Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Baby,tiez podobna skusenost cez urad, aj ked zas iny kraj ako spominate. Chceli sme ist cez Navrat, ale museli by sme cakat pol roka. Nepripravena, nikdy si nepamatala, co sme robili na predchadzajucom sedeni, rusila terminy, ....hroza. Casto sme tam sedeli a ja som stiskala muzovi ruku od hnevu na nu a od toho, ako som sa musela ovladat a pretvarovat 😅
Moja sestra rodila pred dvomi rokmi tretie dieta a mala vtedy 42 rokov🙂 To sa mal za ňu malý hanbiť už pri narodení 😂, podľa Vašej psychologičky
@kaciatko78 neboj, isto sa dočkáte. Skús sa popýtať a podľa toho sa rozhodnite. Možno poloromske dieťatko, to ide rýchlejšie. Skús aj Návrat a Úsmev ako dar. Možno majú v databáze vhodné deti pre vás. Za opýtanie nič nedáš.
Dneska veľa negatívneho v diskusii, tak pridám svetielko nádeje. Nám bol dnes doručený konečný rozsudok. Ešte 15 dní dokiaľ bude právoplátny a koniec tohto procesu.
@kikuska_wedge to je super, my sme mali súd o predosvojtelskej pred dvoma týždňami a do dnešného dňa nám neprišli žiadne papiere zo súdu...asi tam musím zajtra zavolať a opýtať sa, kde to viazne
@wodanka na rozsudok pri predosvojiteľskej sme tiež čakali viac ako mesiac. Teraz to bolo do dvoch týždňov doma. Som bola prekvapená, že tak skoro. Ani som to nečakala. Potešilo. lebo takto možno ešte stihnem do dovolenky mesačnú lehotu na vybavenie pasov.
@kaciatko78 hore hlavu, mi sme mali 39,5 a manžel 45,5 na priprave o 3roky sme sa dočkali 4tyždnoveho malého .. maly v januari a ja v tom roku 43r a haa aka mama pyšna je zo mňa, hambit sa ? ale kde s rozberne a hocikedy mi kriči mamina lubim ta aj v obchode, zoberiem na ruky a dám pusinky a čo som spozorovala ludia sa usmeju, nerataju že tato žena bude mat 47r má 4r dieta ,, rataju mi minimalne o 10r menej.. a vieš čo mladčie maminy sa skorej hambia dat na verejnosti pusu.. neboj žiaden stres , hladajte , zapajajte sa do hladania a volajte a dietatko budete mat doma .. držte sa..
No ja som rovnaký prípad, mala som pár mesiacov do 45-ky keď zazvonil telefón a ja som sa stala mamou 5 tyz. drobčeka. A tromfnem aj mamičky čo ich matky sú moje bývalé spolužiačky. Mohla by som byť aktívna babička ale som mamička 😂
Ja mám 42, dcérky (obe osvojené) majú 9 a 3. pri oboch mi cudzí ľudia vraveli, že som babička..!!! (vyzerám staršia než v skutočnosti som). zo začiatku ma to štvalo, ale teraz neriešim.. Je to môj život a moje vytúžené detičky a ostatných mám na háku 🙂
Keď ste sa tu dnes takto rozpisali o tých vašich ťažkých skúsenostiach z priprav, pridám sa aj ja. Lebo dnes sme boli na druhom sedení a mám už také ťažké srdce ako balvan... a to nehovorím o mojom mužovi. U nás doma od manžela počúvam stále dookola, prečo tieto tortúry musíme postupovať, veď my chceme dieťatku pomôcť a oni nás idú zodrať z kože... A veď sme už na školení boli... (ale on chodil len na niekoľko sedení, keď som vybavovala prvé dieťa, teraz musí celú prípravu 26 h absolvovať, neuznaju mu nič z predošlých sedení).
Školí nás mladučká žienka, odhadujem tesne po VŠ a myslím, že pôjdeme podľa "normopravidiel". Zrejme všetko povedané v škole, je to najspravnejsie.
A to nehovorím o tom, že ja by som podľa zákona tam nemala znovu chodiť, nakoľko už jedno dieťa v NRS mám, ale len ako jednotlivec, druhé chceme s manželom už do spoločnej NRS, no ale vypadá to tak, že budem musieť celú prípravu s manželom absolvovať aj ja. Prvý krát som chodila do iného UPSVAR a bolo to celkom fajn, odbornosť a znalosť zakonov iný level ako tento UPSVAR, aj s termínmi mi veľmi vychádzali v ústrety. No teraz dosť ťažko vybojovať nejaký termín. Na prvý sme čakali okolo 2 mes., na druhý termín mesiac a tretí termín budeme mať za viac ako 6 týždňov. Takýmto tempom tú prípravu do roka nestihneme isto.
Ak ju teda vôbec dokončíme... lebo tiež netuším, do kedy si manžel dokáže udržať jazyk na uzde a po dnešnom sedení myslím, že aj ja si budem musieť veľmi hrýzť do jazyka.
Ach, človek chce pomôcť tým drobčekom, ale každý nám to len sťažuje.
