Na koho sa mám obrátiť, keď hľadám náhradnú matku?

polina89
16. mar 2018

Dobry den mam zdravotne problemy a tehotenstvo by bolo velke riziko ako pre mna tak pre babatko....pocula som uz o moznosti nahradnej matky ktore by nam babatko vynosila.myslite ze je to mozne?a kde by som sa mala na koho obratit aby som sa k takej zene dostala?dakujem

anjelicek26
16. mar 2018

V cechach je to mozne, na ukrajine, rumunsku, v indii pokia viem tiez, na slovensku nie.

alex49
16. mar 2018

na slovensku to možné nie je, v česku áno.

vulka
16. mar 2018

U nás to nieje legálne.

stellamaris
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ressankajanka
16. mar 2018

@polina89 Áno, v ČR to možné je, ale väčšinou sa s vami porozpráva pani z ochrany práv dieťaťa a upozorní vás na možné riziká, napr. pripútanosť náhradnej matky k dieťaťu, ono to nie vždy prebieha jednoducho.
"Prvním předpokladem je vyhledání ženy, která je ochotna do procesu náhradního mateřství vstoupit jako náhradní matka. Pokud se jedná o vdanou ženu, je nutný souhlas manžela. Služba náhradní matky musí být bezúplatná; má pouze nárok na úhradu výdajů spojených s těhotenstvím a porodem. Na těchto úhradách se podílí otec dítěte. Objednatelské páry poté zpravidla podepisují dohodu o tom, že jim bude dítě po porodu odevzdáno. Z právního hlediska je ale tato dohoda nevymahatelná, nemůže tedy posloužit například při následném soudním sporu o svěření do péče/adopce."

polina89
autor
16. mar 2018

Dakujem teda v cr to mozne je ale asi aj financne velmi narocne vsak?

ressankajanka
16. mar 2018

@polina89 Myslím, že finančne nie, skôr je to v ČR slabo ošetrené zákonom, je to okrajovo spomenuté v občianskom zákoníku. Tento proces tu zakázaný nie je, ale nie sú stanovené ani žiadne špecifické pravidlá. Preto sa stáva, že náhradná mama sa skrz tehotenské hormóny a vynosenie tak vžije s bábätkom, že ho ťažko dáva pôvodným rodičom. Matka je stále tá, ktorá dieťa odrodí. Túto tému budeme brať širšie v ďalšom ročníku v škole (študujem v ČR), zatiaľ sme o tom mali len blok v rámci sociálnej politiky. Pani z ochrany práv detí mala tiež prípady, kedy sa na ňu rodičia obrátili, či by im dieťa mohla vynosiť sestra, aby mali istotu. Tam to zvykne byť po narodení dieťaťa ešte krehkejšia záležitosť, keďže sa matkami cítia obe a dieťa zvykne byť tiež zmätené. Ale rozumiem, že po bábätku túžite a hľadáte všetky cestičky. Tiež mi lekári povedali, že som neplodná, ale napriek tomu sa mi otehotnieť podarilo (prirodzenou cestou). Poviem pravdu, že som niekde vnútri bola zmierená s tým, že keď sa manžel nevžije s adopciou, tak asi ostaneme sami. Občas má Ten hore iné plány a držím palce, aby si k vám bábätko cestu našlo 😘

lula313
16. mar 2018

@polina89 no čo sa týka financií, tie sa podľa mna riešia neoficiálnou cestou, ale nemyslím si, že by to nejaká žena podstupovala za par korún..

ressankajanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ressankajanka
16. mar 2018

@polina89 Preto je lepšie ísť overenými cestami miesto hľadania na "vlastnú päsť" ;)
https://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/205714...

vulka
16. mar 2018

@ressankajanka Takýto novinový článok pokladáš za overenú cestu? Ale aj podľa neho nie je celkom právne čistá.

ressankajanka
16. mar 2018

@vulka Tento článok som našla na podobnom fóre ako je tento 😉 Vyslovene 100%-né cesty nie sú, ako spomínam vyššie, zákonom to nie je dobre ošetrené. Zákon to povoľuje, ale nestanovuje nejaké presné pravidlá, preto sa k deťom prichádza rôznymi cestami, ktoré nie vždy dopadajú dobre. Osobne by som do toho nešla, radšej by som volila adopciu.

