Manžel chce tajiť IVF
Ahojte, manzel v rodine a medzi kamosmi chce zatajot, ze mame syna z IVF. Ja by som to aj povedala, kedze vela znamych sa hanbi ist na umele, rada by som im aj poradila. Ale manzel, aby sme si to nechali pre seba. Kvoli malemu, aby sa nanho nepozerali inymi ocami. 😳 Trochu ma to zarazilo.
Tie ktore ste ivf podstupili, vedia o tom blizky?
To je nejaká hanba ísť na umelé oplodnenie? V čom sú akože ostatní ľudia zlí? Ľudia chcú "ozajstné" dieťa? A dieťa z umelého oplodnenia je hračkárske alebo čo? Iba ziram. Toľko hlúposti a zaprdenosti na kope sa len tak ľahko nevidí
Kukla som pár príspevkov a tak mi napadlo, že autorka preda nechce návod, čo má robiť, ale skúsenosti tých, čo si tým prešli 😃 Takže načo sa hádať 🤷♀️
No vidíš, tak si predstav, že práve táto osoba by sa to o synovi dozvedela. Priala by si si ty osobne, aby človek týmto pohľadom na vec vzniesol nejaké netaktné poznámky? Kľudne môžete s manželom podebatovať bez nátlaku, otvorene, možno sa dovieš, prečo to tak vníma a môžeš mu lepšie porozumieť 🙂
@elementissa tebe príde hlúpe a zaprdené, že niekto netúži svoje súkromné záležitosti riešiť s inými? Neviem, či by bol manžel autorky spokojný, ak by sa nejakým spôsobom dostal k tejto diskusii, našiel sa v nej a prečítal si o hlúposti, zaprdenosti, komplexoch a podobne…
Ja by som to aj uvítala,lebo môj rodine vykvakal všetko dopodrobna a ide o moje zdravotné problémy, nie jeho, dosť ťažko son to brala. Nemám problém povedať ze sme boli na ivf no odtiaľ potial
Nehovorili ste o tom vopred? Podľa mňa to je vec, ktorú treba mať ujasnenu a dohodnutú vopred. Ako my keď sme riešili adopciu/pestunstvo, keď sme mali spolu jasno, že to tajiť nebudeme pred dieťaťom ani pred okolím.
Véd to dieťa je VAŠE....iba ste ku nemu prišli iným spôsobom ako prirodzene...
Iná téma je darovane vajíčko napr alebo dokonca embyo.
Netreba to vyťahovať, už keď máte po tom. Iné je, keď tým práve prechádzas alebo sa na to chystáš a potrebuješ podporu od blízkych....ale vy už ste inde. Už to nerieš s nikým.
Ahoj ja mám obe deti z IVF, z nás dvoch som ja nechcela ,aby to niekto vedel , manžel to plne rešpektuje..
Taký postoj manžela by ma dosť sklamal. Ja som za búranie všetkých tabu a stigiem tohto typu; poznala si tento jeho postoj pred tehotenstvom? Ak nie, povedal to dosť neskoro, sorry. Kvôli jeho komplexom nemusíš dávať ako daň svoju otvorenosť..
Ešte by to bolo na veľmi podrobný rozhovor, so všetkými argumentami do detailu...
Boli sme na IVF a vie o tom iba moja sestra, šéfka v práci kvôli častým navstevam lekaram počas tohto procesu a ešte moja naj kamoška. Nevedia to ani rodiacia, ani nikto z rodiny a ani to neplánujeme zverejňovať. Je to naša súkromná až intímna vec, chceli sme sa vyhnúť otázkam a prečo ste išli a co bol za problém a podobne. Takže úplne chápem tvojho muža a rešpektovala by som jeho rozhodnutie
Nemusite rozpravat o vsetkom.. Tiez nehovoris ako dosahujes orgazmus. (dufam) A mozno je to pre tvojho manzela citliva tema, zeto neslo "len" tak... Nechaj jehomuzstvo na pokoji a vaz si. Absutne nikoho do toho nieje nic ako ste pocali.
Pre chlapa je mozno dolezite, ze dieta "spravil"on a nie ze niekde daroval spermie oni to" spravili" za neho. (tvoj muzto takto moze takto brat) nechapem preco niektori ludia potrebuju tak osobnu temu preberat s druhymi...na prvom mieste ste vy ako rodina a manzelia. Odstatni nechi robia co chcu.
@bluka2 prepac, ale vazne uz zijeme v dobe, kedy aj sused musi vediet, ze sa moj manzel alebo ja liecime
na neplodnost? Len nech burame tabu, ma clovek prist o moznost rozhodnut sa? Ja som si tymto procesom presla a informacii o tom si najdes kolko len chces..aj ked maju kazdy iny nazor, mali by sa hlavne respektovat navzajom, zvlast pri takejto citlivej teme..lebo to nie je kupa noveho auta..
