icon

Strach z prvého trimestra: Ako zvládať obavy?

sasikes
3. feb 2025

Ahojte dievčatá.
Som v 6tt a neskutočne si už želám aby som bola na konci 12tt.
Všetci naookolo strašia že 1 trimester je najhorší a najrizikovejší čo sa týka potratov.
Prežívala ste to niektorá ? Že začiatky bol len strach nech sa to maličké udrží ? 🥺
Je to prvé tehotenstvo, doteraz som žiadne problémy nemala. O týždeň má čaká aj prehliada či už budeme vidieť srdiečko.

colsami
3. feb 2025

Ano, je rizikovy, svojim sposobom moze byt aj "najhorsi" a ano, je realita ze kazde x tehotenstvo konci potratom. To nie je ani tak strasenie, to je fakt.

Nie, nikdy som z toho nebola na prasky ani nezila v strachu, a ani sa nehodlam v tom stale rypat a stresovat. Za prve to nijak specialne neovplyvnim ci sa to stane ci nie, takze len som dufala ze vsetko bude OK. A fungovala som co najnormalnejsie a po kazdej kontrole sa tesila, ak vsetko bolo v poriadku.

Si este len v 6tt a uz sama seba stresujes. Ukludni sa, budu aj horsie situacie kde je strach na mieste. Drzim palce nech Ti vsetko dobre dopadne. Vela stastia.

zuzkaa1991
3. feb 2025

@sasikes riziko je cele.tehu
Ja som mala.prve tehu v 12tt MA a to som si myslela ze najhoršie mam za sebou
Su ludia ktorym babatka zomrú bohužiaľ tesne pred porodom alebo po😔

Ano mala som strach veľký az do jedneho roka malej.

Tiez som 6tt a v sobotu som zacala krvacat trosku takze mi dali injekciu a čakám ako sa vyvinie dalej 11teho mam prvýkrát u svojej lekarky termin

anicka329
3. feb 2025

@sasikes ja som mala veľký strach, keď som otehotnela, pretože som predtým raz potratila a bála som sa, že sa to zopakuje. Stále som chodila sa kontrolovať na wc, či nekrvácam, bála som sa aj vyjsť z domu, bola som na pn. Potom už ako sa blížil ten 12. týždeň som sa nejako ukľudnila a povedala som si, že už to hádam dotiahnem do konca. Tehotenstvo som mala nakoniec bezproblémové, cítila som sa veľmi dobre až do konca, aj keď teda o bábätko som sa bála celý čas 🙂

sasikes
autor
3. feb 2025

Ďakujem krásne za vaše zdieľané pocitov ☺️ je mi jasne že to nieje len o týchto prvých tyzdnoch, ale najradšej by som už bola za týmto najkritickejšim 🙈

@zuzkaa1991 držím veľmi palce nech všetko dopadne dobre 🍀 ja mám termín u lekárky 10.2.

@anicka329 no veľmi som zvedavá aj na najbližšiu návštevu lekárky, už sa toho neviem dočkať. Keď mi sama povie ako na tom som aspoň v tejto chvíli.
Ja sa paradoxne cítim až veľmi dobre. Sme tam ma chytí únava ale nič strašne, a od začiatku cítim bolesť pŕs. Inak keby som nemala take pevne a bolestivé prsia tak ani neviem že som v tom.

anicka329
3. feb 2025

@sasikes ja som mala nevoľnosti, ale len do nejakého 11. týždňa, potom prešli a tiež som sa vôbec necítila tehotná, ani unavená som nebola, bruško som mala malé, veľa ľudí ani nevedelo, že som tehotná 🙂 prajem aj tebe kľudné a bezproblémové tehotenstvo, hlavne sa nestresuj, aj keď viem že sa to ľahko hovorí 🙂

nika_val
3. feb 2025

@sasikes keď som prvý krát otehotnela tak som prežívala ten obrovský stres presne z toho aby to dobre dopadlo atď atď
Moja mamina mala problémy s tehotenstvom (niekoľko potratov a aj horšie) a ja som sa extrémne bála že to bude aj môj prípad.
Tak som sa vystresovala že to nakoniec naozaj dobre nedopadlo 😥
Teraz som tehotná druhý krát, zatiaľ tiež na začiatku a robím všetko preto aby som nemyslela na nič zlé. Neviem ako sa mi to podarilo ale tento krát nemám stres takmer vôbec.
Možno preto že to beriem tak že bude tak ako má byť.. robím všetko pre to aby bolo dobre ale ak sa telo rozhodne že nie tak ja s tým nič nespravím... Sem tam ma prepadnú myšlienky či je všetko okej ale snažím sa ich hneď zahnať a samej sebe vynadať že na také myslím.

Neviem ti nejak poradiť ale skús sa naozaj nestresovať. Je to to najhoršie čo môžeš robiť. Stres je hnusna vec a nikdy nerobí dobre či tehotnej či netehotnej.
Snaž sa byť čo najviac v kľude, tešiť sa na najbližšiu kontrolu, na bábo. Ale skús ten stres nejak vymazať... Aj keď sama viem že je to ťažké nestresovať sa veď samej sa mi to nepodarilo v prvom tehotenstve.
Ale drž sa 😊🍀 nech je všetko dobré

bbymama
12. mar 2025

Strachovať sa o deti budeme už celý život. 😊 je jedno či je ešte v brušku alebo už má 10 rokov. 😀 treba si zamestnať hlavu a nemyslieť na to najhoršie..❤️ všetko je tak ako má byť..

sasikes
autor
12. mar 2025

@bbymama ani neviem ako to beží 🥰 už som úplne inak nastavená, budúci týždeň má čaká prvý veľký utz 🍀
Ale zatiaľ ide všetko super, krásne rastieme ❤️

bbymama
12. mar 2025

@sasikes tak to je skvelé❤️všetko bude určite v poriadku 😇

mabenn
12. mar 2025

samozrejme som tiez tento strach mala, lebo som si bola vedoma rizik...ale zhodou okolnosti som v prvom trimestri bola poslana na sluzobnu cestu celkom narocnu, v case, ked som este tehotenstvo nemohla oznamit, lebo skoro...povedala som si logicky: ak maly toto da, tak je zdravy a fajn, lebo ten maly plod je este velmi chraneny...a ak sa daco stane, tak je slabucky alebo chory a bude lepsie ked odijde...a teda som ho "vytriasla" :D cestou vlakom 500km tam a spat a vsetko bolo v pohode...tak aj bolo, narodil sa takmer ako 4kilovy :D zdravy chlapec...vsetko je tak, ako ma byt vzdy...pre mna to bol test mojho strachu...a nebudem ti klamat, casom sa ukludnis, ale stale bude sa o co bat: porodu, kojenia, spravneho vyvoja, chorob, skolky, skoly....vzdy sa mama bude bat a je to normalne...moj ma takmer 7rokov a vzdy sa obcas ten strach vynori - ci pri chorobach alebo kedykolvek...zvykaj si a drz sa

sticker