Aky je váš názor na vynosenie dieťaťa inou ženou?
Ahojte !
Zaujima ma, aky mate nazor na to, ked zena alebo muz je neplodna/y, a rozhodnu sa, ze dieta im vynosi ina mama, samozrejme za peniaze. Ja osobne neviem ako sa mam k tomu stavat, da sa povedat, ze nemam na to nazor. Vyjadrite sa ..
@talula ... ja nemam nic proti tomu .. a pravdu kolkokrat som si aj povedala ze keby som tak mala sestru ktora by bola ochotna to pre mna urobit ...... mozno by to bolo aj fajn .... kazdy ma pravo sa rozhodnut ... a niekto to mozno pochopi niekto mozno nie ... ale ak je zena naozaj neplodna alebo naozaj nemoze dietatko vynosit alebo ma uz nejaky komplikovany porod za sebou a vie ze druhy by uz nezvladla ... a bola by taka moznost tak preco by ju nemohla vyuzit? ved nikto by ju hadam nenutil ... sama by sa na zaklade potrebnych informacii rozhodla ... mna by skor zaujimalo ako by to potom brala ta druha "nahradna" mamina pocas tehotenstva ...
@fidka79 Preco by som zovseobecnovala....? Nikde som este nevyjadrila svoj nazor, co by som robila v takomto pripade, ked vynosi dieta niekomu v rodine z nezistnym umyslom. Takze : nie, nepoziadala by som nikoho z rodiny a nikomu by som dieta nevynosila. No a dalsia vec je to, ze ja ti tvoj nazor absolutne neberiem, je to tvoj pohlad na vec...je to tvoja vec...dufam, ze som sa mohla vyjadrit, ako sa k danej teme a otazke staviam ja a dufam, ze som si mohla vyjadrit svoj nazor.
Dakujem.
z moralneho hladiska v tom bol/nebol ziadny problem..z pravneho by bol keby sa "nahradna" matka rozhodla, ze nakoniec dieta "neodovzda"..bohuzial nase pravo taketo nieco nepozna. Za matku sa podla nasho prava povazuje vzdy zena co porodi dieta (aj ked bilogocky material moze byt od inych ludi)...mozno sa casom dockame nejakej zmeny, ale je to beh na dlhe trate...vsetko zalezi od vyspelosti spolocnosti a jedincov v nej...ved zoberte si, boli casy ked homosexualne pary ani nemohli uzatvarat manzelstva..je to proste dilema a citliva tema
@adeala
Tu pošlem vetu co si napísala.
"Chápem, ze nie kazdy chce prijať dieťa co nemá jeho gény"
Nie celkom. Jedna možnosť nevylučuje druhu.
Ja som veľmi chcela dieťa so svojimi génmi (genetika je nieco čím sa laicky zaoberám )
A kebyze mam viac stale by mi to nebránilo v Tom adoptovať si ďalšie. A rozhodne by som ani nevyberala len určitú farbu pleti.
@all
Podľa mna vynosit bábätko (buď za peniaze alebo nie) nie je vôbec nemorálne
Je to embryo iného paru so surogate (náhradná) nemá nic spoločne a málokedy sa stáva ze su nejake problémy.
Vačšinou sa jedna o ženu co uz to podstúpila.
Za chvíľku to uz bude aj na SK. V Čechách sa mi zdá ze uz je.
Tie ženy ktore nechcú a môžu vynosit dieťa (a radšej zaplatia inému) ako by si mali kaziť postavu to považujem za sebeckost! (Ale to mi pripomína aj všetky tie -a poznam viaceré- ktore nekojili aby si nepokazili prsia)
To uz skôr sa môžeme baviť o genetickom inžinierstve ako nemorálnom,
Znama pri IVF vložili jej 3 embrya z krvi a este z iného testu zistili pohlavie a zabila chlapčeka lebo uz mala a dve dievčatka si nechala. ;(((( ak ked to bolo este skoro. Hrozne!!! GMO- geneticky modifikovane organizmy. Doktori vo nechcú zdravých ale chorých pacientov a kŕmia ich liekmi aby ochoreli na ďalšie vedľajšie ochorenia a mali dalsi business! Alebo zabíjanie ľudí pre darovanie organov, únos deti. To je nemorálne.
inak uz som to pisala v inej teme tu na fore, prepisem a doplnim.