@kaitlin3 ja ti nieco poviem(napisem) mne je uplne jedno aka je doba. Do mojeho sukromia, je každého ho....takze ked by tebe prislonormalne kecat s mamou o sexe a o oralnom a analnom sexe ok. Niekomu inemutonepride normalne a je to uplne normalne.... Taktoez taketo osobne temy, ktore ja pocitujem ako moje intimitu nemusim preberat s nikym. Vobec ma nezaujima doba. Absolutne. Ja sa riadim tym ako to ja citim. A zo to este ludia nemusia byt obmedzenci....
Aj napriek uzasnemu"prinosu"socilanych sieti su este ludia, ktori si svoje sukromie chrania.
My sme po neskutocnych (nebudem sa rozpisovat) padoch co sa potomstav tyka, museli ist cestou ivf a je to moja vina (mojej DNA, nie moja ako moja :D ) a vobec nemame problem s tym, ze vravime aka tazka cesta bola k nasmu dietatu c.8. Odporucame nasu reprodukcnu kliniku vsetkym znamym a pride mi to uplne v poriadku. Vela ludi nevie, ze mozu mat vsetky vysledky ok ale genetika moze zlyhat. Ja som v tomto za osvetu, nie je dovod na hanbu. Ale to je moj nazor na zaklade mojich (nasich) skusenosti. Dieta zo skumavky nie je menejcennejsie dieta ako dieta prirodzene pocate, len v tej petriho miske sa prirodzenosti trochu pomoze. Nie je na tom nic zle. Kazdopadne, ak Vam manzel vysvetlil logicke argumenty svojej prosby, stala by som pri nom.
@mimi747 ja neriesim s cudzimi nic. Ani kupu auta ani kuchyne..a naposledy som sa pytala kamaratky, na recenziu vane akrylatovej. To by si neverila. Povedala mi, ze je ako ona. Perfektna. Pridem k nim a tam vo vani flak od vodneho kamena ako svina... Obrovsky ktory sa nicim neda dat dole... Ale recenzia 100 bodova. Takze ludia aj tak trepu kadeco.... Dalej mam kamosku, ktora robi s mary kay... Ta vsetky a vsetko olsavuje, len aby mala s kazdym dobre vztahy a aby zeny nakupovali... Talze ja osobne sa neradim uz s nikym nic. A toto tak vysostne sukromne aby "vsetci" vedeli, zemojmuzdaval semeno vo flasticke a o mojich detoch to vsade rozpravali...(ano ti primitivy, ktorych je ozaj este na svete vela) Ako neviem komu by to kam malo pomoct.
Ja by som to rešpektovala, je Vaša vec nikomu to nemusíte hovoriť.
@mimi747 presne tak, navzájom by sa mali rešpektovať, takže aj on ju a preto píšem vyargumentovat si to ešte. Nič citlivé v tom nevidím, je to normálna vec, ako chodiť ročne na prehliadku ku gynekológovi alebo vyhľadať psychologickú pomoc, keď treba. Nemusí o tom vedieť sused - nemusíš to ťahať do extrémov. Avšak v istých komunitách ako spomínala autorka má zdieľanie skúsenosti prínos...
@casavina tento jeho výrok by ma konkrétne sklamal : ". Kvoli malemu, aby sa nanho nepozerali inymi ocami." Poukazuje to iba na jeho postoj, nie na postoj iných, ten si on iba domýšľa. Lebo žiadny normálny človek nevníma ivf deti ako menejcenné. Keby on s tým nemal problém a nevnímal by to nejako menejcenne, niečo také by nikdy nepovedal.
@kaitlin3 nie ja som to uviedla ako priklad...ze niekomu to moze pripadat ok, ale niekomu nie... Ze sme. Kazdy iny a je to normalne.
Uz neviem co si pisala vyssie, neukladma si todo pamate.. Precitam, odpisem, vyhodim.. Takzeuzneviem o co sa jedna😆😉jaj nieco o tabuizovani ci co to... To jejedno. Pekny den este prajem vsetkymv diskusii. Ahojte.
@kaitlin3 my sme na tom podobne ako vy, ale úplne chápem, že nie každý to ma rovnako ako my.
Nemajú to spracované, sú ohľadom určitých tém citlivejší, niekto hovorí otvorene o rakovine, liecbe, inému je to ťažko. Každý mame inú povahu, treba sa dohodnúť a respektovat.
Vo všeobecnosti si myslím, že sa nie je za čo hanbiť, snáď budú ľudia otvorenejší a naopak ti druhí, budu slušnejší, nebudú mat predsudky, robiť si posmešky. Zatiaľ v praxi spoločnosť na to úplne nedozrela.
@bluka2 chapem tvoj nazor, a mas v niecom pravdu, zdielana skusenost moze pomoct, ale nakoniec sa aj tak kazdy par rozhodne sam, ci ivf podstupi, ci nie. A citlive to moze byt v tom, ze ak je napr. ,,problem,, na strane muza, chlap sa tym moze tiez trapit a nepotrebuje, aby to niekto dalsi riesil. My zeny sme v tomto mozno otvorenejsie. V kazdom pripade, ano, uz je to len na nich dvoch..

@oblecenie99 pekne napísané 🙂👍