúšate si to na sebe, lebo vlastná skúsenosť vám dá najviac. Uvidíte, že neoľutujete!!! Pretože aj vy sa dozviete, že čisté zuby sa naozaj nekazia. 😉

    luciabol
    13. apr 2019    Čítané 220x

    Môj víkend s Curaprox

    Na víkend s #curaproxslovensko som sa náramne tešila, nie len preto, že takéto niečo veľké som ešte nevyhrala (áno, občas sa mi stane, že niečo v nejakej súťaži vyhrám) ale hlavne preto, lebo zuby sú od narodenia našich detí top téma u nás v domácnosti. Ako deti rástli tak nám do kupeľne pribúdali všakovaké pomôcky na správne čistenie zúbkov, kefky, jednozväzkové kefky, medzizubné kefky, ústne vody, pasty od výmyslu sveta dokonca modrý detekčný roztok na odhalenie zubného povlaku! No jedna vec nám stále chýbala... A to bola tá správna technika čistenia zubov.

    Darmo máš doma Ferrari, keď nevieš šoférovať, že áno?!


    Sama sebe si zuby umyť viem, teda aspoň v to verím, ale tiež ma dobehla moja nevedomosť a po tomto víkende sa medzizubka stala pevnou súčasťou mojej dennej dentálnej hygieny.

    No iné kafe je umývať zuby deťom: ono sa to hmýri, neposedí, nemá trpezlivosť, neviete, kde začať, ako silno pritlačiť, či s pastou, či bez atď. Tak nakoniec tie malinké zúbky horkoťažko nejako umyjete, hlavne tam, kde to v rámci možností vidíte a ide sa ďalej... Ach, však to je v pohode, však sú to „len“ mliečne, však moje dieťa nemôže mať pokazené zuby, však moje dieťa nemôže predsa bolieť zub.

    A bodaj by to tak bolo, všetkým želám len zdravé malé zúbky, ALE, nás to dobehlo... Staršia dcérka má problémy s kazivosťou zubov aj napriek nášmu zubnému arzenálu a mladšia začína ísť v jej šlapajách, no vďaka tomuto poučnému a zážitkovému víkendu s CURAPROX pevne verím, že to zastavíme a otočíme v náš prospech.

    A ako na prednáške povedal skvelý detský zubár MDDr. Mikuš alias doktor Adam: pri detských, mliečnych zuboch sa to dokazilo, netrápte sa, ešte príde čas na reparát... No bude len jeden... A tam si to už naozaj nepokazíme.

    A ako motivujem naše deti k čisteniu zubov? Hmm... Bohužiaľ, u nás to bola bolesť. Ale aj pred tým, ako sa tieto patálie začali sme nemali nejaký problém s čistením, deti spolupracovali, lebo videli nás ako si čistíme, od malička mali v rukách kefky v tom čase, keď sme si čistili my a snažili sa umyť si zúbky, samozrejme vždy sme nakoniec prevzali štafetu my dospelí a zúbky sme prešli a dočistili. A dievčatá, čím sú väčšie si pri čistení vymýšlajú aj svoje vlastné variácie

    Myslím, že už ste od nás za posledné obdobie čítali toho celkom dosť ako správne čistiť, no viete čo, k téme zubného kazu vám poviem ešte jedno veľké tajomstvo.

    Viete vy vlastne, ako vzniká kaz?

    Sú potrebné 4 faktory: zuby, baktérie, cukor, čas. A to všetky 4 spolu.

    Na zúbkoch žijú baktérie, tak dobré ako aj zlé, a tie papajú stravu – cukor a počas času, keď sa tie zuby nevyčistia, baktérie vylučujú tekutinu a tá ničí našu zubnú sklovinu a tak vzniká kaz... Pardón za trošku infantilný opis, ale proste je to tak 🙂

    A prečo som to doteraz nejako netušila? Lebo až na tomto víkende mi to bolo povedané tak nejak laicky: po lopate. Jednoducho, krásne a priamo. A ako tomu všetkému predísť? Čistiť zuby tou správnou technikou (netlačiť príliš na zuby – hrozí zodranie zubnej skloviny, prípadne až ďasien), správnymi pomôckami (mäkká kefka s veľkým počtom štetiniek) a hlavne postarať sa o medzizubné priestory (medzizubná kefka, podľa veľkosti priestoru medzi jednotlivými zubami).

    To je všetko, vážení. Žiadne čárymáry fuk. Žiadna veľká veda. Proste každy deň si pekne tie naše poklady v ústach správne vyčistiť a hotovo... Kazy sa proste nevytvoria, v čistých ústach, nie je z čoho.

    Prepáčte, že skáčem z témy na tému, no čo mňa osobne ešte veľmi zaujalo je, že firma Curaprox sa veľmi aktívne venuje aj prevencii u detí – ich projekty dentálnej hygieny Dentalalarm (pre škôlky a školy) a Brusher (pre stredné školy), ale zároveň aj udržateľnosti životného prostredia... Nie je veľká veda niečo produkovať ale veda je, sa o to po jeho použití vedieť aj postarať a recyklovať.

