Utajený pôrod - súhlas manžela
Ked chcem dat dieta na utajeny porod potrebujem k tomu súhlas manžela?
@veronikastrickova a si zober, ze keby napr. ona to dieta caka s inyn muzom pocas trvajuceho manzelstva(aj v rozvode), tak jej sucasny manzel je povazovany za otca cudzieho dietata. aj v rodnom liste by bol. tam by zase mal pravo na cudzie dieta 🤦♀️
@lienka.7 ved to. a skor ako v ustave u nahradnej rodiny. a potom ber dieta od niekoho, koho povazuje za rodicov k "cudziemu" chlapovi ☹
Drahá autorka, mrzí ma že ťa nikto nechce v tvojom okolí pochopiť. Kludne mi napíš. Ja som išla na potrat, chlap mi vravel ako to budem celý život lutovať a že si to mám nechať. Ja som pre samú seba však spokojná že som sa tak rozhodla. Je to o tebe, nikto iný kto do toho teraz pindá sa ti o to dieťa nebude starať, LEN TY SAMA ! A ani len ten muž, tomu neverím.
@ivka14789 potrat a utajeny porod v tomto pripade je dost velky rozdiel. ja som za potraty na 100% a tiez si myslim, ze by som to ustala(a to uz mam aj dieta)
ale je rozdiel nechat dieta manzelovi, rozviest sa a odist ako vziat manzelovi dieta aby ho nikdy v zivote nevidel. s vedomim, ze niekde po svete beha jeho dieta, ktore chcel, ale zena sa rozhodla ze nie, ze ho poznat nebude...
@chillibubble tu by sa podla mna riesilo hlavne ci je vydata, ci slobodna, ci rozvedena dlhsie ako 300 dni. A to by hned zavazilo, keby sa otec ohlasil. Na toto je tiez ta lehota 6tyzdnov na mozne "spamatanie sa". Ja verim, ze toto je nedoriesene. Ved s obycajnym vyzivnym sa tu musis dozierat na niekolko pojednavani, aj ked mas vsetky mozne dokazy. Ale neverim, ze pokial je vydata a otec o dieta zaujem ma, zeby nemal sancu sa ku dietatu dostat.
@loginexistuje Pri vydatej žene platia domnienky otcovstva. Ako som písala vyššie, tie sa odvíjajú od osoby ženy - matky, ako manželky. Tu však nevieme (akože), že kto je matkou konkrétneho dieťaťa, preto sa to volá utajený - anonymný pôrod. A keďze matka dieťaťa je neznáma, tak nevieme, kto je otcom. Toto hovorí zákon.
To,že to je sakra nespravodlivé a hrozne, je vec druhá. Ja som však z praxe naučená už pozerať na veci komplexne a viem si predstaviť aj iné situácie, ktoré su po skutkovej stránke rovnaké,či podobné, nevnímam to iba cez tú citovú stránku, musím sa na to pozerať aj z iných uhlov. Na základe akého základu chceme pripustiť odber biologického materiálu dieťaťa? na základe tvrdenia muža? Že je manželom matky? Ale akej matky, keď ona nie je oficiálne matkou toho dieťaťa, matka je neznáma, je utajená jej totožnosť. Či na základe toho, že bude tvrdiť, že s tou ženou spal?
Je to krute, tiež mám dieťa, pozerám sa na to aj očami manželky,matky. Ale aj očami právnika. A skúsim aj očami ženy, ktorá môže byť v ťažkej depresii, mať velmi zle podmienky doma a pod. Autorka, ak to čítaš, prosím, vo vlastnom záujme, vyhľadaj odbornú pomoc.
@petulda333 ja neukazujem len na chlapov. Sú aj takí, čo to dajú aj takí čo nie. Súhlasím však s tým, že väčšina má veľmi skreslenú predstavu, čo znamená sa starať o dieťa malinké. Ešte aj väčšina mužov, čo ostáva na MD tak robí štýlom, že žena nachystá, stará sa o domácnosť a oni len o dieťa. Nevravím, že nie sú aj takí čo to zvládnu. Ale nepoznám ani jednu ženu, ktorá by napr. v noci nevstala k dieťaťu lebo cez deň pracuje. Zato chlapov je drvivá väčšina.