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/nahradna-mamicka-skusenosti-s-vynosenim-dietatka/
Surogatne nahradne matky... su specialny pripad, kedy sa dopredu vie, ze su len na "pomoc" inym parom...
Nemoze si ho nechat.. nie je to jej dieta.. neexistuje ze by si ho chcela nechat. nema ziadne vazby...
to nie je to iste, ako ked teenagerka chce adoptovat svoje dieta, a dohodne sa s adoptivnymi rodicmi, ktorym po porode toto dieta ma odovzdat a rozmysli si to. Toto je uplne iny pripad... toto je velmi bezne... zena je zena, vidi svoje dieta, buduci rodicia su v miestnosti a rozmysli si to. Toto je pochopitelne, ludske, normalne, bezne, stava sa to. Povedzme takato situacia moze skoncit na sude, ale aj tak tu ma posledne slovo prave DNA mama, (podla zakonov danej krajiny, nie vzdy) a ked si to rozmyslela, OK> dostane dieta.. je to jej dieta. Zmena nazoru, koniec vybavene. BUduci adoptivni rodicia nic nezmozu (povacsine) iba velke sklamanie a skusat znovu niekde inde. To mas to iste, ako s potratom. Kolko zien rozmysla o potrate ked su tehotne, a rozmyslia si to, a potom to dieta sa narodi, miluju ho... a nevedia uverit, ze kedysi rozmyslali nad potratom, nevedia si ani pomysliet, ze by ten svoj batoztek nemali.
Surogatna matka, uz ma svoje vlastne deti (to je jednou z podmienok) je uzko sledovana, podpisuje papiere, skoro kazdodenne v kontakte s agenturou a aj s "dna rodicmi" chodia s nou na kontroly prehliadky, financuju vsetko. A hlavne presla psychologickymi a neviem akymi testami takze vie od zaciatku do konca, ze ona len pomaha nejakemu paru. Moze mat city voci tomu dietatu? Moze urcite... ale ide dieta k DNA rodicom. Vela tychto su nadalej s nou v kontakte, a oslavuju narodeniny s dietatom, ine nie su v ziadnom kontakte. Zavisi od zmluvy a vazieb ktore vzniknu medzi "profesionalnou" a DNA rodinou. Niektori sa stanu dobrymi priatelmi. O sudoch ani nehrozi dalej diskutovat, lebo toto sa naozaj nestava v tych pecentach vyssie... takato situacia nevznika, ze by naozaj to skoncilo na sude. Vacsina zien to robi aj 5 krat po sebe.. stavaju sa "profesionalnou" matkou a ked uz to robia 2,3 krat zvyknu si, vedia, aky je to proces.. su tu na to, aby pomahali.
Ceny
V USA hovorili, ze sa to moze vysplhat az do $200.000 a v Indii do $40.000. (v Indii sa da zohnat aj okolo $10.000
Vacsie rizika su v Indii, nemaju az take prisne naroky na rodicky ako v USA. Takisto nie kazdy stat v USA je pravne osetreny, napriklad New York nie je v zmluvach zakonom dane, ze si surrogate matka nemoze babatko nechat (v tomto som sa mylila). Takisto v Indii su aj podvodne kliniky, kde platite za kazdy pokus a "nevyde to" mozno naschval? Lebo chcu viac pokusov, viac penazi? Kazdopadne treba robit poriadny vyskum kliniky, lekarov, referencie, google. V Indii ziju zeny 9 mesiacov izolovane od rodiny, ziju na surrogate klinikach, v USA ziju pekne doma s rodinkou svojou...
urcite je to moznost. keby islo o niekoho mne blizkeho vynosila by som ho lebo ta tuzba po dietatku a nedari sa je ubijajuca..ale nerobila by som za peniaze..inak minule som citala pekny prinbeh o modelke ktorej povedali ze nikdy neporodi dieta..hovorila tam ze ani tie miliony jej nepomohli. tak si dala vynosit. a nakoniec sama otehotnela 🙂 medzi jej synmi je mesacny rozdiel..vraj nikdy nikomu nepovie ktory je vynoseny a ktoreho ona 🙂 a este dodala ze si uvedomuje ze bez jedneho by nebolo druheho .. 🙂
@bonnie1 pekne. Ktora modelka?
