Ako je to s preplácaním IVF robených v Čechách?
ahojte,
chcem otvorit tuto temu a zamerat sa na Vase skusenosti s vybavovanim preplatenia nakladov najma na IVF v Cechach. Ja som si o tom nieco zistovala, mam odpoved aj zo vseobecnej zdravotnej poistovne, ze treba najprv podat ziadost a oni potom zvazia...ale i tu na MK som citala baby, ktore najprv zakrok v cechach podstupili, zaplatili zan v CR a potom poslali potvrdenia o zaplateni do poistovni...niektore boli i uspesne a peniaze dostali.
ake mate vy skusenosti?
@erijan ahojky. dnes som volala do Unica a dohodli sme termin konzultacie. Ideme 12.2. v piatok. Termin mali volny uz aj na 10.2. ale je to uprostred tyzdna tak piatok bude lepsi 🙂 . som zvedava ako pochodime. mame prist skor, priatelovi budu robit spermiogram tak som zvedava este viac. Snad aspon on je v poriadku.
@erijan aj ja som bola prekvapena ze ideme tak skoro. neviem ku ktoremu dr. Ideme. Necham sa prekvapit .verim,ze osud nas zavedie k tomu u ktoreho sa to podari ;). inac dnes som dostala odpoved od mojej poistovne ohladne ivf v zahranici :
Dobrý deň,
zasielame odpoveď
1. výška úhrady za IVF absolvovanú v cudzine je vo výške zmluvných cien so slovenskými poskytovateľmi (tak stanovuje zákon 580/2004, paragraf 9d). Liečbu si pacient zaplatí a požiada do troch mesiacov o refundáciu.
2.Podľa slovenskej legislatívy má žena nárok na preplatenie troch cyklov IVF z prostriedkov verejného zdravotného poistenia do 39. roku života.
Pre absolvovanie liečby IVF v inom členskom štáte je potrebné spĺňať jednak podmienky pre schválenie IVF platné na Slovensku (treba požiadať svoju zdravotnú poisťovňu o súhlas vopred. A zároveň treba požiadať o súhlas s touto liečbou v inom členskom štáte EU Bez predchádzajúceho súhlasu zdravotnej poisťovne, nemôže byť realizovaná refundácia.
V prílohe sú dve tlačivá, ktoré treba zaslať Vám zasielame. Treba, aby Vám ich vyplnil Váš gynekológ alebo pracovisko IVF na Slovensku. Tlačivo Žiadosť o súhlas liečby v cudzine musí potvrdiť niektorá z gynekologický kliník (jej prednosta alebo primár) slovenských Univerzitných nemocníc (Martin, Bratislava alebo Košice): Prílohu A - kalkuláciu nákladov má vyplniť poskytovateľ v ČR (u ktorého chcete absolvovať asistovanú reprodukciu
Po predložení vyššie uvedených správne vyplnených tlačív Vašu IVF v cudzine schválime
S pozd.
prave dnes mi prislo rozhodnutie z poistovne, ze nam schvaluju IVF cyklus v brne. na moje velke pocudovanie to trvalo presne 2 tyzdne aj ked v papieroch bolo pisane, ze to schvalili uz 27.1 co by znamenalo, ze im trvalo 5 dni odo dna podania ziadosti...na slovenske pomery to vybavili velmi rychlo, klobuk dole
@ahsas u nas je problem v tom ze priatel ma malo spermii a podla posledneho spermiogramu aj zlu pohyblivost a mortilitu ci tak akosi sa to vola. Lekar nas poslal na geneticke testy karyotypu chromozomu y a cysticku fibrozu pretoze chce vediet ci v pripade keby sa nam narodil syn ci by nebola ta neplodnost dedicna. Ak by bola zvolil by iny postup ale ajy postup ti neviem povedat pretoze nam vravel ze si mysli ze na 90 % to bude v poriadku, ale ze chce mat istotu a tu cysticku fibrozu vraj ceski lekari zvyknu pytat aby sa vysetrila ked uz je ten par na testoch. Lekar chcel len geneticke testy partnera ale v Ba nam povedali ze jed uz to robia tak obidvom. Ja mam za sebou 1 IVF cyklus kde som mala jeden cerstvy a jeden KET a v obidvoch pripadoch vobec nic ani len naznak ze by sa chcelo ujat. Co som tu citala zvyknu chodit holky na hematologicke endokrinologicke a imunologicke vysetrenia, ale ci chodia len oni alebo aj partneti to ti neviem povedat. A co ti povedali lekari preco boli neuspesne?
@ssegra Len predvčerom som bola na krv a potom hneď na služobke, tak som im ešte nepísala .. myslím centru v Brne, kde sme boli. Môj manžel ma tiež zlý spermiogram-na základe jeho diagnózy astenozoospermia myslím ze sa to píše, nam schválili ivf. Predtým sme sa asi 3 roky snažili a tiež sme absolvovali 4 x IUI. Ja som bola pred týmto druhým ivf aj na hematologicke vyšetrenie, ale bolo v poriadku. Nikdy som nebola na laparoskopiu a tak rozmýšľam že by som mala. Lekár (urolog), tvrdí ze s jeho spg to nie je nemožné, že na to stačí iba jedna .. ale .. ja po toľkých rokoch veľmi neverím. IVF je finančne dosť náročné a tak by tešila malinká nádej že by sa to mohlo podariť spontánne. Čo keď, tajne dúfam že nejaké percento tam je. Mala som pri IUI nízku sliznicu maternice ale to sa liekmi dá nastaviť. Inak som problémy nemala
@ssegra Dnes som sa objednala na najbližší možný termín (o3tyždne) k svojmu gynekológovi a tam to preberieme. Inak si aj tak chcem dať prestávku aspoň 3 mesiace. Počas toho by som mohla veci riešiť ako sa len dá. Skúsim sa ho opýtať, resp. sa nechame poslať aj na tie genetické. Čo sa len bude dať ...
