icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
jesienka22
Autor odpoveď zmazal
joannita
30. júl 2019

@jesienka22 mozes sa stazovat, ze nekona v prospech dietata. Ak clovek nieje spokojny a ma na to silu, treba sa vzdy stazovat. Vieme ako to na slovensku funguje samozrejme, niesme naivni. Ale ked sa prave preto nestazujeme, stale to bude horsie.
Sudcovia niesu bohovia.

tecko28
Autor odpoveď zmazal
berginkan
30. júl 2019

@tecko28 preco to robia? Aky to ma zmysel? Iba sa im fakt nechce?

joannita
30. júl 2019

@tecko28 my mame dieta z Nitry, my sme Ba a boli sme druhi vazni zaujemci o neho (prvi odmietli, lebo nechceli mesacne babatko). Doteraz nechapeme preco ho ponukli mimokrajovo, pretoze on je naozaj vynimocne krasne a zdrave dieta a uplne biele (je to polorom), od slusnej bio matky. Takze asi mas pravdu, v Nitre niekde asi robia chybu, alebo baby na urade v Ba su velmi rychle a sikovne 🤷

nikadomi
30. júl 2019

@joannita tu ide o to, že určený úrad toho ktorého kraja má dva týždne, aby našli pre dieťa záujemcov. Následne ide automaticky na medzikraj. Za tie dva týždne nestihnú všetkých obvolať. Ono by to teoreticky stihli, avšak jedným sa nedovolajú pol dňa. S ďalšími sa dohodnú, že prídu o dva dni pozrieť spis (tí ho odmietnu). Volajú ďalším, prídu pozrieť spis o dva dni, avšak to isté. A týždeň je fuč. Na ďalší týždeň zavolajú ďalším- prídu pozrieť spis, nechajú si dva dni na rozmyslenie a napokon odmietnu bábo. Ostávajú dva posledné dni.. nám to tak bolo vysvetlené nejako, že fakt sa stáva, že ta rie dva týždne to nestihnú- ide dieťatko na medzikraj a tam sa nájde záujemca rýchlejšie. My máme chlapča tiež mimokrajovo a máme info, že obvolali veľa žiadateľov a nik neprejavil záujem ani len pozrieť spis kvôli etnicite.

jesienka22
Autor odpoveď zmazal
joannita
30. júl 2019

@jesienka22 co sa tyka adopcie nie, nebol dovod, ale co sa tyka inych sudnych sporov ano

joannita
30. júl 2019

@nikadomi no aj u nas to bolo asi ze odmietali kvoli etnicite, lebo co tu citam baby z nitry chcu vacsinou biele deti. Ale teda mozu lutovat, lebo je to dokonale dieta ❤😁 po vsetkych strankach.

tecko28
31. júl 2019

@nikadomi to co pises dava logiku 🙂 Ale aj tak im to nebrani ponukat dieta v kraji stale. Mne sa vsak zda, ze ked uz ide dieta do ponuky mimo, tak tym to v NR pre nich konci - ved BA vezme vsetko.

bosorkabb
31. júl 2019

@tecko28 nie len v NR, ono ak je už dieťa ponúkané mimo kraja a klikne na neho BA tak si ho vlastne stiahne k sebe a už idú žiadatelia z BA. Takto je to nastavene v systéme.

tecko28
Autor odpoveď zmazal
joannita
31. júl 2019

@tecko28 a to sa da vystartovat cielene po nejakom dietati?

tecko28
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
31. júl 2019

@tecko28 áno kto z koho tak jednoducho povedané. Čiže obrazne v systéme sa objaví dieťa na mimokrajovu adopciu, ja ( úradník v BA) na neho kliknem a stiahnem ho k sebe a môžem ponúkať záujemcom. Už je vlastne ako keby u mňa moji žiadatelia o ňom dostanú info. V BA sa rýchlo umiestni tu nieje problém. Čiže áno žiadateľov dajme tomu z iného aj keď jeho kraja preskocim. Lebo ja vidím len žiadateľov v BA. Preto sa hovorí že určený úrad v BA má rýchle prsty. Tu končí veľmi veľa mimokrajovych detí.

bosorkabb
31. júl 2019

@tecko28 povolenie teda dáva určený úrad pod ktoré dieťa spadá ale určený úrad žiadateľov (ak je úrad odlišný) spolu komunikuju elektronicky čiže ide už len o formalitu ako takú.
Berie sa to tak že pokiaľ je dieťa ponúknuté medzikrajovo do systému tak že žiadatelia s kraja odkiaľ dieťa je nemajú záujem. Na všetko sú lehoty. Dieťa nemôže čakať v systéme kým sa oslovia všetci žiadatelia v danom kraji všetci za sebou to proste nejde. Záleží od úradníka ako dobre pozná svoj zoznam žiadateľov.

tecko28
31. júl 2019

@bosorkabb ok, ved uvidime ako to vypali, lebo volala som na urad pondelok, najprv povedali, ze dieta je uz kontaktovane - este nemali info, ze interakcie skoncili, nasledne o par hodin, ze boli interakcie skoncene, ALE nevedia najst spis, ci aj tak maju dat povolenie na kontakt tym padom sa snad zasa zablokovalo, ci nie?

