icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

ereska
12. aug 2022

@very_sad no zalezi od sudcu a vsetkeho my sme si prisli na sud pre papier na neodkladko aby sme si ho mohli vziat z nemocnice domov a uzasny sudca a vsetko urobili nam hned aj sud predosvojenie navrh sme mali podany 2v 1 tak to bolo uplne super malo by byt vela takych skvelych ludi ked ide o deticky

klaudiahu
12. aug 2022

@ma12345 ahoj, čakáme dva roky a vraj ešte dva iste budeme....momentálne sme na 50 mieste cca...ako ste na tom vy?

djura
12. aug 2022

Ahojte, prosím o info dľa skúseností, súd na pozbavenie rodičovských práv mame koncom septembra. Navrh na osvojenie môžme podať až po právoplatnosti septembroveho súdu? Ďakujem ♡

bosorkabb
12. aug 2022

@djura áno

jennifer130
12. aug 2022

@klaudiahu dobry den a mozem sa spytat ake mate poziadavky?

patuska00
13. aug 2022

Dobrý deň môžte môžem sa opýtať ako vám bolo na stretnutie skupinovo mi budeme mať na druhý týždeň a neviem či sa nás niečo opýtaju alebo budeme iba sedieť a počúvať .A lamem si z toho hlavu

poppychor
13. aug 2022

@klaudiahu ahoj a z akého kraja si?

andrea_82
13. aug 2022

@patuska00 my sme sa najprv rozpravali medzi sebou, kazdy o sebe nieco povedal. A potom sme robili rozne "hry", vsetko organizovali tie tety z neziskovky.

klaudiahu
14. aug 2022

@jennifer130
@poppychor
Sme z NR kraja a požiadavky mame biele do jedného roka Bežné choroby napr..alergie, .Dieťatko nie od narkomany, alkoholický. Nie všetko je hneď zjavné, ale radšej sme to prizvukovali.

patuska00
14. aug 2022

@poppychor z po kraja

very_sad
14. aug 2022

Ahojte, chcela by som sa spýtať. Riešili ste krst ešte pred predosvojitelskym súdom? Alebo, kedy ste mali krst? Ako to je v tejto oblasti, v rámci ado? Dakujeeeem

striga8658
14. aug 2022

@very_sad ahoj, nám povedali na úrade, že až po osvojení, riešime teraz, keď máme nové rodné listy detí, ale myslím, že to je na dohode

laura1994
14. aug 2022

@very_sad áno my sme mali ešte pred predosvojenim. Ale záleží od farára

very_sad
14. aug 2022

@laura1994 ďakujem za info.

torpilla123
Autor odpoveď zmazal
torpilla123
14. aug 2022

@striga8658 ahoj striga (a prepac za oslovenie, len podla nicku davam ;) ) vidim podla prispevku, ze uz ste v osvojeni pokrocili, a mate aj nove rodne listy. my prave cakame na rozhodnutie sudu o docasnej opatere, aby sme si nas pokladik mohli vziat domov z nemocnice. zapisani sme boli 5.5 roka. Chcem sa Ta opytat, co nasledovalo potom? informacii mame zatial malo. Malemu som uz nasla obvodnu lekarku, ked nas prepustia, volam a objednavam nas, viem, ze treba s rozhodnutim zajst aj do zdravotnej poistovne. Mate nejaku overenu? my sme vo VsZP, maly podla bio matky v Dovere. Potrebuju tam aj nieco ine ako sudne rozhodnutie? Zajtra ma este caka socialka, idem si po ziadost o materske, ktore musim odovzdat v praci. KDe je to tiez narocne, lebo moje odchodove papiere nemaju datum, podla sudu zavisi, kedy nastupujem na matersku. Mas nejake rady pre nas? co si etse pripravit, zariadit? Dakujem krasne

striga8658
14. aug 2022

@torpilla123 ahoj, my sme tiež deti brali z pôrodnice, keď sme už mali neodkladné, dohodli sme sa v pôrodnici, kedy si ich zoberieme, vybavila som pediatricku, po príchode domov som šla do VšZP s neodkladnym a s rodnými listami vybaviť kartičky poistenca, papier so sociálky na materské som si vypísala a k tomu som priložila neodkladné a rodné listy k nahliadnutiu do roboty a oni mi to už riešili, materskú ti dajú odo dňa prevzatia detí, ale vyplatili mi ju až keď som im doručila neodkladné rozhodnutie právoplatné, potom som išla na upsvar riešiť prídavky na deti a príspevok pri zverení detí, to je na začiatok asi, cca po mesiaci u nás sme podávali na súd návrh na predosvojitelsku

torpilla123
14. aug 2022

@striga8658 tym neodkladné myslis co presne? My sme podali 1.navrh na docasnu opateru, bez toho nemozeme maleho vziat z nemocnice. A toto rozhodnutie sudu potrebujem aj do prace k ziafosti zo socialky. Myslis toto? Viem, ze potom ide dalsi navrh na trvale osvojenie, uz s novym rodnym listom. Detickymali na karticke poistenca meno a priezviskk asi podla prveho rodneho listu, ze? My ho uz volame inak, my to meno ktore dostal od bio mamy sme sa rozhodli nepouzivat. Ale to uz asi je dalsia zalezitost. Snad sa u lekarky vieme dohodnut aby ho volali ako my. Do VsZP staci ked pojde manzel, ako tiez jeden z buducich osvojitelov? Aby sme maleho netahali vsade. Dakujem Ti za vsetky rady! A zelam Vam vela radosti s detickami ;)

striga8658
14. aug 2022

@torpilla123 návrh na neodkladné opatrenie - alebo dočasnú opateru je asi to isté, u nás sa používa tento pojem, toto rozhodnutie potrebuješ k všetkému, aj my sme deti volali inak hneď od začiatku, ale na všetkých dokumentoch majú deti pôvodné mená, až po osvojení sa menia rodné listy a vtedy môžeš zmeniť meno, stači keď pôjde do poisťovne manžel, ten postup co sa týka súdu je variabilný, my sme riešili najprv neodkladné opatrenie, potom predosvojitelsku starostlivosť a keď boli deti u nás 9 mesiacov sme podávali návrh na osvojenie, mali sme fajn koliznu, vždy dopredu dala vedieť, kedy už môžme podávať návrh na súd

torpilla123
14. aug 2022

@striga8658 dakujem za rady, aj ked tych 9 mesiacov len na podanie navrhu ma desi. ja sa bojim, aby sa biologicka matka neozvala, ze si to rozmyslela. Kym nemame sudne rozhodnutie o osvojeni, asi nebudem mat kludny spanok. ale snad bude vsetko dobre, a budeme moct byt konecne rodinka, aj teraz sme s malym psikom, ale uz by sme mohli byt aj uplna a kompletna stastna rodinka s nadhernym a milovanym syncekom 🙂 ta byrokracia to neulahcuje, ale tak nejako sa s tym uz hadam popasujeme. ako asi kazdy adoptivny rodic...

kattyb
14. aug 2022

@very_sad ja som to chcela riešiť po predosvojitelskom súde ,ale náš farár mi povedal ,že síce nie je problém malú pokrstiť ,ale v krstnom liste bude mať zapísaných bio rodičov ... A to sme nechceli.Takže to budeme riešiť až teraz keď už má nový rodný list.

very_sad
14. aug 2022

@kattyb dik za info, náš je z utajeného, tak asi pôjdem na faru sa spýtať a hotovo.

ja1986
14. aug 2022

@very_sad my sme mali krst pomerne skoro.. do dvoch týždňov čo sme mali Filipa doma, farár kamarát pokrstil a zápis urobil až keď bol Filip náš a mal rodný list kde sme boli už my rodičia

joannita
15. aug 2022

@torpilla123 no najskor je neodkladne opatrenie, na zaklade ktoreho vam ho zveria a moze ist domov, potom je predosvojitelsky sud (navrh sa podava vacsinou 2v1 cize neodkladne + predosvojitelsky sud). 9 mesiacov ho mate v predosvojitelskej starostlivosti a az potom podavate posledny navrh na sud na uplne osvojenie. Toto su oficialne pojmy, navrh na docasnu opateru som este nepocula, pri osvojeni, to urcite nieje spravny nazov 🙂
Matka si to mize bez problemov rozmysliet kym nieje zbavena rod. Prav, tak neviem ako to vy mate, vy mate z utajeneho, ci matka podpisala generalny suhlas s osvojenim? Pokial nieje z utajeneho a podpisala suhlas, cize matka je znama a podate navrhy skor ako je pozbavena rod. Prav, vsetky rozhodnutia sudu idu aj jej, takze bude vediet vase udaje, mena, adresu.
Celych 9m sa nemusis bat ze si to rozmysli, ved su tam nejake lehoty...
Ale hlavne ono to trva dlshie ako 9m, nakolko sud kym vytyci pojednavania, to dost dlho trva.
Pri prvom dietati nam cely proces trval vyse rok a pol.

joannita
15. aug 2022

@torpilla123 a sudne rozhodnutie nepotrebujes do prace, to im vobec nedavaj, su tam velmi doverne informacie, ich do toho nic. Ja som sudne rozhodnutie nedavala nikam kam som nemusela, ved je tam meno matky, povodne meno dietata....
Nezabudni, cakaju vas 2 sudne pojednavania, nie jedno, ako si zrejme myslis 😉

pellka
15. aug 2022

Ahojte do ziadosti som nenapisala kam budem chodit na pripravu ale bol mi zaslany mail kde mam
Napisat ze kde
Pripravu budem
Riesit v trebisove len by som chcela vediet ako to napisat staci upsvar trebisov meno
Tell : cislo a to je vsetko? Ci ako??

very_sad
15. aug 2022

Ahojte, tak už prišiel termín predosvojitelskeho sudu a je to 2 dni potom, ako bude mat malý 6 mesiacov. Tz ze nam nedaju ten príspevok, neviem teraz ten nazov....alebo sa tych 6 mesiacov rata od vykonateľnosti a právoplatnosti neodkladneho? Dakujem

joannita
15. aug 2022

@very_sad nie, ten prisoevok sa rata uz rok inak.
V den ked ste si podavali navrh, nesmelo dieta dovrsit 6m.
Takze prispevok pri zvereni dostanete, ale chod si ho uz vybavovat na upsvar cim skor.

very_sad
15. aug 2022

@joannita ďakujem moc za radu, pôjdem 🙂

torpilla123
15. aug 2022

@joannita @striga8658 ahojte, dakujem vam za rady, prave bojujem s informaciou aj do socialnej poistovne. v tom formulari, ziadosti o materske prave tiez treba napisat meno,priezvisko a rodne cislo dietata, ktore nam bude zverene do opatery. Co, ak nahodou niekto z rodiny alebo znamych matky pracuje v mojom zamestnani na HR, alebo nebodaj v socialke, co to budeu riesit? Clovek nikdy nevie. my nemame z utajeneho porodu, ale matka sa sama vzdala, a podpisala vyhlasenie. ale jej meno a data su nam zname. Preto aj ked chcu kopiu sudneho rozhodnutia, jedine ak zaskrtnem udaje dietata, a matky, vsetko stmavim. Lenze, na papieri zo soacialky - ziadost o materske - to tam je. ako ste to riesili?