    Tak u nich vznikol další projekt - Ekolarm a zber kefiek, z ktorých sa vyrábajú plastové koše na zber plastov a papiera. Je naozaj málo takých firiem, ktoré myslia aj na to, čo tu po nich ostane. Veľmi vám fandím a tlieskam milý #curaprox

    A na záver, ešte trošku ponaučenia a rozumu. Pokiaľ neviete ako zareagovať pri úraze zubov vašich detí, tu máte dva návody ako na to. No pevne verím, že sa vám to nikdy, nikdy nestane.

    Takže milý #curaproxslovensko, ďakujem ešte raz za skvelý, vzdelávací víkend; milí páni doktori, ďakujem za vaše nekonečné poznatky, vašu trpezlivosť a váš dennodenný boj za zdravé zúbky; milé spoluvýherkyne, ďakujem za to, že som vás mohla spoznať a snáď si nájsť aj pár nových kamarátstiev...

    A prosím, naozaj nezabudnite na krásne motto, ktoré hovorí za všetko:

    VEČNÝ TEDA ČISTÝ, ČISTÝ TEDA VEČNÝ

    Presne pred týždňom som bola na veľmi zaujímavom a motivačnom pobyte s #test_curaprox3.
    Školenie v sobotu trvalo cca 6 hodín a naozaj som nevedela , čo tam budeme tak dlho preberať. No keď školenie začalo, som sa do toho tak dostala a ubehlo to príliš rýchlo. Tie zaujímavé témy a nové informácie ma tak zaujali, že som sa nestihla ani spamätať a bol koniec. Celé hodiny by som to dokázala počúvať. Myslela som si, že som dosť informovaná a zuboch a ich čistení ale až tam som zistila, že neviem nič 😀😀
    Ďakujem za krásnu skúsenosť 🙂

    anduci20
    12. apr 2019    Čítané 356x

    Prečo sa tak rýchlo zničí zubná kefka?

    Poznáte to?

    Každý mesiac výmena zubnej kefky kvôli rozstrapkaným vláknam alebo chorobe? Povedzme si úprimne, kefka Curaprox nie je lacná záležitosť, lenže keď je dobrá… čo dobrá….NAJ na trhu 🤗. Ako 31 ročná som sa na #curaprox_vikend dozvedela, že moja technika umývania zubov nie je dobrá…používala som silný tlak pri čistení zubov a tým sa mi veľmi rýchlo opotrebovala kefka a odskákali si to aj zubná sklovina a ďasná.

    Vlákna takto poškodenej zubnej kefky nekopírujú pohyb celej kefky, znižuje sa stierací efekt a dochádza k poškodzovaniu ďasien a zubnej skloviny.

    Takže bacha na vec.

    Ja som dosť hanblivá a keď mi Dr. čistil zuby bolo to, NO čo vám poviem všelijaké len nie príjemné, ale takú jemnosť oproti tomu ako som drhla ja, bolo to super 👌.

    Buďme k sebe jemné 😉

    P. S. A skúste si to urobiť navzájom (bavíme sa o zuboch) 😂😂 (s manželom, deťmi) budete to mať zaujímavé.

    Len prosím netlačte!!!!

    Majte krásny víkend milé dámy.

    Pridávam aj link s videom správnej techniky čistenia zubov:

    https://youtu.be/mOAstiFJvk0

    #test_curaprox3

    Naša staronová pômocka pri čistení detských zúbkov, kefka Curakid je veľká parádnica. Deťom sadne tak akurát do ich malej ručičky, je pogumovaná, čiže si s ňou neublížia a má mäkkú a malú hlavu, ktorá sa vojde presne do ich malej pusinky a vie sama stáť, to je fakt super. Mladšia ju síce drží a používa všelijako (raz som ju pristihla, ako s ňou išla čistiť zuby našej mačke!!! Nebojte, včas som to zastavila 🙂 ) ale teda už aj ona chápe, že je to len a len na ľudské zúbky a staršia sa už zase čím ďalej tým viac dožaduje „dospeláckej kefky“, takže čoskoro určite prejdeme pri nej na Smart-ku.
    Jediné, čo mi deti vytýkajú je, že kefka nie je „pinková“ preklad – ružová 🙂 takže nabudúce prejdeme z modrej do tej pinkovej.

    (2 fotky)
    anduci20
    Správa bola zmenená    11. apr 2019    

    Vedeli ste,že prvá návšteva zubného lekára sa doporučuje v 6 mesiacoch dieťaťa?

    No ja NIE.

    Vždy som mala domnienku, že v dvoch rokoch stačí (poviem vám ešte som s deckami nebola a to majú 3,5 a skoro 2 roky). Normálne sa hanbím po všetkých tých info, ktoré nám #curaprox dal. Veľká vďaka ešte raz.

