Som v maturitnom ročníku a som tehotná: Nečakané tehotenstvo a ochrana
Ahojte, nemám dôvod klamať keďže som tu anonymne a zároveň nemám dôvod klamať, keďže ani ja som to neplánovala takto, preto píšem sem.
Tento rok maturujem a mám už podanú prihlášku na VŠ. Mám partnera s ktorým spolu intímne žijeme ale adekvátne k našim plánom - chránime sa prezervatívom. Nedostala som menštruáciu, najprv som si myslela, že zo stresu ale na naliehanie kamarátky som skúsila test a zistila som, že som otehotnela. Neviem ako a preto píšem, možno ste sa s tým stretli alebo viete mi to vysvetliť..
Nerozumiem tomu, keďže sme vždy od začiatku až po koniec mali prezervatív, ktorý nikdy nepraskol.
Nikdy sme si nevšimli nič čo by nám dal dôvod na obavy preto ma táto informácia prekvapila a som dosť zmätená.
K lekárovi idem o 2 týždne na potvrdenie.
100 percentná ochrana je len celibát. Držím palce dúfam ze máš normálnych rodičov, čo ti pomôžu a aj chlapa normálneho, čo neujde keď mu povieš, že si v tom.
ak si dieťa necháš, nebudeš ani prvá ani posledná. ak si dieťa nenecháš, tiež nebudeš ani prvá ani posledná.
Vedela som, že ani prezervatív nie je 100% ale boli sme s partnerom v tom, že tých pár percent je buď prasknutý alebo nebol nasadený počas celého styku. Keby sme vedeli, že praskol alebo sa stalo niečo, riešili by sme to tabletkou po.
Ešte som to nikomu nepovedala, úprimne neviem ešte tomu uveriť a neviem či najprv počkaj na lekára alebo ako konať
Aj správne nasadený nie je 100%. Jediná 100% ochrana je spať chrbtom k sebe a každý sám 😉 držím palce nech to dobre dopadne, nech je to akokoľvek.
Tak ak vies, co dalej, podla toho treba konat… ziadna antikoncepcia nie je 100%, ale pri spravnom pouziti by som otehotnenie naozaj necakala. Je mi luto, ze sa to stalo. Drzim palce 🍀
U nás jedna maturovala už s chodiacim chlapčekom.
Môžeš si dať rok odklad od VŠ a študovať externe.
REsp. možno by si mohla externe študovať už teraz, ale to chce fakt veľa pomoci. A predpokladám, že rodičov na dôchodku ešte nemáš (resp. aj keby sú, či by boli ochotní toľko pomáhať s bábätkom)
Moja spolužiačka na gympli maturovala s bruškom a dnes má 2 deti a 2 VŠ skončené. Chápem, že teraz si v šoku, ale nič také hrozné sa nestalo.
Nech to vysvetlí doktorka, potom nám to napíš.... aj my sme zvedavé ...😁😁😁
Pozri, ak sa rozhodnete ze budete mat babatko a postarate sa, tak nie je to az taky extremny problem. Nemas 15-16rokov. Je to neskutocny zavazok k priatelovi zo strednej, to by ma trapilo asi najviac.
Maturovat budes o chvilu, to nebude tehotenstvo ani riadne vidiet, rovnako vies prijimacky absolvovat, bez problemov a mozno hned skusit odklad (asi by som rovno studijne kontaktovala ci je to mozne). Alebo externe. Xy zien studuje s babatkom, zase nie je to taka pohroma, len sa treba dobre nastavit. Vs som bola denne aj externe, tam az na to chodenie (kopa veci nebola vobec povinna prezencne) nebol ziadny rozdiel na nasej skole = rovnaky objem uciva, rovnake skusky, predmety. U nas som vymakla rozvrh 2dni do rana do vecera a zvysok tyzdna volno, treba pozriet ako to ma tvoja vybrana skola s rozvrhmi. Externe studium je zataz na penazenku.
