icon

Aké množstvo kyseliny užívate od potvrdenia tehotenstva?

18. nov 2021

aké množstvo kyseliny užívate od potvrdenia tehotenstva? stačí 400 ?

teddustok
18. nov 2021

Ja som od zaciatku tehotenstva do 12. Tyzdna brala 800

kkovacovak
18. nov 2021

Ano 400. Viac sa neodporúča

dejna_
18. nov 2021

Prvý trimester 800 mi odporučila lekárka

dominikasvince
18. nov 2021

Ja som brala 1000mg Jamieson do 13 týždňa

kawasakier6n
19. nov 2021

Ja uzivam prenatal a tam je 1000 mg

kawasakier6n
19. nov 2021

@kkovacovak preco sa viac neodporuca? Na viacerych doplnkoch pre tehotne je omnoho viacej mg kyseliny listovej..800-1000 mg

kkovacovak
19. nov 2021

@kawasakier6n neviem ti teraz presne povedať ale pravidelne počúvam podcast dvoch laborantov čo sa venujú tymto veciam podrobne a odborne a o kyseline v tehotenstve mali jeden diel. Tam hovorili že stačí radšej menej ale pravidelne hlavne kvôli preeklampsii ale zvýšené dávky neodporúčali.

kawasakier6n
19. nov 2021

@kkovacovak aha som nevedela..zaujimave..musim sa na to opytat gynekologicky tiez bo som jej vravela co beriem a vyzerala v pohode s tym 🤷‍♀️

kkovacovak
19. nov 2021

@kawasakier6n no preklikala som ten podcast a nevedela som to tam zachytiť 😄 ale pátrala som a vraj sa má užívať viac pred otehotnením ale už po počatí sa má znížiť na 400 a dokonca vraj svetová zdravotnícka org odporúča len 200. Má to niečo s poruchami autistického spektra. Až trojnásobne vyššie riziko. To som ani nevedela. Takže menej je viac v tomto prípade. Snáď si to prečítajú aj baby vyššie čo písali že dávajú veľké množstvá 🙂

dejna_
19. nov 2021

@kkovacovak ja som tiež raz čítala niečo podobné ale tam sa hovorilo a vysokých dávkach nad 1000 jednotiek ..s tym že oni rozlišujú či je to aktívna forma alebo nie je lebo vraj z neaktívne formy kyseliny listovej telo nevyužije skoro nič ...a len taká skúsenosť kamoška má dve deti pri dcére brala kyselinu listovú mala je zdravá a pri druhom chlapcovi nebrala kyselinu listovú a maly je autista ..takže každá minca má dve strany 🤷

kkovacovak
19. nov 2021

@dejna_ ani nie aktivna a neaktívna ale to práve vysvetľovali v tom podcaste. Aby bola kyselina aktivna v organizme potrebuje sa metabolizovať pomocou istého enzýmu. Ten enzým ale niektoré ženy prirodzene nemajú v tele a nevedia o tom. Preto existujú aj predmetabolizované kyseliny listové aby aj človek čo premeniť kyslinu nedokáže mal z nej účinok. Takže môže byť rozdiel v tomto. Žena ktorá berie obyč kyselinu a nemá enzým tak ako keby nič nebrala lebo jej telo to nevie využiť. Neviem prečo sa o tom nehovorí viac keď je to evidentne celkom rozdiel 🤷‍♀️

dejna_
19. nov 2021

@kkovacovak veru máš pravdu v tomto ..ako keby ani nebrala ...ja beriem ráno 400 kyselinu aktívnu a večer obyčajnú 400 kyselinu elastiq a bola som v utorok na odbere vo štvrtok som mala výsledky a všetko pekne v norme čo sa týka kyseliny listovej 🙂