icon

Nižší tep v 3. trimestri

miriam1993
27. jan 2023

Ahojte, posledný týždeň dva som si všimla, že mám zrazu dosť nízky tep. Som 38+3 tt a doteraz som mala tep okolo 80, teraz cca 60-65, čo mi príde málo. V stredu mám podadňu, určite sa na to spýtam ale neviem či by som to mala riešiť skôr kedže mi v podstate nič nie je a pohyby cítim. Samozrejme na poradni mám tep vždy vyšší zo stresu 😂 Všade sa píše len o vysokom tepe :/

majamat
27. jan 2023

tep nie je nieco, co musi byt rovnake.

tep je prejav prace naseho srdca. srdce pumpuje a rozvadza krv do celeho tela. a teda pumpuje tak,a ko to telo prave potrebuje.
v klude pomalsie, pri namahe rychlejsie. tehu je do istej meira namaha, ale teraz neviem, ci pulz neovlyvnuje aj relaxin, co sa v tehu vylucuje.
ako namaha posobia aj niektore stavy, hoci pri nich mozes aj lezat. cize aj pri takch stavoch pulz stupa - stres, uzkost, unava, vysoka telesna zataz - napr, infekcnym ochoreni. klesat kludne moze aj pri nejakej apatii, mozno aj pri depresii - skor pri psychickych ochoreniach.
a teda ak llesat,a js tupat moze,a k nefunguje dobre stitna zlaza, ktoru ti zrejme kontrolovali.