Ako je to s preplácaním IVF robených v Čechách?
ahojte,
chcem otvorit tuto temu a zamerat sa na Vase skusenosti s vybavovanim preplatenia nakladov najma na IVF v Cechach. Ja som si o tom nieco zistovala, mam odpoved aj zo vseobecnej zdravotnej poistovne, ze treba najprv podat ziadost a oni potom zvazia...ale i tu na MK som citala baby, ktore najprv zakrok v cechach podstupili, zaplatili zan v CR a potom poslali potvrdenia o zaplateni do poistovni...niektore boli i uspesne a peniaze dostali.
ake mate vy skusenosti?
@egiga123 ako beriem, ze urcite sa aj na Slovensku najdu dobri lekari, ale neviem no. nejako neverim tomu co hovori. predsalen moze zvalicovat. jedna vec je ak ucil tych dr. ale ja som sa na nete napr. nedopatrala k nejakym oficialnym vysledkom statistikam, kde by sa jasne dalo porovnat kliniky v cr a sk. ano CARky maju na svojich strankach nejake svoje vysledky, ale v dobe ked sa vsetko prikrasluje a skresluje verim skor osobnym skusenostiam napr. zien tu ako samoprezentacii lekarov a centier. a dalsia vec je, ze nielen vedomosti mozu tvorit vysledky ale aj ine faktory ako su vybavenie, kontinualne vzdelavanie a sledovanie novych postupov. to plati vo vsetkom. ja v tom samozrejme nemam prehlad a preto ako hovorim, pre mna su pri rozhodovani smerodatne skusenosti a vysledky realnych zien ze kolko krat to absolvovali a aky je vysledok. drzim vam paste nech vam to vyjde na prvy sup 🙂
@bebe133 snáď ano.... držím palčeky.... a akého máš doktora? my máme doktorku Pospíšilovú ževraj je dobrá tak uvidíme...
už aby sme čakali na naše vytúžené poklady 🙂
@simonecka4 my mame doktora Vranu. Veru ako pises, uz aby sme cakali na poklady 🙂. Drzim palce 🙂
Ahojte, tiez mam rovnaky problem. Ked som sa konecne na IVF odhodlala, rozhodla som sa pre Reprogenesis v Brne. Potom, co sme absolvovali inseminaciu v Gynfive, som si povedala, ze tam uz nejdem. Bola som na konzultaciach v dalsich dvoch centrach a bola som neprijemne prekvapena. Je to celkom narocny krok pre organizmus a ja ho chcem absolvovat u niekoho, komu uplne doverujem. A teraz nas drzia v sachu tym, ze sa medzi sebou dohodli slovenski lekari, poistovne a CAR a nechcu nas pustat do Ciech. MIesto toho, aby riesili preco nase zeny radsej absolvuju tieto zakroky v Brne a zvysovali kvalitu slovenskych klinik. Je to fakt nechutne uz v tak narocnej situacii, v akej vsetky sme. Preto sa pytam, ako budete zamietnutia o IVF na zahranicnej klinike riesit.
