icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

miro100
17. jan 2021

Baby, prosím vás teraz keď je lockdown tak sa zastavila príprava, robia na úradoch?? sme LV okres a my sme ešte stále nedokončili prípravu od leta...

amienne
17. jan 2021

@very_sad no u nas nikdy nebol preukazny dovod neplodnosti. Ja som raz aj tehotna bola po 6 rokoch skusania ale mala som zamlcany potrat. Ale poznam dost ludi, ktorym sa bud pocas cakania alebo ked uz mali osvojene narodilo vlastne. Ale v mojom veku a 2 detoch uz staci i ked by to bolo krasne mat vlastne. Najprv sme mali do roka, biele, bez vaznych zdrav. problemov a ze mozu byt aj surodenci. Potom po 4 rokoch sme zmenili aj na moznost romskeho etnika do 3 rokov ale hlavne sme zmenili ze aj do pestunstva. Do dvoch mesiacov sa ozvali. Mame poloromske, jedno v pestunskej a druhe uz sa podarilo osvojit. Za chvilu bude mozne osvojit aj druhe kedze rodicia prestali javit zaujem a neozyvaju sa, nekontaktuju ani na sviatky, narodeniny a pod.

joannita
17. jan 2021

@laura1994 my sme boli na 1. Mieste ked nam volali

very_sad
17. jan 2021

@amienne super, gratulka k osvojeniu -🙂 môžem sa spýtať, čo vás "prinútilo" pozmeniť požiadavky? Z akého ste kraja? Kto vám poradil ísť do pestunstva? Ďakujem

amienne
17. jan 2021

@very_sad ziadali sme v okrese BA, potom sme sa sice prestahovali ale ja som si naschval nezmenila trvaly pobyt aby nam zlozka neputovala kade tade po uradoch. Zmenili sme lebo uz sme cakali dlho, po 4 rokoch sme boli na 50tom mieste (zacinali sme na 205) a hlavne sa to spomalovalo a uz sme mali davno po 30tke. Uz sme nechceli cakat ani chvilu a pri druhej opakovanej priprave (musis kazde 2 roky opakovat) nam povedali o moznosti ist cez pestunstvo, ze je tam tiez v urcitych pripadoch pripadne cesta k osvojeniu. Ine etnikum sme mali v sebe spracovane od zaciatku ale potrebovali sme na to nastavit najblizsiu rodinu. U nas sa skratka to cele zmyslanie v istom momente zlomilo v tom, ze je kopec deti, co nemozu vyrastat v normalnej rodine a potrebuju lasku a ze je to vlastne od nas "sebecke" si dieta vyberat na zaklade zadefinovanych kriterii. Povedali sme si, ze poskytneme domov a lasku tomu, kto to potrebuje aj za cenu, ze by sme dietatko nikdy nemohli adoptovat alebo ze by bolo inej farby a pod. Akurat na vyrazne zly zdravotny stav dietatka sme si netrufali, to bola jedina taka vazna podmienka.

berginkan
17. jan 2021

@very_sad cervena je dobra. Si zdrava zena. Dnes som citala babu co ma covid a ze jej to riadne zhorsilo veci, tak sa pozri nato aj tak, ze moze byt aj horsie :D ano sme riadne pobite ze musime to znasat kazdy mesiac ale uz ked to je tak nech to aspon berieme ako sucast. Ja som tiez plakavala ked boli okolo mna tehotne furt, vyhladala som psychologa a bolo to super. Iny pohlad a nadhlad. Neboj ono to prejde a ked raz pride k vam tak sa ti vsetko zmeni atento smutok uz bude minulostou. Mysli na buducnost ;)lebo ta taisto caka

henka152
18. jan 2021

@jazmina87 ahoj, ja som sa tiež nevedela dovolat nakoniec mi zdvyhli po mesiaci tel. sme na 74 mieste a čakáme od 2/2019, ale niekde som čítala že vybavujú 5/2017.

laura1994
18. jan 2021

@joannita ale asi na poloromske . Nám povie iba celkové miesto ☹

tecko28
18. jan 2021

@henka152 záleží od toho na aké čakáte, my sme boli 11/2018 a malú mame už 2 mesiace osvojenu

tulipan43
18. jan 2021

@laura1994 teraz ma napadlo, že nám v roku 2019 ponúkli z Po kraja ročné rómske dievčatko, čo sme však odmietli, lebo by to bolo na ďaleko. Tak sa čudujem, že neponukli, jedine že by ste mali iné podmienky, nepamätám si.

laura1994
18. jan 2021

@tulipan43 tak nám sa ani raz ešte neozvali, že pre nás majú nejaké dieťatko. Boli sme tam pár krát na vlastnú päsť

kyra3
18. jan 2021

Ahojte zienky ste tu niektora aj tak ze uz mate svoje biologicke deticky a mate/ chceli by ste si osvojit este aj dietatko formou adopcie? Dakujem;)

berginkan
18. jan 2021

@kyra3 v nasej skupine mame takych co uz maju aj viac deti, ci uz osvojenych svojich a tiez mam kamosky dve co si chcu. tak podla toho co by zaujimalo mozno viem poradit

tecko28
18. jan 2021

@kyra3 my mame bio syna a adoptovanu dcerku

andrea_82
18. jan 2021

@kyra3 my mame bio syna a cakame uz 2,5 roka v poradovniku.