    No, ale čo je DÔLEŽITÉ.
    Prvá návšteva je veľkým prínosom pre dieťa ako aj rodiča. Dieťa spoznáva okolie, personál, vybavenie, kreslo. Ukáže zúbky. Žiadne vŕtanie nebodaj trhanie zubov (z toho by malo traumu na celý život). Je to proste taká zoznamka, kým rodič sa dozvedá informácie ohľadom čistenia zúbkov a problémové miesta ktoré je potrebné sledovať a dočisťovať.
    Dočisťovanie zubov by malo trvať do 10 roku dieťaťa.
    Pri dočisťovaní detských zúbkov sú dôkladnejší muži (toto ešte musím vyskúšať) 🤔

    Vďaka #curaprox_vikend sme mali možnosť sa dozvedieť veľmi veľa užitočných informácií.

    Zďaleka to ešte nekončí.

    #test_curaprox3

    P. S. Už sme sa objednali k zubárke 😉

    Viem, že zuby nie sú stredobod vesmíru nikoho z nás...pokiaľ sú v poriadku...ale ako náhle príde prvý problém či bolesť, tak sa tým stredom stanú a rýchlo! A keď už máte detičky a tie zuby bolia ich....tak to je sakra veľký problém. Trápi sa dieťa, rodič, starí rodičia, zubár aj sestrička...za 5 rokov života mojej dcéry sme si prešli už všeličím: zaplombované zúbky, vypadnuté a znovu urobené plomby, najnovšie má v puse odumretý, otvorený zub z ktorého vyteká hnis...(viď foto) no pevne verím, že nám svitá na lepšie časy.
    Zúbky sme vždy poctivo čistili, od prvého zúbka, no až teraz som prišla na to správne orechové. Zubná kefka, jednozväzková kefka a medzizubná kefka. U nás Svätá trojica!
    Prvé dve sme dlho poznali aj používali, ale keďže nám chýbalo to tretie, tam padla kosa na kameň...či vlastne kaz na zúbky...
    No už sme poučení a dávame si druhú šancu.
    No nezabudnite na to, že u vás to môže od toho prvého malinkého zúbka vyzerať inak a hlavne zdravo a bezbolestne.Treba sa venovať mliečnym zubom, síce raz vypadnú, no návyk na správne čistenie ostane navždy a bolia úúúúplne rovnako ako tie trvácne.
    Čistím zúbkom zdar!
    #test_curaprox3

    😉 Ahoj starý, vitaj nový. Kto? No predsa návyk na umývanie zubov. Značka ani sľuby na obaloch neznamenajú všetok úspech. Darmo nám obaly a marketing produktov sľubuje biele perličky, svieži dych až za hory, keď je chyba v nás a našej ruke. 😕

    Totižto, nie chemické srandičky v tubách a fľaškách, ale jemný krúživý pohyb, trpezlivosť a čas ako sa hovorí "nám ruže prinesú". 🌹 🌹

    Moje must have sú tie krásky vpredu od značky #curaprox:

    🍒 kefka 5460 - mäkké, husté štetinky a malá hlavička, aby sa nám s ňou pohodlne krúžilo,
    🍒 pasta BE YOU, ktorej zloženie ma menej desí ako pri iných pastách, aj keď už je to čisto len voňavá záležitosť u mňa,
    🍒 jednozväzková kefka, ktorá je mojou parťáčkou nie len doma, ale po novom aj v aute, v ktorom trávim mega veľa času,
    🍒 no a v neposlednom rade strašiak medzizubné kefky... našli sme si k sebe cestu a už vidím výsledky.

    💎Jedna taká pikoška a môj postreh 😲:
    Poznáte ten pocit, keď si po celom dni sadnete na gauč, viete, že deti spia a vy si pustíte na pár chvíľ telku. U mňa sa takmer pravideľne ozve potvora Mlsná a ja siaham po dobrotkách a potom ich vidím na stehnách, bokoch a bruchu.
    ALE !!! #test_curaprox3 ma naučil, že nie je nutné umývať si zuby len a len v kúpeľni. Keď si takto sedím pred telkou a siahnem radšej po jednozväzkovej kefke, spojí sa príjemné s užitočným. Mám čisté zuby a aj dobrý pocit 🙂

    (18 fotiek)

    #test_curaprox3
    Úžasný wellnes vzdelávaci víkend s #curaprox stál brutálne za to. Naučila som sa konečne to, čo mi dlhé roky v dentálnej starostlivosti chýbalo. Dôležitá je hlavne prevencia, aby miesto nej nemuseli nasledovať bolestivé a samozrejme nie lacné dentálne úkony...čistiť, čistiť a čistiť...no to správnou technikou a tými správnymi pomôckami...nič iné za tým nehľadajte, nie je to žiadna jadrová fyzika, je to len správny návyk a pár minút venovaných svojmu zdraviu.
    Zuby sú pre nás darom a máme len jedny, tak sa o ne správne starajme a začnime s tým už od mala...
    PS: aj vy máte dnes taký krásny jarný farebný a zdravý dník ako ja? 🙂)))
    #curaprox

    (2 fotky)

    #test_curaprox3
    Tento #curaprox_vikend bol pre mňa výnimočný. Zažila som 3 dni plné zubných kefiek od výmyslu sveta, nových poznatkov, zábavy v spoločnosti super ľudí. Ale hlavne 3 dni plné užitočných a skvelých prednášok od odborníkov z tímu #curaprox.
    Vďaka, že som sa mohla naučiť veľa užitočných tipov a rád, dokonca kopec nepoznaného.
    Po príchode domov som bola motivovaná, plná nadšenia a presvedčenia, že komplet návyk čistenia zubov v našej rodine musím prekopať od základov. Deti boli z toho úplne nadšené, no keď prišli otázky môjho syna vedátora 🙂, ostala som v pomykove . Zrazu som si uvedomila, že nemám žiadny obrázok, žiadne video, žiadny model zúbka, na ktorom im to môžem polopatisticky a zrozumiteľne vysvetliť. A tak sa dostala do vývrtky moja kreativita. Zúbkom sa stala sklená miska, povlakom na zúbku kuchynská utierka. A zrazu z toho vznikla krásna hra, ktorá nás zabavila na pár hodín.

