icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

laura1994
8. sep 2017

@anettta my sme robili prípravu v máji a už nám nedali tlačivo pre lekára... Lekár po novom musí písať sám... Že vraj niekedy bolí tlačivá , Alexej od nového roku to je iné

mary17
8. sep 2017

@anettta áno, stal sa zázrak asi. hovorili nám, že nemáme šancu mať dieťa, len ak by sa podarilo umelé oplodnenie.

mary17
8. sep 2017

@majka6425 aj invalidný dôchodca si môže adoptovať dieťa. Môj manžel je tiež, aj keď normálne pracuje a jeho zdravotný stav nemá vplyv na schopnosť vychovávať dieťa.

anettta
8. sep 2017

@mary17 moc moc gratulujem!!!! tak budes mat maly vekovy rozdiel 😉 kolko? rok aj nieco? je to uzasne!!! to je take super, ked sa stanu taketo veci 🙂

anettta
8. sep 2017

@majka6425 v pohode cokolvek sa pytaj, ked vieme, poradime 🙂
ja mam napr ZTP a niekedy mam tazke stavy...ale v pohode...
myslim ze nepovoluju napr ked je tazky psychiatricka diagnoza...alebo tazke fyzicke obmedzenie...aj to ale neviem co by muselo byt....

mary17
8. sep 2017

@anettta ďakujem pekne, ak to všetko dobre skončí, tak Naty bude mať rok aj tri mesiace, keď sa malé narodí.

majka6425
8. sep 2017

@anettta nie nie nič take ide o leukémiu no v remisii 🙂 bohužiaľ po chemoterapiach a transplante mame len 1% na úspech prirodzenou cestou a preto hľadám aj iné možnosti ❤️

beka22
8. sep 2017

@laura1994 nie dcéru máme bio. Máme ešte žiadosť na bio súrodenca nášho drobca ak by bol. Neboj keby si aj čakala pre tie nádherné stvorenia sa to oplatí. Ale oplatí sa čakať.

bosorkabb
9. sep 2017

@beka22 tiež by sme chceli súrodenca našej malej. Museli ste absolvovať všetko odznova? Nám len povedali že máme prednosť pred ostatnimi.

zanetaqwe
9. sep 2017

@laura1994 ahoj.S akého si kraja, lebo nie všade sa čaká dlhé roky.😉 Najhoršie je na tom Žilinský kraj.Pokial si s iného kraja,tak to nebude až taká hrúza.Je rozdiel čakať 2-3roky,alebo 6 rokov.Držim ti palčeky,až ti to preletí bleskovou rýchlosťou.😘❤🌷

beka22
9. sep 2017

@bosorkabb nie robili sme iba aktualizáciu 2x po hodine a pol. Nič viac. Podpísali sme správu a teraz zas čakáme😉

bosorkabb
9. sep 2017

@beka22 super, lebo na určenom úrade mi cez telefón tvrdili že nič netreba len podpísať papier. Naša bio rodí každý rok.

laura1994
9. sep 2017

@zanetaqwe ahoj som z prešovského kraja 🙂 Ja len dúfam, že fakt nebudeme čakať tých 5 rokov ako nám povedali na úrade

bosorkabb
9. sep 2017

@laura1994 oni na úrade vedia najlepšie ktorý rok práve vybavujú. Čiže info od nich je spoľahlivé.

ckatka
9. sep 2017

@joannita manžel si vzal dovolenku a ide na MD 😁

mata71
10. sep 2017

@bosorkabb ahoj mám otazku ked sme neni v zozname a narodil by sa bio surodenec, oslovili by naš ak by šiel na adopciu ? a potom by sme si aktualizovali pripravu, dá sa aj tak ?

beka22
10. sep 2017

@mata71 nie neoslovil musíš si podať žiadosť konkrétne na bio súrodenca. Potom robíš len aktualizáciu.

bosorkabb
10. sep 2017

@mata71
@beka22 našu malú ponúkli ľuďom ktorý majú jej sestru aj tým co majú brata a v poradovniku neboli. Aj sa vyjadrili že viac detičiek neplánujú. Potom sa ozvali nám. Tak neviem. Možno záleží od pracovníčky.

mata71
10. sep 2017

@bosorkabb aj ja viem o pripade že zavolali bio že sa narodilo a neboli v poradovniku, ale možno aj od kraja zaleži a hlavne pracovničky na UP ..
@beka22 aha no pojdem sa opytat nato lebo tiež ma iné poznatky že zavolaju aj ked si neni v poradovniku... dakujem kočky

beka22
10. sep 2017

@bosorkabb
@mata71 na nám bolo tak povedané preto som to tak napísala a dávali sme žiadosť pred pol rokom

erio
10. sep 2017

@mata71 ano da sa aj ked by si nebola v poradovniku, ak budes suhlasit, ze ho chces daju ti nariadenie rychlo urobit iba aktualizaciu. Surodencov sa snazia nerozdelit, samozrejme pokial sa to da.

