icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

marcelarefat
30. nov 2017

Baby prosím Vás, tie čo máte skúsenosti, ako je to s nástupom do zamestnania po rodičovskej dovolenke u našich detičiek. Ide sa v troch rokoch dovŕšenia dieťaťa alebo sa počítajú 3 roky od zverejnia. Napr. Môj malý sa narodil v marci a zverený mi bol 31.5. kedy som nastúpila aj na materskú. Na personálnom mi tvrdia že do troch rokov dovŕšenia dieťaťa.

iivviikk
30. nov 2017

@marcelarefat ahoj u nas v praci 3 roky od zverejnenia,nás maly nám bol zverejnený 6.5.2016 a do práce mám nástup 7.5. 2019 tak som podpisovala papiere pred nástupom na RD. A to bude mat o skoro 4 roky.

marcelarefat
30. nov 2017

@iivviikk ďakujem. Lebo mne tvrdia,že v dovŕšení troch rokov malého.

bosorkabb
30. nov 2017

@marcelarefat tri roky od zverenia. To viem určite, naši preto študovali zákon.

katkuz
30. nov 2017

@marcelarefat
@iivviikk
asi nepodam podlozene info, ale tym, ze ste nastupovali na rodicovsku neskor a teda i rodicak poberate s posunutim, tak mi z toho logicky vyplyva, ze nastup do prace bude po ukonceni rodicovskej dovolenky (tak ako je to u bio deti) len s rozdielom, ze vase deticky uz budu mat viac ako 3 roky,

kikuska_wedge
30. nov 2017

@marcelarefat Do 6 rokov. Upravuje to Zákonník práce č. 311/2001 Z. z. v znení neskorších predpisov, ustanovenie § 169.

§ 169
(1) Nárok na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku má aj žena a muž, ktorý prevzal na základe právoplatného rozhodnutia príslušného orgánu dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, ktoré mu bolo zverené rozhodnutím príslušných orgánov na neskoršie osvojenie alebo do pestúnskej starostlivosti, alebo dieťa, ktorého matka zomrela.
(2) Materská dovolenka alebo rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 1 sa poskytuje žene a mužovi odo dňa prevzatia dieťaťa v trvaní 28 týždňov, osamelej žene a osamelému mužovi v trvaní 31 týždňov a žene a mužovi, ktorý prevzal dve deti alebo viac detí, sa poskytuje v trvaní 37 týždňov, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 2 sa poskytuje v trvaní troch rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky veku, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa poskytuje v trvaní šesť rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku.

iivviikk
30. nov 2017

@katkuz ved ano tak to je mne končí rodicak 6.5.2019 a to bude mat maly skoro 4roky a do prace idem 7.5.2019 na personalnom mi hned povedali že tri roky od zverejnenia bez ohladu na vek dieťaťa.
No samozrejme ak by bolo školopovinné tak uz nie.

katkuz
30. nov 2017

@kikuska_wedge no jasne, to je super odpoved👍 a je mi smutno z toho, ze na personalnom sa ani nezamyslia a davaju mätuce info...

iivviikk
30. nov 2017

@laura1994 ahoj tak potom sa skratila doba cakania nam vravela 5 az 6 rokov. Preto sme sa rozhodli vynaložiť aj vlastnú iniciatívu. Skúste neziskové organizácie ved zato nic nedate jedine trochu času. Ale stoji to zato aj keby sa vam nepacilo nijake dieťa tak v usmeve sme dostali iny nadhlad. Ta pani bola veľmi milá. Určite by som sa s ňou ešte chcela stretnúť.

kikuska_wedge
30. nov 2017

@katkuz no úprimne, zas tak veľa takýchto prípadov nemajú. Tiež som sa s tým v praxi ešte nestretla. Ja to mám naštudované, lebo sa ma to týka. Ale je pravda, že ak mi príde nejaký špeciálny prípad, tak si to najprv radšej preverím.

silverrko
30. nov 2017

@kikuska_wedge odomna tiez ziadaju az nastupim v 3 r dietata do prace tiez neviem ako im to mam vysvetlit mate daake info ako na nich?normalne mi prislo aj vyjadrenie listom od nich volala som na personalne ze 3r od zverenia no pani to stale nechape🙄

bosorkabb
30. nov 2017

@silverrko posli im citaciu zákona.

