icon

Mám nárok na PN od gynekológa?

dollyzv
19. feb 2020

Ahojte,moja otázka sa týka tehotenstva a následnej PN. Začínam 5tt. Po 5tich rokoch sa mi konečne podarilo zázrakom otehotnieť. Pred pár rokmi som podstúpila aj hormonálnu liečbu neplodnosti,žiaľ neúspešne. Minulý rok mi bola diagnostikovaná anemia,ktorá je už vďaka Bohu pod kontrolou a od malička som bola sledovaná kvôli oblickam. Pár rokov mám problémy s nízkym tlakom,pri ktorom mi je až na odpadnutie. Mám naozaj veľmi ťažkú prácu vo výrobnej hale,za smenu preložím tonu ( nakoľko sa nás materiál váži,tak to nieje vymyslené číslo)materiálu,vdychujem kovové piliny a výpary zo strojov z výroby materiálu, a výfukové plyny z vysokozdvižných vozíkov ( je to tam ako v garáži) Robím týždeň ranné,nočné poobedne. Cez leto je u nás v hale aj 45C. Vedenie má nemá kam preložiť,sami posielajú ženy na PN,pretože u nás tehotné robiť nemôžu. Môj gynekológ mi na toto všetko povedal,že nieje dôvod na PN,a nemá mi čo napísať do diagnózy,pričom už predchádzajúci gynekológ ktorý má liečil na neplodnosť mi povedal,že keby sa mi aj podarilo otehotnieť,musím ísť na rizikové,nakoľko som s otehotnením mala veľké problémy a už by sa to nemuselo podariť. Žiaľ dr som musela zmeniť,nakoľko som sa presťahovala do iného okresu.Sestrička mi len bez kúska citu povedala,že kľudne pracovať môžem a že keď sa to nebude mať udržať,tak to aj tak odíde. Áno to je síce pravda,že môžu nastať komplikácie aj doma,ale nie je lepšie im predchádzať ako ich vytvárať? Pritom obaja vedia ako dlho sa mi nedarilo otehotnieť a akú mám prácu. Ďakujem za vaše názory a skúsenosti 🙂 gynekológa plánujem určite zmeniť,lebo toto podľa mňa nieje normálne.

Strana
z3
evamea
19. feb 2020

Pokiaľ gynekológ nevidí dôvod, prečo by si mala ísť na PN alebo nevidí dôvod rizikového tehotenstva, prečo by ťa mal nechať doma? Zamestnávateľ pokiaľ si mu oznámila tehotenstvo je povinný ťa preradiť na pozíciu vhodnú pre tehotnú ženu, pokiaľ takú pozíciu nemá, prináležia ti financie ako by si prácu vykonávala, len ostaneš proste doma. Zbytočne by si sa ukratila o financie. Držím palce, veľa zdravia prajem.

dollyzv
autor
19. feb 2020

Oni ženu preradia že nezdvíha ťažké,ale ostatné je úplne to isté. A pokiaľ predchádzajúci gynekológ videl dovod,pretože žena má dôvod na rizikové už vtedy keď je liečená na neplodnosť prečo to tento nevidí? 🤔🤔🤔 Pritom všetky kolegyne čo odišli na rizikové nemali žiadne problémy ani s otehotnením ani zdravotné.

dollyzv
autor
19. feb 2020

A ako úprimne sa kašlem na tých pár euro rozdiel keď mám mať zdravé bábo ako odpadavat z 40tkach horúčavách. A tehotenstvo som oznámila majstrovi zatiaľ,pretože oficiálne to môžem až s tehotenskú knižkou,čo bude tak za pár týždňov ak pôjde všetko ako má. A majster mi sám povedal že ten gynekológ je jednoducho k..to a mám si nájsť ineho,pretože u nás jednoducho tehotné byť nemôžu..zdravé netehotne ženy majú problémy vykonávať tie práce.

evamea
19. feb 2020

@dollyzv Zamestnávateľ ti upraví pracovný pomer podľa toho, čo vykonávať môžeš. Napr. ako píšeš nebudeš dvíhať ťažké veci, nebudeš mať nočné..atď. Pokiaľ všetky tieto aspekty odstráni, je to práca, ktorú tehotná vykonávať môže. Lekár, ktorého si navštevovala ale nevedel zhodnotiť stav prebiehajúcej gravidity, keďže si tehotná nebola. 🤷‍♀️ Ak sa jedná o graviditu, kde nie je dôvod na PN, lekár ti na vlastnú žiadosť PN nedá. Sú samozrejme takí, ktorí tehotnú doma nechajú, to už je však o inom. Ak sa cítiš zle, krvácaš, alebo máš podozrenie, že lekár nevykonal potrebnú zdravotnú starostlivosť, niečo zanedbal, tak sa obráť na iného, to však nie je záruka toho, že doma ostaneš.

