Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@maninka1974 to je super,že dali aspom niečo aspom na kočik a postielku no uvidime po novom roku začneme šporiť teraz sa to neda obidvaja zarabame minimalnu mzdu a idu vianoce 😞
@kikuska_wedge - Určite sa dočkáte!
Včera v rádiu hovorila psychologička z Návratu , kedy hovoriť dieťatku,že je adoptované,,,čiže ked ide do škôlky malo by vedieť všetko , od malička postupne rozprávať,,,že si to rodič aj natrénuje,,,a aj učitelke povedať akým spôsobom sme to dcerke povedali, aby vedela v prípade potreby reagovať,,,,,,,,,,,,,,no mojej som ešte dopovedala, že tiež bola v brušku inej tete,,,všetko vie len toto nie,,,že mám pokazené bruško vie a pod....no len už otázok kde je teta, prečo nemá peniažky ,,,,,,,fú
@ivka3901 Mam znamu, susedu, ktora bola adoptovana vo veku cca 3-4 rokov. Teraz ma cca 30 rokov, je vydata a ma dieta. Ale rodicov ma perfektnych, maju krasny vztah, vedela odmalicka ze bola adoptovana, takze ziadne traumy a neprijemne prekvapenia v puberte nemala. Vzdy bola vysmiata, pozitivna, sikovna a ucenilva. Teraz babka a dedko kocikuju, a uzivaju si vnuka. 🙂 Takze, podla mna je lepsie to dietatu povedat skor (samozrejme, sposobom primeranym jeho veku), vtedy to oni neberu ako nejaku tragediu a prekvapenie. Dolezite je len aby ich rodiia milovali, a takuto informaciu lahsie sprocesuju.
@karkana 😅 ja som presne toto iste povedala 😵 mám choré bruško tak bol v brušku inej cudzej tety a to vlastne len tak medzi rečou keď sme sa bavili o tom že bábätka sú u mamičiek v brušku pred tým ako sa narodia a malý mi povedal že ja som bol v tvojom brušku však vtedy som pochopila že teraz je ta správna chvíľa , viac sme zatiaľ neriešili akurát raz sa spýtal či som musela súťažiť a či som ho vyhrala 😀 najprv som sa nechápavo spýtala že a proti komu som mala súťažiť a on že veď si mi hovorila že sú aj iné mamičky čo majú choré bruška . Som mu vysvetlila že keď pán doktor povedal že nemôžem mať v brušku dieťatko ja sama tak sme mu povedali po akom túžime a že keď sa také u nich v nemocnici narodí tete ktorá ho bude chcieť dať niekomu inému tak aby nám zavolali . A takto sa ku nám dostal ehm 😉 myslím že pre 4 ročné dieťa to úplne zatiaľ stačí v škôlke " to " vedia lebo nás poznajú sme malá dedinka inak by som nehovorila ...
Ozaj dobre je aspoň u malej to tak funguje že ak sa zaujíma o minulosť tak jej popisujem ako sme ju prvý krát videli ako to prebiehalo čo sme jej doniesli ako sme sa hrali potom aj ďalšie dni popisujem ak treba .To je úplne iné ako pri staršom ak je už dieťatko väčšie a chápe čo sa okolo neho deje , no takéto popisovanie sa jej páči a mne tiež 🙂
@nikadomi nám súd prebehol až keď mal malý rok a kočíkove sme dostali 😕
@tortelinka ako to nám povedali že má malý viac ako pol roka a že nemáme nárok
@tortelinka súd vám pravdepodobne dal termín právoplatnosti rozhodnutia spatne... u nás to nespravili neviem prečo.. ani nejdem rátať o koľko peňazí sme kvoli tomu prišli 😬 Hlavne že malý je u nás a už sme svoji dávno... hoc papierovo sa to ešte naťahuje a stále ešte nemám ani rodičák 😳
@ivka3901 ahojky. my sme absolvovali prípravu v úsmev ako dar, teraz čakáme na mimi (už skoro rok a pol). úsmev organizuje každý mesiac rôzne prednášky (nie sú povinné) s rôznymi témami. minule bola práve prednáška o tom ako a kedy povedať dieťaťu, že je adoptované. Bolo to tam veľmi dobre podané. My zvykneme chodiť skoro na všetky tieto prednášky - človek sa tam dozvie rôzne zaujímavé veci, sú tam aj rodičia, ktorí už majú adoptované detičky, čiže človek sa aj od nich dozvie ako riešili rôzne už reálne situácie. a je to pre nás aj vyplnenie si toho času čakania 🙂 možno sa také niečo bude organizovať aj "u Vás" 😉
Ahojte, prave sme absolvovali privravu na UPSVARe v Bratislave. Bolo to nekonecne (7 mesiacov). Je to sice zadarmo, ale bohuzial sa to neda nazvat "pripravou" ale stratou casu. Planujeme absolvovat skolenia v Navrate, kde poskytyju aj konzultacne hodiny a literaturu na oboznamenie s problematikou vyvinu a vychovou.
