icon

Chcem si adoptovať novorodenca

almamicka
20. feb 2017

Ahojte. Chcela by som si adoptovat novorodenca vzhladom na to ze s partnerom sa snazime uz 5 rokov ale nedari sa nam...ako vybavit adopciu novorodeniatka bez toho aby som roky cakala?

malabiba
20. feb 2017

@snehuuulienka pomaham takym "zaobstaranym detom", uz dospelym mladym ludom zaclenit sa do zivota, maky to tazke, naplnat tuzby rodicov...ak to vyznie ako stekanie, je mi to luto...snazim sa byt vecna ako autorka temy...

snehuuulienka
20. feb 2017

@malabiba ja len ,ze tymi Tvojimi prispevkami si nas tu viacerych "dojala".... A hlavne tym Tvojim hned prvym vyrokom,este ze ho admin za Teba upravil....lebo fakt to bolo z Tvojej strany nepekne az desneeeeee voci tymto zenam🙄

malabiba
20. feb 2017

@snehuuulienka nam mnohym sa tu otvara nozik vo vrecku, nielen v tejto teme...ale len malokto to napise, akym "artiklom" je tu dieta ...a od lasky to ma velmi daleko

nicicka
20. feb 2017

Naozaj si treba adopciu dobre zvazit...Neviete do coho idete aj ked to mozte mat nastudovane odpredu odzadu...Chvalabohu ja mam svoje deti a prve som velmi chcela (samozrejme aj druhe ale uz to bolo ine oproti prvemu) a tesila sa nan, ale ked to prislo tak velakrat som mala pocit ze to nezvladam a bolo to moje vlastne dieta, nehovoriac o adaptivnom...Ked ma babatko koliky, vela place, nespava, matka tiez, je unavena, fustrovana, do toho nejaky rodinny problem...je to proste zaberak...Poznam slobodnu matku ktora si adoptovala dieta, uz je plnolete a tiez ju niekto ziadal o radu akym sposobom si dieta adoptovala no vyjadrila sa, ze nech to nerobia...Neviem preco, ale asi vedela o com hovori...

septemberkl
20. feb 2017

@malabiba súhlasím s tvojimi príspevkami, ale mne sa otvára nožík skôr na tých psychologov ktorí o tých adopciách rozhodujú, pretože sú to práve oni ktorí by mali odhadnúť rodičov, či chcú dieťa preto aby si naplnali nejaké svoje potreby, alebo do toho idú reálne zmýšlajúci a citlivý ľudia. pravdepodobne si svoju prácu tí psychológovia a socialni pracovníci nerobia dobre ak teraz vidíš tie výsledky adopcií na mladých ľuďoch, ktorí boli adoptovaní. Neodsudzovala by som ľudí ktorí si chcú adoptovať dieťa a očividne mnohí z nich idú len zaplniť prázdne miesto v svojom živote, ale čo potom robia všetci tí vyštudovaní odborníci, cez ktorých títo ľudia prejdú, veď s takým adoptívnym rodičom treba asi aj pracovať a pripraviť ho na to, že dieťa nie je o tom aby nám napĺňalo naše predstavy.

almamicka
autor
21. feb 2017

Je to veľmi veľmi smutné, ako ste podaktoré necitlivo reagovali...:( Ja nehovorím, že som túto diskusiou neotvorila vecne...áno..možno pre niekoho aj necitlivo, lenže vždy keď sa vypíšem a dám zo seba všetko tak moje príspevky sú nabité emóciami, a potom mi zas mnohý napíšu, že som precitlivená, že až príliš túžim po bábätku....:( tak potom mi povedzte?? ani vecne ani emočne, tak ako mám písať o túžbe urobiť jedno dieťa šťastným??? jeden malý uzlíček,kt. bude tak krehké a odkázané len na mňa...ktoré vždy keď ho bude niečo trápiť, bolieť alebo sa bude bát vystrie ručičiky ku mne,?? :( vy to jednoducho neviete pochopiť čo to robí s človekom, kt. sa dlhodobo snaží otehotnieť (5.rokov) má za sebou potrat,kt. zapričínila lekárka, okolo vás sa rodia samé malé deti...a vám puká ♥ každý, každučký deň:( Vy ako správny kresťan sa snažíte robiť všetko správne, ale príde takýto blbý rok, (2017) v ktorom hneď na začiatku máte autonehodu,kt. zázrakom prežijete, zomrie vám mamina..:( svadba sa presúva na neurčito, a navyše sa dozvedáte, že ľudia, kt. fajčia, piju a drogujú spolu čakajú dieťa...:( sú mladší od vás a ešte pred 3 mesiacmi vám povedia-my sa nechceme brať ani mať dieťa na to sa necítime,...:( a ja som verila Bohu, že mi pomôže, že po tých všetkých trápeniach mi pomôže niesť môj ťažký kríž, :( po tom všetkom trápení pri snahe otehotnieť, po tých všetkých pádoch....tak teraz ma súďte ženy, veď do koho sa rýpe lepšie ako do človeka, kt. je už nadne???
Naložte mi, nech konečne skameniem, nech ma tie slzy už neštípu, a nech ma nebolí každý nádych.....Súďte ma za to, že som precitlivená a jeden jediný sen,kt. mám sa mi neplní ale pozerám sa na to ako sa plní všetkým dookola.....

