Utajený pôrod - súhlas manžela
Ked chcem dat dieta na utajeny porod potrebujem k tomu súhlas manžela?
Mňa zaráža jedna vec, ak by sa rozhodla pre potrat, nič z toho by autorka riešiť nemusela. Vtedy by nevadilo, že sa rozhodla bez súhlasu manžela? Tak isto predsa otec by prišiel o možnosť mat dieťa o ktoré stojí.
Ja zas opačne poznám prípad, keď mužovi zomrela manželka pri nehode a veru on tú starostlivosť o novorodenca nezvládal a po pár týždňoch chcel, aby bolo adoptované.
Iné je mať predstavu o dieťati, iné sa o neho reálne starať. Niektoré sú menej náročné, niektoré viac. Niektorí otcovia to dajú, iní nie.
Je aj film podľa skutočnej udalosti o žene, ktorá zomierala a dosiahla úradne, že jej deti išli do milujucej rodiny na adopciu, lebo muž síce chcel, ale v realite to absolútne nedával. Čo on, ale vidieť nechcel.
A poznám aj rodinu s dieťaťom z utajeného pôrodu. Sú tam aj bio deti. To adoptované má zjavne iný temperament, ale je milované rovnako, venujú sa mu, je úspešné a jeho postoj k životu je v štýle: bio deti rodičom "prischli" mňa si Vybrali!
Autorka určite vyhľadaj pomoc, máš možno skreslený pohľad na celú situáciu. V každom prípade je úžasné, že si sa rozhodla život dať.
Presne pre toto volia ženy interrupciu. Žiadne zbytočné otázky, odsudzovanie okolia, nič nevidno. Kde sú teraz tí, čo sa bijú za právo na život, aby autorku podporili?
@luckajanko zlomenú ženu ničiť netreba, to súhlasím.. ale akože naozaj ma dieťa prísť aj o otcami lebo "čo ak cíti že on sa o dieťa sám nedokáže postarať, bude jej robiť výčitky, ohovárať pred rodinou, nútiť nech sa k nim vráti a o dieťa sa stará"?... a co ak je otec úplne v pohode?
Autorka sa pytala jedinu vec, ci potrebuje manzelov suhlas na utajeny porod, dostala tu 8 stran vselicoho, tolko nespravnych odpovedi kolko sa tu nakopilo je na zaplakanie. Naposledy, nepotrebuje manzelov suhlas, pride, odrodi, odide. Dieta ani neuvidi. Nepovie svoje meno ked nechce, to je ta vyhoda utajeneho porodu. Manzelov suhlas nikoho nezaujima, personal v porodnici netusi ci je vydata alebo slobodna. Max.sa pytaju na zdrav.stav a poistovnu aby si dali preplatit naklady na porod, a aj tam su speci postupy ak nechce povedat meno. Cize nie, suhlas manzela skutocne nepotrebuje(lebo poniektore chybne opakujete tu istu nespravnu informaciu od zaciatku temy).
@janage lenze niektore zeny tych chlapov dost podcenuju. Ja by som to vnimala ako zradu aj ak by slo o potrat. Teda,zeby muz chcel. A zas treba priznat,ze mnoho zien deti tiez nezvlada. Takze netreba ukazovat len na chlapov.
@zooeynka ved ale ked su manzelia a manzel dieta chce, nemoze mu ho za chrbtom dat na adopciu, lebo stale ma rovneke pravo na dieta ako matka. Je kopec muzov co sa staraju o deti namiesto matky.
@zoeeoz veď to musí vedieť ale autorka. Ak vyhodnotila že nie asi ho pozná najlepšie
@veronikastrickova suhlasim ze je to smutne. Ale o tom je utajeny porod. Matka nie je znama. Uz som to pisala, jedine dobreho pravnika a riesit to, ale je to na dlho, stoji to strasne moc penazi a nervov a je otazne ci teda otecko tak velmi stoji o dieta ze toto cele podstupi. Stale vravim, ak muz pripravi zene dobre podmienky a je laskavy a starostlivy, tak zena nema dovod sa vlastneho dietata vzdat. Nevidime do ich rodiny.
Prepáč, že rovno takto, ale….. ak si z Východného Slovenska a tvoje meno sa začína na M. tak mi prosím, prosím napíš. Ak si to ty tak, Počula som o tvojom trápení a pomôžem ako len budem môcť, nech sa rozhodneš akokoľvek..
@janage aj ja poznam osobne rodinu, z opacnej strany - ktora dala dieta na adopciu. Manzelia cakali druhe dieta. Zena bola trochu "jednoduchsia", o prve dieta sa im starala muzova sestra. Ked cakali druhe zle jazyky muza nahovorilo ze nie je jeho. Dieta dali teda hned na adopciu, ani ho nevideli. Po roku vypatrala jedna zena z rodiny, kto si adoptoval dieta a aj ho videla. Bola to presna kopia prveho dietata. Prislo velke sklamanie,muz sa obesil lebo to nezvladol...
@zooeynka uplnu blbost si napisala, zena moze spravit milujuci domov a otec o par mesiacov kludne zabudne ze ma dieta a aj naopak, moze byt milujuci manzel a otec rodiny a zena odide od manzela ci deti.
@veronikastrickova nic to nemeni na fakte ze suhlas manzela pri utajenom porode skutocne nepotrebuje.