A ja si úprimne neviem predstaviť ten pracovný výkon, keď ti dieťa každú noc vstáva každú pol hodinu, hodinu a reve dalsiu hodinu, kým zaspí, dlhodobo. Aj deti sú rôzne aj rodičia.
Samozrejme sú aj ženy, čo to nezvládajú a milujúci otcovia, ktorí to dávajú ľavou zadnou.
Ale vo všeobecnosti ak muž ostane sám s deťmi, okolie sa zmobilizuje k pomoci, ľahšie si nájde partnerku. Od ženy sa očakáva, že zvládne sama automaticky. Partnera ochotného prijať cudzie deti si hľadá ťažšie.
Ak zena nezvláda, často sa na ňu pozerá ako na neschopnú poradiť si v základnej situácii.
@veronikastrickova ešte raz, matka je neznáma. Ak je žena neznáma, neviem dohľadať ani otca. Preto je to utajené. Neplatia domnienky otcovstva,ako inokedy.
@oblecenie99 a tych 6 tyzdnov po porode ked si to matka nahodou rozmysli? ked si to ona rozmysli uz nie je neznama a ked sa otec dozaduje ako druhy rodic dietata, vtedy neznama je?
@chillibubble Tu sa len domievam,že dovtedy je to taká "diera", kedy si to matka môže rozmyslieť. Ale (opakujem, moja domnienka, vychádzam zo zákona a najmä teda z výkladu účelu tohto ustanovenia) pochybujem,že dovtedy je možné s tým niečo urobiť, nakoľko to utajenie naďalej platí.. je to akoby lehota pre matku. ak je tu niekto z fachu, môže to vyvrátiť.
@luciaaaaa moj syn je asi z toho scifi filmu, lebo pri nom bolo materstvo radost, vyspala som sa celu noc, hral sa sam, vobec neplakal aby som ho brala na ruky, stacilo ze ma pocul, ked sa pocikal, alebo pokakal ziaden plac len zacal stikutat. Radost mat take dietatko.
A ked som si nasla terajsieho manzela odzaciatku sa ku mojmu synovi spraval ako ku svojmu, ci utriet zadok, ci v noci ku nemu vstat, ci sa mu venovat. A ano aj teraz on vstane ku detom a ja v noci mozem spat 😃
@oblecenie99 a tych 6 tyzdnov sa dokumentacie dietata a rodicky nevedu spolu? hned sa oddelia, takze nevieme sparovat dieta s matkou?
@chillibubble samozrejme ze to vedia. Vsak keby si to matka nahodou rozmyslela, ako by jej dieta vratili, ked by ich nevedeli "sparovat".
@chillibubble Pokiaľ dobre viem, jej dokumentácia je rovno oddelená od ostatných v špeciálnom režime. Po šiestich týždňoch sa zapečati a zasiela sa na ministerstvo. Keďže do šiestich tyzdnov ona môže ODVOLAT svoje utajenie, tak je dovodne predpokladat,že to utajenie je platné a trvá od začiatku, rovnako, ako aj po šiestich týždňoch. Rozdiel je iba v Tom, že má šesť tyzdnov to odvolať.
mne je tych otcov niekedy luto… ved je to ich dieta rovnako ako dieta matky, ako s tym maju zit? preco ked sa muz nepostara je chrapun ale ked sa chce postarat nikoho nezaujima jeho nazor? kamarat mal tiez tehotnu “ frajerku” resp. chvilkovu znamost, a sla na potrat napriek tomu ze jej ponukal moznosti, nech mu to vynosi niekde v zahranici za jeho financie, a on sa o dieta bude starat, no nenechala sa presvedcit a on si to vycita doteraz …
@lienka.7 mne len nejde do hlavy(chapem, ze tak je postaveny zakon, len to neviem pochopit), ze na matku sa pozera ako na neznamu(cize akoze nevieme kto je otcom) ale keby si to rozmysli za tych 6 tyzdnov, tak presne vedia ktore dieta je jej. cize otec ma smolu, ale matka moze byt chvilu neznama a potom zase znama.
@zooeynka dieťa vydatej ženy je zo zákona vždy manželove a jedine napadnutie na súde a test DNA umožní to zmeniť. Je to tak v zákone. Takže myslím, že súhlas potrebuje aj keď biologicky by jeho nebolo.
@oblecenie99 tá právna stránka ma zaujíma. Príde chlap do pôrodnice (alebo kde sa to rieši, asi skôr Upsvar) a povie, že jeho žena porodila utajeným pôrodom a on chce svoje dieťa. Rodila cca vtedy a vtedy v tom a tom meste/okrese. Koľko detí z utajeného pôrodu majú ? Veď ich určite nie je veľa. Videla som článok, že cca 40 ročne. To je tak 1 do týždňa približne. Veď oni možno hneď vedia, že o ktoré dieťa sa jedná, na základe dátumu a cca mesta. To nestačí ako dôvod na odobratie vzorky na testy dna? Matka je mimo hru. On hľadá dieťa z utajeného pôrodu a chce sa k nemu prihlásiť a starať sa oň, lebo je otec a má na to právo. Aj dieťa má právo na otca, či nie?
https://www.najpravo.sk/clanky/utajeny-porod-a-....
Už mi to vŕtalo v hlave, tak som trošku začala googlit. Celkom zaujímavý článok. V Čechách je to zaujímavo riešené, tam sa to riesi cez domnienku, ak je matka vydatá. U nás otec (ani manžel) zo zákona nemá právnu ochranu,čiže nejdeme automaticky cez domnienky. Čiže sa to ponecháva asi na konkrétneho sudcu,ako bude posudzovať tu proporcionalitu, v prípade súdneho sporu.
ALE!!!! nie nadarmo sa hovorí, že právo je umením dobra A spravodlivosti 😉aj keď ľudia si to neradi pripustaju, ale to tak naozaj je a opäť sa to preukázalo 🙂a keď som guglila trochu ďalej, tak vyzerá to tak, že máme na SK minimálne predsa len jeden prípad zo šťastným koncom: https://www.cas.sk/clanok/999351/stastny-otec-l...
Škoda, že článok sa už nevenuje aj tomu, ako prebiehal ten spor, ako sa podarilo dopracovať sa k DNA testom tak, aby bola zachovaná anonymita matky.. v každom prípade, vyzerá to tak, že automatické to nie je, ale cez súdy sa to vybojovať dá. A jedno rozhodnutie už na svete máme.
@zltalienka Len tak na odobratie vzorky zrejme nie,ani si to neviem predstaviť, veď ani Vášmu dieťaťu nemôžu len tak bez súhlasu zákonného zástupcu odoberať krv, aj keď tu pôjde o špecifický pripad. To,že je minimálna šanca na to,že sa nenarodia naraz taktom na jednom mieste viac detí este neznena, že sa to stať nikdy nemôže, ale to bol vlastne len príklad na priblíženie situácie samozrejme. ako ale píšem vyššie, cez SÚD sa to už riešiť dá a jeden vytrvalý otecko to aj dobojoval do šťastného konca 🙂
@oblecenie99 a kto je pre dieťa z utajeného pôrodu zákonný zástupca? Nie štát ( v podobe toho úradu, čo to má na starosti)? A nie je v úlohe štátu dohliadať na práva dieťaťa na otca a práva otca na dieťa? Nie je lepšie pre to dieťa, aby vyrastalo so svojím biologickým otcom ak sa o neho napriek všetkým prekážkám hlási? Tak by otestovali deti 2, keď by boli 2 narodené rovnako. Aspoň jedno z nich bude mať svojho otca.
mne to cele pride strasne nespravodlive. keby matke po porode oznamia, teraz si vymyslam, ze ma smolu ale na slovensku mame vela parov ktore cakaju na adopciu a tak jej dieta odoberaju a ide inej rodine, to by bolo z citoveho hladiska pomaly na samovrazdu. ale u otca nase zakony hovoria, ze v pohode... nevieme sice aky ma vztah k dietatu teraz, a mozno je to ozaj vymyslene. ale bezne sa otcovia s detmi zhovaraju uz v brusku, chodia so zenami na sona ku gynekogom, skladaju nabytky do izby, kociky atd. podla nasich zakonov sa teda kludne moze stat, ze takyto otec sa k vlastnemu dietatu nedostane, alebo mu to bude trvat pomaly rok zivota ☹ hrozne.