piacere
21. feb 2017

@almamicka toľko bolesti v tvojich slovách ☹ Veľmi ma mrzí, čo prežívaš a prajem ti veľa sily... Moja známa čakajú s mužom na adopciu už štyri roky, ale sama mi povedala, že čím náročnejšie požiadavky na bábätko, tým je to náročnejšie a dlhšie (oni si zadali: novorodenec, neróm, zdravý...).
Drž sa!

petrag25
21. feb 2017

@almamicka podla mna to treba pustit z hlavy, nie adopciu ale to vynutene tehotenstvo. 🙂 nemyslim doslova vynutene sle casto ked to clovek pusti z hlavy pride cas aj na babo 🙂 aj v rodine mame par takych pripadov ze sa snazili a ked.prestali dufat boli dve ciarky na teste 🙂

owecka
21. feb 2017

@almamicka tak ako tu mnohe pisali. Skus toho psychologa. Mozno privedie na ine myslienky a babo pride aj same. Chapem, ze si riadne frustrovana, ale treba nysliet to znyslanie. Malabiba to podla mna nemyslela az tak zle. Ja mam tiez skusenosti take ako popisuje malabiba. Ludia neporiesili svoj zivot, adoptovali babo a neprekonali nieco a teraz chodia len po psychologoch aj oni aj dieta. Zelam vela sil 🙂

owecka
21. feb 2017

@owecka prepac, mala som na mysli znenit zmyslanie. Pisem z mobilu a nevidim dobre na pismenka 🙂

petuska2110
21. feb 2017

@almamicka Vštci chápeme tvoje trápenie niekto viac a niekto menej. Ale čakaciu dobu neurýchliš ved si predstav aj ked žena normálne porodí najpr sa musia nejaký ten piatok snažit a nakoniec 9 mesiacov čakat. Hned to neni žiadnym sposobom. Trebe znižit z narokov a bude kratšia čakačka, aj take 2-3 ročné dieta ta má stale za boha a pri každom nezdare uteka za mamičkou či otcom. Stalé sú nevine aj bezbrané. Stále sa musia vela učit, stále potrebuju vela pomoci.A možno by nebolo na škodu sa najprv dat trošku do kopy. nechcem ta urazit to ani omylom ale zažila si vela zleho a babo neni liek na všetko, práve naopak je to velká skúška trpezlivosti a všetkeho ostatného, a predpokladám že adoptovat si dietatko je ešte žložitejšie ako ho porodit. Tam už musí človek počítat s reakciami okolia nie vždy pozitivnymi, hlupe otazky a pod. Aj ked je žena tehotná sa psychicky pripravuje na rolu matky a postupne odpočítava dni, kdežto takto nevieš kedy padne rada zrovna na vás. Ako som písala dieta je velká skúška, a hlavne prvé. Tam človek nevie čo a ako aj ked máš naštudované. Píšem z vlastnej skúsenosti, poctivo som sa pripravovala čítala všetko možné nakupila aj nemožné. A aj tak boli aj dni ked som bola zufala nevedela čo mu treba čo chce- citila sa ako najhoršia matka sveta. A iné pocity nie všetky boli vždy len pozitívne. Nečakala som to a nič taketo som sa nedočítala😂 Zvládli sme to každá matka to zvladne aj ty isto. Ale treba sa nato pripravit a nečakat len to pekné, nie vždy to tak je.

malabiba
21. feb 2017

@almamicka mala som takú kamarátku, vždy sa mi divila, že prečo mám taká mladá deti, ona sa po 30-tke zbadala a chcela aj ona chytro deti, vzala si prvého vhodného adepta a začali sa snažiť, najlepšie dieťa chceli hneď...prešli 4 roky a nič, celé dni seba aj mm sledovala, hltala kvantá liekov, dokonca chodila v čase ovu na sono, na kontrolu vajíčok a čo ja viem čo všetko, nič, potom smer psychológ, lebo už ani nemohla vidieť tehotnú ženu, aby neplakala, to sme ju vyslali už my, lebo sa o s ňou nedalo vydržať...nakoniec Helios, no nevyšlo im nič, akurát sa zadlžili, nakoniec adopcia...chvíľu bola šťastná a "zázračne" prirodzene otehotnela a narodil sa im vlastný syn...upla sa tak na deti, že sa nakoniec rozviedli...je prehnane úzkostlivá matka...ja nehovorím, že ti prajem niečo podobné, alebo, že ty si taká istá...ale mám pocit, že nie si psychicky pripravená na to, mať dieťa, keď to tak surovo napíšeš, preto si najprv treba nájsť iné priority, poukladať si život, a potom riešiť..mne potom naozaj také dospievajúce deti, resp. mladí ľudia končia v rukách, obvykle ako neurotici a vždy sa mi potvrdí, že si to ťahajú z detstva