Ma to aj negativa, nie ste zabezpeceni, nemate byvanie predpokladam, prijem, bude potrebne pomahat s deitatom, striedat sa. Mozno aj partner este studuje... a v podstate budete ochudobneni o bezstarostny studentsky zivot. Ale bez toho sa da fungovat. Strazenie dietata pocas studia. Ak by islo do jasliciek, nieco to stoji (napr od 1,5- 2rokov...).
Treba si to rozmysliet, ja by som dlho neotalala a mame to povedala a poradila sa. ty nemas na co cakat. Prebrala by som mozne scenare s ludmi, ktori budu pri tebe v tych casoch. Najlepsie ti povedia co mozes cakat.
Moja spoluziacka tiez otehotnela na strednej a skoncila externe, ale ona porodila este pocas studia. Ty skolu este stihnes dokoncit s bruskom. A VS si das bud odklad, alebo pojdes externe. Partner to ako vidi?
Kondom nie je 100% to by si vedieť mohla... a co chceš vediet? Alebo co cakas na odpovede ? Ak ti doktor potvrdi tehotenstvo, je už len na tebe ako sa rozhodneš.. ak pojdeš na potrat, musis si to uhradit sama, môže to byt do buducna pre teba riskantné este mat niekedy dieta, ale samozrejme nemusi.. ak sa rozhodnes si dieta nechat, vyšku mozes aj tak absolvovat, po porode budes mat studium prerusenu, ale nebudes si uzivat zivot, neviem na aky zivot si zvyknuta, samozrjeme ako buduca matka budeš mat zivot obrateny o 180° ci to bude pekne alebo nie, na to prides az ked to zaziješ ... cize je na tebe ako sa k tomu postaviš... stale mas možnosť dat dieta po porode aj na adopciu a dat mu sancu ziť ... ale pre čo aa rozhodneš, je na tebe, konzultuj to hlavne s partnerom, hlavne nic netaj ani pred mamkou alebo otcom, mozu ti poradit viac nez si myslis.. hlavne sa neboj toho, že by si bola odsúdená.
Tiež som mala spolužiačku co maturovala s bruchom uz dokonca bola siedmy mesiac alebo tak, má teraz vysokú školu, je úspešná a s priateľom dokonca spolu zostali do dnes. Prajem ti aby to bol aj tvoj prípad.
Neviem aka je otazka, preco si otehotnela, alebo ci si mas dieta nechat, alebo co sa pytas, predpokladam, ze mas fungujuci vztah, ked ze s dotycnym spavas, cize neviem ako si vobec mohla uvazovat nad tabletkou po, musis pocitat so vsetkym, aj s dietatom a nie s tabletkou, ktora ti moze privodit vazne zdravotne komplikacie, dieta si nechaj, dokonci skolu, za chvilu je koniec skolskeho roka, cize skolu mozes v pohode dokoncit, na vysku si daj rok odklad, ak ti bude mat kto pomoct s dietatom, ak nie dokoncis si ju potom.
@domkakvet mozno sa ti moj komentar bude zdat odveci, ale vazne zdravotne komplikacie moze privodit aj samotne tehotenstvo a porod. Just saying....
Autorke prajem, nech sa rozhodne pre nu spravne.
@simsalabim presne tak. Inak, mna by celkom zaujimalo, že prečo lekari na jednej strane hovoria, že potrat moze spôsobiť do budúcnosti neplodnosť a na druhej strane, že kyretáž má pozitívne dopady na otehotnenie. Ved je to de facto ten istý zákrok - dilatácia krčka a výškrab maternice..
@simsalabim samozrejme, ze moze, ale nie je to take caste ako pri tabletke a uz vobec nie, ked je autorka taka mlada, vtedy je porod bezpecnejsi.
@domkakvet ja myslim, ze tie nasledky tabletky po su zbytocne zvelicovane 🤷♀️ Ale ano, *vacsinou* mlade telo porod a tehotenstvo znasa lepsie.
