icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

andreasmola
11. mar 2022

@laura1994 no nepodarilo sa ani tak velmi si ide za svojim ta uradníčka som už zničena stoho čo mám robiť. ? Nechcia mi vyplatit rodičovsky prispevok

tulipan43
11. mar 2022

@andreasmola ja by som si zavolala alebo napísala na ministerstvo úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, je naozaj hrozné, že človek sa im musí doprosovať za každé euro a ešte sa tvária ako keby dávali zo svojho .

lienkazienka
11. mar 2022

Ahojte, zvazujem nad pestunskou starostlivostou. Zilinsky kraj dievcatko od 1-4 roky. Neviete prosim kolko je asi cakacia doba? Kolko hodin sa prosim Vas realizuje predpripravka? A kedy - v doobednych hodinách? Ja dovolenku uz nemam a robim do 14.30. Ako ste to pokryli? Dakujem 😊

ivka3901
11. mar 2022

@bosorkabb ďakujem krásne bo a asi kolko by to mohlo trvať od podania navrhu na súd po vykonateľnosť???

ivka3901
11. mar 2022

@jesienka22 ako zistím, že je už vykonateľné??? A kolko by to mohlo trvať???

tecko28
11. mar 2022

@ivka3901 ked podate 7 dnove treba si volat, nam schvalili na 6ty den, volala som si na sud

andrea_82
11. mar 2022

@lienkazienka priprava by mala trvat aspon 26 hodin. Skuste si zavolat do Navratu, možno by sa s nimi dalo dohodnut na poobedie. My sme u nich robili pripravu, jej sucastou bolo aj skupinove sedenie a to bolo cez vikend. Co sa tyka adopcie, ZA kraj je na tom dost zle (cca 8 rokov, ak sa nemylim), ale pestunstvo by mohlo ist rychlejsie.

kikuska_wedge
11. mar 2022

@andreasmola kontaktuj ustredie

joannita
11. mar 2022

@ivka3901 par komentov hore som dala link kde si mozes zistit ci je rozhodnutie vykonatelne a pravoplatne

andreasmola
11. mar 2022

@andreasmola
@tulipan43 do kedy vám trvalo kim ste dostali od sudu papier na ruadne pojednavanie ohladom pestunstva?

ivka3901
11. mar 2022

@tecko28 no prave som sa zabudla opýtať, že kolko dňové dala p. Úradníčka

bosorkabb
12. mar 2022

@ivka3901 záleží od okolností. U nás to bolo v dňoch. Treba volať na súd a zistiť.

bosorkabb
12. mar 2022

@andreasmola cca 5 mesiacov.BB kraj.

aliziana
12. mar 2022

@andreasmola my sme mali pojednávanie o pestúnskej cca 2 mesiace po neodkladku, aj to už bolo posunuté o mesiac kvôli Covidu. Dosť potom ale trvalo, kým vyznačili právoplatnosť.
Takisto v BB kraji.

andreasmola
12. mar 2022

@aliziana a kolko trvalo kim vyznačili pravoplatnost?

aliziana
12. mar 2022

@andreasmola nejako 2,5 mesiaca, ale dali nam to potom "spätne", t.j. právoplatnosť bola asi 1 mesiac po pojednávaní, ale vyznačili ju až po 2,5 mesiaci, napriek tomu, že som tam 2x týždenne vyvolávala

ivka3901
12. mar 2022

Ešte som sa zabudla opýtať p.zo sociálky kolko dňové neodkladné opatrenie nam dala a keď ho sudkyňa odklepne hneď je vykonatelné??? A p. Úradníčka by mi mala volať???

tecko28
12. mar 2022

@ivka3901 my ked sme to riesili, tak nam na urade spisali navrh (neodkladko+ predosvojitelsku) a sami sme si to niesli podat na sud. A potom sme si to riesili vo vlastnej rezii-volali sme si na sud. Pani z uradu nam vsak bola ochotna pomahat, bola nam napr. vyznacit pravoplatnoast a poslala postou atd..

miriam439
12. mar 2022

@andreasmola Môžem sa opýtať, čo presne vybavujete a nechcú vyplatiť - materské alebo rodičovský príspevok? Sú to dve rôzne veci (raz píšete o materskom a potom zase o RP) - materské vypláca sociálna poisťovňa a rodičovský príspevok UPSVAR...takisto sú to dva rôzne zákony... napíšte presne a skúsim vám potom pohľadať... možno to pomôže potom na úrade vybaviť...
Ja som mala nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD - DeD mi dal Preberací protokol, dala som ho na SP spolu s neodkladným (nebolo ešte právoplatné).