jane107
13. sep 2017

Ahojte,

chcem sa opýtať, v poradovníku som na 175 mieste a už dva-krát sa mi stalo, že mi ponúkli dieťa. Prvý-krát som bola v evidencii žiadateľov ani nie pol roka. Dieťa sa nachádzalo v súkromnom detskom domove a mala som v podstate sa rozhodnúť pre dieťa v trvaní dvoch týždňov a ostať s ním na mojej PN, kým mi oficiálne dieťa zveria. Priznám sa, spanikárila som. Pracujem v štátnej službe a ostať s klamstvom na PN sa mi zdalo dosť riskantné. Súd môže prebehnúť aj do roka, mala som obavy, aby som neprišla o prácu, keďže som sama. Viem, že dieťa je dôležitejšie ako práca, no bez príjmu je ťažko.... Chcela som sa dohodnúť, že by som dieťa brávala na víkendy, nesúhlasili. Dnes mám opäť stretnutie, dieťa má 2 a 3/4 roka. Prosím, poraďte mi, na čo mám nárok, čo sa týka úradov, materských škôlok. Ak by som si dieťa vzala, bol by asi problém s jeho umiestnením v materskom zariadení, hlavne, ak škoslý rok už začal a stavy sú asi naplnené...

erio
13. sep 2017

@jane107 no teda, mas iba 2 moznosti bud dieta alebo praca. Zo svojej skusenosti, ak ti mozem poradit bud rada, ze ti dieta daju na dlhodoby hostovsky pobyt, nie kazdy DD to tak robi, vela z nas sme museli bojovat o kazdy den. Pre teba ale hlavne pre dieta vikendove pobyty su katastrofalne riesenie. Ako chces aby sa dieta priputalo a ziskalo istotu domova? Chapem, ze si samozivitelka ale tak isto ako aj zamestnanec mas svoje prava. V tvojom pripade, ak nechces docasne odist zo zamestnania, tak to ries PN, prispela si do systemu svojou pracou, tak nech teraz system nieco spravi pre teba. Tvoje dieta ta bude potrebovat ako matku, je to v zaciatkoch naozaj velmi dolezite. Narok v tvojom pripade na RP budes mat az po NO.

nikadomi
13. sep 2017

@jane107 no, neľahká situácia veru.. ťažko radiť.. avšak pri situácii s adopciami a súdmi ťažko čakať postupnosť, že Ti zavolajú, o pártýždňov vezmeš dieťatko a zároveň v ten deň nastúpiš na materskú/rodičovskú... je to skor výnimka ako pravidlo. A taktiež nie je úplne ideál rovno hľadať pre dieťatko školku a Ty pokračovať v zamestnaní, hoc by už malo aj 3a viac rokov... Hoc nepochybne máš tiež takú vedomosť, že by to nebolo úplne ok ani pre jednu stranu... vybudovanie si vzťahovej vazby je riadna makačka, zvlášť u staršieho dieťatka- potvrdí to tu hádam každá mamina.. každopádne želám veľa síl a múdrosti pri rozhodovaní, musí to byť náročné..

anettta
13. sep 2017

@jane107 suhlasim s dievcatami...
prechodne pobyty musia byt hrozne pre dietatko a myslim, ze aj pre Teba by to bolo hrozne, ked si uz vybudujes s dietatkom vztah, nebodaj sa do neho zalubis na prvykrat (to sa stalo mne 🙂 ) tak ho opustit co i len ze ides na nakup je NESMIERNE srdcedrasajuce...a hoc dieta to nevie vyjadrit slovami, predpokladam, ze to citi minimalne rovnako, ak nie aj horsie - najma ak zazilo uz stratu blizkej osoby (co v podstate stratili vsetky nase srdieckove deti)....

ja by som tiez isla na PN, viem Ta pochopit, ze je to tazke, takto klamat, som velmi podobna v tomto...ale skus si povedat, ze to robis pre svoju dceru/syna a nie ty si zodpovedna za toto klamstvo, ale tento "super" system...snad ti to pomoze...
vela stastia a trpezlivosti ti prajem 🙂

jane107
13. sep 2017

@anettta Ďakujem Ti veľmi krásne za povzbudenie.

jane107
13. sep 2017

@nikadomi
@erio
Ďakujem, Vám dievčatá za Vaše dobre mienené rady, veľmi si to vážim.

jane107
13. sep 2017

Neviete mi ešte prosím poradiť, koľko trvá, kým súd zverí dieťa do predbežnej starostlivosti (v Bratislave)?

laura1994
13. sep 2017

Baby my ešte stále čakáme . . Aké chcela som sa opýtať keď si zoberiete pn napr aj mesiac.... To mesiac sa nepohnete z domu? Čo keď príde kontrola?

bosorkabb
13. sep 2017

@laura1994 ja som von chodila normálne. Dohodla som sa s lekárom, že keby niečo tak som u neho.