@kikuski ahoj. my mame podanu ziadost na IVF v CR, ale kedze nemame za sebou este ziadne IVF predpokladam, ze to zamietnu a ako argument daju, ze sme to este neabsolvovali na SK. v tom pripade asi skusime v Martine aspon 1 az 2x. dufam, ze sa to coskoro podari, ale ak nie tak aspon, aby sme mali nejaky argument ked budeme ziadat v CR . ja si momentalne nahadzujem do excelu uspesnost vsetkych 7 SK CAR centier a chcem si to porovnat s tymi v Brne a tiez cenniky, aby sme sa vedeli co najlepsie rozhodnut ktore vybrat. je smutne, ze na SK neexistuju ziadne oficialne statistiky ohladne asistovanej reprodukcie. napr. CR ma taku instituciu a prispievaju aj do celoeuropskej databazy. Slovensko neprispeiva lebo nema cim a este ti slovenski doktori a poistovne drzo odpovedia, ze sa to da absolvovat na SK pricom si nemas moznost porovnat kto je najlepsi. mozes sa spoliehat jedine na zverejnene statistiky CAR centier na ich web strankach pricom posledné som nasla z roku 2014 a samozrejme kazde CAR to ma inac spracovane, tak sa to neda na 100% porovnat aby si mohol clovek objektivne porovnat. mozno by nam v "boji" s poistovnami pri odvolaniach pomohlo, keby sme si spravili nejaku databazu kde by kazda uviedla pocet absolvovanych IVF, kolko ich bolo na SK, kolko v CR a kde sa dostavil uspech a po kolkych pokusoch. niesom vsak pravnik , tak neviem aku vahu by to malo a ake udaje by sa museli zverejnit . mam na mysli meno a vek, pripadne dalsie udaje. a si myslim, ze aj poistovne by usetrili ak je vacsia uspesnost v CR a zena by teda mozno namiesto 3 IVF absolvovala 1-2 co je uspora minimalne 1000-2000,-EUR pre poistovnu a to uz ani nehovorim, kolko by sme usetrili my, kedze aj na SK musime toho doplacat vela ak potrebujes priplatit sluzby ako ICSI, AS, PK, KET atd. je predsa rozdiel ci dam za toto vsetko doplatok pri jednom IVF alebo ked to absolvujem 3x tak ma to stoji trojnasobok. ale ako som pisala na zaciatku, cakame na odpoved od poistovne tak podla toho budeme postupovat dalej.
@boba245 urcite mas pravdu v tom, ze u nas neexistuju relevantne statistiky a jedine, o co sa mozes aspon trochu opriet, su referencie na tychto forach. je to dost smutne. Mna by zaujimalo, o aky zakon sa opieraju a ci je to napadnutelne. Tu by mohol pomoct pravnik, ktory sa venuje zdravotnictvu. A kvalitne urobene IVF je samozrejme uspora pre nas. Nedivila by som sa, keby z toho poistovne mali tiez svoj podiel. V kazdom pripade je to narocne pre zenske telo absolvovat IVF so stimulaciami viackrat. Hlavne pri zbytocne silnych stimulaciach, ktore robia na SVK. Kludne sa mozes pri odvolani opriet o statistiky, ak vyjdu dobre. Dalsia moznost je nechat si ceskym centrom vypocitat cenu za IVF, ktore nepreplaca poistovna a zvazit, ci sa oplati ist na IVF na Slovensko s tym, ze chcem neskor radsej do Ciech. Alebo sa na poistovnu rovno vykaslat.
@kikuski Kedze cakam na laparoskopiu a hysteroskopiu tak mam cas to este porovnavat a vybrat najlepsiu tu najlepsiu moznost z nasho pohladu. Pred 10 dnami sme boli na konzultaciu v Brne tak zvazujeme aj moznost ist mimo poistovnu ako samoplatci. Len mame jednu dilemu, ktory riesime a rozhodujeme sa. A to, ci by sa to nepodarilo aj na SK. Toto bude nase prve IVF tak je sanca (neviem aka velka), ze sa to podari aj na Slovensku. Tak uvazujeme ci prvy pokus nevyskusat na Slovensku. Ak by to vyslo bolo by to super a ak nie, aspon by sme vedeli, ako bude na to moje telo reagovat a pripadne potom uz v Brne by to mali o cosi lahsie a zvysila by sa tak mozno aj sanca na uspesne IVF. Kazda z nas asi toto riesi a je smutne ze nam to tento stat neulahcuje a hadze dalsie poleno pod nohy. Ale tak co uz co cloveka nezabije to ho posilni. Drzim päste 🙂
@boba245 Drzim palce, aby sa o vas dobre postarali 🙂 ja uz mam vsetky mozne vysetrenia za sebou. Rozhodla som sa, ze pojdem mimo poistovnu, potrebujem byt v klude a nie sa natahovat s touto mafiou. ale obratim sa s tym na Urad pre dohlad na zdravotnictvom a budem sa pytat, ci je to normalne si klast taketo podmienky.
@boba245 my sme na tom uplne rovnako, Brno vyzera najlepsia moznost, ale uz mame schvalene IVF tu v Ba v Repromedice, tak to asi skusime 1 krat tu a potom dalsi pokus v Brne. 10.3. Mame prvu konzultaciu v Reprofite, tak vybavime papiere a kalkulaciu a budeme vediet, co to obnasa. A som celkom zvedava, aky plan nam ponuknu tu a tam. Stale vaham...