miriam439
12. mar 2022

@lienkazienka Príprava najmenej 26 hodín, psychologička by mohla aj poobede, keby chcela, ale väčšinou majú s tým problém a tiež plné termíny. Takže cez upsvar to v tvojom prípade bude asi ťažké, ale treba sa opýtať najprv samozrejme.
U nás to chcela kamarátka riešiť cez UPSVAR, vypadalo to beznádejne (ešte pred koronou)... poradila som jej Návrat, tam to bola rýchlovka, trafili práve začínajúci kurz, jeden víkend skupinový pobyt (tam odkrútili tuším 20 hodín), zvyšok dotiahli potom, zakrátko mali dieťatko doma (pestúnsku starostlivosť mali a brali asi 2 ročné dieťatko).
Bola veľmi šťastná, keby boli čakali na termín cez upsvar, tak by ešte ani poriadne nezačali a takto mali dieťa už doma.
A ešte, čo sa týka čakania na pestúnsku v ZA kraji - malo by to byť rýchlejšie ako adopcia (tá až vyše 8 rokov), ale teraz sa tu nejako dosť predĺžilo aj čakanie na pestúnsku, neviem čo sa deje...
Ale tak môžte mať aj šťastie - kamarátka pred 4 rokmi mala doma bieleho novorodenca po 5 mes. v poradovníku - sami boli prekvapení.

bosorkabb
13. mar 2022

@ivka3901 vykonateľné je doručením. Súd ho pošle poštou a keď ho prevezmes je vykonateľné.

andreasmola
13. mar 2022

@miriam439 rodičovsky príspevok ale už kašlem na to bola som tam 2x a aj manžel raz už ma nebavi prosíkať

ivka3901
13. mar 2022

@bosorkabb ale to zas môže trvať týždne lež to pošlú 🤔🤔🤔🤔

bosorkabb
13. mar 2022

@ivka3901 mne schválili v utorok a vo štvrtok som to mala v rukách. Posielajú to hneď.

ivka3901
13. mar 2022

Ešte sa chcem spýtať, keď sme podali v piatok o týždeň by sme mohli mať aj doma vykonnateľnosť???

miriam439
13. mar 2022

@andreasmola
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Nie som síce právnička, ale podľa mňa nárok na RP by mal tiež vznikať odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD, nikde sa nepíše, že rozhodnutie súdu musí byť právoplatné. Oprávnená osoba ste a riadnu starostlivosť o dieťa predsa zabezpečujete odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD a nie až o mesiac či dva, keď nadobudne právoplatnosť rozhodnutie súdu. Však to dieťa máte doma a dávate mu jesť a staráte sa oň odkedy k vám príde, takže tu druhu podmienku tiež spĺňate.
A RP sa poskytuje vždy za celý mesiac, aj keby ste mali nárok naň len jeden deň v tom mesiaci napr. od 31.1., tak aj tak dostanete RP v plnej mesačnej výške.
Napíšte na Ministerstvo práce, mne odpísali, keď som im písala, ja som to ešte dokonca riešila poštou, aby som mala doklad v ruke a odpísali a zaslali poštou.
Ale pre urýchlenie posielam link cez internet napísať im môžte
https://www.employment.gov.sk/sk/informacie-ver...
Neviem síce prečo nevybavujete materske od SP (dieťatko ste vzali viac ako 3r, alebo nemáte odpracovaných 270 dní???), ale nárok na materské vzniká odo dňa prevzatia dieťaťa z DeD, tak neviem prečo by mali RP dávať až od právoplatnosti.
Ja by som to tak nenechala - neide o prosikanie, ale o princíp a o to, že za tie peniaze môžte niečo zabezpečiť naviac pre dieťatko!!!

tarrra
14. mar 2022

Dievčatá prosím vás,minulý týždeň sme podali NO a Návrh na predosvojitelsku,ale boli presunuté do Komárna(maličká pochádza odtiaľ). To Komárno naozaj neschvaľuje neodkladne?🤦

modryyyy
14. mar 2022

@tarrra
V Komarne neschvaľujú neodkladné, žiaľ...

tarrra
14. mar 2022

@modryyyy a cca koľko tak môže trvať kým sa dočkáme termínu na predosvojitelsku?😩

ivka3901
14. mar 2022

@tarrra no to sú mesiace 🤔🤔🤔🤔🤔