evamea
19. feb 2020

@dollyzv A ešte doplním.. ak zamestnávateľ pomer vhodne neupraví, prináleží ti mzda a budeš doma, ale to by si sa nemohla nechať posielať na PN.

dollyzv
autor
19. feb 2020

Áno nebola som ešte tehotná,ale poznal môj zdravotný stav...dvaja gynekológovia mi povedali že mám pco, čo mi potvrdil aj hormonalny profil,a tento to nepripustil 🤔🤔 tak ako ja neviem.. len mi to príde veľmi nespravodlivé voči tomu,že niekto robí jednosmenky v potravinách alebo v call centre a dajú žene rizikové kvôli práci. Ja nárok očividne nemám,hoci mám o dosť tazsiu prácu a zdravotné problémy.

hyberncia
19. feb 2020

@dollyzv tak nie gynekológa je k...t,ale tvoj šéf. Neplodnosť v prípadnej gravidite nie je dôvod na PN. V takých prípadoch,ti musí dať firma''bezpecnu'' prácu alebo ak takú nemá,tak hudes s plnou náhradou mzdy doma. Gynekológ má pravdu a mala by si si to uvedomiť aj ty.

evamea
19. feb 2020

Pozri sa, ja nie som gynekológ, aby som vedela zhodnotiť tvoj stav po zdravotnej stránke. To posúdi kompetentná osoba. Ešte raz však zopakujem, že ak máš podozrenie, že tvoj gynekológ niečo zanedbáva, tak si nájdi iného, nikto ťa nenúti uňho ostať. K možnostiam náhrady mzdy som sa ti však vyjadrila myslím si že dostatočne, skús si to ešte raz prečítať. Spôsob výkonu práce a práca samotná NIE JE dôvod na to, aby žena šla na rizikové. Rizikové tehotenstvo nemá s tvojou prácou nič spoločné. Tvoj zdravotný stav a stav dieťaťa už ale má. Možno si sa moc naviazala na vidinu toho, že tehotná ide hneď na PN. To však nie je pravda.
Na PN idú také, ktoré na to dôvod zdravotný majú, alebo ich lekár radšej proste nechá doma, hoc nemá dôvod, alebo lekára samé uprosia.Ty však ak si zdravá na PN nemusíš ísť, načo sa zbytočne oberať o peniaze, ktoré ti prináležia, kedže sama píšeš, že nemá pre teba vhodnú prácu a načo sa hned hrabeš na PN, keď zo zákona by si mohla byť doma? Byť s vymyslenou diagnózou doma s možnosťou vychádzok, to nie je bohvieaká sláva.

katka2602
19. feb 2020

@dollyzv zmeň gynekológa a hotovo. Ja som pri synovi bola na úrad práce a moja gynekologička sama navrhla, že mi dá PN, aby som tam zbytočne nechodila. Dať diagnózu na papier je najmenej. Vidí tvoje lekárske záznamy, takže by s tým nemal mať problém.

hrasocek12
19. feb 2020

@dollyzv ja som po ivf a mam tazku pracu, po viac ako 7mich rokoch som tesne pred porodom 1veho babatka vytuzeneho 🤗 mna vypisal na pnku na ziadost centra reprodukcneho kde mi uviedol na zaklade papiera od nich diagnozu neplodnost, mam aj hematom a aj od stimulacie velke 2cm okruhle cysty ktore nepraskli a zvacsene enormne vajecniky ktore sa vplyvom tehotenskych hormonov este zvacsili.. Cysty mam stale a po narodeni malej a odkrvacani pokial nezmiznu idem na odsatie do centra do narkozy..ja by som s manzelom nikdy prirodzene neotehotnela tiez mam pcos ale mam aj taky akoby keramicky povlak okolo vajecnikov cize spermia sa nema sancu dostat dnu 😐 a manzel ma zle spermie 😐 cize nejaku diagnozu ti musi napisat ale ak nema aku tak nemoze napisat ze mas tazku pracu.. Aj on je kontrolovany uradom 😐 A to ze si bola liecena na neplodnost bolo davno teraz ta beru ze si otehotnela prirodzene ked sa tak vyjadril 😐 baby maju pravdu ze zamestnavatel ti je povinny dat miesto take ktore bude pre tehotnu 🤔 este mas moznost ist k obvodnemu lekarovi a ked ho poprosis moze ta vypisat on viem ze vela bab slo takto cez obvodneho 🤔 inu sancu asi nemas😣