Moja Kamoska nemohla mat deti teda potratila zo 10 krat tak adoptovala. Maly uz ma 4 roky! A otehotnela. Prestali sa snažiť a nakoniec prirodzene. Takze ma 2 synov. 4 ročného. A 9 mesačného.
Najlepsie je ze ten väčší rysavko (matka bola nejaka teenagerka) vypada viac ako oni ako ten maličký. 🙂)
@talula zatial som nenasla ten '' smutnejsi pribeh '' nahradnej matky.hladala som to na youtube o indickej zene,ale nasla som dalsie dokumentarne kratke filmy o tejto tematike co sa hlavne tyka indie,kde sa buduju cele kliniky pre nahradne matky...kukla som napr aj tento kratky film...najdes tam aj ostatne,celkom zaujimave.
OSOBNE BY SOM dieta nikomu nevynosila, neviem si predstavit nosit dieta pod srdcom a potom ho odovzdat ako vec....a ci by som si nechala dieta vynosit inou matkou, neviem, nakolko som v takej situacii nebola a ako sa vravi nikdy nehovor nikdy ale skor by som si asi dieta adoptovala....
@sense ak sa nahradna matka rozhodne nechat si dieta,tak s tym sa neda nic robit ...podla zakona je to jej dieta a je to len na nej,ze co slubila tak aj dodrzi a dieta aj odovzda biologickym rodicom.Ja by som na mieste skolabovala ak mam zaplatit 20 tisic dolarov+pobyt v Indii a navstevy a nakoniec mi nahradna matka povie,ze dieta mi neda a ja s tym neviem nic spravit.B ez jej suhlasu nevystavia pas pre dieta...to dieta ostava v Indii.Ja chapem zufalstvo neplodnych zien...neviem si predstavit ake to je a chapem ich zial.....ale ja by som nebola schopna sa dat na takuto cestu za dietatom...psychicky ani financne.
@sense a suhlasim s tebou aj co sa tej druhej stranky tyka....inak to vidime vsetko v dokumentarnom filme a inak to moze fungovat v skutocnosti.Nahradna matka je izolovana od svojej rodiny,ktora za nou chodi iba na navstevu.Jje skutocne pocity a pocity celej rodiny nikto nedokaze sfilmovat...vsetko je len objektivne co vidime...podstata je hlboko v tej zene a uz len kvoli tym peniazom,ktore potrebuje nebude prejavovat svoje skutocne emocie,ktore ma pocas 9 mesiacov.To dieta ma sice biologickych rodicov,ale hlavne v Europe kazdy kladie doraz na naladu matky,lebo vsetko sa prenasa na dieta ....kto vie co vsetko prezivaju tieto deti,v maternici nahradnej matky a ako to vpliva na ich dalsi psychicky a celkovy vyvyn....raz by som si pozrela o tom nejaku zaujimavu studio....ale to este par rokov potrva.
@cmulinko tak nastastie v takej situacii nie som, ale myslim ze je uz dost opustenych deti na tomto svete kt. sa moze dat laska, ....a myslim ze keby som neplodna...necham si dieta vynosit a potom ho nedostanem asi by som mala namieste infarkt....
no ja som videla taky film kde pri tej nahradnej matke bol manzel, takze uplne sama nebola, ona spala na polohrdzavej posteli a chlap vedla nej na zemi, ale bolo tam tych zien viacej, a dostali za to v prepocte par stovak dolarov....