bosorkabb
31. júl 2019

@tecko28 spis je aj elektronicky nie len papierový. Tak nech pozrú ten v počítači predsa.

tecko28
1. aug 2019

Dievcata, zenicky, nic v zlom, ale pozdravujem cakatelku, ktore je natolko jesitna, ze vynasa veci z tejto skupiny a este sa s tym pochvali na Urade. 🙂 Kedze si zapisana v zozname skor ako my a nezabudla si im to pripomenut, nech sa paci spis uvidite skor. My mame cas. Myslela som si, ze si tu navzajom prajeme a nebudeme si robit podrazy. Som si takmer ista, ze dieta odmietnete, mozno vam nebude stat ani za to, ze si urobite vylet do Komarna.

tulipan43
1. aug 2019

@tecko28 tak to mrzí, ale držím palce, neboj dočkáte sa aj Vy.

miriam439
2. aug 2019

Žienky, dlhšie som tu nebola, až teraz čítam vašu diskusiu na tému ponúkania deti do systému mimokrajovo.
OK, systém som pochopila aj tie lehoty... ale do elektronického systému na medzikrajovú adopciu po uplynutí dvojtýždňovej lehoty musí predsa to dieťa niekto zadať, či nie?
Teda úradníčky v danom kraji ho tam azda zadávajú až potom, ako uplynie zákonná lehota a im sa nepodarilo nájsť vhodných záujemcov. Až potom ho uvidia na UPSVAR v iných krajoch, či nie?
Ak uvažujem správne, tak vlastne by tie dané úradníčky v prvom kraji, mohli natiahnuť uvedenú lehotu a osloviť viac záujemcov v danom kraji. Však vedú záznamy o svojej činnosti a vedeli by zdôvodniť nedodržanie zákonnej lehoty, však ak aktívne hľadajú pre dieťa náhradných rodičov aj po uplynutí zákonnej lehoty, hádam im nik nadriadený za to nepôjde po krku.
Lebo, ak by sa to muselo všetko tak striktne dodržiavať a nemohli by porušovať zákonné lehoty, tak predsa by nebolo možné, aby v profi rodinách trčali aj ročné deti napr. z utajeného pôrodu.
Alebo ako napr. my sme do pestúnstva mali ponúknuté dieťatko, ktoré už malo osem mesiacov a od pôrodnice bolo v profi rodine. Teda od jeho narodenia bolo jasné, že do bio rodiny sa nedostane. Chápem tam trošku zdržanie, lebo ho ponúkali do osobnej starostlivosti bio starkej, ktorá ho napokon nevzala. Ale toto predsa neriešili osem mesiacov.
Takže môj názor je taký, že všetko stojí a padá na aktivite konkrétnych úradníkov v danom kraji, tie zákonné lehoty síce existujú, ale... ako sa hovorí: "kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody".
Takže, keby sa im chcelo, vedeli by osloviť na jedno dieťa aj viacej záujemcov čakajúcich v poradovníku v ich kraji. Ale ak zaujmú taký postoj, že však im je to jedno, kde to dieťa napokon skončí, však hádam niekde zakotví... tak potom to aj tak v tom systéme vypadá.

bosorkabb
4. aug 2019

@miriam439 vieš koľko kontrol majú? Vieš že za to dostávajú negatívne body? A úprimne prečo má dieťa čakať? Čím skôr je u rodiny tým lepšie pre dieťa. A záujem dieťaťa ma byt na prvom mieste.

kikuska_wedge
4. aug 2019

Dievčatá ja by som to zhrnula jednou vetou. Celý tento systém je na pi ...

bosorkabb
4. aug 2019

@kikuska_wedge tu súhlasím. Buzeracia je úplne top.

miriam439
4. aug 2019

@bosorkabb
Ale však ja som to nemyslela v tom zmysle, že má dieťa ostať trčať v systéme, ale že by mali najprv osloviť čo najviac žiadateľov vo svojom vlastnom kraji a teda aj v rodnom kraji dieťaťa.
Však to je podľa mňa lepšie pre všetkých, ak sa dieťa umiestni vo vlastnom kraji, napr. náhradní rodičia nemusia na interakcie precestovať pol republiky, interakcie tak môžu byť častejšie, poprípade aj hosťovské pobyty... a tiež potom ten problém s presúvanim spisov krížom krážom po súdoch v celej republike... a možno ešte aj iné veci súvisiace s tým, že je dieťa rýchlo ponúknuté mimokrajovo.

bosorkabb
5. aug 2019

@miriam439 veľa krát ide o rómske deti, problémové matky a tak. A tých vadsinou berie Bratislava, to je proste realita. Pravdaže tak ako všade aj tu sú výnimky.

bykaterina
7. aug 2019

Ahojte kočky je tu niektorá Žilina kraj? Kľudne ip budem ráda , ďakujem

johanka121
7. aug 2019
bykaterina
7. aug 2019

@johanka121 môžem ip?