1mina
19. feb 2020

Ja vy som zmenila gynekologa a dala sa vypisat pn...co mam kamaratky co robia v podobnych halach sa dali vypisat pn rovno...ja som napri strasne chcela pracovat aby ludia nehovorili zname ze sme lenive a tehotenstvo nie je choroba a podobne ze 😂 tak som teda robila mna tiez nemal kde preradit robim v kupeloch cize aj tak som cely den stala, cvicila s ludmi, masirovala...a to mi este dobre kolegyne brali vsetko narocne co sa dalo a aj tak som mala.dost... nakoniec som skoncila tak ze mi hrozil predcasny gynekologicka bola zdesena ako sa mi tka rychlo mohol zhorsit stav a uz som len lezala cele dni doma aj na slnko mi zakazala chodit... ak by som nahodou cakala druhe niekedy uz kaslem z vysoka na reci a dam sa rovno vypisat pn

prettiness
19. feb 2020

zmenila by som gynekologa... keby chce kludne ta vypise...
mala som podobnu situaciu s pracou, velmi narocna, tazka, nonstop na nohach, a bola som po potrate... zamestanavatel mi poziciu zmenit odmietol ze nevidi dovod preco by som to nemohla robit a gynekolog ma od 8 tt vypisal pn bez problemov... je to len na ochote gynekologa

dollyzv
autor
19. feb 2020

@1mina no veď to,že väčšina gynekológov s tým problém nemá,aj moje kolegyne sa dali všetky vypísať a problémy nemali žiadne. Len povedali kde pracujú a gyn ich automaticky vypísal.

1mina
19. feb 2020

@dollyzv moja sa ma este sama vypytovala ci chcem robit ci vladzem a ja sprosta furt ze ano ano... teraz mam druheho uz sla do dochodku tak dufam ze keby nahodou mam druhe tak mi dovoli byt pn...lebo uz druhy krat nechcem hentak riskovat ze za kazdu cenu robit a potom lezat a modlit sa nech porodim aspon po 36 tyzdni... a o to viac ked uz mam dcerku predtym som prisla z roboty a lezala na gauci teraz by som nemala cas aji po praci odychovat takze uz nech si vravi kto chce co chce uz by som ostala doma 😁

lenka2710
19. feb 2020

@dollyzv moja sa ma tiež hneď pýtala, ze kde pracujem ale ja som doma, takže nič! Pri prvom tehu som bola na Upsvar a hneď mi povedala, že vôbec nerozmýšľaju nad tým, že ma žena brucho pod nosom a zvyknu posielať aj do lesa pracovať, akože sadiť stromčeky alebo podobne alebo na VPP, keby ma niekde posielali že mam hneď prísť a ze ma dá na PN! Kamoška tiež pracovala v závode kde je práca ťažká a hneď ako zistila, že je tehotná, hneď ju dala na PN a pritom nemala žiadne problémy! Takže asi záleží aj od doktora

dollyzv
autor
19. feb 2020

@lenka2710 no asi naozaj len od doktora,lebo ako som písala,kolegyne tiež bez problémov ich dr vypísali a naozaj nemali problémy žiadne. Je dobré si obvolat pár gynekológov a spýtať sa ako riešia takéto situácie? Naozaj nechcem aby to vyznelo že sa mi nechce pracovať,ja mám svoju prácu rada aj napriek tomu že je ťažká,a doma byt tak dlho má tiež neláka,ale toto je doslova vymodlene dieťa po 5tich rokoch..kebyže oňho prídem kvôli práci,alebo by bolo nejak postihnuté následkom tých výparov a prace v živote by som si to neodpustila.

dollyzv
autor
19. feb 2020

@hrasocek12 viem aj nad obchodnou som rozmýšľala,možno by ma aj vypísala,len za tú dobu by mi musela pomenit diagnózy a to by sa soc.poistovni asi veľmi nepáčilo že som tak dlho doma s toľkými diagnózami 🤣

miriam11
19. feb 2020

@dollyzv zmeň lekára, alebo chod za obvodným, popis situáciu a nech ta vypíše na PN.

mogaa
19. feb 2020

@dollyzv nárok na PN pokiaľ nemáš diagnózu neexistuje! Tehotenstvo nie je choroba....to že si sa liečila na neplodnosť ti ako diagnózu pri tehotenstve nemôže dať kedže si tehotná! Ak aj zoženieš gynekológa čo ti vypíše PN na vymyslenú diagnózu, musíš byť doma a dodržiavať liečebný režim, lebo kontroly chodia aj tehotným. Takže ak by si nebola doma a príde to kontrola mimo vychádzok(ak ti ich vôbec dá)nedostaneš ani vyplatenú PN, dokonca ti môžu PN aj zrušiť....