    Ďakujem, za túto príležitosť #curaprox, lebo som si uvedomila, že najdôležitejšie sú dve veci.
    🐭 prevencia,
    🐭 vytvorenie si návyku
    a samozrejme aj
    🐭 technika umývania zubov,
    ale tej sa bližšie pozrieme doslova na zúbok v mojich článkoch 🙂 už čoskoro.

    arozaja
    8. apr 2019    Čítané 203x

    Čisté zúbky našich detí


    Čistenie zúbkov deťom, nie je ani zďaleka taká jednoduchá téma a už tobôž prax. Presvedčila som sa o tom počas víkendu s #curaprox, ktorý bol plný pre mňa neraz úplne neznámych informácií. Zistila som, že proces čistenia zúbkov našim drobcom je hotová veda. 

    U nás prebiehalo čistenie zubov poväčšine týmto štýlom:

    - moje klasické frázy boli: "Tu sa postav !", "Otvor veľké ústa !", "Nemrv sa!" , 

    - bola som netrpezlivá a nervózna, lebo som mala pred očami celý regiment povinností, ktoré ma ešte čakali,

    - nervozita sa pomaličky stupňovala a atmosféra často nebola vôbec príjemná,

    - nakoniec som bola ako tak spokojná s výsledkom a nahnala deti do postele  aby som mala priestor na svoje veci.

    Počas víkendu som však zistila, že to bolo úplne celé zle... Úlohou a snahou mňa či každého jedného rodiča, by malo byť zabezpečenie predovšetkým príjemnej atmosféry pri umývaní zúbkov deťom. 

    Prečo? No predsa chceme, aby si tí malí chrobáci vybudovali kladný vzťah k umývaniu zubov ako takému, ale celkovo aby sa im tento rituál vryl pod kožu ako proces príjemný i zároveň potrebný .


    Ako teda na to? 

    - Musíme si v prvom rade nájsť dostatok času na dieťa. Môžeme túto chvíľu vnímať ako rituál, kedy sme spolu a nič iné nás nevyrušuje a zároveň sa nikam nenáhlime. Nechajme povinnosti na pár minút za dverami.

    - Pokiaľ na dieťa tlačíme a náhlime sa, umývanie je často bolestivé, nepríjemné a budujeme u našich detí iba odpor ku kefke (stane sa z nej doslova strašiak).

    - Uvedomme si, že tlak na zuby, ktorý vyvíjame vo svojich ústach je iný, ako potrebujú deti. Na to rovnica ani nejaký postup neexistuje. Treba skúšať, trénovať a pýtať sa dieťatka či je mu to príjemné, alebo naopak nie.

    - Veľký tlak zbytočne podráždi deťom ďasienka či iné časti sliznice (úst). Prirodzene to spôsobuje opäť nepríjemnú bolesť a ranky, ktoré taktiež nenapomáhajú k vybudovaniu si správneho návyku. Zapamätajme si, že sliznica u detí je veľmi jemná!

    - Umývanie zubov by mal byť proces, ktorý prebieha v príjemnom prostredí, nie vždy nutne v kúpeľni. Prečo by malo dieťa nehybne stáť s podivne vykrútenou hlavou dozadu, pritom mať pusinu otvorenú ako vtáčatko, ktoré čaká na potravu? Nebolo by aj pre vás pohodlnejšie byť v polosede na pohodlnom gauči a počúvať príjemnú hudbu alebo audioknihu? 

    - Hlavne musíme pamätať na jednu dôležitú vec. Nech je dieťa akokoľvek samostatné, nech má rokov koľko chce, našou snahou by malo byť VŽDY vyčistené zúbky skontrolovať a prípade DOČISTIŤ, pretože #cistezubysanekazia. Veď, kto by nechcel dieťaťu darovať ako dôkaz lásky zdravé zuby? Uvedomme si aj fakt, ktorý som ja doteraz nevnímala. Zúbky 6-tky sú stále, nemenia sa a teda ak sa raz pokazia, pokazené ostanú navždy. 

