Zmluva na dobu neurčitú a materská
Dobry den potrebujem zienky poradit,,kedze prvy krat mam takuto skusenost som zamestnana na neurcitu dobu no teraz mi skoncila skusobna doba a kolegina mi povedala ze u nich vo firme pokial je zena uz po skusobnej dobe na neurcitu zmluvu ma narok na matersku dovolenku od zamestnavatela .Ale neviem ako postupovat dalej a ako dlho sa plati materska ? Za kazdu odpoved dakujem
@matias12345 ak je to nieco, co ti priplaca zamestnavatel pocas md, musis sa informovat u neho. Zo zakona totiz nemusi.
Ak ide o klasicke materske, to vyplaca stat. podmienkou je 270 dni zaplateneho nemocenskeho poistenia za posledne dva roky (nemusi byt v kuse, moze byt aj prerusene. Ale dokopy to musi dat 270 dni do dna porodu).
Ak tie dni nemas, tak budes rovno ziadat o rodicovske. Matersku nedostanes, hoci aj budes prave zamestnana na dobu neurcitu.
Zamestnavatel nic neplati, plati to socialna poistovna, ved toto su zakladne pojmy
@moonlight1210 Nemusí byt 270dni zaplateného NP, podmienka je mat 270dni NP za posledne dva r

na materské máš nárok pokiaľ si v posledných 2 rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená min. 270 dní. Materská potom trvá 34 týždňov.