somavi
21. feb 2017

@emily_666 no autorke nešlo o to , podeliť sa s vami o svoje pocity , ale o konkrétne info .. nechápem , co riešite

emily_666
21. feb 2017

@somavi neriešim nič, lenže v poslednom autorkinom príspevku sa jasne ukázalo, že tak úplne psychicky v poriadku nie je.

fadama
21. feb 2017

@piacere A co by im rómske dieta urobilo? Je to hnusné od ludí ze takto segregujú chudence deti len za to ze majú inú farbu plati a nie sú bieli ako stena.....☹

anjelicek26
21. feb 2017

@almamicka mimo ineho zvaz zahranicnu adopciu - casto to ide rychlejsie, len to ide viac do penazi, ale s vybavovanim sa to da "zvladnut" a prejst papierovackami za 1,5 roka a mat zdrave dietatko. Znami si tym presli a adoptovali dievcatko z ukrajiny, malo 8 mesiacov, ked si ju mohli doniest domov. Ano to nie je novorodenec, ale stale je to malicke babo...

petuska2110
21. feb 2017

@fadama to nemusí byt len kvoli tomu že nechcem "romske" dieta lebo mi vadí tato etnika, farba pleti atd. Može to byt aj spojené napr s tím že ked ide biela rodinka a medzi nimi tmavé dieta už je vela otazok a je to bijúce do očí že toto asi neni ich dieta. Tak isto aj v škole,školke a pod. Zbytočné otazky, možu škodit aj dietati aj rodičom. Lebo snad lepšie je si myslím ked to dieta vie a má možnost samé povedat okruhu ludi/deti kt. doveruje a nie všetkým a potom sa z neho smejú a pod. Tak isto aj rodič nemá chut na počkanie vysvetlovat že sme si "adoptovali". Nespomínajúc že v rodine ludi ktorý chcu adoptovat dieta sa možu stretnut z nepochopením prečo chcete "roma" tj nap. potencionalny detko/babka/teta/stric. A teda určite by neprospelo dietati aby ho neprijali alebo niečo. A "romov" ludia nechcu aj preto ako sa spravajú nie kvoli farbe pleti. Takže aj šikovný pracovity budu odsudený kvoli ich "rase"

fadama
21. feb 2017

@petuska2110 to by bolo podla mna najmenej povedat áno adoptovane je moje dieta tu ide cisto len o to ze má inú farbu pleti aspon 99% je takých ze len kvoli tomu ho nechcu.
A co uz má zaujímat dedka,babku a cojaviem koho aké dieta si zoberiem sú ich plno v deckých domovoch a aj tam vyrastú lebo nikto nikdy ich nechce. Ja som tiez rozmýslala ze si adoptujem dieta a bolo by mi jedno ci je biely, cierny alebo zltý.
Áno je pravda ze sú uz vsetci v jednom vreci aj ten pracovitý je zostane uz len róm.
Ale sú aj biely spinavy, nerobotny, lenivy aj bezdomovci sú prestaty, pos.atý a pod. a nik ich nesúdi lebo sú biely, a kazdý im rád pomoze a televizia tiez.

piacere
21. feb 2017

@fadama prepáč, ale tak ako ja, tak ani ty nemáš právo sa k tomu vyjadrovať. Je to každého osobná vec, prečo sa rozhodne tak, ako sa rozhodne.... a viac sa k tomu nebudem vyjadrovať.

fadama
21. feb 2017

@piacere no ved netreba sa vyjadrovat treba to pozametat pod koberec.

piacere
21. feb 2017

@fadama prajem ti pekný deň 🙂

fadama
21. feb 2017

@piacere Aj tebe pekný den. 🙂

tomiholjubavi
21. feb 2017

@malabiba je uplne jedno ako to človek napiše. každy par, ktory chce dieťa prejde sitom tak drsnym, že veľa ludi to vzdá. Lebo nie rodina túžiaca po dietati, ale adopčny system je surovy, zle spracovany a nadejnych rodičov dobre že nie šikanujúci. Minimalne u nás to nie je žiadna lakocinka, ktorou by niekto chcel dobrovolne prechádzať.