@sense 😔 mame rovnaky nazor na tuto problematiku.vsetko ale hraje do karat emocii.....zufala zena nevidi a nechce vidiet nic co by ju malo odradit a kliniky zas nebudu ukazovat tak isto nic co by viedlo k strate klienta.....je to biznis buducnosti,ale mam pocit,ze to vsetko do seba paradne zapada.Najprv sa davaju nenormalne peniaze na vyskum antikoncepcii,potom na ich predpisovanie (niekedy aj cez 10 rokov ) potom sa diagnostikuju rozne stadia neplodnosti mozno aj ako nasledok dlhodobeho uzivania antikoncepci ,prichadza an rad liecba neplodnosti a IVF,ak je neuspesna,tak kliniky ci sukromne firmy s nahradnymi matkami....vsade sa tocia peniaze o akych sa nam ani nesniva.Ja si dovolim nazvat tuto problematiku ako za najlepsie zarabajuce ludske nestastie na svete.
je to rozhodnutie oboch žien... niesom vôbec proti tomu.. 🙂 🙂
@cmulinko a to este treba dodat, ze neplodnost bude mat v buducnosti stupajucu tendenciu. Vezmime si to svinstvo, co denne jeme, tie pesticidy, hormony v mase, GMO potraviny, atd. Stavim sa, ze dnesne male deti sa budu s touto problematikou stretavat v ovela vyssej miere ako my. 😖
Podla mojho nazoru je taketo riesenie nezodpovedne a sebecke. Nie voci "nahradnej" matke ale voci tomu dietatu samotnemu a jeho buducemu potomstvu. A to preto, ze dovodom potreby nahradnej matky je zvycajne nejaka geneticka predispozicia, preco "biologicki" rodicia nemozu mat spolu dieta. Takto svoj problem vedome prenasaju na dieta.
Pochopim to v pripade, ked napriklad zena vplyvom choroby/dopranej nehody/atd.. prisla o maternicu. Ale ako rozmar vrtosivych parov, ktore napriek tomu, ze priroda je proti musia mat silou mocou geneticky "vlastne" dieta je to z mojho pohladu jasne NIE.
veru tak...aku informáciu dostáva asi dieta v maternici, že žena ktorá ho nosí sa pripravuje nato že sa ho vzdá???
Určite radšej adoptovať moj názor:/
@maslenka47 ahoj nerozumiem prvemu odseku, mozes mi to vysvetlit? (ako polahcujucu okolnost prosim ber, ze zijem 10 rokov v zahranici ;) )
V com je to nezodpovedne sebecke a ako sa tento problem bio rodicov prenasa na dieta?
Len v jednom pripade si myslim, ze je to sebecke (a stale viac bezne), ked zeny pouziju nahradnu matku kovli tomu, ze si nechcu znicit postavu. (alebo nekoja kvoli tomu aby si neznicili prsia)
Inaksi dovod a teda tuzba po vlastnom dietati s vlastnou genetickou vybavou a spravenie preto vsetkeho mi nepripada sebecke. Vela krat ani to nevyjde.
Tu su filmy (s hercami ) na tuto problematiku
http://www.imdb.com/title/tt0871426/
http://www.imdb.com/title/tt0114585/
Nejako sa viem do tejto situacie viac vcitit ako ty. Vidim, ze mas dieta (na fotke, sudim, ze je tvoje) , predstav si, ze by si ho nikdy nemala moznost spoznat, nikdy nevidela, nikdy nemala len preto, lebo ho nemozes mat. (tvoje telo by ho nemohlo vynosti ). Ale existuje moznost, ze by si ho predsa len mohla mat, ak by ti ho pomohla vynosit nahradna mama. Nehovor mi, ze ak by si tuto moznost mala, spravila by si vsetko preto, . aby si mala toto dieta co mas.

ani ja by som s tym nemala problem, keby porod bol bezproblemovy, ale ako by som mohla dalej zit a nemat vycitky svedomia keby nahradna matka zomrela pri porode?