icon

Mám alergiu na BKM ..ak nedodržím úplne diétu, môžem uškodiť bábätku?

danielkadandy
4. mar 2020

Bude mat dostatok zivin?

majamat
4. mar 2020

tak zavisi od toho,a ko casto porusis dietu a ake to bude mat nasledky, sestra ma intoleranciu na BKM ( udajne alergia u dospelych neexistuje,a le neviem, to som citala ) a teda ma 2t drobca. snazila sa dodrziavat dietu,a le potom uz neskor obcas trosku porusila. hlavne jej nevadilo napr, klasicke maslo. no vacsinu jedal nejedavala.

sisaka
4. mar 2020

@majamat tiež som ešte nepočula ani necitala o alergií na mlieko u dospelých, ak maš intoleranciu to je úplne iné ale vôbec neviem, ako by si dieťaťu mohla ublížiť. Ak zješ niečo s mliekom, tak kŕče v bruchu a hnačku budeš mat ty, ak sa bojíš nejedenia mliečnych výrobkov, tak konzumuj iné potraviny, ktoré obsahujú vápnik.
Mám intoleranciu a 2 zdravé deti

danielkadandy
autor
4. mar 2020

Mam alergiu nie intoleranciu...udajne bieje ale asi je kedze ju mam.

zuz02
4. mar 2020

Tiež mám tento problém už dlhé roky a 3 zdravé deti. Takze No stres. Ale zbytočne by som nepokusala porušovaním diéty, lebo si tým vysilujes organizmus. A tvoje telo má teraz co robiť s tehotenstvom.

zuz02
4. mar 2020

@danielkadandy ja mam tiež alergiu na BKM a potvrdenú gastroenterologom. Takže existuje aj u dospelých.

majamat
4. mar 2020

@zuz02 dolezite je, ktore Ig boli pozitivne. ak to neboli IgE, tak to nie je alergia na BKM,a le intolerancia na BKM. tam byvaju pozitivne IgA a tusim IgG. IgE neviem ci gastroenterolog vobec vysetruje, to robi skor alergolog.

majamat
4. mar 2020

a samozrejme existuje este intolerancia laktozy.

majamat
4. mar 2020

cize co sa tyka mlieka, su 3 dg - alergia BKM, intolerancia BKM, intoleracia laktozy

danielkadandy
autor
4. mar 2020

@majamat mam to potvrdene od gastroenterologa aj od alergologa...viem o com rozpravam a nemam zmatok v Igg ani Ige ani intolerancii bielkoviny a intolerancii laktozy...nemozem nic mliecne ani ked budem jest bezlaktozove to mi bude figu platne kedze mliecne vyrobky bezbielkovinove neexistuju...
Dakujem za kompletny prehlad 🙂

danielkadandy
autor
4. mar 2020

@zuz02
Ako sa stravujes prosim ta?
Nechybaju ti obcas bryndzove halusky alebo pizza so syrom...cestoviny so syrom, kolace a torty ...ci palacinky s mliekom...maslo obycajnee
Ach...
Mne nahrady nechutia resp.mi pokazia chut jedla a bez nich to nieje ono
Tvoje deticky nezdedili tu alergiu?
Ako sa prejavuje tebe?
Mne hlavne travenie zhorsuje, reflux, nafuknuta som krce mam

zuz02
4. mar 2020

No ja som mala najhoršie obdobie v čase, keď som čakala prvého syna a to je už vyše 13 rokov. Mne pomohlo len úplné vylúčenie všetkého, v čom bola BKM. Ak som aj niečo také zjedla, hneď som mala kŕče a našťastie ma hneď prehnalo. Rokmi sa mi upravili črevné prejavy (s výnimkou dneška, keď som mala zase otrasné kŕče) a mne sa to začalo posledné 3 roky prejavovať hlavne na koži. Vyhadzu sa mi vyrážky. A keď viac dní po sebe si dam niečo (niekedy neodolám sladkému), kde je BKM, tak sa mi to imunitne prejaví a bud ochoriem alebo sa u mňa prejavi nejaká iná pliaga, napr.kvasinky.
Časom som si zvykla, že nič také nejem. Sem-tam neodolám a dám si aj napr trochu pizze, ale pokial je to minimálne množstvo a nie komplet obed, tak je to ok. Počas materskej problém nebol, lebo som si varila sama, horšie je teraz, keď sa stravujem v jedálni. Ja som si už za tie roky zvykla. Tie bolesti ma donútili vylúčiť všetko s BKM. Pre mňa tie kŕče boli horšie ako pôrodné bolesti. Tak ma ani nelakalo pokúšať to jest. Teraz je to lepšie, črevo sa mi na domácej strave počas materských vyliečilo, uvidíme, či dlhodobejšie stolerujem teraz stravu v jedálni. Deti zatiaľ nevyzerajú, že by mali problém. Skôr zdedili pelovu alergiu po mužovi. Tak dúfam, že sa im nenabali aj toto časom. U mňa sa to začalo postupne prejavovať okolo 16-17 rokov a tak naplno to prepuklo po jednom očkovaní proti chrípke v cca 22 rokoch.

zuz02
4. mar 2020

@danielkadandy a ešte k tej strave, tak ja si palacinky robím už len so sójovým, aj deťom, tie nemajú s tým problém a maslo som sa naučila stapat, robím si ghee, čiže stopim maslo a tu penu navrchu, kde sa ta BKM vyzrazala, tak tu pozberám a vyhodím. Ostane ti ten zvyšok bez BKM. Inak dá sa to aj kúpiť, ak sa ti nechce s tým baviť. Ja aj do koláča dávam sójové "mlieko" . A keď deťom urobím klasickú tortu s tvarohom, smotanou a šľahačkou, tak tu len ochutnám. Jeden kúsok vždy risknem.

zdencaaaa
5. mar 2020

@majamat myslim ze ked niekto napise ze ma alergiu nemusis ho hned opravovat. Ja mam alergiu na mlieko, uz par rokov a mam 35 rokov, a momentalne uz nemozem nic mliecne, ani maslo, ani kusok syra. Mat intoleranciu je velmi slaby odvar toho co by so mnou spravilo mlieko a mliecne vyrobky. Nie ziadne hnacky alebo pobolievanie bruska.

zdencaaaa
5. mar 2020

@danielkadandy mam alergiu na mlieko a bola som tehotna pred 4 rokmi. Ja ale bohuzial naozaj nemozem nic mliecne ani nahrady. V tehotenstve som skusala jest aspon jogurty, aspon nieco mliecne pre dietatko ale ten stav ktory prisiel potom (triaska, migrena, vracanie...) som uz viackrat neriskovala. Dietatko mam zdrave a miluje mliecko ;)

danielkadandy
autor
5. mar 2020

@zuz02 a to ghee to naozaj tak je? Raz som tusim o tom citala no nebola som si tym ista ci to je ozaj tak...takze potom take maslo mozes? A chuti rovnako ci uz ani nie?

zuz02
5. mar 2020

@danielkadandy tak ja som tak čítala, že tá BKM sa vyzráža a ostane to už po zozbieraní bez nej. Vonia to po masle, len už je zo také tuhšie. Ja si to dávam rozpustené napr.na makové slíže. Inak ho veľmi nepoužívam. Na chlieb si buď dám nejaku sójovú nátierku alebo trochu rastlinného "masla".