Ja sa nečudujem @almamicka , že sa jej nechce čakať. Tu v okrsku Zagreb sa na zdraveho "bieleho" novorodenca čaka priemerne 4 roky...ale može to byť aj 6 a viac...Nehovoriac o tom, že napriklad tu ľudom staršim ako 45 už dieťa maličké nedajú, lebo jej naň pristarý a môže dosťať max. školáčika. Tiež uvažujeme aktivne nad adopciou. Lenže môj muž má o mesiac 40 a pokojne sa môže stať, že kym prideme na radu, nebude splnať vek na batoľa. Preto sme si určili dieťa bez etnickeho ohraničenia a rozmyšlame aj o zahraničnej adopcii (z bulharska, rumunska napríklad.) Lebo ano, aj my chceme dieťa hneď. A hoci to ľudia na prípravach určite nepriznaju, nikto tam nepride s tym, že joooj budem pokorne čakať kludne aj decéniu a adoptujem si dieťatko bez hocijakych narokov na jeho vek, zdravotny a duševny stav.

Skoro každy chce zdraveho novorodenca a najlepšie do roka. Sebecké? možno..ale realne a ľudské. My, nedobrovolne nepolodne ženy, sme také isté, ako tie ženy, čo rodia "na prvý vrz". Každá chceme svoje dieťa, chceme ho zdravé, krásne, múdre a naše predstavy naplnajuce. (bez ohladu na to, či ide o deti adoptované, alebo porodené, ich matky sa tomu nadejaju). Tym, že nás (našich partnerov) ohraničila priroda, sme sa automaticky nestali nekonečne charitnou Matkou Terezou, ktorá bez štipky prihliadania na seba pôjde a obetuje život každej sirôtke, ktorá to potrebuje. Ano, ženy v adopčnom systeme majú očakávania. No a čo? Tehulky ich snád nemajú? A očakavanie rychleho vybavenia, bez toho, aby sme roky čakali v systéme, je jedno z najbežnejších.

jankapo
21. feb 2017

Ono to bude asi na roky, neviem kolko rokov mas, a ako velmi ta tlaci vas vek s manzelom. Znama chcela takto dietatko, biele novorodeniatko...cakala roky, vyzeralo to vselijak, uz ked mala 40 uz zacala mat pochybnosti, ci to neodvolat, tak som ju ukecala, nech este vydrzi, ved teraz je kopec 40 rocnych mamiciek. Na poslednom sedeni na urade kdesi jej povedali, ze to vidia este na rok, dva a zrazu bum, do 5 mesiacov mala babatko v naruci, najstastnejsia na svete....😉 Drzim palce, nech vam to vyjde, a fakt rieste vsetky papierovacky cim skor.

petuska2110
21. feb 2017

@fadama Máš pravdu ale je to na každom ake babo si vyberie ak vie že by nechcel/nezvladol z iného etnika tak načo take dieta ma brat? To si človek rozhodne sám načo je pripravený a aké babo chce vychovat. Ved aj biele deti potrebujú rodičov. Ja skor nechápem požiadavkam na pohlavie a pod. Lebo ani matka ktorá dieta počala si pohlavie nevybrala . A dokonca si žial ani nevyberieme či bude 100% zdravé. Ani farbu očí, či vlasov , či povahu a vea dalších vecí. Ja som chcela dievča vždy len dievča a mám 2chlapcov a teraz čo sebevražda? Nie milujem ich rovnako ba viac, preto nechápem načo sú podmienky ja chcem to a to pohlavie atd. ine milovat nebudem či ako? Potom je snád jasne že sa doba čakania predlžuje.

tortelinka
21. feb 2017

@anjelicek26 akurát že Slovensko nie je prijímací štát, takže na ado idú deti zo SK nie cudzie k nám

anjelicek26
21. feb 2017

@tortelinka co znamena, ze nie je prijimaci stat? Ze slovenska mamicka nemoze adoptovat korejske/ruske/ukrajinske/libyjske ci ine dietatko? Ani cez agenturu? To si neviem predstavit, ze by to bolo takto obmedzovane :(

bosorkabb
21. feb 2017

Baby nehadajte sa. Stale si môžte dať poziadavky na dieťa. Su štáty kde si vyberať nemôžu. Manželov kolega v Rakusku si etnikum nemôže zvolit. Lebo tak sa to pokladá za diskriminaciu a z poradovnika by letel aj s manželkou velmi rýchlo. Tak si mohol určiť len zdravie a vek. Nič viac. A tiež sa čaká,ale kratšie ako u nas.

bosorkabb
21. feb 2017

@anjelicek26 áno,slovenske deti idu na medzinárodnú adopciu,ale slovensky žiadatelia si nemôžu adoptovat deti mimo Slovenska.
Čiže neprima deti ale ich skôr posiela,najviac do Talianska.

anjelicek26
21. feb 2017

@bosorkabb vobec nechapem, aky dovod moze byt, na takyto zakon 🙈 Och skoda take nieco :(