mmag
18. jan 2021

@kyra3 My máme 3 biologické a jedno adoptované a čakáme na ďalšie 😉

ckatka
18. jan 2021

@kyra3 my naopak, mame adoptovane a teraz sa nám narodilo bio

ckatka
18. jan 2021

@very_sad nezufaj. Pozri na nás...15 rokov nič. IUI, IVF...všetko...A nič.
Pestunstvo, adopcia...
A keď mal adoptovany syn niečo cez tri roky, začal zobronit o bračeka...A ver ci never...na štvrté narodeniny ho dostal. Biologického. Môjho z bruška. Doteraz tomu nemôžem uveriť...

maartinkaa
19. jan 2021

My mame styri bio a piate adoptovane🥰🥰🥰

rebekarebekova
19. jan 2021

@mmag
@maartinkaa v akom veku mate deticky a ako to zvladate? Ak by ste boli ochotne sa s nami podelit..

tulipan43
Autor odpoveď zmazal
tulipan43
19. jan 2021

@kyra3 my máme tak, moje tri bio, muž bio syna a dievča v pestúnskej mal s býv. ženou, a teraz máme osvojeneho synčeka, takže dokopy 6 detí - 28, 23, 17, 17, 16 a 4 roky ❤️. Bývajú s nami 17 a 4 roční synovia. Najstaršie "deti"už vo svojom a mužove s matkou. Keď sa zídeme je u nás veselo 🙂

nikadomi
19. jan 2021

Má niekto skúsenosť s DD Studienka (Rontgenova) v BA? Ďakujem 🙂

mmag
19. jan 2021

@rebekarebekova
Naše tri deti, ktoré sa narodili nám, majú 17, 11 a 7, a naše dieťatko, ktoré sa narodilo pre nás, má 3.
Ako to zvládame? Tak ako v každej väčšej rodine😉- keďže máme troch chlapcov, a to živých chlapcov🙂- nuda u nás nie je. A ticho tiež. ( Iba keď zaspia😂). Hlavne najmladší je od malička veeeeeľmi hlučné dieťa- a to doslovne! Stále kričí, piští, neustále vymýšľa ( niekedy sa aj samozrejme dokáže zahrať- tak 5% zo dňa🙃). Je všade a pri všetkom a všetkých ( jeho extrémna temperamentnosť asi súvisí s rómskymi koreňmi).
Ale ľubime ho všetci- náš vzťah k nemu sa vôbec nelíši od vzťahu k našim biodeťom ( čoho som sa asi najviac obávala- ľubime ho od prvého okamihu rovnako ako ostatných😍).

kyra3
20. jan 2021

@andrea_82 ahoj mozem ti napísať spravu?

milionar
20. jan 2021

Dievcata, potrebujem pomoc..ake prilohy ste pridavali k neodkladnemu a predosvojitelskej?..mam rozne verzie z CDR a v navrhu..moze sa to líšiť od okresu?..kazdy sud vyzaduje nieco ine?

tulipan43
20. jan 2021

@milionar potvrdenie o príjme, register trestov, sobášny list, potvrdenie o zdravotnom stave, spravu o interakciach, rozhodnutie o zapísaní do poradovnika. Teraz ma už nič nenapadá, keď tak ma dievčatá doplnia 🙂

vargatomas1
20. jan 2021

dobrý den vedel by mi niekto a bol ochotny pomoct: potrebovala by som vzor na navrh na pestunsku starostlivost /podanie na sud/ dakujem velmi pekne

jesienka22
21. jan 2021

@milionar odporucanie k realizovaniu interakcii budeme este davat okrem toho, co pise
@tulipan43

tecko28
21. jan 2021

Ahojte, mozno niekomu pomoze, pisem ohladom RL, co som riesila minuly tyzden. Volala som teda na sud, kde mi povedali, ze nam mal byt vystaveny RL na zaklade nasho rozudku. Da sa to aj pri zmene mena vybavit v bydlisku osvojitelov, ale trva to dlhsie. Matrikarkam sa asi nechcelo, tak nas "odpinkali". Na matrike narodenia dietata im nakoniec stacil rozsudok poslany elektronicky zo sudu. Ale ked som tam volala (uz potom ako to sud poslal), tak mi zrazu povedali nech to my posleme doporucene a RL nam vystavia (v decembri to nespomenuli). Vysledok - RL som obdrzala postou, stary ani nespomenuli, takze netreba odovzdat. Uz budeme riesit len tu zmenu mena, to im mam zavolat ked budu urady otvorene, pripravia to a my len prideme, podpiseme ziadost a vytlacia nam RL s novym krstym menom.
Ale chcem sa spytat, aby som na nieco nezabudla- kde vsade treba nahlasit zmemu identity?