@boba245 Ahoj. Toto isté došlo dnes mne. My ideme síce už posledný tretí krát. 2x sme boli v Gyn-Fiv - strata času. V Brne úplne iný prístup. Aj napriek tomu , že lekár na klinickom pracovisku v Ba napísal do žiadosti, že nie je nutná liečba v Čechách mi žiadosť tiež schválili. Posielala som ju 17.2 a dnes došlo , že mi ju schválili a preplatia náklady do výšky ako preplácajú na SK 🙂
Baby nemate problem s poistovnou so schvalenim ivf cyklu v cechach??kto vam vyplnil a podpisal ten schvalivaci protokol?
@zabkazabka Ahoj. Problém so schválením v poisťovni vôbec nebol, aj napriek tomu, že MUDr. Martin Petrenko, CSc, z Univerzitnej nemocnice na Antolskej 11 v Ba napísal odôvodnenie do žiadosti (to je to klinické pracovisko, ktoré musí dať do žiadosti pečiatku), že nie je nutná liečba v Čechách, nakoľko je aj na SK 9 asistovaných reprodukcií. Napriek tomu ale poisťovňa žiadosť behom týždňa schválila 🙂 za čom im ďakujem. Som vo VŠZP. Ja som už posledný tretí pokus :(
@ermi6 ahoj vedela by si mi to prosim ta poslat to rozhodnutie z poistovne??kde chodis do caru?preco si sa rozhodla pre cechy?a kedy si ziadost posielala?
@ermi6 ahoj vedela by si mi to prosim ta poslat to rozhodnutie z poistovne??kde chodis do caru?preco si sa rozhodla pre cechy?a kedy si ziadost posielala?
Baby a išli ste si po to potvrdenie do fakultnej nemocnice vo vašom kraji,lebo ja som volala do Košic a ked zistil,že som z Prešovského kraja,tak ma poslal do Prešova za Dr.Jozefom Adamom do fakultnej nemocnice.Oni to maju takto podelene,či ma len odbil? 😠
@marcih ahojky.urcite odbil,lebo ja som osobne volala do vszp ze kde to mam akoze dat potvrdit a povedala mi len Martin,Bratislava,Kosice.Martin ma odbil , ze oni s vszp nemaju ziadnu zmluvu na potvrdenie tychto tlaciv.Tak som volala do Ba asi na 15 krat som sa konecne dostala k tomu co som potrebovala.Volala som osobne s Mudr. Martin Petrenko ,a ten mi povedal ze mu to mam poslat ze staci postou kedze som 180km od Ba.Trvalo mu 2 tyzdne kym napisal 3 vety.Uz do telefonu mi ale povedal, ze po precitani mojej lekarskej spravy mi AR odporuci, no na zahraniecie napise , ze nie je dovod liecby v zahranici, nakolko je na SK 9 centier s AR.Aj mi to tak napisal ale napriek tomu uzasna VSZP schvalila behom tyzdna ziadost.
@erijan
@boba245 Baby,vy ste boli za prednostom univerzitnej nemocnice Petrom Urdzikom v Košiciah,tak by som Vás poprosila-ako ste ho v tej nemocnici našli?Má aspon menovku na dverách,alebo ake čislo dveri?Máme prist rano 7.45 alebo poobede okolo 14.00 už neviem presne a kedže sme tam ešte neboli,bojim sa,že ho nenajdeme.

@boba245 ta jesitnost, tak na tom nieco bude. lebo sam pan doktor sa priznal ze kedysi pracoval v brne a robil tieto zakroky tam, a doktori, ktorí su teraz v Brne boli jeho žiaci, a zevraj maju rovnake vysledky percentualne ako Brno, pritom o tej klinike som nic ani nepocula, ale zevraj je to tym, ze oni do reklamy nedavaju ziadne peniaze. no tak necham na vas co si o tom mysliet. nechcem nikomu krivdit, ale toto si mohol odpustit, uz len z dovodu, ze co si mam teraz ja akoze o tom mysliet??!! ja sa priznam, ze vcera v nasr...ti som napisala do Brna a uz mam recept a aj objednane lieky, takze cez poistovnu to uz ja asi riesit nebudem...a pevne verim ze uz ani nebudem musiet...