icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

molly22
17. feb 2024

Január 2024 - už konečne prišiel p r v ý telefonát z UPSVaR-u (a to až po vyše troch rokoch od zapísania do zoznamu žiadateľov o osvojenie), aj ten nám nezaručil, že čakanie sa skončilo. Ale naštartoval v mojej hlave čakací proces, však do teraz som ani nevnímala že čakáme na dieťa. No už čakáme.
Niekedy závidím všetkým, ktorí nemusia čakať, lebo čakanie je zákerná sviňa – nikto ju nechce chovať. Našťastie stále platí, že keď dieťatko naozaj príde, čakanie je zabudnuté.
Ale čo potom, čo bude ďalej, čo sa bude odohrávať v mojej hlave....? Či som mala čakať ešte dlhšie, či to dieťa z dlhšieho čakania by bolo lepšie, krajšie a zdravšie oproti dieťaťu čo prišlo skôr?
Žienky čo ste sa dočkali ale aj čakateľky, aké sú vaše myšlienky a pocity?

andrea_82
17. feb 2024

@molly22 my sme mysleli, ze nam budu volat az tento rok niekedy na jar. O malom mi povedala necakane v maji minuleho roka. Takze to napatie, kedy uz zavolaju, som nezazila. Ked nam ukazali maleho, musel muz rozhodnut, ze ho berieme. Ja som nevedela urobit toto velke rozhodnutie. A doteraz som neolutovala. Spomenula som si na vetu, ktoru som tu kedysi citala -keby som ho porodila, nemohol by byt dokonalejsi.

sabina1996
17. feb 2024

@molly22 my sme čakali pár rokov a boli horšie ale aj lepšie chvíľe. Nevedela som si predstaviť že nám zavolajú. Dokonca som si aj nahovarala či majú správne číslo 😁 nám nikdy nevolali s deťmi mimo našej “ponuky” ako tu niektoré dievčatá spomínali. Nám pomohlo zmeniť kritéria a dočkali sme sa skôr. Keby že si necháme tie pôvodné kritéria tak ešte cakame 🙄

laura1994
19. feb 2024

@kikuska_wedge no poslala som to minulý týždeň v stredu, 7.3. bude 9 mesiacov čo máme malého doma na NO - vykonateľné. A pojednávanie nám dali 29.2. , čiže o týždeň skôr ako ubehne tých 9 mesiacov. Neviem čo mám teraz robiť. Toto som vôbec nečakala 🤣🤣🤣

sabina1996
19. feb 2024

@laura1994 myslíš že je to problém? Veď sudca musel vidieť v návrhu tie dátumy predsa ne? Ja len tak uvažujem 😁

laura1994
19. feb 2024

@sabina1996 no ja sama neviem či to je problém :D áno dátumy tam boli tak neviem no 🫣

sabina1996
19. feb 2024

@laura1994 tak som zvedavá daj vedieť 🍀🙂 možno sa s tým niekto tu stretol

joannita
19. feb 2024

@laura1994 a co si posielala minuly tyzden v stredu?
29.2 mate predosvojitelsky sud nie? Ci?
9 mesiacov ho musite mat v starostlivosti, aby ste si mohli podat posledny navrh na osvojenie a vy mate teraz predpokladam predosvojenie nie?

laura1994
19. feb 2024

@joannita nie už osvojitelsky.
Minulý týždeň v stredu som posielala návrh na osvojenie a už máme aj termín

laura1994
19. feb 2024

@joannita zavolám zajtra na súd a im poviem čo je vo veci. Fakt som nečakala že pošlem návrh na osvojenie a do 2 týždňov už budeme mať aj termín pojednávania.

kikuska_wedge
19. feb 2024

@laura1994 zavolaj a poziadaj o odrocenie o ten tyzden. Pripadne pojdete a odroci to sam sudca. Toto som este nezazila, aby od podania vytycili termin o 2 tyzdne, ked sa vsade caka aj pol roka. Mate stastie. Lepsie o tyzden skor, ako o rok neskor.

laura1994
20. feb 2024

@kikuska_wedge no veď toto som naozaj ani ja nečakala , pri prvom sme 3 mesiace čakali na termín aj to sa mi zdalo že wau super. A myslíš že ten týždeň skôr bude až tak veľký problém?

kikuska_wedge
20. feb 2024

@laura1994 nebude. Maximalne vam to sudca odroci. Nam chybal jeden papier, lebo zabudli pozvat porucnika. Tak nam to odrocili a rozhodlo sa na druhy krat. O nic neslo. Hlavne je, ze sa vo veci kona.