    Budem rada, ak si prečítate aj ďalšie moje články z tohto víkendu. Nie je nič jednoduchšie pre mňa ako posunúť vám moje poznatky.

    moderna_mamina
    Správa bola zmenená    6. apr 2019    

    Curraprox školenie , s perfektným tímom lekárov 👍👍 #test_curaprox3

    (3 fotky)
    konik_testuje
    13. mar 2019    Čítané 3023x

    Vaše skúsenosti s CURAPROX

    Tentoraz na vás čaká tak trochu špeciálne testovanie. Čo tak opustiť každodennú rutinu a spojiť príjemné s užitočným? Dajte si pauzu od rodinných povinností a príďte si užiť vzdelávací wellness víkend s CURAPROX v hoteli Družba v Jasnej. Príjemné prostredie, TOP odborníci, wellness, vzdelanie v oblasti zubnej hygieny a oddych – netreba vás dlho prehovárať, však?

    Čo budeme testovať

    Švajčiarska značka CURAPROX pôsobí na Slovensku už 14.sty rok a prináša produkty dentálnej hygieny, ktoré zabezpečia viac ako iba biele zuby a svieži dych. Ústna starostlivosť je zásadným predpokladom pre celkové zdravie tela. Objavte širokú ponuku produktov, ktoré sa postarajú o dôkladnú starostlivosť nielen úst dospelých, ale myslia aj na tých najmenších.

    Avšak k tomu, aby bolo čistenie zubov efektívne, nestačia iba kvalitné produkty. Dôležité je, aby ste ich vedeli správne používať. Iba v prípade, že nadobudnete nevyhnutné zručnosti a poznatky, bude vaša ústna starostlivosť dokonalá.

    CURAPROX už druhýkrát prináša pre mamičky z Modrého koníka vzdelávací wellness víkend. Po prvom, mimoriadne úspešnom ročníku je tu opäť viac ako lákavý CURAPROX pobyt, ktorý spája všetko to, čo odpovedá dokonalému relaxu. Pozrite sa, ako si to mamičky z Modrého koníka užili naposledy.

    Oddýchnete si od detí, manželov a rodinných povinností, spoznáte nových ľudí a strávite príjemný čas vo wellnesse. Okrem príjemného prostredia a ešte príjemnejšieho babského osadenstva na vás čakajú tí najlepší odborníci z oblasti zubného lekárstva a dentálnej hygieny, ktorí sa vám počas celého pobytu budú naplno venovať. Dozviete sa množstvo zaujímavostí a možno zistíte, že si zuby čistíte celý živote nesprávne. Tešiť sa môžete aj na balíčky dentálnej hygieny s CURAPROX produktami, ktoré využijete na praktickú inštruktáž. Navyše sa dozviete viac aj o zbere zubných kefiek, ich recyklácii a ďalších projektoch od CURAPROX, ktoré prispievajú k lepšiemu životnému prostrediu.

    Naučíte sa, ako sa správne starať nielen o svoje zuby, ale aj o zúbky svojich detičiek. Buďte im príkladom, naučte ich tie správne ťahy a motivujte ich k lepšej starostlivosti. Je to vo vašich rukách, preto to nepodceňte a zabezpečte im zdravé zúbky po celý život. Spravte z čistenia zubov návyk, ktorý vám vyčarí krásny úsmev na tvári. Starajte sa o svoje zuby s láskou a oni sa vám odvďačia.

    Koho hľadáme

    Až 15 mamičiek dostane šancu zbaliť si „pár švestiek“, aby strávili vzdelávací wellness víkend s CURAPROX. Kde? Ski & Wellness Hotel Družba. Kedy? 5.4. – 7.4.2019. Kto? Čítaj ďalej:

    Mamičky, ktoré hľadáme, sa musia zaujímať o ústnu starostlivosť. Mali by sa s radosťou vzdelávať, získavať nové poznatky a púšťať sa do nových výziev. Aby bolo mamičkám veselo a príjemne, mali by byť priateľské, komunikatívne a pripravené odovzdať svoje nadobudnuté vedomosti ostatným.

    Ako sa zapojiť

    Ak by ste sa chceli zúčastniť tohto jedinečného zážitku, stačí, ak napíšete do komentára pod tento článok, ako sa staráte o zuby u vás doma. Ste v starostlivosti o zuby dôkladné? Používate iba zubnú kefku alebo je váš zubný arzenál väčší? Popíšte nielen to, ako vyzerá starostlivosť o vaše zuby, ale nezabudnite ani na zúbky svojich drobcov. Presvedčte nás, že vy ste tá, ktorá nutne tento wellness víkend potrebuje ;)

    Čas na zapojenie máte do stredy 20.3.2019 a vo štvrtok 21.3.2019 vyberieme 15 žien, ktoré si užijú wellness víkend v znamení relaxu a poznatkov v oblasti starostlivosti a zuby.

    Farby sú zázračné. Ovplyvňujú našu náladu či pocity a dokážu vytvoriť príjemnú atmosféru. Produkty CURAPROX hýria farbami, čím sa nielenže starajú o náš úsmev, ale dokážu ho aj vyčariť. Aká je vaša obľúbená farba?

    Každý komentár odmeníme 3 srdiečkami ❤

    P.S. Sledujte našu ďalšiu výzvu. Toto testovanie sa bude niesť v znamení wellness víkendu (áno, zažijete celý víkend vo wellness hoteli), vzdelávania a čistých zubov. No viac vám teraz neprezradíme ;)

    #test_curaprox3

    vivi68
    26. apr 2017    Čítané 272x

    V Jasnej jasno s Curaprox

    "Ideme do Jasnej budúci víkend", vyhŕkla som na chlapa, keď prišiel domov z práce. Pozrel na mňa a nechápavo povedal:" Veď sme v nedeľu prišli."