Tak uz aj mne prisiel list z poistovne a schvalili to. Mna doktor z 1. caru poslal na vysetrenie genetiky po prvom neuspesnom ivf. Ale genetika dopadla dobre. Ked som bola na konzultacii v brne, tak ma doktor poslal este na imunologiu a trombofilne mutacie. Vajicko sa vo mne nechce akosi uchytit. No a chcem ist este na hematologiu, ale zevraj tam sa strasne dlho caka ☹
@ssegra uplne chapem tvoje znechutenie, ja som si to zazila tiez, ked som najprv bola u "nespravneho" cloveka - primara univerzitnej nemocnice. no potom som sla za prednostom a to uz nebol ziadny problem 🙂 ... dolezite je nic nevzdavat. tfuj, tfuj, nech vam tie vysledky z genetiky vyjdu na jednicku 🙂 a potom hned na prvy krat aj IVF 🙂 ..... a hlavne nech je malicke zdrave a robi vam radost 🙂
@ahsas ano vymenny listok som dostala od caru. Imunologiu mi robili normalne na imunologii. Tam mi zobrali krv a o tri dni boli vysledky. Doktor z caru napisal presne co si mam dat vysetrit. A tromb. mut. som riesila cez gynekologa. Napisal mi vymenny listok na genetiku dovysetrit mutacie
@ahsas nam ani neodporucali IUI vraj pri takom zlom spermiograme sa to nerobi a hned sme isli na IVF. na KET som bola v oktobri a skor ako v aprili druhe IVF nebude takze mam celkom dost dlhu prestavku. Buduci tyzdem idem k svojmu gynekologovi a mozno by nebolo na skodu opytat sa ci by nebolo dobre absolvovat este nejake vysetrenie predty nez sa dam a druhe kolo. mozno imunologiu alebo endokrinologicke vysetrenie aj ked ziadne problemy nemam.
@ssegra Ja mám pocit,že môj gynekológ neváhal využiť moju hlúposť a naivnosť. Dovtedy som sa nezaujímala veľmi o to, lebo som mu verila. Ale po troch neúspechoch sa mi to prestalo páčiť. Veď si zober .. ako mi mohol spraviť 4 x IUI keď ani nevedel či mám prechodné vaječníky. Totálny nezmysel + zlý spermiogram .. pravdepodobnosť 0,5 % ??Toto ma veľmi naštvalo. Potom som ja navrhla ivf, tak povedal že ok, samozrejme veď som vám to hovoril. Sorry, ale nehovoril. Má toľko pacientov, že sa mu to v hlave motá. A že vraj je dobrý, ale je tak unavený a vyšťavený, že to nezvláda. Ale sestrička fajn baba, potvrdili mi všetko čo mi trebalo .. keby som vedela o niekom lepšom, alebo aspoň dobrom, tak by som odišla. Inak ma nemá problém poslať kam si vymyslím, ale čo som ja ? Lekár podľa internetu ?! Ešte uvidím ako to dopadne u neho o dva týždne. Napíšem pred tým do Caru, keby som potrebovala nejaké odporúčania, vyšetrenia, aby mi to rovno spravil resp. ma poslal na odborné.

@evit81 ako si pisala o tych stimulaciach, tak u mna to bolo tak,ze pri 1.ivf som mala dlhy protokol, Decapeptyl, Menopur 220 IU, odsatych 5-6 folikulov a z toho 2 zrele vajicka, jedno oplodnili a aj vlozili na 3. Den. 2.ivf bol kratky protokol(aj ked dr.z Brna tvrdi ze to je stale ako dlhy protokol-ten isty princip) som mala Diphereline a znovu Menopur ale 187,5 IU, odobrate 5 vajicka ale jen jedno zrele, to neoplodnili. Teraz v Brne by som mala mat taky postup, ze teraz od 1. Dna cyklu Marvelon, aby sa nacasoval nasledujuci cyklus, lieky budem mat Cetrotide, Gonal a Menopur, zaciat.davka Gonalu 187,5 IU a uvidi sa ako budem reagovat... typ protoku je antagonisticky, tak uvidime ci toto zaberie lepsie. Ja budem stastna keby som mala 4 zrele vajicka ako ty...u mna bol problem ze mi odoberali vajicka len z 1 vajecnika,ku druhemu sa nevedeli dostat,aj preto som isla na operaciu teraz aby minho uvolnili,aj sa podarilo ale ked som isla teraz po 2 tyzdnoch od op.do toho Brna dr pozeral ze sa asi ajtak k nemu nedostanu...tak dufam ze to tak nebude a dostanu sa aj k nemu,lebo aj tam su vajicka