icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
10. mar 2023

@ereska samozrejme. Vsetko beriem v uvahu. Aj specialne potreby, aj mozny horsi zdravotny stav, aj oneskoreny vyvin, aj urcite horsie povahove rysy. O to viac potrebuju byt lubene a v rodine, aby sa mohli "liecit". Urcite budem plakat, ked budu od nas odchadzat, ale na druhej strane sa budem tesit, ze sa vracaju do rodiny alebo zacinaju v novej rodine. Lebo je to pre nich ta spravna cesta. Ostat trcat v ustavnej starostlivosti je pre nich ta najhorsia moznost.

kikuska_wedge
10. mar 2023

@lubka1709 ved ale vsetky ti piseme ze este nemusis ukoncovat. To ze ma mala 3 roky je nepodstatne. U osvojenych deti sa pocita 3 roky od rozhodnutia sudu, nie od narodenia.

joannita
10. mar 2023

@lubka1709 ja tiez stale nerozumiem preco mas ukoncit pracovny pomer? Co to ma s tym spolocne? Ak myslis kvoli podpore v mezamestnanosti, tak ved ti piseme, ze rodicak budes dostavat 3 roky od prveho sudu, nie do jej 3 rokov.
A rodicak a podporu spolu nemozes mat.

lubka1709
10. mar 2023

@joannita to viem že rodicak a podpora sa nedá brat spolu

berginkan
10. mar 2023

@lubka1709 ale preco davas vypoved?

lubka1709
10. mar 2023

@berginkan prvé na úrade mi bolo povedané že dostanem iba za 14dni rodičak v apríli za marec keď sa mala narodila 14.3 a dovŕši 3roky a keď chcem poberať ďalej rodicak predĺžený a tým že ešte nemám rozhodnutie podané lebo čakám ešte na jeden lekársky posudok tak mám ukončiť pracovný pomer nahlásiť sa na UPSVaR s tým že nebudem žiadať podporu len čakať či schvália predĺžený rodicak ak schvália tak sa mám potom vyradiť z úradu a budem poberať ten predĺžený rodičak a že do pol roka spätne vyplácajú.Dnes už ináč vravela úradníčka že bude mi vyplatený rodicak za marec plný za mesiac že ho vyplatia v apríli oki.Ale že rodicak sa poberá do dovŕšenia 3rokov áno beriem ale nie pri osvojených deťoch ako bolo spomenuté aké od rozhodnutia súdu u nás sa nevedia pohnúť s tým ako začarovaný kruh.

aliziana
11. mar 2023

@lubka1709 no nie, budeš dostávať 3 r. od 1. súdneho rozhodnutia, napr. neodkladka. Aj ja ešte dostávam rodičák a to malý má už vyše 4r. Ak máte malú napr. od 1 roku (napr. na neodkladko), tak ešte rok. A taký istý máš aj nárok na rodičovskú dovolenku.

ereska
11. mar 2023

@lubka1709 skoda ze si nepodala skor vsade to pisu aspon 3 mesiace pred dovrsenim tych 3 rokov lebo zo 2 mesiace je to urade a aspon 1 mesiac aby si skor oznamila zamestnavatelovi to len dr aj moja to ma cas ked bude mat 3 ale nebudem cakat budem naliehat skor 😉
@kikuska_wedge nadherne napisane drzim paste

berginkan
11. mar 2023

@lubka1709 boze mna dviha zo stolicky! ja by som tam taky bordel narobila. ako ti moze povedat nech das vypoved? ved to je kvazi jedina tvoja ochrana a vobec to nemusis robit!

esteze si sem prisla, my tu totiz furt takto suplujeme urady. grrr 😡

takze skoda ako baby pisu ze si nepodala skir. nevadi. vypoved nedavaj a narok mas tak ako pisu.