    Večer pred odchodom hlásili v počasí sneženie. Ale ani to, že máme už na aute prezuté letné gumy nám neprekazilo plány na víkend s Curaproxom.

    Očakávania a myšlienky boli rôzne. Ale stále mi chodila po rozume jedna otázka. Čo nám budú 2 dni hovoriť o zuboch a umývaní?

    Po prechádzke a užívania si posledného snehu (teda mysleli sme si, že to bude posledný túto zimu :D ) sme čakali na stretnutie o 19:00. Naše prvé stretnutie s Curaproxom. Pri stole nás každú čakal balíček pre naše detičky podľa veku, kde si každý našiel to svoje.

    Po zoznámení, pokecaní sme sa vybrali spať a tešili sa na ráno, bo večerné stretnutie urobilo na mňa veľký dojem.

    Po raňajkách nás čakali prednášky a praktické cvičenia s MUDr. Adamom Mikušom, MUDr. Melániou Serafínovou a PhDr. Zuzanou Serafínovou. A čo sme sa naučili:

    • čisté zúbky sa nekazia,
    • sladkosti zúbky nekazia,
    • ako správne čistiť zúbky,
    • ako držať kefku,
    • netlačiť na kefku,
    • ktorá kefka je tá správna
    • aké kefky používať
    • zúbky sa neumývajú v kúpeľni ale napr. pri telke pri správach a mnoho ďalších rád

    3 mamičky sme mali so sebou aj naše polovičky a detičky. A keď sa to pani MUDr. Melánia Serafínová dozvedela, pripravila aj pre oteckov a detičky malé praktické cvičenie o čistení zúbkov. Pretože podľa pani MUDr. zúbky deťom lepšie dočisťujú oteckovia, ktorí ich čistia ako šróby (súčiastky) a nie ako maminky, ktoré ich zväčšia čistia ako keby umývali okná 🙂 .

    A ako motivujeme našu dcéru k umývaniu zúbkov?

    Kiki sa prvýkrát stretla so zubkou kefkou, keď mala cca 6-7 mesiacov, keď dostala hryzadlo od Curaprox, kde je na konci zubná kefka a odvtedy je zubná kefka jej kamarát. Každý deň si sadneme pred telku, pustíme si rozprávky a umývame si zúbky. Používa kefku small ale ešte radšej používa kefku single a medzizubné kefky. Keď si sama vyčistí zúbky, pokračujem v dočistení ja.

    Ako Vám pomáha single kefka, medzizubná kefka a detekčný roztok pri čistení zúbkov detí?

    Detekčný roztok som ja poznala z dentálnej hygieny, takže pre mňa to nebola novinka. Ale hneď ako sme prišli domov z Jasnej sme zúbky zafarbili aj Kiki a ukázala som jej, kde má zúbky zle vyčistené a kde ich musíme čistiť lepšie. Detekčný roztok používame cca raz za 2 týždne aby sme videli, kde robíme chyby.

    Popíšte nám ako vyzerá čistenie zúbkov so zubnými kefkami u Vás doma.

    Toto som už popísala vyššie, že u nás čistenie zúbkov prebieha pri telke, keď máme dostatok času a keď sa nikam neponáhľame. Ráno a večer si zuby umyjeme zubnou pastou, ale hlavné čistenie prebieha raz cez deň. A nikdy nie po jedle, ale minimálne 45 minút po. Na toto dosť dohliada manžel a vždy, keď chytíme kefky skôr do rúk nám kričí, že ešte neprešlo 45 minút 🙂 Po jedle si zuby vypláchneme len čistou vodou.

    A čo na záver?

    Touto cestou sa chcem poďakovať celému tímu Curaproxu, Modrému koníkovi za šancu a získanie novýh poznatkov, a veľké ĎAKUJEM patrí i MDDr. Adamovi Mikušovi, MUDr. Melánii Serafinovej a PhDr. Zuzane Serafinovej, PhD.

    lenocka1984
    25. apr 2017    Čítané 1564x

    Ako naučiť dojča čistiť si zúbky

    Dojča sa hovorí bábätku do jedného roka. Je vôbec možné také malé dieťa naučiť čistiť si zúbky samé? Tu je dôkaz!

    No dobre, nebolo to skutočné čistenie, ale na začiatok dobré, nie? Počas víkendu s Curaproxom sme sa okrem starostlivosti o vlastný chrup, dozvedeli veľa aj o tom, ako sa starať o zúbky svojich detí. V mojom prípade o dve malé perličky mojej 8-mesačnej dcérky Amálky. Tie správne návyky, ktoré budú mať vplyv na jej úsmev neskôr, jej začíname budovať už teraz. Dúfam, že nasledujúce informácie vám pomôžu pri starostlivosti o zúbky toho vášho dojčiatka. 