silverrko
30. nov 2017

@bosorkabb stalo sa....ona ze tomu nerozumie a pytala sa aj firemneho pravnika a ze to budeme riesit potom.Pritom firma velka....nechapem🙄 na urade mi potvrdenie nedaju iba ze dalej poberam rodicovsky aj tam som bola

silverrko
30. nov 2017

@bosorkabb teraz fakt neviem co robit mala mi pri nikom nechce byt ked idem k lekarovi dam ju mame na chvilku-babku zboznuje a nenapije sa nevycika nenapapa caka na mna-pritom ju mam uz rok a pol adaptovana je davno len na mna fixovana hrozne.

bosorkabb
30. nov 2017

@silverrko to sa vraj stáva. Moja tiež je taká. Teraz ju učím že mama ide k lekárovi a hneď sa vráti. Chvíľu vydrží s mojou mamou a manželom.
Inak ma napadlo napíš email na ústredie práce a oni ti odpovedia a to pošleš na firmu.

silverrko
30. nov 2017

@bosorkabb a kde priamo do BA? pretoze u nas v meste mi moc nepomohli

marcelarefat
30. nov 2017

Ja som teraz volala na úrad práce a tam mi potvrdili,že mám nárok od prvého právoplatného rozhodnutia o zverení 3 roky a nie do troch rokov života duetata. A ak nepochopím u zamestnávateľa, tak mi poradili volať na inšpektorát práce.

silverrko
30. nov 2017

@marcelarefat aj tam som volala🙂 len moc bonzovat nechcem kedze mam dobru pracu blizko bydliska hadam sa to vyriesi po dobrom zasa o pracu prist nechcem.Oficialne mi poslali list ze ma ocakavaju toho a toho v praci akoze.Pridem o rok s malou tak ci tak mame problemy s imunitou skolka nehrozi budem bojovat o nase prava urcite.

silverrko
30. nov 2017

@marcelarefat predstavujem si to tak ze v ju dam na 4h do skolky a budem sledovat ako to zvlada psychicky a zdravotne.Ofi podla zakona by som mala byt do nec.4r jej zivota a potom poziadam ak nezvladne do 6 uvidime ako bude .Len zamestnavatel nas berie ako by som ju porodila nie ako speci pripad podla zakona

marcelarefat
30. nov 2017

@silverrko b
No veď nie bonzovat len presne im na papieri dať,že máš na to právo.

silverrko
30. nov 2017

@marcelarefat Tam mi ten papier vydaju?nevies?pytala si sa?

marcelarefat
30. nov 2017

Pani na úrade mi povedala,že mi presne povedia na čo mám právo a myslím, že keby si požiadala o to písomne, tak by ti dali aj písomnú informáciu. Ale ,že hlavne by som vedela oponovať už zamestnávateľovi. Ja počkám čo mi zajtra keď pôjdem na personálne povedia, lebo dnes do telefónu mi povedala personalistika,že si to naštudujte. A ak má budú presviedčať o opaku, tak určite budem kontaktovať inšpektorát.

bosorkabb
30. nov 2017

@silverrko áno. Maju na stránke ústredia kontaktný formulár.

silverrko
30. nov 2017

@marcelarefat presne toto mne tvrdila nastudujem si to potom opytam sa firemneho pravnika neskor riesim vyplaty a bolo doriesene ze nemam stale volat.Daj prosim ta vediet ako si dopadla.Dakujem vam za rady.Budem teda kontaktovat ins.prace ci by mi to nedali pisomne.

silverrko
30. nov 2017

@marcelarefat inak daj si pozor mne na personalnom domrvili vypocet materskej 2m sme boli bez penazi bolo to akurat na vianoce....mame kratsiu matersku ako ine maminy a potom rodicak.

marcelarefat
30. nov 2017

@silverrko nerozumiem ako kratšiu materskú a potom rodičak.

avogiles
30. nov 2017

@silverrko to maju aj bio deti bezne... a kolko ma dcerka?

berginkan
30. nov 2017

@marcelarefat kratsiu matersku preto lebo ides na nu neskor ako klasicke tehotne ved 😉

jeka77
30. nov 2017

ahojte,ako začat so žiadostou o adopciu bábatka?

sticker
silverrko
30. nov 2017

@avogiles 2roky 3mesiaciky