Veriaca rodina a IVF
Ahojte, možno mi vy poradíte. Mám vnútorné pochybnosti či ísť do IVF. Začalo to zlým spermiogramom môjho muža. Má teratozoospermiu (je ich málo, zle sa hýbu a 99% je poškodených). Lekár na prvej konzultácii odporúčal IVF. Manžel má ísť k andrológovi a spolu ideme na genetiku. Ja som zdravá, všetky výsledky mám v poriadku. Manželova rodina je silne veriaca a nevedia, že riešime centrum. Mám obavy, že či ísť do IVF, nakoľko celá jeho rodina je proti IVF, pretože párkrát sme sa na túto tému bavili. Bojím sa, že keď sa to dozvedia budú nás odsudzovať. Sú názoru, že každé dieťa má právo na život a pri kultivácii niektoré umrú a dieťa je dar od Boha a nie produkt. Poraďte šli by ste do toho? Ďakujem
ak ste vy dvaja s tým stotožnený chodte do toho ...rodina nemusí vedieť aj ked je sestra jeho lekárka ...ak zistia, že chodíte do centra poviete, že chodíte len na vyšetrenia aby ste zistili v čom je problém...a možno naozaj ked zistíte niečo dalšie podarí sa vám to vyriešiť vdaka liekom napr....
Pozeraj na svoje šťastie a túžby a nie čo chce rodina. Ži svoj život nie ich. Možno budú odsudzovať, ale máš žiť život v ktorom sa budeš trápiť? Možno o 10r si povieš,, a teraz už idem lebo to tak chcem,, ale už to možno nebude také ľahké. Toto určite rieš s manželom, ak to manzel cíti,že chce ísť a aj ty tak choďte...a nepozeraj na vieru rodiny, tiež mame z muzovej strany dosť veriacu rodinu a aj môj strýko je kňaz a isla by som a aj manzel ...
Drzim silno palce aby sa vám podarilo bábätko a aby si zažila ten krasny pocit priviesť na svet malé voňavé klbko.
Keby boh nechcel, nevznikne pomocou IVF tolko embryi. Mozno vam vyjde tak akurat, a 1-2 date zamrazit na dalsi pokus. Ked nie, mozte darovat.
Ale vsetko co sa deje, tak Boh chce.
Čo sa sestra stará do vás a vy prečo o tom hovoríte? Veď to sú vaše intímne veci, ktoré si riešte len vy sami..druhých do toho nič, a som veriaca
ked budes drzat v naruci svoje dieta, bude ti uplne jedno co si mysli svagrina, svokra, ci ktokolvek dalsi
budes zit zivot podla priania inych? ci podla seba?
My sme podstúpili ivf sme veriaci ale rodinu sme do toho neťahali. Máme dve zdravé dcéry ❤️. A teraz tretie prirodzene som otehotnela. Mala som 27 vajíčok z toho 13embryi. A nakoniec máme 2dcery. Prvý vklad nevyšiel vkladali dve embryá druhý krát tiež dve z toho máme prvú dcéru. A o dva roky na to sme išli pre zmrznuté prvojadra ktoré ešte dali kultivovať a z nich bolo 4 embryá vložili znovu dve a máme dcéru. Takže tie vklady na prvý krát nemusia vyjsť. A dokonca nemusíte ísť hneď do ivf ešte je inseminacia kde vkladajú spermie do maternice včase ovulácie. Oni navrhnú liečbu alebo proces akým sa bude postupovať. Držím palce ale kvôli rodine nemať deti??? To by bola veľká obeť hlavne keď existuje už umelé oplodnenie. Čo niekedy nebolo. Ja som vďačná že máme deti využili sme vedu a vyšlo to 🙏
Ja toto nechapem. Veriaci, co by mali z laskou podporit, este aj rodina k tomu... Tieto prikazy, zakazy, ktorymi sa riadia, ktore si vymyslel clovek, a ak sa uplne presne neriadis podla toho, si zly. Toto sudenie, rozkazovanie, to nema z vierou absolutne nic spolocne! Aj pre toto katolikov ubuda, bohuzial. Ber to tak, kedby Boh nechcel, neda nam tuto moznost pomoci k babatku. Ja dufam, ze aj mojim mrazacikom pomoze zit, a ak nie, aj tak dakujem za tuto moznost, a neviem, mozno sa stretneme v nebi raz❤️
absolútne by som sa nepozerala na názory rodiny - a sestra nech zvyšuje hlas na toho čo jej ráno šnúrky zaväzuje.
V podstate nikoho nemusíte informovať o tom, ako dieťa vzniklo, pre mňa je to rovnako súkromná info ako keby ste im oznamovali, či ste dieťa splodili v spálni na misionára v tme, alebo ťa muž oprel o kuchynskú linku keď si varila nedeľný obed. Ale ja by som asi schválne povedala ako to bolo, lebo som presvedčená o správnosti svojho rozhodnutia a ak s tým majú oni problém, tak je to ich problém a nie môj a nemusíme sa do konca života baviť. Ale pre väčšinu by bolo asi jednoduchšie a prijateľnejšie o tom mlčať - a nie je na tom nič zlé.