joannita
11. mar 2023

@lubka1709 trvaj na svojom, narok na normalny RP mas 3 roky od pravoplatnosti prveho sudu. Kedy ste mali prvy sud?
Tato uradnicka je zjavne nejaka nova lebo neovlada elementarne veci.
Nenechaj sa odbit, povedz jej ze si sa radila s tvojou pravnickou (to zabera) a ze narok mas 3roky od sudu, nie 3 roky dietata! Takych bab tu uz bolo, co ich chceli odrbkat presne na tomto.

lubka1709
11. mar 2023

@joannita áno mladá baba

lubka1709
11. mar 2023

@aliziana malú sme si brali 2tyzdnovu z nemocnice v ten istý mesiac aký sa aj narodila

lubka1709
11. mar 2023

@joannita predosvojitelsky súd nadobudol právoplatnosť 6.7.2020 osvojitelsky 17.3.2021 súd o určený mená a priezviská nadobudol právoplatnosť 24.6.2020 a neodkladko nadobudlo vykonateľnosť 23.3.2020

kikuska_wedge
11. mar 2023

@lubka1709 lubka pozri si kto je jej nadriadena. Mas to v telefonnom zozname a chod rovno za nou

patuska00
11. mar 2023

Ahojte prosím vás ako ste riešili mne už vadí keď sme od začiatku vybavovali že aké dieťa chceme pýtali sa nás chceme iba rómske a ja áno chceme rómske ale aj poloromske aj biele mne vadí teraz lebo máme neskutočne číslo v zozname da sa teraz zmeniť neviete?🙏

laura1994
11. mar 2023

@patuska00 môžeš zmeniť kritériá ale v zozname ťa to neposunie, hovoria stále len celkové poradie

patuska00
11. mar 2023

@laura1994 tak to bude skoda

lubka1709
11. mar 2023

@kikuska_wedge tak to aj pôjdem

joannita
11. mar 2023

@lubka1709 aha takze vy ste ju mali takmer od narodenia, tak to sa ti posunie mozno tak o mesiac iba. Neodkladko vykonatelnost 23.3.20 a pravoplatnost? Ta je dolezita. Pocitam ze v aprili niekedy? Ak ano, tak mas narok na RP do konca aprila 2023.
Ale vypoved aj tak nemusis davat!

joannita
11. mar 2023

@patuska00 nechapem, co chces menit ake kriteria ked mate v poziadavke romske dieta? To uz vas posunulo dopredu urcite.

lubka1709
11. mar 2023

@berginkan môžem ťa poprosiť o kontakt na mesenger ale dám na tebe a by som ti to nahrala lebo mám v tom hokej už

lubka1709
11. mar 2023

@joannita vykonateľnosť 9.6.2020

lubka1709
11. mar 2023

@lubka1709 spis sa presúval z mesta s kadiaľ sme ju brali do mesta nášho trvalého bydliska

joannita
11. mar 2023

@lubka1709 nie vykonatelnost, ale pravoplatnost pozri

lubka1709
11. mar 2023

@joannita právoplatnosť 9.6.2020

tecko28
11. mar 2023

@lubka1709 ak je pravoplatnost prveho suneho rozhodnutia 9,6. tak mas rodicak este za jun, nedaj sa ogabat

lubka1709
11. mar 2023

@tecko28 aj ja to tak chápem že ešte v júli za jún mám dostať

lubka1709
11. mar 2023

@tecko28 keď nepochopím v pondelok idem hneď za právnikom

saxano2222
11. mar 2023

Ahojte dievčatá,
s manželom sme ešte len v procese prípravy na NRS a v pondelok nás čaká návšteva z UPSVaR u nás doma. Majú prísť 3 osoby a hovorili že tak na 1-1,5hod. Viete mi vaše skúsenosti popísať? Čo očakávať, preluskala som viacero skupín, niekomu dokonca do skríň pozerali, ale dúfam, že nehodnotia budúcich rodičov na základe komínikov 🙈
Budem rada keď pozdieľate nejaké infošky 🙂

sabina1996
11. mar 2023

@saxano2222 u nás nekontrolovali ani skrine ani byt🙂 len sme sa porozprávali boli u nás maximálne pól hodinku😀KE kraj