Kokos ženy, všetky sa tak snažíte pomôcť a poradiť a autorka nielenže pomoc odmieta, už ani nereaguje 🤷♀️😕
@zooeynka prosim ta ty s tym robis? lebo zakon hovori nieco taketo. zvyraznila by som, ze na JEJ IDENTIFIKACIU. "Osobné údaje nevyhnutné na jej identifikáciu sa vedú oddelene od osobitnej zdravotnej dokumentácie spolu s písomnou žiadosťou podľa § 11 ods. 10. Osobitná zdravotná dokumentácia sa o tieto údaje doplní a zapečatí ako celok. "
https://www.health.gov.sk/Clanok?utajeny-porod
tam pisu, ze dokumentacia sa vedie. ci ty s tym robis a vies, ze taka zena nemusi uviest ziadne udaje?
pisali baby, ze sa 6 tyzdnov caka, ci si to zena nerozmysli. ak by neuviedla ziadne svoje udaje, ako mozu vediet, ze jej dieta mozu dat?
Boze a este dievcatko srdce mi trha,vzdy som snivala o princeznej boze,ja mam dvoch chlapcekov milujem ich ale keby cakam dievcatko zblaznim sa od šťastia
Inak, všimli ste si, že zatiaľ čo vy sa tu hádate, autorka sa akosi rýchlo stiahla a pravdepodobne sa dobre baví v pozadí?
co tu davate ten priklad chlapa z poradne, podla mna to je nieco ine. on sa zaujimal o dieta ktovie po akom case. po tych 6 tyznoch sa uz ozaj asi nedopatra. ale ked sa 6 tyzdnov caka na matku, tak ju asi nejako vedia s dietatom spojit nie? a ked vedia ju, vedia spojit aj otca, ako manzela zeny. ak ona pride domov bez dietata a on zacne patrat kde je a navyse bude vediet aj porodnicu kde zena rodila, to fakt mu nedaju vlastne dieta?
@zooeynka utajený porod moze mat aj keď je vydatá. To ale neznamená, ze teraz pride len tak "nahodou" do pôrodnice a nepovie ani meno ani nič porodi. Vedu sa 2 dokumentácie, jedna je nevyhnutná k pôrodu kvoli preplatenie nákladov za porod a hospitalizáciu, druha je ta "utajená". Dieta vtedy nedostane meno, je vedené ako XX, ma čistý rodný list a caka sa tých 6 tt. Ak si to matka nerozmýšľa, tato dokumentácia ide "zapecatena" na ministerstvo zdravotníctva. Tu je ešte možnosť súdne sa k nej dostať, tu by sa musel do toho vložiť manzel. Dieta dostane meno sudom a ide na adopciu. Zena je tu v silnejsim postavení ako muz, lebo ako sa vraví, nie je matka, nie je otec. V CR nie je možný utajený porod ked je žena vydata. U nás sú diery v zákonoch. Vsetko preto závisí od vole/nevôle sudcu.
@chillibubble nie, ked je utajený porod, nepovedia nic. Ani ci dieta žije, co je s nim a ani co sa narodilo (ak to nevie). Personál je povinný dodržiavať mlčanlivosť. Jedine na sud sa obrátiť.
@lienka.7 ok, na sud. nemyslala som, ze nemocnica mu neda dieta, ale stat ze mu ho neda. ak to stihne do 6 tyzdnov...
@tkmama mna napriklad toto zaujima a prekvapuje ma, ze podla zakona otec pravo na dieta nema. Je mi uplne jedno ci to je realna ci vymyslena tema.
@chillibubble aj na základe týchto prispevku som trosku googlila a je to naozaj zapeklita téma. U nás toto nie je upravené, ale sme povinný dodržiavať medzinarodne pravo a rôzne zmluvy. Su aj rozsudky ESLP. Tam by otec pravdepodobne uspel, ale pri rýchlosti našich súdov by uz malo aj 18 rokov 🤦♀️
@veronikastrickova zial, nema... nie je matka,nie je otec. To je nas zákon. Musi sa "presudit" na ESLP.
@lienka.7 ale mozno by sa tam vedel dat nejaky odklad adopcie. dieta by bolo mozno do vyriesenia "blokovane". ale dakujem pekne mat dieta niekde v ustave alebo nahradnej rodine niekolko mesiacov, nedajboze rokov.
@veronikastrickova mne to pripomina kramerova versus kramer - film s dustinom hoffmanom - len tam to bolo tak, ze matka sa spakovala z jedneho dna na druhy nechala ich samych lebo uz nevladala a po neviem akom case sa objavila, ze uz je ok a mala vacsie pravo na dieta ako ten otec co s nim ostal neviem ci mesiace alebo neikolko rokov sam 🥴

Ženy neodsudzujte. Nečítala som všetky komentáre ale väčšina bola že tak nechaj dieťa otcovi a ty odíď. Ale ona toho muža pozná, čo ak cíti že on sa o dieťa sám nedokáže postarať, bude jej robiť výčitky, ohovárať pred rodinou, nútiť nech sa k nim vráti a o dieťa sa stará? Ak chce túto kapitolu uzavrieť lepšie bude ak bude dieťa vychovávať niekto cudzí. Neviete čo prežíva a chlap môže byť manipulátor čo ju nakoniec dovedie v lepšom prípade na psychiatriu v horšom do hrobu. Veď určite nad tým rozmysla každý deň a prišla k rozhodnutiu že takto to bude najlepšie. Aj vy čo jej robíte výčitky že koľké by chceli mať dieťa a nemôžu...vôbec jej s tým nepomozete, nenicte psychicky zlomenú ženu ešte viac.
Autorke: držím ti palce v ďalšom živote nech sa rozhodneš akokoľvek. Je to tvoje rozhodnutie a určite bude pre teba v momentalnej situácii najlepšie to, ako to cítiš. ♥️