Dôležité je, ako to vidíte vy s mužom. Nie jeho rodina.. Vy budete to dieťa vychovávať, vy sa o neho postaráte, bude to vaša menšia verzia.. Veď rodina nemusí vedieť, že je z umelého oplodnenia. Koľko párov bolo na IVF a nikto o tom ani len netuší?
Inak sme na tom podobne. My ideme teraz na jar na IVF a muž je z veriacej rodiny. Nikto v našom okolí nevie, že chodíme do CAR a zatiaľ to ani nikomu neplánujeme hovoriť. A to najmä preto, že to považujeme za výsostne súkromnú záležitosť. Či im to raz povieme, netušíme.. Vôbec vopred neriešim, ako jeho rodina zareaguje. Keď nás odsúdia, nech tak urobia, oni sa pripravia o kontakt s vnúčaťom/pravnúčaťom. Ja svoje dieťa budem doživotne ľúbiť a je mi jedno, že sme sa ho dočkali až po IVF. Práveže budem to považovať za veľký dar po rokoch neúspechu...
Ahoj, som veriaca, praktizujúca kresťanka. Sama by som do IFV nešla, som s tým vyzrozumena. Ak dieťa mám mať, budem ho mať. Neodsudzujem absolutne nikoho kto túži mať bábätko, tá túžba je veľmi silná, rozumiem tomu. Nemusíte nikomu povedať že aké vyšetrenia, kroky ste spravili, je to vaša vec. Naozaj, nikomu nič.
Tu mám jedno svedectvo, kde muž nemohol mať deti...
Choď do toho so svojím svedomím.
Buďte šťastní ⭐🌟⭐
Sestre je do toho nic, ci vy riesite IVF alebo nie. Ako lekarka by sa mala zachovat profesionalne a hlavne by mala mysliet na to, ze existuje nieco take ako lekarske tajomstvo.
Ber to tak, že Boh Ti dal šancu mat dieťa cez ivf. Keby to nechcel, nebola by táto možnosť. Veľa šťastia prajem. 🍀
Ahoj. Úplne tá chápem. V tomto prípade nevidím dôvod o tom nikoho rodiny informovať. Je to len a len vaša vec či pôjdete na IVF. Niekto má diabetes a užíva inzulín, niekto potrebuje lieky na stimuláciu pri IVF. Aj neoldonost je choroba a dá sa to poriešiť. My máme 2 deti po IVF a šla by som do toho opäť. Moja mama žila v Tom že som otehotnela preto lebo sa veľa modlila. Tak som jej po 4roch rokoch povedala že určite to pomohlo ale boli sme aj na IVF. Že nech sa modlí zasa lebo ideme opäť.
Koľko embryjko žena po trati prirodzene, aj bez ivf? ??? Aj nad tým sa zamysli. Je to prirodzený výber, embryjka neodchádza ju len pri ivf, ženy potracaju bežne. A ber to tak, že keby Boh nechcel, neexistovala by ani možnosť mat dieťa cez ivf.
A ešte jedna vec, budeš trpieť zvyšok života, že si nevyužila túto možnosť, ze si to aspoň neskúsila? Nerobíš nič zlé, nikomu neublizujees. ( koľko zlých a zavistlivych ľudí chodí do kostola??!!!) Ci sa, radšej necháš manipulovať a budeš potichu trpieť a závidieť zenam s kočíkom? Urob to ako cítiš, v tomto prípade by som na rodinu nehladela. Nikdy to totiž nepochopia, ak už teraz nechcú chapat.
Toto je môj pohľad na tému.
Ja som bola tiuez na ivf, čiže viem o com je rec. Diagnózu mame takú istu
Nič by som im nepovedala, ale na rovinu by som to s mužom prebrala. Proste sa vám konečne dieťatko podarilo a veľmi sa tešíte… užívala by som si tehotenstvo a neskôr bábätko a tajomstvo s mužom 😊
nechala by som si to pre seba, do takýchto vecí idú spoločne manželia / partneri .... absolutne do toho nikoho iného nič... osobne poznám ženy ktoré majú deti z IVF a keď vidíš to malé usmiate dieťa, absolútne neriešiš a neskúmaš, proste ho miluješ ... čo urobí svokra alebo švagriná? vyhodia vás aj s malým zo svojich životov? hlboko pochybujem... neverím že existuje taký bezcitný človek čo by odsúdil dieťa len za to akým spôsobom sa k nemu rodičia dopracovali... a ak áno, tak si taký človek nezaslúži zdieľať šťastie ktoré vám to bábätko domov prinesie ;)
Nie je to síce odpoveď na tvoju otázku ale počula som o jednej gyn. ževraj pomáha aj pri takýchto problémoch s ohľadom na krest.vieru. Myslím že sa volá dr.Polomska
Ja som veriaca a poviem ti tak - pokial obaja velmi, velmi tuzite po dietatku a si ochotna obetovat cas, energiu a peniaze a asi aj zdravie vsetkej tej chemii, hormonalnych neviem co, chod do toho. Nemusite predsa to nikomu hovorit.
Ak ste obaja za, skúsiť a nechať si to pre seba,pokiaľ sa chcete stretávať s manželovou rodinou. Nech je výsledok akýkoľvek. Ak sa podarí, budete sa iba tešiť a cestu si necháte pre seba. Čo koho do toho, či vám dieťa doniesol bocian, Boh, vesmír alebo pomohla medicína.
celé mi to príde že sestra keď nemohla a nechcela ist na ivf tak teraz nemôžete ani vy?? keby sa každý staral o seba bolo by oveľa lepšie. ak sa tak sestra rozhodla je to jej vec, ale ak tvoj manzel chce babatko a je za tak by som viac neriešila. ani im o tom nehovorte a sestra láskavo nech drží lekárske tajomstvo, nemá ani len z etického hladiska právo vykecat že si brat bol po kartu pretože ivf…
Naozaj by si sa vzdala moznosti mat deti, lebo to nechce manzelova sestra? Kebyze ma s tym problem manzel, tak este pochopim, ze by ste do toho nesli, ale sestra? Rodine by som len oznamila tehotenstvo, absolutne by som s nimi neriesila ako.
Nie neda sa urcit kolko budes mat pri stimulacii vajicok, kolko sa oplodni a kolko bude z toho embryi...je len na tebe a manzelovi ci to chcete.,my mame synceka z IVF a bolo to to najlepsie rozhodnutie
Podstúpite to rozhodne!!! Sestra da môže aj na hlavu postaviť , je to vás život.
Povedzte im ze oni vas nemaju co sudit...ze vas bude sudit panbozko a keby nechcel dietatko vam neda....
Autorka - Nečítala som si celú diskusiu, len tvoj príspevok. Dôležité je, aby ste sa zhodli ty s manželom. Keby je jeden z vás rezolútne proti z náboženských dôvodov, tak to by bolo "iné kafé". Ak s IVF súhlasíte obaja, tak podľa mňa treba ísť do toho. Manželovu rodinu do istej miery chápem (nakoľko som veriaca a kedysi, keď sa nám dlhšie nedarilo, tak sme to v teoretickej rovine riešili), no je 21.storočie, nie všetko, čo nová doba a pokrok priniesol, je negatívne. Držím palce, aby ste sa dobre rozhodli 🙂
Jeho sestra ani nikto z rodiny to nemusi vediet. Budete radsej bez dieťaťa? Mozte ist na inseminaciu najprv s vyselektovanymi spermiami. Mozesbist na ivf soft kde budete mat maly pocet spermii. Ale tie embrya co nepreziju boli chore a to sa stava v normálnom cykle tiež, akurat o tom nevies. A pokial im vy nepoviete, nebudu vediet nic. Bozi dar je aj to ze vobec mame možnosť ivf. Keby nebolo ivf tak by vela rodin nemalo deti. A keby boh nechcel aby ste mali deti, tak by ste ani moznost ivf nemali.
Už som to tu raz písala,ale napíšem znovu. Nič a nikto by mi nemohol odoprieť právo byť mamou. A je jedno akým spôsobom. Cirkev ma v poslednej dobe tak veľmi sklamala, že robím podľa svojho vnútorného presvedčenia. A to som bola silno veriaca. Ale naozaj toto je jediná vec, ktorú rodina nemá právo s tebou riešiť, je to váš život, vaše dieťa. Oni o tom nemusia vedieť.
Viera a ivf sa nevylucuje. Moja rodina je tiez velmi veriaca. Ale ze fakt velmi. A napriek tomu ma moja sestra dcerku z ivf a vsetci su velmi stastni ze ju mame, je to nas zazrak a nikomu ani nenapadlo sestrine rozhodnutie komentovat negativne. Prajem ti aby sa vam to podarilo. Ale dieta a tvoje stastie je dolezitejsie ako obmedzeny nazor rodiny.

Okey... A čo hovorí veriaca rodina a darcovstvo spermií a čisto vloženie darcovskeho spermatu do maternice v čase ovulácie ?
Celý tento zázrak zdrodu života je teda prirodzený, len to ma háčik v tom, že tvoj muž nebude biológicky otec.
Napríklad ja ako žena by som s tým nemala problém, použiť darcovské vajíčka inej ženy ( samozrejme, nemôžme vedieť ake sú po zdravotnej stránke, ale to nevieš predpokladať ani sama u seba )...
No a ak zvazujete adopciu budete čakať roky, zapíšte sa na zoznam čím skôr.
Ale osobne by som z hlboka kaslala na všetkých a zaujímalo by ma len to, čo chce môj muž a ja