brigib
5. mar 2020

@danielkadandy ja mam tiez a niekedy porusim ja mam strasne chut na maslo s rozkami, lenze potom mam prelievane bruchu a krce,migrenu.Inac nemam také silne sypmtomy ako pred tehom. Je to tazke ked ze mam presne chute nato co nemozem, ale snazim sa dodrzat, lebo si myslim ak by som stale nedodrziavala tal by som nebola ani ja ani dieta dostatocne vyzivena, a mohla by som zadrziavat vodu. Drzim palce

majamat
5. mar 2020

@danielkadandy ide o to, ze nielen ludia,a le aj dr. si to niekedy zamienaju. pripadne druhamoznnost, ze dr. to umyselne nerozlisuju.
co si mala pisitivne, ked si dostala tuto dg?
a aj pri intolerancii a aj pri alergii BKM sa musi vylucit komplet mlieko, vratane bezlaktozovych produktov. laktoza je cikor, nei bielkovina.

majamat
5. mar 2020

@zdencaaaa akosi mam pocit, ze si tu kazdy letie intoleranciu laktozy s intoleranciou BKM. intolerancia BKM ma rovnake prejavy a aj rovnaku liecbu ako alergia na BKM.
intolerancia laktozy je nieco uplne ine, lebo nejde o mliecne bliekoviny ( BKM = bielkovina krav... ),a le o mliecny sukor - laktozu.
preto opravujem. gastroenterolog nezvykne vysetrovat IgE protilatky. asi by mu to ani poistovna nepreplatila. aj ked v niecom mas pravdu. je v tom len tento jeden aly rozdiel v nazve.

a este taka jedna vec. neviem ci som ta spravne pochopila, ze si myslis, ze pri intolerancii laktozy je len pobolievanie brucha. si na omyle. mozu byt aj masivne hnacky. a naopak, pri intolerancii BKM kludne moze byt len pobolievanie. vsetky tieto 3 diagnozy maju velmi podbne prejavy, halvne v traviacom trakte. no pri alegii mozu byt navyse este aj ine typicky alergicke prejavy.

majamat
5. mar 2020

@danielkadandy som to blbo napisala. chcela som vediet, co si mala pozitivne, na BKM, ked ti dr. dal diagnozu?

danielkadandy
autor
11. apr 2020

@majamat prosim uz prestan s mudrovanim...kazdy co tu ma alergiu vie dobre ze je to alergia...prosim ta staci...

majamat
11. apr 2020

@danielkadandy nie nevie, ale mozes o tom snivat, ze ano,. vela ludi ani netusi, ze ej v tom rozdiel. ani ja som kedysi netusila. no zmenila som nazor.
trochu sa vzdelavaj, nez nieco napises, lebo evidentne mas medzery. toto nie je moj vymysel. nech sa paci, precitaj si tu o tom http://www.klinickabiochemia.sk/download/infoli...

majamat
11. apr 2020

@danielkadandy a priamo z labaku, aj oni mudruju??????

danielkadandy
autor
11. apr 2020

@majamat moja zlata ja mam uz davno jasno medzi tym aky rozdiel je medzi Iga a Igg ...okrem toho mi robili test aj na laktozu a to bolo v poriadku ....tak uz prestan....nemysli si ze len ty citas

majamat
11. apr 2020

@danielkadandy no mas v tom teda naozaj jasno, ked chces porusovat dietu a este v tehu. len tak mimochodom, ja som tu uz mesiac nic nenapisala ty mi po mesiaci napises ... "uz nemudruj" ... si fakt vtipna 😀 ja som aj zabudla, ze som tu nieco pisala, ale teba asi nieco zerie.

majamat
11. apr 2020

@danielkadandy a rob si co chces, ty si budes neist nasledky svojich cinov. maj sa, po mesiaci som fakt nemala v plane tu diskutovat.

danielkadandy
autor
11. apr 2020

@majamat ano lebo som to tu teraz otvorila a vidim tu od teba kopu komentov ...

danielkadandy
autor
11. apr 2020

@majamat no to som veru ani ja nemala v plane len ma vytocila tvoja neodbitnost v komentoch kde si stale o tom svojom pises a pritom uz vyssie si si mohla precitat ze v tom jasno mame