Ďakujem za odpovede. Sama neviem čo som čakale, len som to musela dať von zo seba a ľahšie sa to napísalo sem ako oznamuje priateľovi alebo rodičom. Určite im to oznámim ale predtým si spravím ešte jeden test alebo skončím na krv. Robila som si len 1 test, mamatest. Podľa toho čo som si prečítala dnes tu na stránke sa im moc veriť nedá, tak sa spolieham ešte na to, že mi ukázal zle.
niektore testy su naozaj nespolahlive, sprav si ich viac, ak ukazuje len slabucku ciarku, este to nemusi byt pozitivne… do navstevy lekara mas este kopu casu, dovtedy mozes testovat… kazdopadne dieta je dar, je to novy zivot, nieco prekrasne, vela zien nema to stastie stat sa matkami 😊 viem, ze tvoje sny momentalne nie su stat sa matkou, ale uzivat si zivot.. neboj sa, to vsetko ta este pocka a mozno aj lepsie sa najprv zamerat na rodinu a potom na karieru, v dnesnej dobe je to uz cele obratene a nakoniec zeny sa zaujimaju o deti, ked uz su ovela menej plodne a maju vyssie riziko na rozne ochorenia dietatka 😏 drzim ti palce, vsetko bude, ako ma byt 😉
@skatloka a môžem sa spýtať aký test je najlepší?
Dievčatá, keďže tu píšete, že môže otehotnieť aj s prezervatívom, ak nepraskol, tak mi prosím vysvetlite ako??
Veď keď ozaj nepraskol a mali ho od začiatku, že ani kvapôčky lásky neušli, tak ja to fakt nechápem.
A to nemám dvadsať rokov.
Veď spermie sa predsa cez neprasknuty prezervatív nemajú ako dostať dnu.
Autorka, urob si ešte iný test.
Keď je to ozaj tak ako si písala, tak ja neverím, že si tehotná.
@jana005 práve preto tomu nerozumiem ani ja. Zajtra si kúpim ešte jeden ale neviem akú značku
kup niektory digitalny mozno alebo ti poradia v lekarni, pripadne pozri ake tu pouzivaju zeny v tych otazkach "je toto pozitivny test" :DD ak teda niekto nenapise.... AK ti meska ms (nepises kolko a ci je to u teba bezne), a test ti ukazuje 2 ciarky, mne sa nechec verit, ze by ten test ukazoval zle... a tom som sa natestovala pred rokmi az az a nikdy som nemala falosne pozitivny test (a to myslim pozitivny, nie to co sem fotia casto, ze treba 20filtrov aby tam ciarku bolo vidno)
Clearblue digital s indikátorom, je drahší ale podľa mňa najspolahlivejsi.
@simca06022011 teraz ma napadla diskusia keď tu 16 ročná baba vyplakavala 2 dní ze je tehotná ze to nezvládne a niekto jej napísal nech dá foto testu a robila ovulacne 😀
@walentina7 zaujímavé. Prakticky si to, ale neviem predstaviť. Potom načo tieto formy antikoncepcie keď ani s jednou nemôžeš ísť naplno alebo si dovoliť “to dať dnu” …
@walentina7 to naozaj?
My používame prezervatív, mám štyri deti, ktoré boli počaté bez použitia ochrany.
S prezervatívom som nikdy neotehotnela.
Neviem si predstaviť, že používame primak a manžel nemôže dať dnu, ale musí vytiahnuť.
A nikdy nám za tých dvadsať rokov nepraskol ani sa nezošmykol.
Ja mám dobrú skúsenosť s digitálnym, ale ak mešká a boli dve čiarky...Povedz to mame, alebo inej blízkej osobe (staršej). Dá Ti druhý pohľad na vec, Tebe sa uľaví, keď sa o svoje obavy podelis a celé to budeš mať s kym niesť. Poznala som viacero tehotných maturantiek... niektoré skončili lepšie, iné horšie - záleží od zázemia. Dúfam teda, ze Ty ho máš dobré 🍀
Wau, vypýtala sa k Vám dušička. 🙂 Prijmite ju teda s laskou. 🙂 Veľa zdravia prajem!

vzhladom na to, ze planujes ist aj na vysoku, tak by som povedala, ze taketo zakladne veci by si mala ovladat, ze prezervativ nie je vobec 100% ochrana. takze ano, je to prekvapive, ale prihodit sa to moze, tehotna byt mozes. co si tym vsetkym ale chcela povedat?