Som bezradná, 23tt a práca v zdravotníctve
Ahojte ,
Som v 23 tt tehotenstva momentálne som už 2 týždeň na PN pre chorobu . Obvodná lekárka mi tiež odporučila PN od gynekológa pretože už nevládzem ani dochádzať do práce jednak ani 12 hodín fungovať , niekedy nie je v práci ani priestor na obed robím v zdravotníctve aj teraz som ochorela preto . Dnes som sa bola opýtať ale gynekológ mi povedal ,že on mi nevie nijako pomôcť aj napriek tomu ,že mi v práci hrozia isté riziká ( RTG , kontakt s chorými , pracovná doba ). Som už zúfalá lebo do práce sa vrátiť nemôžem viem ,že to nezvládnem akurát som ešte vyčerpaná z choroby neviem čo ďalej doktor si ma posúva s doktorkou ako horúci zemiak .Mali ste skúsenosti niekto s tým ,že vám nechcel vypísať lekár PN aj napriek tomuto všetkému?
@spolumatka ahoj viem jedinu radu zmen doktora ked vie ake riziká maš v práci a aj tak ta nechce nechať PN tak ti asi iné neostáva .. ja som ešte iba v 11tt ale na PN som od gynekologa už od 6tt tehotenstvo som zistila ked som ochorela na priedušky tak ma obvodna dala na PN a ked som sa vyliečila tak som od obvodnej prestúpila rovno ku gynekologovi. Vedel ze mám namáhavu robotu tak ma ani nenútil isť do práce
@spolumatka nech ťa vypíše PN obvodak ? Alebo nech ťa dajú na iné pracovisko do kanclu alebo podobné nech to navrhne dr...
@sapetka Už sa cítim ako blázon ozaj som v práci chcela vydržať čo najdlhšie ale ozaj to už nejde celý deň stojím proste bojím sa ozaj aby sa niečo nestalo aj teraz som vďaka obyčajnej chorobe mesiac mimo. A gynekológ povie ,že on za to nemôže že v rámci môjho tehotenstva je všetko ok. Tomu rozumiem vďaka Bohu je ale nemusí to tak ostať ak sa budem takto premáhať. Zmena gynekológa však viete ako to je mesiac sa čaká na vstupnú prehliadku u nového , potom si nový gynekológ vyžiada kartu a to hádam už aj dovtedy na materskej budem. Je to len smutné lebo viem,že kolegyne sú doma od momentu ako zistili ,že čakajú . A toto mi príde trošku ,, dvojitý,, meter
@spolumatka Zmena gynekológa nie je síce záležitosť dvoch dní ale dá sa to. Nehádž hneď flintu do žita a skús si pár ambulancii obvolať ako by to prebiehalo. A možno budeš mať šťastie. Neskúsiš, nezistíš. A hlavne zdravie bábätka a teba za to predsa stojí.
@spolumatka viem ako sa citite, ja som tiez bola pocas tehu pre babatko len tl najlepsie a minimalizovat rizika.. tak neviem ako poradit skusit u obvodackx alebo este pritlacit na gynekologa. Ved mu povedzte ze vase zname su z rovnakejo dovodu doma od gynekologa vypisane nech urobi to iste.. netreba sa bat trosku zvysit hlas ide tu o vas vase este nenarodene dieta.
@spolumatka zmenila by som lekara, predsa len on ma v prvom rade dbat na to, aby ste boli aj s dietatom v pohode ak to nerobi tak zavela asi nestoji, mrzi ma to, ale ak fakt uz nevladzes, nech ta normalne vypise a ked nie vezmi kartu a chod k inemu lekarovi, ktori bude mat vacsie pochopenie pre teba...
@spolumatka ja som menila gynekologičku keď som bola v 15 TT....resp.vtedy som u nej bola naposledy... zašla som k novej, dala mi papier, objednala ma na ďalšiu kontrolu v 20 či 21 tt...odniesla som papier starej , vydala mi kartu, podpísala som sa..a s kartou som šla k novej....a nová má konečne vyšetrila ako mala a prvýkrát som odchádzala od dr spokojná že je všetko ako má byť.... určite by som to takto riešila, ty sama najlepšie vieš na čo a ako sa cítiš, a čo musíš v práci absolvovať...pokiaľ ti gynekológ nevie (samozrejme vie, ale nechce) vyhovieť tak stojí za prd ....nedaj sa držím palce
@spolumatka zmenit doktora nie je vôbec problém, ja som si našla novú lekárku, normálne ma zapísali /žiadne vstupné prehliadky ani nič podobné/ a hned som išla normálne na vyšetrenie /telefonicky som mala dohodnutý termín/ a všetky papierovačky vybavovali oni, ja vôbec nič. Mna sa práveže lekárka stále pýtala, ako to mám v robote, či nie je namáhavá, či mám dobrého šéfa, či nemám stresy. Pri každej poradni sa ma pýtala, či nepotrebujem ísť PN a to som nemala žiadne zdravotné problémy, len som si preventívne merala tlak. Určite doktora zmen.