@kaciatko78 to ma mrzi ze mate takuyk skusenost. My sme robili ptipravu v usmeve. Bola tiez velmi dobra, skupinova. Boli sme druhy najsttarsi par. Obaja 38. A nik neriesil vek - v dnesnej dobe trochu prizemne...aj ked vhapem, ze sa vek riesi, pretoze treba mysliet na buducnost dietata. Ale nemyslim si, ze su vase poziadavky nerealne alebo dokonca prehnane. My sme tiez dostali novorodeniatko, ja som msla 39 a manzel cestvy 40tnik. A velmi nam to s kocikom pristane 😎😎😎 a hrdo ho tlacime vsade kam ideme. Velmi vam prajem obom, aby ste mohli tento pocit zazivat co najskor. A o tej priprave si treba asi povedat, ze su to nutne veci, ktore treba podstupit pri ceste za svojim snom ❤ drzte sa
Prosim Vas, ako dlho prebiehaju interakcie, kym ide dieta do rodiny? Viem, ze je to rozne pri roznych detoch, skor orientacne, alebo nejake konkretne pripady ma zaujimaju, pri 1-2 rocnom dietatku. Tyzdne, mesiace? Dakujem.
ja lôen vseobecne dodam, vek je podla mna problem ked ma niekto 50 a viac, lebo je pravda, ze sa nemusi ani dozit 20 svojho dietata, to je naozaj na zvazenie. ale aj tak je to pripad od pripadu preboha. a sorry stara? dnes toto hovorit a este aj na urade, je fakt nevhodne. zakon to neurcuje tak co to vobec riesia...
@klara333 My sme za malým chodili do DeD 2x týždenne vyše mesiaca, potom oni zaslali správu na krajský UPSVAR, že je všetko OK a odporúčajú, že sa môže podať návrh na súd. No panie s UPSVAR nedovolili, lebo vraj nebol u nás na hosť. pobytoch. Tak bol 2x na víkend a DeD rozhodol, že to stačí, netreba malého zbytočne stresovať zmenou prostredia. UPSVAR potom poslal kladné stanovisko, tak sme mohli podať žiadosť na súd, ten rozhodol na predbežné opatrenie do 7 dní, no kým nám to doručili trvalo im to zase ďalší týždeň. Hneď na druhý deň po doručení sme malého brali domov.
Takže od prvej návštevy v DeD sme ho mali doma za necelé 3 mesiace. Bolo to ročné dieťatko.
Ale vždy je to individuálne, podľa toho, ako prebiehajú interakcie a tiež, či súd vydá predbežné opatrenie alebo rozhodne, že bude len riadne pojednávanie - a to sa môže ťahať dosť dlho.
Ale DeD vám môže dať dieťatko domov na dlhodobý pobyt, ak by ste mohli ostať pri ňom doma z práce. Ja som takto nemohla, lebo v práci mali s mojim rozhodnutim problém, tak som počkala na predbežko a hneď, ako som malého dostala domov, som si vybavila materskú.
A teraz si naplno užívam materstvo (a peripetie so súdmi a úradmi 😢 ).
baby,davam dokopy problemy pri procesoch o osvojeni a pojde to do novin (uz skonzultovane s novinarkou) .uz ma prestala nekompetencia a nedodrziavanie procesov bavit. Ak by ste mali zaujem sa podelit so svojim pribehom,poslite mi prosim spravu. vsetko samozrejme anonymne...
@kaciatko78 Nie si stará. Ja mám 45 a manžel 47 a máme doma chlapčeka ktorého sme zobrali zatiaľ do pestúnskej keđ mal pol roka.
@klara333 My sme mali 3 interakcie, kazda trvala cca 1 1/2.. Kazdy tyzden jednu tak rozhodla riaditelka DED, malý mal 5 1/2 mesiaca. Potom som tyzden chodila za malým do profi rodiny a po tyzdni nam ho dal DED na hostovsky pobyt.Odvtedy je u nas zatial na predbezko. Sud na pestunskubv nedohladne.
@tulipan43 to je ale zvlastne, pri tak malom dietatku je tyzden hrozne dlha doba, cakala by som, ze budu interakcie cim castejsie, aby si dietatko zvykalo. Pamatam si na nasich chalanov v tom veku. Po tyzdni reagovali aj na babku s dedkom ako na cudzie odoby. Asi naozaj vsetko zalezi na zdravom rozume a zvazeni kompetentnych.
@tulipan43 my mame urcene a nemozeme si nahustit a aj keby nevhcela by som tom. Mam dost co vstrebavat a uz dva mesiace ma nevytrhnu veru pri tej cakacke. V navrate nam dokonca vraveli ze maju pripravu na4-5 mesiacov. Asi to mam vyznam. Ale tak pri pestunskej je to asi ine.. neviem

@kaciatko78 nerozumiem, ak chcete dieťa aj 8 ročné. To by si ho rodila v 32, čo je normálny vek. Na vašom mieste stojí za zváženie, či nespraviť prípravu ešte raz v neziskovke. Alebo sa do toho obuť, voči posudku sa odvolať a zopakovať prípravu na inom úrade. Aké hanbilo za rodičov? Toto fakt nas.. rie.