Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@molly22 my sme mysleli, ze nam budu volat az tento rok niekedy na jar. O malom mi povedala necakane v maji minuleho roka. Takze to napatie, kedy uz zavolaju, som nezazila. Ked nam ukazali maleho, musel muz rozhodnut, ze ho berieme. Ja som nevedela urobit toto velke rozhodnutie. A doteraz som neolutovala. Spomenula som si na vetu, ktoru som tu kedysi citala -keby som ho porodila, nemohol by byt dokonalejsi.
@molly22 my sme čakali pár rokov a boli horšie ale aj lepšie chvíľe. Nevedela som si predstaviť že nám zavolajú. Dokonca som si aj nahovarala či majú správne číslo 😁 nám nikdy nevolali s deťmi mimo našej “ponuky” ako tu niektoré dievčatá spomínali. Nám pomohlo zmeniť kritéria a dočkali sme sa skôr. Keby že si necháme tie pôvodné kritéria tak ešte cakame 🙄
@kikuska_wedge no poslala som to minulý týždeň v stredu, 7.3. bude 9 mesiacov čo máme malého doma na NO - vykonateľné. A pojednávanie nám dali 29.2. , čiže o týždeň skôr ako ubehne tých 9 mesiacov. Neviem čo mám teraz robiť. Toto som vôbec nečakala 🤣🤣🤣
@laura1994 myslíš že je to problém? Veď sudca musel vidieť v návrhu tie dátumy predsa ne? Ja len tak uvažujem 😁
@sabina1996 no ja sama neviem či to je problém :D áno dátumy tam boli tak neviem no 🫣
@laura1994 zavolaj a poziadaj o odrocenie o ten tyzden. Pripadne pojdete a odroci to sam sudca. Toto som este nezazila, aby od podania vytycili termin o 2 tyzdne, ked sa vsade caka aj pol roka. Mate stastie. Lepsie o tyzden skor, ako o rok neskor.
@kikuska_wedge no veď toto som naozaj ani ja nečakala , pri prvom sme 3 mesiace čakali na termín aj to sa mi zdalo že wau super. A myslíš že ten týždeň skôr bude až tak veľký problém?
@laura1994 nebude. Maximalne vam to sudca odroci. Nam chybal jeden papier, lebo zabudli pozvat porucnika. Tak nam to odrocili a rozhodlo sa na druhy krat. O nic neslo. Hlavne je, ze sa vo veci kona.
@laura1994 aha tak waw, uz mam zopar pojednavani za sebou, ale 2 tyzdne je rekord 😁
Ja by som to VOBEC neriesila, normalne by som isla na pojedko a ani nevolala na sud.
Ked tam zavolas aby vam to odrocili, tak urcite to nebude o tyzden, uz tam maju nejake terminy iste. A zasa budete cakat 3 mesiace alebo aj viac.
Predpokladam ze preto vam dali taky kratky termin, lebo im tam niekto len vypadol
4 spôsoby, ako môžu čakatelia urýchliť proces a prečo niekto čaká aj viac ako 10 rokov je fakt, že napr. v PO kraji mali za jeden rok len jediného nerómskeho novorodenca, ktorého matka spísala súhlas. To znamená, že žiadatelia PO kraja čakajúci na nerómske bábätko sa za daný rok posunuli o jedno miesto. Na druhej strane je však pozitívne, že matiek, ktoré by boli životnými okolnosťami nútené sa dieťaťa "vzdať" nie je veľa."
Dobrý aktuálny článok, ak má niekto záujem :
https://www.adoptovanedieta.sk/l/zakulisie-admi...
Ja len k tým krajom, že môže sa stať, že dieťa, ktoré má pobytu v BB kraji, bude umiestnené v inom kraji, vám ďaleko, aby vám nebolo potom ďaleko dochádzať zs ním aj 200km, lebo nie všetky Cdr dávajú deti na pobyty. Mali sme taký prípad, kde v kraji bydliska sa nenašlo miesto na umiestnenie, tak dieťa bolo v inom kraji a veru to žiadatelia mali ďaleko.
Ahojte, viem že sa tu riesi zrejme viac adopcia ako pestunstvo. Len chcem povzbudiť všetky ženy, maminky či budúce maminky , že ste úžasne ste vzácne.
My sme práve v príprave, mame za sebou 12 /26 hod . A budeme pestuni. Mame 5 deti nasich a čakáme na rómske dievčatko/surodenecky pár .

Január 2024 - už konečne prišiel p r v ý telefonát z UPSVaR-u (a to až po vyše troch rokoch od zapísania do zoznamu žiadateľov o osvojenie), aj ten nám nezaručil, že čakanie sa skončilo. Ale naštartoval v mojej hlave čakací proces, však do teraz som ani nevnímala že čakáme na dieťa. No už čakáme.
Niekedy závidím všetkým, ktorí nemusia čakať, lebo čakanie je zákerná sviňa – nikto ju nechce chovať. Našťastie stále platí, že keď dieťatko naozaj príde, čakanie je zabudnuté.
Ale čo potom, čo bude ďalej, čo sa bude odohrávať v mojej hlave....? Či som mala čakať ešte dlhšie, či to dieťa z dlhšieho čakania by bolo lepšie, krajšie a zdravšie oproti dieťaťu čo prišlo skôr?
Žienky čo ste sa dočkali ale aj čakateľky, aké sú vaše myšlienky a pocity?