joannita
20. feb 2024

@laura1994 aha tak waw, uz mam zopar pojednavani za sebou, ale 2 tyzdne je rekord 😁
Ja by som to VOBEC neriesila, normalne by som isla na pojedko a ani nevolala na sud.
Ked tam zavolas aby vam to odrocili, tak urcite to nebude o tyzden, uz tam maju nejake terminy iste. A zasa budete cakat 3 mesiace alebo aj viac.
Predpokladam ze preto vam dali taky kratky termin, lebo im tam niekto len vypadol

bosorkabb
20. feb 2024

@laura1994 nikam nevolaj. Sudca vidí návrh aj dátumy. Ak rozhodol že bude pojednávanie skôr asi vie prečo. Nerieš a normálne príď na súd ako máš určené.

laura1994
20. feb 2024

@bosorkabb no na koniec sme volali na súd , tak asistentka aj bola rada, že sme zavolali že si to vôbec nevšimla a mohol by byť z toho problém. Tak nám to posunuli tak, aby to bolo v poriadku. Ale normálne som hotová z toho že tak skoro všetko ide :D ale v dobrom, som rada

molly22
23. feb 2024

4 spôsoby, ako môžu čakatelia urýchliť proces a prečo niekto čaká aj viac ako 10 rokov je fakt, že napr. v PO kraji mali za jeden rok len jediného nerómskeho novorodenca, ktorého matka spísala súhlas. To znamená, že žiadatelia PO kraja čakajúci na nerómske bábätko sa za daný rok posunuli o jedno miesto. Na druhej strane je však pozitívne, že matiek, ktoré by boli životnými okolnosťami nútené sa dieťaťa "vzdať" nie je veľa."
Dobrý aktuálny článok, ak má niekto záujem :
https://www.adoptovanedieta.sk/l/zakulisie-admi...

poppychor
25. feb 2024

@molly22 supeeer a aký ste kraj ? 😊

molly22
25. feb 2024

@poppychor Prešovský kraj, to je tragédia. No čo už, na prvé dieťa už nejako vyčkáme. A na druhé sa prihlásime v BB kraji.

bejulik
25. feb 2024

@molly22 stačí zmeniť trvalý pobyt do BB potom?

poppychor
26. feb 2024

@molly22 no my sme BA kraj a čakáme dva roky. Teraz si ideme robiť aktualizáciu takže tiež to je ešte nedohľadne podľa mňa.

molly22
26. feb 2024

@bejulik Stačí prechodný. My sme sa o tom bavili už na príprave, ktorá trvala až rok. To sme chceli už vtedy, ale háčik je v tom, že prípravu by sme museli nanovo absolvovať v BB kraji (čo je riadna blbosť).

molly22
26. feb 2024

@poppychor A na akom mieste ste aktuálne po dvoch rokoch?

skeblicka777
26. feb 2024

Ja len k tým krajom, že môže sa stať, že dieťa, ktoré má pobytu v BB kraji, bude umiestnené v inom kraji, vám ďaleko, aby vám nebolo potom ďaleko dochádzať zs ním aj 200km, lebo nie všetky Cdr dávajú deti na pobyty. Mali sme taký prípad, kde v kraji bydliska sa nenašlo miesto na umiestnenie, tak dieťa bolo v inom kraji a veru to žiadatelia mali ďaleko.

molly22
26. feb 2024

@skeblicka777 To by nám nevadilo.

skeblicka777
26. feb 2024

@molly22 veď to len pripomienka, že sa to stáva, síce málokedy, ale stáva

poppychor
26. feb 2024

@molly22 celkovo 200 a na poloromske okolo 60

molly22
26. feb 2024

@poppychor Vysoké číslo, to sa od začiatku začína od 300? My sme po dvoch rokoch boli na celkovo na 78. mieste.

bejulik
26. feb 2024

@molly22 my sme sa tiež informovali o zmene kraja, ale museli by sme začínať od úplného začiatku, čiže v poradovniku na poslednom mieste a to neprichádzalo do úvahy...Nam vtedy myslím hovorila, ze musí byť trvaly pobyt.

ma5ma
27. feb 2024

Ahojte, viem že sa tu riesi zrejme viac adopcia ako pestunstvo. Len chcem povzbudiť všetky ženy, maminky či budúce maminky , že ste úžasne ste vzácne.
My sme práve v príprave, mame za sebou 12 /26 hod . A budeme pestuni. Mame 5 deti nasich a čakáme na rómske dievčatko/surodenecky pár .