    U nás má večerné čistenie zúbkov na starosti Dede. Amálka totiž zatiaľ delí svet na dve časti: MAMA - to som ja a DEDE - to je všetko ostatné. Dede je napríklad ryža, ktorú vie päť minút skúmať a podávať si ju z prstíka na prstík. 

    Plyšový macko je Dede, pohľad z okna je Dede, a ten najobľúbenejší Dede je ocko. Ten sa snaží vyťažiť čo najviac z jednej či dvoch hodín, ktoré mu na Amáločku po práci zvýšia a preto sa dobrovoľne prihlásil ju nie len večer kŕmiť a striedavo kúpať, ale vzal si na zodpovednosť aj jej mini dentálnu hygienu. Nielenže ma tým odľahčil, ale zároveň vidím, aký pozitívny vplyv to má na ich spoločný vzťah. 

    My sme už CuraKid kefku mali doma aj predtým, ale symbolicky sme jej ňou prešúchali tie dva malé zúbky len každý druhý deň. Nová kefka, ktorú sme dostali na testovanie, má o niečo kratšie vlákna a tak sa s ňou vieme lepšie dostať tam, kam chceme. Naučila som sa, že aj takémuto bábu treba šúchať zúbky aspoň raz za 24 hodín, aby sme rozrušili vrstvu zubného povlaku a nemusíme sa obmedzovať len na večerné čistenie. Podľa dentálnej hygieničky je občas dobré vytrieť pusinku vlhkou gázičkou, keďže povlak sa usádza aj na slizniciach. Sliny sú super v tom, že neustále obmývajú zúbky, ale na odstránenie povlaku samé nestačia (spomeňte si na môj príklad s Domestosom z predchádzajúceho blogu!) A už vôbec nie, keď vyjdu horné zúbky, na ktoré nahromadené sliny kvôli gravitácii nedočiahnu.

    Amálka neplače, keď jej dávam kefku do úst, ale keď jej ju z nich vyberám. Je jej príjemná, lebo je potiahnutá mäkkou gumou (s trblietkami!). 4260 mäkkých štetiniek jej jemne masíruje ďasná. Určite zaberá aj to, že občas vidí "hrať" sa s kefkou v ústach aj mamu. Odtajnila som svoje záhadné čistenie zubov v uzavretej miestnosti a začala som si čistiť zuby aj pred ňou - kým je ešte hore. Deti vraj opakujú, čo robíme. No pri pomyslení na to, koľkokrát ma Amálka vidí ťukať do mobilu sa len modlím, aby to nebola tak celkom pravda. 

    Na školení nám zubná hygienička hovorila príhodu, ako jeden chlapček doma proaktívne pobehoval s kefkou v ústach, spadol a s prerazeným hrtanom skončil v nemocnici. Hm, toto asi nie je najlepší spôsob, ako dostať deťom čistenie do krvi, iba ak doslovne. Amálke teda podávam kefku, len keď sedí a samu ju vtedy radšej nenechávam. 

    Pýtala som sa aj na pastu. Tak na tú máme čas, kým sa ju nenaučí vypľúvať. Mamičky, ktoré máte väčšie deti už viete, kedy to je, ja som sa dočítala, že zhruba okolo troch rokov. Minulý týždeň som teda zašla do Smile Shopu a kúpila pastičky Edel White aspoň synovi mojej kamarátky na narodeniny. Sú v siedmych rôznych príchutiach a neobsahujú SLS (Sodium Laureth Sulfate) ani umelé farbivá. Už sa neviem dočkať, kedy do nich dorastieme aj my.

    Druhý produkt, ktorý sme testovali na vlastnej koži (vlastne ďasnách) a to už dávno pred Curaprox víkendom, je hryzadielko Curaprox Baby. Nie je to najlacnejšia záležitosť, ale ja som si ho zadovážila v jednom balení s CuraKid kefkou a vyšlo to tak o pár eur výhodnejšie. Tu je naša zbierka hryzadielok, ktoré familiárne voláme "kusátka".

    Kusátko kravička Amálku zaujímalo hlavne, keď nemala žiadne zúbky. Hrká, má drsný povrch, ale podľa mňa je príliš tvrdé a ten plochý tvar sa mi nezdá najpohodlnejší pre uchopenie detskou rúčkou. To modré napravo je tiež príliš placaté a ploché výrastky ju zaujímali tak do piatich mesiacov. Teraz jej ho prikladám na očká a hráme sa, že je to škraboška. Amálka má z toho veľkú zábavu a ja tiež. Ružové s náustkom bolo tiež fajn, kým bola malinká, lebo presne kopíruje jej drobnú čeľusť. Ale teraz sa mi tie masážne výrastky zdajú krátke a keď jej rástli zúbky, vôbec nepomáhalo.

    Pomáhalo nám práve hryzadielko Curaprox, lebo má gumené štetinky o niečo hrubšie aj dlhšie, takže jeho hryzením Amálka cítila úľavu od bolesti.