@matkahelka náhodou... môj muž bol na materskej odkedy sa dalo (matka musí byť povinne 6 týždňov, potom sa dá vymeniť). A máme super vychované, zdravé, úžasné dieťa, o ktoré sa staral od jeho 2 mesiacov na 80% on, ja som pracovala, nakoľko nám to tak lepšie vyhovovalo. Vstával v noci, zozaciatku s malým cvičil aj vojtovku, potom už nebolo treba. Normálne s ním fungoval celý deň v domácnosti. Aj navaril, upratal. Úplne bravúrne. To ja keď som mala ostať sama doma so svojím dieťaťom, tak po 2-3 hodinách som už dobre že diazepam nepotrebovala. Absolútne nemám trpezlivosť a pár hodín venovania sa dieťaťu ma doslova vysaje zo života, kebyže mám 16 hodín vkuse pracovať, tak nie som taká zničená. A to svojho syna ľúbim a rada som s ním a chcem preňho len to najlepšie. Bohužiaľ, nie každý dostal materinský gén do vienka. Ešte šťastie, že môj muž je taký skvelý otec. A on to napríklad veľmi odporúča každému chlapovi - ísť na materskú, starať sa, reálne dieťa vychovávať. A takto vypiplat jedno až kým nejde v 1,5-2 rokoch do škôlky a až potom sa rozhodnúť, či nejaké ďalšie alebo nie. Môjmu mužovi stačí jedno, mne aj jedno je veľa :D ale niektorí chlapi by plodili ako Zeus, ale starostlivosť žiadna. To sa potom ľahko plodí, keď vychovávať nemusia, starať sa nemusia... Iba donesú nejaké peniaze. Hold, doniesť peniaze domov, to žiadny špeciálny talent nevyžaduje. Starať sa o dieťa a nezbláznit sa, to aj hej
@zltalienka Prosím,skús dať bokom emócie, a predstav si tu situáciu reálne. Príde matka,ma pravo sa utajiť, prebehol pôrod, bodka. Do pár dní príde do nemocnice domnely otec s tým, že tu mala porodiť jeho žena, malo by ísť o jeho dieťa, chce testy DNA. Musí proste povedať, že som otcom dieťaťa, ktoré tu porodila žena, s ktorou som mal pohlavný styk. Lenže, a opäť sme na Slovensku, plati naša právna úprava, bez ohľadu na to, že tá žena je slobodná, či vydatá, platí, že má právo utajiť svoju totožnosť. O aké utajenie pôjde, ak sestrička v nemocnici ci vlastne kto je vtedy kompetentny umožní chlapovi, ktorý VIE, o akú ženu ide, aby tomu dieťaťu odobrali krv? Evidentne to možné je, ale iba cez súd. Len tak nie. Na druhej strane, aj keď to súd umožní, povolí, nastane (už u nás nastala) zvláštna situácia, kedy sa odtajni totožnosť matky, minimálne pred otcom,ktorý si vybojuje svoje dieťa. Čo s jej ochranou? Veď jej anonymitu garantoval zákon.. otec bude tiež viazaný povinnosťou mlčanlivosti? Výšsie lienka správne poznamenala, že sa tu bijú viaceré práva, právo otca na dieťa, právo dieťaťa poznať rodicov a právo matky zostať v anonymite. Je to veľmi naozaj veľmi náročná právna otázka,a niet na ňu dokonalej odpovede ani vo svete práva, veď si k tomu prečítaj judikatúry Európskeho súdu pre ľudské prava. Určite ju nerozluskneme my na koniku, môžeme polemizovať o tej morálnej stránke,môžeme mať na to vlastný názor, ale to je tak všetko. Asi je čas riešiť nielen nenarodené deti, ale aj tie živé a práva otcov. Na začiatok mi príde celkom OK tá česká právna úprava (písala som o nej vyššie).

@chillibubble urcite nejakým neodkladnym opatrením by to snáď slo. Tusim ze som niekde nasla, ze nejakému chlapovi sa to podarilo a dieta mu bolo zverené. Ale si vezmi, ze to je na dlho a dajú ti potom mozno co ja viem 3-4-5 rocne dieta. Dovtedy v ústave... boze ☹☹☹ neviem co je horšie.