Meno pre adoptovené dieťa
Žienky vedeli by ste mi povedať ako to funguje s menami pre adoptované dieťatko?? Pokiaľ by sa jednalo o 3-ročné dieťatko kt.sa vola poviem priklad Janko/Zuzka..mozeme mu meno zmeniť?? Smie sa to?? A ako to je u detí mladších ako 3r.?
Vopred ďakujem 😉
@almamicka chudatka deti. Povazujem to za vrcholne necitlive. Preco by ste to robili? Pre to dieta urcite nie. To ma chuda uz aj tak traumu na cely zivot z pobytu v domove a este mu treba pridat a zmenit mu meno, na ktore je zvyknute. Aby sme sa mohli pochvalit ako sa nase dieta pekne vola... :(
@anjelicek26 ok, chalem. Ale napriklad uvedene dalibor a klaudia mi tak neda nepridu...
@rhiannon nie to nie. Ale mozno sa bali, ze tu sestersku dvojicu moze niekto s povodnych pribuznych, ktorym boli odnati spoznat? Neviem, urcite boli na to dovody, lebo inak su to pekne mena.
Každý prípad je iný- záleží na tom, ako by to bralo dieťa.
to ozaj niekomu napadlo meniť meno 3r. dieťaťu? ☹
je aj možnosť dať dieťaťu dve mená, ponechať povodné a pridať nové
@almamicka presne ako vravis, niektori nepoucitelni, niektori poucitelni. takze - preco nepovedat svoj nazor ? sme v slobodnej krajine. ak si myslim ze nieco nie je moralne OK, co suvisi s danou temou, tak to poviem. ak nechces odpovede, ktore sa ti nepacia, tak neprispievaj. ps. - na zmenu mena treba uviest zavazny dovod.
@domculik uz mas dieta adoptovane?? Nie?? Presla si si tym?? Nie?? Si socialna pracovnicka?? Nie??.....tak si najdi inu temu do ktorej mozes ,,mudro" reagoat a najme temu ku ktorej mas co povedat...a PS: ja som sa nepytala ako to beru ine zeny, Ci to povazuju za spravne alebo nespravne....pytala som sa ci sa to moze/smie....moralizovanie od zien co si nepresli problemami ako ja ma nezaujima...tak sa zvysok vecera venuj zmyslplnejsiej cinnosti....dovidenia.
@almamicka ano samozrejme ze sa to moze ... v pripade ze uz budete mat riadne pravoplatne rozhodnutie sudu o osvojeni (po predosvojitelskej) tak je mozne dietatu zmenit aj krstne meno (meni sa mu aj koncovka rodneho cisla, rodicia a priezvisko v RL)
Je zvykom, resp. niekedy sa robí tak, že to povodne meno sa da ako stredné napr. alebo sa da meno obdobne znejuce a pod... ale to vôbec nie je podmienkou ..
Ak už dieta vnima tak je dobre to s nim prejst aby to nebolo vnimane ako odmietanie jeho podstaty - sebaurcenia ale práve ako zaclenenie do rodiny.. je dobre dieta oslovovat novym menom od prichodu do rodiny a takto usmernovat aj ostatných aj rodinu .. aby si zvyklo ..
a moze to byt z roznych dovodov napr. chcete aby mal syn meno po adoptívnom ockovi lebo proste v tej rodine je to tak alebo sa povodne vola Graciela Manuela Izabela xxxxx (to nie je zart )
alebo sa vam proste dane meno nepaci lebo sa tak vola svokra 😀
@almamicka my máme dvoch adoptovaných, vzali sme si ich maličkých, takže to nevedeli... nechali sme im pôvodné mená ako druhé... keby sa raz rozhodli, že sa chcú volať pôvodným menom... ono to možno vyznie divne, ale ja by som zmenila meno aj 3 ročnému, keby som mala pocit, že nie som s tým menom ok, že by mi pripomínalo nejakú mrcha kamošku, zlý zážitok a pod... ale pokiaľ by dôvod nebol, tak by som nechala, aby som dieťaťu nerobila zbytočný chaos...
a može si aj adoptované dieťa zmeniť mená svojich novych rodičov? 🙂 napr. sa mu možno tiež nebude páčiť ak sa mama bude volať Esmeralda a chcel by radšej Katku.. :D každopádne, pri staršom dieťati je to podľa mňa skor na škodu....možno by som skor komunikovala s detskou psychologičkou aký to môže mať dopad na psychiku dieťaťa...
@rhiannon vela ludi meni adoptovanym detom meno na znak noveho začiatku. symbolicky. ked je dieta starsie, moze si ho dokonca same vybrat. K novemu priezvisku aj nove meno. Nevidim na tom nic zleho. Ked ma niekto so starym menom len škaredé a zlé spomienky. Mozno, ak je dieta starsie, trebalo by sa opytat aj jeho, ako to citi a ci chce zmenu.
@zltyslonik nevies o tom nic a tvoje rady su bezpredmetne na zmenu mena v tomto pripade netreba mat specialny dovod je to proces ktory sa v ramci procesu osvojenia deje a neni neobvykly
@zltyslonik ako ty vies cez net ako sa ja tvarim a tu sa docitas ze nepises pravdu http://www.minv.sk/?zmena-mena-alebo-priezviska
Ak sa clovek nechce pohadat a dozvediet sa svoj psychicky profil na zaklade par otazok a viet, nikdy sa netreba pytat najmudrejsich zien na modrom koniku.. Tie totiz vedia vsetko urcit cez pismena, je jedno co, su to tie najlepsie psychologicky pod slnkom..
Autorka, radsej sa pytaj v sukromnych skupinach s podobnou tematikou..

Ano, ked dieta adoptujete, môžete mu zmenit meno.
Druha vec je, ze ci to tomu dietatu prospeje, uz je na svoje meno zvyknuté.