@spolumatka Na dlhodobej PN Vás môže nechať i obvoďák. Bol to i môj prípad, bola som kvôli tehotenstvu na PN takmer tri mesiace. Na PN by ma nechal aj gynekológ, no v tej dobe som ho mala v inom meste a nemali sme auto a bolo mi neskutočne zle, tak som mu len zatelefonovala a on mi povedal, nech sa dám vypísať u obvodnej. Slušne som ju o to požiadala a jej odpoveď bola bez váhania "jasné, žiadny problém a buďte PN dokedy chcete, len sa mi príďte sem tam ukázať a zastavte sa po prechodku na konci každého mesiaca" 🙂
Moja rada teda znie, aby ste požiadali Vašu obvodnú lekárku, aby Vás nechala na dlhodobej PN. Mne napr. uviedla do papierov diagnózu - bolesť chrbta so slovami, že "tým s chrbtom nechodia tak často kontroly" 🙂
Akoze ta nechce vypísať gyn na PN? Ja som vypísaná od 8tt a on ma vypísal bez všetkého...však jemu by to malo byt jedno nie ?
@spolumatka nie, mne sám lekár núkal PN tiež som robila 12 tky zmeň ho ide to rýchlo, alebo to skús ešte raz 12 tky sú namáhavé pre tehotnu
@spolumatka mňa môj gynekológ tiež nechcel vypísať, obvodná ma v pohode vypísala povedala som jej v akej som situácii a vypísala kým som nešla na materskú. PN mi vždy predĺžila.
Zamestnávateľ je povinný ťa preradiť na prácu, ktorá nebude ohrozovať tehotenstvo, určite nemôžeš pracovať pri RTG a tiež by si mala byť oslobodená od služieb nad rámec riadneho prác.casu.
Ahoj, no ja som mala taku skúsenosť. Ked som čakala prvú dceru tak sa okunal s vypísaním. Vedel, ze robim na are a ze je to 12 hodinová drina a práca s uplne imobilnými pacientami, ktorí sa sami neotočia...a to nehovorim o MRSA a podobnych chutovkach... zacal mi rozpravat ako sa mam dat preradiť do denných. No nebolo kam preradiť. Tak som mu povedala, ze preboha ved nie je z hrušky spadnutý a vie aka je to robota. Tak potom horko tazko ma vypísal. Po pôrode som si nasla druhého gynekológa a ten ma pri druhom tehu automaticky vypísal so slovami, ze to nie je oddelenie pre tehotnú a robit tehotná v zdravotníctve na lôžkovom je pre neho neprijateľné. Cize závisí to asi od typu človeka. Skus mu povedat, ze chces ist na pn a ked nie tak nech ta vypise obvodacka alebo zmeň doktora.
@spolumatka zmeň gynekológa. Mna môj vypísal pn bez problémov v 27tt až do nástupu na materskú.
@spolumatka tiež pracujem v zdravotníctve a úplne viem o čom hovoríš... stres, RTG, infekcie, celý deň na nohách lietať ako handra a podobne. Keby si gynekologovi povedala že máš bolesti podbruška a krížov? Alebo niečo podobné? Ani tak by nebol ochotný?
@spolumatka ja som pracovala ako sestra na onkológii a automaticky keď sa vedenie dozvedelo, že som tehotná, tak ma museli presunúť na iné pracovisko... Išla som za gyn, ona tehotenstvo potvrdila a hneď sa má spýtala či má vypíše na PN...

@spolumatka mna moja gynekologicka chcela dat pn, teda maju tu kompetenciu, ale ja som nechcela lebo ja som sa citila dobre az do materskej som zvladala. Hm tak mozno este raz poprosit gynekologa a ked neda zmente si ho