Mame zaujem o romske babatko, mate niekto skusenosti a ako dlho sa caka? Ak nebudu v nasom obvode ziadne romske babatka, da sa adoptovat aj napr. z Kosic?
Mame zaujem o romske babatko, mate niekto skusenosti a ako dlho sa caka v Bratislave? Ak nebudu v nasom obvode ziadne romske babatka, da sa adoptovat aj napr. z Kosic?
@ellen2016 Áno dá sa aj medzikrajovo, za predpokladu, že by v danom kraji nemal nikto o bábätko záujem. V takom prípade podstúpia spis dieťatka ostatným krajským úradom aj neziskovým organizáciám. Odporúčam skontaktovať sa s Návratom alebo Úsmevom.
@ellen2016 ahoj, my máme rómskeho chlapčeka.. čakali sme riadne v zozname žiadateľov- čakali sme od zaradenia 9 mesiacov 🙂 a máme medzikrajového chlapčeka, nakoľko sa ho nepodarilo umiestniť a tak oslovili v BA nás- chvalabohu!!!! prípravu sme robili v úsmeve.. ak čokoľvek- pýtaj sa- radšej cez IP
@karkana aj naša už vie, že sa narodila inej tete a potom prišla ku nám a my ju už nikam nepustíme 🙂 a pýtala sa či ju niekedy pôjdeme pozrieť a kde býva tak som povedala, že teta býva ďaleko a na návštevu pôjdeme keď vyrastie. zatiaľ jej to stačí. a aj učiteľkám v škôlke som to tak povedala
@fatma1 tak naša nelka mala pol roka keď sme si ju doviezli a má mamu bielu, ale tatko nie je istý len sa predpokladá, že je to ten s ktorým býva, ale vraj rada rozbýja rómske rodiny nám bolo povedané... a ešte nebola právne voľná keď sme si ju doviezli a to asi všetkých odrádzalo
inak sme mali v požiadavkach, že chceme aby bol aspoň jeden rodič biely, vek do troch rokov, pohlavie nezáleží a bez fyzického či psychického postihnutia. a išli sme cez návrat
Milé mamičky, budúce mamičky a my všetky ktoré premýšľame o adopcii. Ak máte niektorá z Vás chuť podeliť sa o Váš príbeh buď z cesty za vysnívaným adoptovaným dieťatkom alebo o živote s ním, napíšte mi prosím svoj príbeh na práve založenú facebookovú stránku o adopcii. Pomôžme si tým navzájom.
https://www.facebook.com/Adopcia-92211092458759...
Ďakujem.
Ahoj potrebujem poradit 17.11 mi konci materska mam nastupit na rodicovsky,ale zamestnavatel mi odporuca vycerpat dovolenku,ako mam postupovat. Ist si vybavit rodicak az po vycerpani dovolenky.
A este mam narok byt doma 3roky od pravoplatnosti rosudku alebo do dovrsenia 3rokov maleho. Dakujem Dakujem

@kikuska_wedge jaj moja to mi je luto ale hadam sa dočkame musime byt trpezlive. 😘