jenisjenis
19. feb 2020

@dollyzv konecne sa ti po darilo otehotniet tak ja by som zostala doma na tvojom mieste. Dohovor to s tym Dr.

bibasc
19. feb 2020

@dollyzv PN ti môže dať aj obvodný Dr. Alebo zmeň gynekológa. Všetko sa dá keď sa chce ☺️

bibasc
19. feb 2020

@mogaa tak ty asi netušíš aké to je 5 rokov snažiť sa o bábätko, že. Trochu empatie by nezaškodilo. Keď ma ťažkú a rizikovú prácu, tak by som určite ani ja neriskovala a ostala doma na PN. A oddychovala.

haaadanka
19. feb 2020

@dollyzv chod k obvodnemu.. ja som bola pocas tehotenstva PN s inou diagnozou...

kikulienkadd
19. feb 2020

Ahoj, oznám zamestnávateľovi písomne, že si tehotná. Ak máš rizikovú prácu,mali by sa s tebou dohodnúť na preradení na inú ľahšiu prácu,ak ju nemajú,ostaneš doma s náhradou mzdy. Viem,že ti v tejto chvíli ide len o bábo a nie peniaze,ale pn-ka od začiatku tehotenstva je aj psycho, máš nárok na vychádzky max.2×2hod denne. A kontroly chodia piatok-sviatok proste kedykoľvek,čiže budeš musieť byť doma.
Ak napriek tomu nechceš dohodu so zamestnávateľom ako som písala a s gyn sa nedohodneš,skús sa porozprávať s obvodakom, či ťa nemôže vypísať on. Držím ti palce, nech všetko dobre dopadne a o pár mesiacov sa budeš tešiť z vytúženého bábätka 🍀

nina774411
19. feb 2020

@dollyzv ahoj, mne PN vypísala obvodacka. Povedz co je vo veci a ze ti aj býva zle. Myslím, že by s tým nemal byt problém. Držím palce ✊✊🍀🍀🍀

hrasocek12
19. feb 2020

@dollyzv dost dlho by ta mohla nechat s chrbticou na pnke,moja kolegyna tak bola ked bola tehotna asi pol roka 🤗 a potom ked uz nevladala chodit a mala brusko velke tak ju vypisal gynekolog lebo ona mala tiez taku robotu kde stala cely den a nohy ju boleli a tak ale neviem ci je to takto u kazdeho obvodneho ☺️ urcite chod je zazrak ze si otehotnela prirodzene tak ak sa podari zbehni za obvodnym a ked mu to vysvetlis tak urcite ta necha, ved urcite vie ze cim si presla a ako si trpela ze sa nedarilo male 😣

dollyzv
autor
19. feb 2020

@hrasocek12 no obvodacka veľmi nevie,k nej som chodila fakt minimálne..ale uvidím čo mi ešte povie zajtra gyn aj ako mi krv vyšla a potom zavolám obvodnej ako by sa to dalo vyriešiť..lebo je fakt pravda že z toho smradu v robote ma az napína a boli ma podbruško..boli ma už od kedy mi mal prísť ms ale toto je taká iná bolesť,oveľa silnejšia a pichlava. Ale čo sa čudujem keď sa furt natahujem :( majster mi aj dáva len najľahšiu robotu akú tu máme,ale furt je dosť náročná.

dollyzv
autor
19. feb 2020

@kikulienkadd zamestnávateľ vyžaduje doklad o tehotenstve čo je tehotenská knižka. Takýmto spôsobom sa k nej ani nedopracujem..áno verím že je to psycho..ale radšej 8mesiacov vydržať na PN ako si celý život vyčítať keď sa stane niečo zle. Áno,do konca týždňa by som to chcela vyriešiť,či už s gyn(lebo ako som začala chodiť do práce tak mi silnejú bolesti a začína mi byť zle) alebo poprosím obvodnú,i keď som len tento týždeň nastúpila po PN po uraze.zatiaľ má v ťažších prácach zastupuje kolegyňa ale tá tiež nieje úplne zdravotne fit,takže nechcem aby ma musela zaskakovat dlho.

veronikaszabova
19. feb 2020

@dollyzv nemusis mat tehotensku knizku, staci ked ti gynekolog vypise papier, ze si gravidna.

dollyzv
autor
19. feb 2020

Písala som aj do gynekologickej poradne..tu je odpoveď.

Strana
z3