icon

Pozitívny tehotenský test a práca na zmeny: Ako postupovať?

cskrisztinka
2. feb 2025

Dobrý deň! Mám pozitívny tehotenský test konečne. Ako ďalej? Zajtra volám Pani doktorke,ale poprosím o radu lebo som trošku zúfalá. Pracujem v automobilke na 3 zmeny ,a cestujem do prace hodinu. Mám ostať už doma kým ma prvý krát nevysetruje pani doktorka? A čo mám povedať v robote?

vveron1ka
2. feb 2025

@cskrisztinka podla mna mozes kludne chodit zatial do prace.

simona1998
2. feb 2025

@cskrisztinka ja som bola od prvého sona na Pn

majus2323
2. feb 2025

@cskrisztinka asi záleží čo konkrétne v tej práci robíte a ako sa cítite. Keď budete volať zajtra s dr., opíšte jej charakter vašej práce a poraďte sa s ňou. Prvé mesiace sú krehké, to vieme všetci, obzvlášť ak sa to podarilo po dlhšom čase ste opatrná a to je dobre. Ale život tak trošku by mal plynúť ďalej samozrejme s opatrnosťou. Preto je najmúdrejšie to konzultovať s lekárom , pozná vás zdravotný stav atď. Držím palce nech máte bezproblémové tehotenstvo, bude to jazda 😌

cskrisztinka
autor
2. feb 2025

@majus2323 stojím 8 hodín....obsluhujem frézu, dvyham bednicky do ktorej musím nakladať hotové dielo.

cskrisztinka
autor
2. feb 2025

Ďakujem pekne! Ste veľmi milá!😇

sense
2. feb 2025

Zavolaj k doktorke výbav si termín a ďalej budeš chodiť do práce. Ak budeš mat potvrdené tehotenstvo, tak to oznámis písomne v zamestnaní a môžeš žiadať na preradenie na prácu ktorá je vhodná v tehotenstve. Nemusia byť celé tehotenstvo doma

majus2323
2. feb 2025

@cskrisztinka ja som prvé týždne nakladala táčky uhlím a následne tie táčky tlačila cez kopec do kotolne. To som ale nevedela že som tehotná. Nestalo sa nič, ale po zistení tehotenstva som viac ťažkú manuálnu prácu nerobila. Niektoré ženy zase napíšu že oni robili počas celého tehotenstva všetko , nosili ťažké veci a podobne... Každá sa cítime inak , inak vnímame to tehotenstvo dokonca si dovolím tvrdiť že každá máme inú mieru zodpovednosti. Pokec s lekárkou je podľa mňa pre vás momentálne ten najužitočnejší. Lebo tu je veľa názorov.

ki__
2. feb 2025

Ráno pred prácou mi vyšiel pozitívny test. Volala som lekárovi, dal mi termín o dva týždne. Ešte v ten deň som to oznámila v práci a dali mi dovolenku kým mi tehotenstvo nepotvrdí lekár. Keďže to bola ťažká práca na zmeny aj s nočnými a tehotné robili len ranné a na inej (ľahšej) pozícii.
Takže na vašom mieste by som to určite v práci oznámila už teraz.

ina2405
2. feb 2025

@cskrisztinka žiadaj v práci o také preradenie, kde nebudeš musieť ako tehotná zdvíhať ťažké a takisto nebudeš robiť nočné, môžeš si o to žiadať po potvrdení tehotenstva od lekára. Tehotenstvo síce nie je "choroba" pre veľa žien, ale je to "druhý stav" a mne vravel fyzioterapeut v nemocnici, že už 5kg a viac zvyšuje vnútrobrušný tlak a niektorým tehotným to môže uškodiť (pravdaže sú ženy, čo problém nemajú, ak by sa chcel niekto hádať) Že žiadnych 15kg, ako je v zákonníku práce. Poraď sa s lekárom.

cskrisztinka
autor
2. feb 2025

@ina2405 Ďakujem za radu!

bejbs123
3. feb 2025

Kedze sa tu zacali sirit rozne rady,oznamovat tehotenstvo iba pisomne a s lekarskym potvrdenim,aby sa vam to nevypomstilo,ak si myslite,ze pracu nezvladnete,skocte za obvodnou,ci vas neda na PNku,az po pisomnom oznameni mozete ziadat o preradenie na menej narocnu pracu a pracu na rannu a poobednu zmenu

cskrisztinka
autor
4. feb 2025

@bejbs123 Ďakujem pekne za radu! Takto budem postupovať!😊