Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Ahojte,
chcem sa opýtať, v poradovníku som na 175 mieste a už dva-krát sa mi stalo, že mi ponúkli dieťa. Prvý-krát som bola v evidencii žiadateľov ani nie pol roka. Dieťa sa nachádzalo v súkromnom detskom domove a mala som v podstate sa rozhodnúť pre dieťa v trvaní dvoch týždňov a ostať s ním na mojej PN, kým mi oficiálne dieťa zveria. Priznám sa, spanikárila som. Pracujem v štátnej službe a ostať s klamstvom na PN sa mi zdalo dosť riskantné. Súd môže prebehnúť aj do roka, mala som obavy, aby som neprišla o prácu, keďže som sama. Viem, že dieťa je dôležitejšie ako práca, no bez príjmu je ťažko.... Chcela som sa dohodnúť, že by som dieťa brávala na víkendy, nesúhlasili. Dnes mám opäť stretnutie, dieťa má 2 a 3/4 roka. Prosím, poraďte mi, na čo mám nárok, čo sa týka úradov, materských škôlok. Ak by som si dieťa vzala, bol by asi problém s jeho umiestnením v materskom zariadení, hlavne, ak škoslý rok už začal a stavy sú asi naplnené...
@jane107 no teda, mas iba 2 moznosti bud dieta alebo praca. Zo svojej skusenosti, ak ti mozem poradit bud rada, ze ti dieta daju na dlhodoby hostovsky pobyt, nie kazdy DD to tak robi, vela z nas sme museli bojovat o kazdy den. Pre teba ale hlavne pre dieta vikendove pobyty su katastrofalne riesenie. Ako chces aby sa dieta priputalo a ziskalo istotu domova? Chapem, ze si samozivitelka ale tak isto ako aj zamestnanec mas svoje prava. V tvojom pripade, ak nechces docasne odist zo zamestnania, tak to ries PN, prispela si do systemu svojou pracou, tak nech teraz system nieco spravi pre teba. Tvoje dieta ta bude potrebovat ako matku, je to v zaciatkoch naozaj velmi dolezite. Narok v tvojom pripade na RP budes mat az po NO.
@jane107 no, neľahká situácia veru.. ťažko radiť.. avšak pri situácii s adopciami a súdmi ťažko čakať postupnosť, že Ti zavolajú, o pártýždňov vezmeš dieťatko a zároveň v ten deň nastúpiš na materskú/rodičovskú... je to skor výnimka ako pravidlo. A taktiež nie je úplne ideál rovno hľadať pre dieťatko školku a Ty pokračovať v zamestnaní, hoc by už malo aj 3a viac rokov... Hoc nepochybne máš tiež takú vedomosť, že by to nebolo úplne ok ani pre jednu stranu... vybudovanie si vzťahovej vazby je riadna makačka, zvlášť u staršieho dieťatka- potvrdí to tu hádam každá mamina.. každopádne želám veľa síl a múdrosti pri rozhodovaní, musí to byť náročné..
@jane107 suhlasim s dievcatami...
prechodne pobyty musia byt hrozne pre dietatko a myslim, ze aj pre Teba by to bolo hrozne, ked si uz vybudujes s dietatkom vztah, nebodaj sa do neho zalubis na prvykrat (to sa stalo mne 🙂 ) tak ho opustit co i len ze ides na nakup je NESMIERNE srdcedrasajuce...a hoc dieta to nevie vyjadrit slovami, predpokladam, ze to citi minimalne rovnako, ak nie aj horsie - najma ak zazilo uz stratu blizkej osoby (co v podstate stratili vsetky nase srdieckove deti)....
ja by som tiez isla na PN, viem Ta pochopit, ze je to tazke, takto klamat, som velmi podobna v tomto...ale skus si povedat, ze to robis pre svoju dceru/syna a nie ty si zodpovedna za toto klamstvo, ale tento "super" system...snad ti to pomoze...
vela stastia a trpezlivosti ti prajem 🙂
Neviete mi ešte prosím poradiť, koľko trvá, kým súd zverí dieťa do predbežnej starostlivosti (v Bratislave)?
Baby my ešte stále čakáme . . Aké chcela som sa opýtať keď si zoberiete pn napr aj mesiac.... To mesiac sa nepohnete z domu? Čo keď príde kontrola?

@anettta my sme robili prípravu v máji a už nám nedali tlačivo pre lekára... Lekár po novom musí písať sám... Že vraj niekedy bolí tlačivá , Alexej od nového roku to je iné