    Vidieť, že má prešpekulovaný tvar, ozaj sa jej dobre drží a kuše rada aj do rukoväte. Hrkálka je bonus, ktorý ju zabaví na ďalších päť minút. Inak je mi stále záhadou, ako to, že sa tam tie guličky tak zvláštne trasú - môže slúžiť aj ako antistres pomôcka pre dospelých. 🙂 Tie prisvitné "výrastky" nie sú iba na krásu. Sú to také tvrdé vsadené korálky, ktoré podporujú masáž ďasienok. Kým Amálka nemala skoordinovanú motoriku, mala som obavy, že sa s tou kefkovou časťou pichne do očka, lebo hoci je mäkká, dosť vyčnieva. Ale nestalo sa. Keď rástli prvé zúbky, do chladničky sme dávali všetky hryzadielka. Musím objektívne zhodnotiť, že chlad si najdlhšie udržalo to tyrkysové, v ktorom je voda. Tá má ale svoju váhu a preto jej dodnes vypadáva z ruky. 

    Či už by som dostala jedno hryzadielko od Curaproxu zadarmo alebo nie, musím uznať, že malo a stále má u Amálky najväčší úspech. Tiež mám istotu, že materiál, z ktorého je vyrobený, je nezávadný. Za niektoré hryzadielka, čo sme dostali do daru by som ruku do ohňa nedala (aj keď boli darované z lásky). Tie štetinky na hryzadielku Amálku pripravili na pocit kefky v ústach parádne. 

    No a naša duda - to je samostatná kapitola. Od malička som jej občas dala cumlík, keď plakala (a nemalo to žiaden vplyv na jej prisávanie). Rýchlo som podľahla čaru stajlovať bezbranné dieťa a začala sa zo mňa stávať dudová shopoholička. Nemáme ich zas toľko, určite ste na tom mnohé aj "horšie". Ale keď som videla nejaký cool cumlík, proste som si nemohla pomôcť. Je to neskutočný doplnok a keby sa dalo, nosím ho aj ja! (konkrétne tento komiksový)

    Ale v Jasnej mi Curaproxáci opäť pripomenuli, že cumlíky sú nezdravé a môžu mať vplyv na nesprávny rast zúbkov dieťaťa. Nemám rada, keď mi je niečo len tak zakázané a neviem prečo - to asi nikto. Stomatológ na školení nám vysvetlil, že keď má dieťatko v puse často cumlík, a saje ho, podnebie sa mu formuje do vysokej klenby, čo spôsobuje, že sa čeľusť vpredu zúži a zúbky nasmerujú dopredu. Nechcem, aby také mala aj Amálka!

    Takže hoci je jeho dizajn na mňa trošku sterilný, existuje v troch farbách a minimalizmus je dnes IN. Čo je však IN ešte viac je zdravie našich detí. Myslím, že o žiadnom cumlíku sa nedá hovoriť, ako o zdravom, ale Curaprox môžeme volať zdravšou variantou. Má plochú špičku akoby s krídelkami, ktorá necháva dostatok miesta na vývoj podnebia (Amálka, zvykaj si, s krídelkami sa o pár rokov ešte stretneš). My máme tú strednú veľkosť.

    Krídelká tlačia na strany čeľuste a tak sa aj zubný oblúk vyvíja správne a nezužuje sa. Jemná perforovaná silikónová membrána sa pohybuje ako dieťa saje a má evokovať skutočný prsník. Uľahčuje tak prirodzené prehĺtanie a správne dýchanie. To všetko znie pekne, ako z letáku, ale aké sú naše skúsenosti po dvoch týždňoch?

    Na začiatku ho hrýzla z každej strany vrátane štipca, len aby si ho nemusela nechávať v ústach. Nezaspáva s cumlíkom každý deň, ale keď to na ňu príde, pýta si svoju starú dudu. Nemohla som sa neusmievať, keď som ju minule pozorovala v spánku, ako sa so zavretými očami snaží nahmatať svoj cumlík a poslepiačky si ho zasunie do pusy. Šikovná. Ale mama je ešte šikovnejšia a podsunula som jej tam Curaprox. Potvorka sa oklamať nedala a vypľula ho, pričom zúfalo pokračovala v hľadaní svojej starej dudy. Cez deň s ním už nemá problém a mne sa zdá strašne roztomilé ako jej cez priesvitný stred vidím až do pusinky. Včera mi prvý raz konečne zaspala žužlajúc Curaprox. Dala som jej totiž na výber dva cumlíky: Curaprox napravo a Curaprox naľavo. 

    Viem, že keď sa naučí byť bez cumlíka, bude to úplne naj, ale mne za tým bude aj trochu smutno. Od kedy sa narodila - nie, odkedy som vedela, že je v brušku - som si zaumienila užívať si úplne každý deň s ňou a so všetkým, čo materstvo prináša. A to, za čo som vďačná najviac je, že sme všetci zdraví. Nie vždy to máme vo svojich rukách, ale v prípade nášho chrupu a zúbkov našich detí nemôžeme zodpovednosť presmerovať na nikoho iného, okrem seba. Buďme teda zodpovedné matky a naše dcéry a synovia sa nám raz poďakujú. Nie len za sexi úsmev, ale aj lepšiu životnú úroveň. Vedci z Kolumbijskej univerzity v roku 2007 totiž dokázali, že ľudia s kvalitným chrupom zarábajú o 4% viac!