polina89
autor
16. mar 2018

Ach je to velmi zlozite....velmi tuzim po babatku jedno uz mame no ked sme planovali druhe mimi zistili mi glomerulonefritidu a nefroticky syndrom ladvin tz postupne zlyhavaju...nikto nevie povedat do kedy sa to bude drzat ba tychto hodnotach ako mam teraz tehotenstvo mi nik neodporuca vraj by slo o zivot ako babatka tak aj moj .....alebo by sa narodilo a potom by mi uplne zlyhali ....preto uvazujem o moznostiach.dakujem za kazdu radu ...nieje to lahka situacia tazko si zdravym ludom predstavit s cim musim zit .....

veronikastrickova
16. mar 2018

Ja som vdacna za jedno, keby si nemala ziadne tak sa viem vcitit do tvojej situacie, ale takto nie. Mozno to vyznie tvrdo, za co sa vopred ospravedlnujem, ale radsej 1 a byt v pohode, dat mu seba, pride mi to sebecke voci tomu dietatku, ktore mas. Je vela zien co deti mat nemozu, ale ja by som bola na tvojom mieste o to viac vdacna za to 1 co mam.

polina89
autor
16. mar 2018

Som vdacna za mojho krasneho zdraveho synceka kazdy den dakujem za to ze ho mam a ze je tak uzasny...je to vsak tazke...

veronikastrickova
16. mar 2018

@polina89 pozerala som tvoju chorobu a ja keby som toto riesila, tak urcite by som dieta nechcela, len kvoli tomu, ze by som sa bala, ze sa mi nieco stane a nebudem schopna ho vychovavat. Sama vies co materstvo obnasa. Tiez chapem, ze tuzis po babatku, ale ja by som do toho nesla, uz len kvoli tej zodpovednosti. Skus radsej teraz aspon poriesit viac svoju chorobu. A mozno casom sa da vsetko do pohody.

tt247
16. mar 2018

@polina89 až do posledných príspevkov som si myslela, že si bezdetná. Samozrejme, že to nie je moja vec a ani môj život, pretože je to tvoja vec a tvoj život, ale máš jedno zdravé dieťa, a tým pádom by som takémuto tlačeniu na pílu, kľučkovaniu pomedzi zákony a rizikám s tým spojeným rozumela len vtedy, ak by si nemala žiadne dieťa. Predstav si, že ti náhradná matka odmietne dať tvoje dieťa. Môžeš si tým narobiť veľa problémov a pri tvojom zdravotnom stave by som to určite neriskovala. Veď tvoj syn potrebuje zdravú mamu a to, do čoho sa chceš pustiť ťa môže o to pokrivkávajúce zdravie pripraviť (ťahanice po súdoch, nevymožiteľnosť a tak...) Nie je všetko také ružové, že cudzia žena vynosí, odrodí a bez slova odovzdá. A zvlášť nie ak zákon nestojí na tvojej strane.

dominika7990
16. mar 2018

Nerozmyslala si skôr nad adopciou? 🤷🏼‍♀️ Jedno už svoje dieťatko máš a keď veľmi túžiš po druhom aj s mužom tak by si dala ďalšiemu nechcenému domov.

polina89
autor
16. mar 2018

@dominika7990 rozmyslala jasne .....teraz je podstatne dat sa hlavne do kopy a cas ukaze co bude dakujem vam

ressankajanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ressankajanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ressankajanka
17. mar 2018

Detičky dáva Boh, je to o viere ❤ Preto verím, že ak máte mať druhé bábätko, uzdravíš sa, ak si to s manželom budete silno priať 😇 Nie som zástancom ako umelého oplodnenia, tak vynosenia náhradnou mamou, ale nechcem dávať verdikty, všetci volíme niečo iné, keďže máme iné cesty 😉 Osobne som si priala adopciu, ako spomína dominika7990 - pomôcť nejakému nechcenému dieťaťku, skrz školu vidím ako sa k nim správajú v kojeneckých ústavoch a detských domovoch, každé z nich by si zaslúžilo šťastný a milujúci domov 🍀 Občas si nás za rodičov vyberie práve cudzie dieťa. Držím palce, nech sa vám splní sen 😘

polina89
autor
17. mar 2018

@ressankajanka dakujem krasne tiez si myslim ze co ma byt bude....nechavam tonu volny priebeh 🙂

jajusa1977
23. apr 2018

@polina89 ano je to mozne.

cecilia68
23. apr 2018

@polina89 Podľa mňa je dôležitejšie, aby si bola zdravotne v poriadku pre to dieťatko, ktoré máš....Až potom "tlačiť" na druhé dieťa.

kiresinkaa1992
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bio18
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pinkasuro
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zimik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bibi14031996
29. júl 2019

@polina89 napíšte mi ak máte ešte o to záujem

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre