Utajený pôrod - súhlas manžela
Ked chcem dat dieta na utajeny porod potrebujem k tomu súhlas manžela?
Baby.... Zjavne je autorke tejto diskusie už suma fuk co tu píšete... Buď sa zabáva... Alebo si ide svoje choré myslenie ďalej...
@oblecenie99 ďakujem že sa mi venuješ.
"Príde matka,ma pravo sa utajiť, prebehol pôrod, bodka. Do pár dní príde do nemocnice domnely otec s tým, že tu mala porodiť jeho žena, malo by ísť o jeho dieťa, chce testy DNA. Musí proste povedať, že som otcom dieťaťa, ktoré tu porodila žena, s ktorou som mal pohlavný styk. Lenže, a opäť sme na Slovensku, plati naša právna úprava, bez ohľadu na to, že tá žena je slobodná, či vydatá, platí, že má právo utajiť svoju totožnosť. O aké utajenie pôjde, ak sestrička v nemocnici ci vlastne kto je vtedy kompetentny umožní chlapovi, ktorý VIE, o akú ženu ide, aby tomu dieťaťu odobrali krv?" ALE VEĎ OTEC DIEŤAŤA NEPÔJDE OSOBNE ODOBERAŤ KRV. Príde len pokyn do nemocnice (najskôr zo súdu) že tomu a tomu dieťaťu majú odobrať krv. On nemusí nikomu rozprávať ako sa volá jeho žena, čo porodila JEHO dieťa. On hľadá dieťa narodené v dňoch ... a v meste/okrese .... Bude sa hľadať v zozname detí z utajeného pôrodu, či nejaké (alebo koľko) vyhovuje tým informáciám, čo udáva otec.
"Evidentne to možné je, ale iba cez súd. Len tak nie."
Jasné, že nie len tak.
"Na druhej strane, aj keď to súd umožní, povolí, nastane (už u nás nastala) zvláštna situácia, kedy sa odtajni totožnosť matky, minimálne pred otcom,ktorý si vybojuje svoje dieťa. Čo s jej ochranou? Veď jej anonymitu garantoval zákon.. otec bude tiež viazaný povinnosťou mlčanlivosti?"
NAČO odtajňovat matku, veď jej údaje sú vedené bokom. Otca zaujíma dieťa, on nepotrebuje vedieť KTO je matka, on chce vedieť či to dieťa čo majú z utajeného pôrodu je JEHO ... inak však on aj tak vie, ako sa volá jeho žena, čo šla na utajený pôrod, takže pred ním nič tajiť netreba.
Výšsie lienka správne poznamenala, že sa tu bijú viaceré práva, právo otca na dieťa, právo dieťaťa poznať rodicov a právo matky zostať v anonymite. Je to veľmi naozaj veľmi náročná právna otázka,a niet na ňu dokonalej odpovede ani vo svete práva, veď si k tomu prečítaj judikatúry Európskeho súdu pre ľudské prava. Určite ju nerozluskneme my na koniku ...to máš pravdu.
@zltalienka Ano, už sme sa dopracovali k tomu, presne, treba pokyn súdu. A mas pravdu aj s tým neodtajnovanim..Čiže otec môže iniciovať konanie, čo je beh na dlhú trať, ale keďže už jedno rozhodnutie máme, ani to už tak nemusí byť a môže to byť celkom rýchle,nakoľko sa dá predpokladať, že súdy budú vychádzať z pôvodného rozhodnutia. Neviem, ako veľmi je táto téma pravdivá, ale na takú polemiku celkom zaujímavá, aspoň som si k tomu čo to prečítala aj ja. Celkom ma prekvapil napr. ten rozsudok u nás, je to prelomová vec a ja som to napr. nezachytila. Je pravda, že rodinnému pravu sa profesne venujem len okrajovo, čiže takéto veci ani nevyhľadáv bežne,ale nezachytila som ani nijakú výraznú mediaciu. Nestáva sa to často. Keď sa o tom človek učí len tak "z rýchlika", tak si zvyčajne predstaví nejakú študentku, ktorá sa snaží skrývať tehotenstvo, kým sa dá, niekde dočasne zmiznúť, odrodit anonymne a skúsiť zabudnúť.. a pritom život píše rôzne iné scenáre, viď tento príklad. Mne sa naozaj pozdáva česká právna úprava a snáď sa raz nájde politická vôľa to zmeniť aj u nás.
@zltalienka Čo iné by sme robili v lete v sobotu večer, keď už deti konečne spia, ak nie polemizovať nad právnou úpravou a judikatúrou v oblasti utajovaných pôrodov, zameraním na práva otca 🙈😃 Ja som sa napr. dozvedela nové veci a zaujímavé pohľady z rôznych uhlov, taký konikovsky brainstorming 😁
Ale téma je stále vážna a ak je pravdivá, alebo hoc na ňu niekto natrafí neskôr v obdobnej situácii, tak snad pomôže zamyslieť sa nad vecou a riešiť to určite inác, nie tak, ako to chce autorka. Autorka, držím prsty, skús nad tým ešte porozmýšľať. Nepoznám tvoju situáciu, a veľmi ma mrzí, že musíš niečo takéto riešiť. Neviem, čo také sa muselo stať, že ťa to dohnalo až k tomuto 😔 Drž sa.
@oblecenie99 ďakujem.
Za mňa téma nie je pravdivá, ale je dobré, že sa hoci aj takýmto spôsobom ukazujú nespravodlivosti (neviem ako to inak nazvať) aktuálnych zákonov.
Keď nechceš deti načo si sa vydávala ? ..predpokladám že si veľmi mladá a nevieš čo chces ...no očividne niesi pripravená na bábätko ..alebo sa len bonus pôrodu ....tak či tak si mala používať antikoncepciu keď si deti nechcela ...ja niesom za potraty a deti sú pravým zmyslom života ..žiadne peniaze ,auta a domy ti nedajú to čo malý krpec v tvojom brušku 😉❤️... Keď nechceš bábo tak sa rozved a malú nechaj mužovi ...po rokoch možno zistíš že deti chces , lebo dievčatko bude potrebovať mamu a nie kamošku na hodinove stráženie 😉😂
@oblecenie99 podla mna pocas tych 6 tyzdnov, alebo kludne len 1 alebo 2 by mal platit uplne iny rezim z pohladu otca. lebo ak ma zena normalneho partnera, ktory o dieta stoji, zije s matkou alebo sa aspon zaujima o dieta, tak bude to dieta hladat ked nie den po jej porode, tak hned po jej navrate z porodnice domov. to nie je ako pri zenach co sa na ne otcovia dietata vykaslu, alebo ked to zena zamlci cele tehotenstvo uz z akehokolvek dovodu(znasilnenie, nemanzelske dieta...) - ale ten chlap proste nevie o dietati. tak isto suhlasim, ze netreba suhlas otca pri potrate zhluku buniek do 12 tyzdna(aj ked po mojom tehotenstve sa mi zda 12 tyzdnov dost, ale taky je zakon). taky chlap vobec nemusi vediet ze bude otcom aj keby s tou zenou zije. nemusi si to vsimnut a ona vie ist na potrat aj s vyhovorkou, ze ide na sluzobku alebo cokolvek.
ale ked niekto 9 mesiacov vie ze bude otcom, ma s tym dietatom uz nejaky vztah, tak je pre mna velmi nepochopitelne, ze sa moze stat ze sa k nemu bude moct dostat az sudnou cestou po xy mesiacoch. dna sa da odobrat aj z ust. ked su tam jeden max. dva utajene porody v danom case v danej nemocnici, kludne by mohla existovat moznost pre toho chlapa ako sa do 2,4,... tyzdnov od porodu k dietatu dostat. aspon docasne a pocas toho by bolo dokazovanie, sud... inak je traumatizovany otec, dieta, zatazeny system...
@oblecenie99 ved tu nikto nevravel, ze sestricky daju dieta z porodnice otcovi, aj keby sa matka prihlasila nedaju ho jej len tak, ze si ponho pride,aby odtajnili spis a za hodinu ho kocikuje. Ale pravo otca v takychto pripadoch ma byt rovnake ako matky. A tak isto dieta ked moze vyrastat pri otcovi, ked ho matka nechce, ma vacsie pravo vyrastat tam, ako ist do adoptivnej rodiny.
@chillibubble Ja ti rozumiem, ja viem iba interpretovať zákon, ja ho vykladám takto.. a podľa môjho výkladu je v súčasnosti ten režim nastavený tak, ako je.. 6 týždňov je čakacia doba na odvolanie utajenia zo strany matky. Pochybujem, že do uplynutia tohto času je umožnené nahliadať do jej dokumentácie, ale ak má niekto inú vedomosť (naozaj reálnu), tak kľudne sem s tým.
@veronikastrickova dala som si tú námahu a prečítala som si k tomu aj niečo, čo hovorí zákon resp. naša a judikatúra ESĽP (čiže nestrieľam len tak do luftu, a veru ani tam doteraz nie je jednotná zhoda, či napr. právo dieťaťa sa považuje za niečo vyššie, ako právo matky zostať v utajení, či právo otcov, lebo to závisí od právnej úpravy toho ktorého štátu). Donedávna sa to u nás ani neriešilo, resp. sa prihliadalo na absolútne právo matky zostať v utajení. Znenie zákona je stále jasne dané. Kol dokola to opakujem, otcovstvo sa odvíja od osoby matky. Ak totožnosť matky je utajená, teda ju nepoznáme, ťažko odvodíme otcovstvo. Už (chvalabohu) máme 2 roky staré rozhodnutie (čiže stále dosť veľmi čerstvá vec), kedy sa tomu súd začal venovať a dostal do ruky taký človek, ktorý sa na to pozrel z iného uhla, vďakabohu. Chcela by som vidieť ten rozsudok, lebo ma naozaj zaujíma, ako to súd odôvodnil, ako zákon vyložil, ako posúdil proporcionalitu. Škoda, že sa to v tom článku nepíše. Ako vyzeralo napr. dokazovanie?
Ja som odpovedala na otázku zadávateľky: potrebujem na utajený pôrod súhlas manžela? NIE, nepotrebuje. Môže sa otec domáhať svojich práv? ÁNO, podľa všetkého chvalabohu môže.
Rozhodnutie súdov však stále nemusí byť jednotné, to, že jeden rozsudok máme ešte neznamená, že ďalší rozhodne rovnako, môže sa stále odkloniť v názore. Predpokladám ale, že takéto situácie sa nestávajú často.
@alvaluka nazory sa menia rokmi, aj tie o detoch.
@veronikastrickova netvrdim, ze sa nemenia, ale tiez ide o isty dohovor, pochopenie toho druheho a kompromis.
Fabulacia z mojej strany k tejto teme, mozno on chcel velmi dieta, ona hoci nebola o tom az tak presvedcena isla do tehotenstva, nevieme aky maju vztah, nevieme ako funguju, z toho, co som si precitala on bagatelizuje jej sucansy stav, do ktoreho nevieme preco sa dostala.
Myslim, ze vo vela pripadoch je to zena, ktora prebera vacsiu starostlivost o dieta odhliadnuc od povedzme prveho roku. Ked dieta nahodou je v MS casto chore pojde asi castejsie zena na OCR lebo muz zaraba viac a nebude si kazit vyplatu, co je z ekonomickej stranky logicke, ale existuju aj ine stranky…
@alvaluka tato tema je na 99% vymyslena, dietatom co sa nudi cez prazdniny. Takze sa neoplati zamyslat nad nimi, v akom vztahu asi ziju. Treba sa ale zamyslat, ake realne tu maju moznosti otcovia ktorym sa toto stane.
@veronikastrickova dúfam, že je vymyslená 🙏🏼 a nie že autorka naozaj už možno porodila (lebo v inej téme písala, že má pár týždňov do pôrodu) a len Boh vie, čo je s dieťatkom
@lenkadenisa vymyslene, uz len za to ako pisala a ze sa stiahla. Ale mna naozaj zaujima po pravnej stranke ako je toto mozne. Lebo opat to pen dokazuje ako su blbo postavene zakony. Opat ma vacsie pravo jeden clovek, kto nema uplne zaujem o dieta pred tym, kto mu da milujuci domov.
@veronikastrickova presne to je ten problém. Forma utajeného pôrodu bola zrejme založená kvôli tomu, aby tak mohla urobiť žena ktorá otehotnela po znásilnení, alebo slobodná matka, či v situácii, kde mala nejaké ťažké problémy (bezdomovkyna napríklad)a aby bolo o dieťatko primerane postarané s možnosťou nájsť mu neskôr adoptivnych rodičov.
Tento zákon zrejme nebral do uvahy, že by sa pre to rozhodla aj žena žijúca v klasickom vzťahu, v manželstve a podobne. Keďže taky predpokladá, že dvaja dospelí ľudia vopred sa dohodnú na dieťati a plánujú ho, alebo im minimálne "neprekáža" ak dôjde k neplánovanej gravidite.
@oblecenie99 celé je to o tom, ako dokázať otcovstvo bez porušenia "utajenia" matky. Myslím si že matku netreba odtajňovať, keďže otec má podstatné informácie k identifikácii dieťaťa (termín, mesto, DNA) a tým že ho netreba hľadať medzi všetkými novorodencami narodenými v danom termíne, ale len medzi zopár, ktoré sú z utajeného pôrodu a ostali na "starosť" štátu. Až by sa utajeným pôrodom rodilo čo i len 1% z detí, už by to bolo náročnejšie....na tie testy a administratívu, súdy.
@jaskolka forma utajeného pôrodu vychádza z už dlho jasne definovanej "absolutistickej" moci ženy nad jej nenarodeným dieťaťom v jej tele. Do momentu narodenia si s ním vlastne môže robiť čo chce (ubližovať mu na zdraví.... fajčením, užívaním alkoholu, ísť na potrat aj v neskoršom štádiu do inej krajiny, kde je to dovolené) a utajeným pôrodom sa táto jej "moc" prenáša aj na narodené dieťa, ktoré nikdy nebude vedieť kto je jeho matka a s najväčšou pravdepodobnosťou ani otec (a teda či si náhodou raz nevyberie za manžela/manželku svojho súrodenca alebo iného blízkeho príbuzného) a rovnako sa upierajú práva otcovi, ktorý nikdy nebude vedieť, že mu kdesi vo svete žije dieťa.
@jaskolka presne a preto by sa tymi zakonmi mali zaoberat a poriesit to, nie len dookola riesit zakaz potratov
@matkahelka zvladal aj to, ja som musela dochadzat do nemocky pekne tyzden po porode kazdy den na cca 3-5 hodin ( trvalo to kratko, ale cakas nie tam hodiny) na laserovu terapiu po zapalenom stehu. Dieta som brat nechcela a ani nesmela skrz tie ich nariadenia tam. Takze muz pekne doma s novorodencom a flaskou s par ml mojho mlieka obskakoval novorodenca len taky fukot. Zvladal to. On mi rovno povedal pred tehu, ze keby ja nemozem, nevladzem, nechcem, prebera to cele on na svoje plecia. Tiez chodil dieta kocikovat alebo ho nosil v nosici. Prebaloval, kupal alebo pri tom asistoval. On by zenu zastupil bez problemov. V tomto je on taka povaha, ze dokaze viest telekonferenciu a ked babo zacalo mraucat, tak sa ospravedlnil, hojdal dieta a vedelo to kociroval dalej. Neviem si predstavit mu vziat to dieta nejakym sposobom. Cely zivot podla mna tuzil byt otcom, pritom nase dieta je prve, ktore vobec drzal na rukach. Takze nova vec na komplet
@oblecenie99 Myslim, ze cosi take som raz nasla a riesil to sud DNA testom a nejakymi pohovormi s koliznym opatrovnikom alebo nieco. Dieta myslim dostal, ale lahke to nebolo .
@kiki68 áno, aj vyššie som dala odkaz na článok, kde sa rozoberá tuším zatiaľ jediný úspešný prípad u nás.
Prosím ťa nerob to.Nemyslím si ,že sú to hormòny,možno je to niečo čo je v tebe mozno sa strápíš a nemáš sa o koho oprieť ale ked sa ti narodi dcérka budeš mať ju.Keď ju prvýkrat uvidíš zabudneš na problémy ktoré momentálne preživaš.Boh dáva boje svojím najväčšim bojovníkom a myslím si,že si veľká bojovníčka.Nerob niečo čo budeš neskôr ľutovať je krásne a super ,že si nešla na potrat a jasne určite existuje rodina ,ktorá sa o dcérku postará ale nikto ťa nikdy nenahradí.Veď sa v tebe hýbe Boh ťa požehnal.A vždy si povec niekto sa ma horšie.Neviem čo prežívaš ale prejde to,raz určite.Verím,že sa rozhodneš spravne a ak potrebuješ vypočuť len sa proste vyrozprávať kľudne mi napíš.
Milá autorka,ak sa takto cítiš že už nemáš ani chuť žiť,urýchlene smer psychiater.Ja som si prešla niečím podobným ,vyklopila som to pred svojou gynekologickou a ona správne zareagovala a poslala ma do nemocnice na psychiatriu.Doteraz beriem Ad ale zachránilo mi to život aj mojej dcérke a potom som porodila ešte ďalšie dve dcerky
@zuzanockamt no my sme cvičili vojtovku a moj muž mi bol veľkou oporou a držal ma nad vodou keď malý plakal ja som to nedávala bolo mi tom ľúto. Môj muž sám hovorí že keby môže aj kojí
Choďte na psychiatriu potrebujete lekársku pomoc.
Tak teraz som už videla všetko...
Psychicky chorý človek tu ide spraviť absolútnu šialensť a ešte sa nájdu ženy - matky, ktoré sú ochotné ho v tom podporiť. To, že máme choré zákony som si už všimla, ale že ich dokážu takto aktívne niektorí jedinci podporovať je pre mňa veľmi nepríjemná novinka. Tie, ktoré jej odporúčate anonymný pôrod, bežne podporujete ľudí, ktorí to nemajú v hlave v poriadku (a možno by mali byť zbavený svojprávnosti)? Ona potrebuje PSYCHIATRICKÚ LIEČBU! Nedokáže domyslieť následky svojho konania a toto "riešenie" jej nielen, že nepomôže, ale vážne uškodí jej (zdravotne) aj jej rodine. Má manžela, ktorý sa CHCE starať o VLASTNÉ (plánované) dieťa. Ak nechce o všetko prísť, mal by okamžite konať a zariadiť svojej žene stanovenie diagnózy a liečbu, pretože ona toho vzhľadom na svoj stav evidentne nie je schopná. Reči, že muž sa nedokáže postarať o dieťa, si prosím vás, nechajte pre seba, lebo sa strapňujete a zhazdujete vlastných mužov. Keď človek niečo musí, naučí sa, lebo mu nepomôžu ani výhovorky. Ak by aj bol nejaký sebecký manták, má rodinu, susedov, ktorí poradia a pomôžu. Dôležité je, že má záujem (ako potvrdila autorka). V akom svete to žijeme, keď matka môže beztrestne pripraviť otca o vlastné dieťa a ešte sa odvolávať na svoje právo?!
@autorka OKAMŽITE VYHĽADAJ ODBORNÚ POMOC!!!
Bože ako veľmi by som chcela dieťa s mužom 😭 a ak sa niekedy podarí bude to obrovský zázrak
Ženy si ani neuvedomujú aké majú šťastie

@oblecenie99 presne tak. Morálne právo otca…