Za umelé oplodnenie do väzenia - návrh zákona
Info pre buduce maminky ktore maju zaujem o asistovanu reprodukciu. Myslim, ze by vas namala minut informacie, ze v parlamente bol vcera navrh ze zeny ktore podstupia umele oplodnenie by mali byt odsudene na 5-12 rokov odnatia slobody. Slovenski poslanci vcera dali do hlasovania navrh aby zeny ktore podstupia umele oplodnenie isli do vazby na 5-12 rokov.
Odňatím slobody na päť rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak
a) vykoná, podstúpi alebo umožní
1. akýkoľvek zásah s cieľom vytvoriť nenarodené dieťa v ktoromkoľvek štádiu jeho vývoja geneticky identické s inou ľudskou bytosťou alebo s iným nenarodeným dieťaťom, či živými, alebo mŕtvymi, alebo
2. akýkoľvek zásah okrem prirodzeného oplodnenia ženskej pohlavnej bunky mužskou pohlavnou bunkou spôsobujúci alebo s cieľom spôsobiť delenie ľudského vajíčka, vznik nenarodeného dieťaťa alebo organizmu obsahujúceho ľudské prvky,
3. umelé oplodnenie ľudského vajíčka, asistovanú reprodukciu, prenos nenarodeného dieťaťa, predimplantačnú genetickú diagnostiku, náhradné materstvo, využívanie ľudského tela, tela nenarodeného dieťaťa, organizmu nenarodeného dieťaťa alebo ich častí na dosiahnutie zisku, génovú terapiu a génové techniky na pohlavných bunkách človeka a na bunkách nenarodeného dieťaťa, spájanie ľudských genetických prvkov a zvieracích genetických prvkov alebo činnosti zakázané podľa čl. 16 ods. 2 písm. o) Ústavy Slovenskej republiky,
Len 19 poslancov hlasovalo ZA, dalsi boli proti, vacsina sa zdrzala hlasovania a cast poslancov nebola pritomna. Hlasovali za:
KDH: Pavol Abrhan, Jozef Bobík, Július Brocka, Martn Fronc, Monika Gibalová, Pavol Hrušovský, Jozef Mikloško, Jozef Mikuš, Alojz Přidal, Ivan Uhliarik, P. Zajac
OĽaNO: Martin Fecko, Erika Jurinová, Helena Mezenská, Richard Vašečka
SMER: Marián Kéry, Ján Podmanický
dalsí: Štefan Kuffa, Marián Kvasnička
to čo je za blbost, preboha??? 😨
o tomto som ozaj nepočula...
k tomu iba tolko, že ZA moze hlasovat len človek, ktory nema problemy s počatim babatka...ludia co si presli alebo prechadzaju takymto trapenim, chapu aké je stastie že asistovana reprodkcia existuje aj na slovensku...
Vcera som to citala,no jestli to tu schvalia tak lutujem vsetky mamicky co tuzia po babatku a umele oplodnenie je jejich jedina a posledna moznost
nemaju co riesit a tak sa tvaria,ze akoze daco robia...nemam slov ☹
tak to, ze v parlamente sedi par korunovanych hlupakov, som vedela uz davno, ale ze az tak okato ich je tolko - tak to je smutne.. za hlupakov povazujem totiz aj tych, co sa zdrzali.. preco by som sa zdrziavala nazoru pri takejto blbosti?
zrejme zas ide len o to, vyvolat senzaciu a rozburenie debat, aby sa mohlo nieco diat nebadane..
@kittykat22 Pokiaľ viem, tak sa to neschválilo, hlasovalo "iba" 19 dementov...
Uz balim kufre, keby vtrhli kuklaci. len co potom spravia s detmi? Odoberu, daju pestunom, vedome sposobia traumu? Umele oplodnenie nelutujem, po preplakanych rokoch, sa dcerka narodila ako vytuzene, vymodlene babenko z lasky. Nevidim dovod preco vezenie. Poistovna mi nic nedala, hradili sme si sami, mali sme dofcu v centre sistovanej reprodukcie
Neviem ja uz fakt niekedy mam pocit ze tu uz pomoze len atomovka....
Ludia nemaju co do huby, ziju bez strechy nad hlavou, maju postihnute deti a stat namiesto toho aby im pomohol im este hadze polena pod nohy....
A takyto tajtrlikovia impotentni dedkovia budu riesit to ze zena pojde za to do vezenia????? Ako nechapem z jednej strany varuju ze vymierame a rodi sa malo deti a na druhej strane ked ich chces mat pojden najprv do basy na cas ako kebyze zaijes niekoho.... Pani poslanci stovka klinec do cela!! Hamba vam!!!
@zuzik16 ja som teda nemala s pocatim problem nikdy, ale tak isto viem, ze by som NIKDY nehlasovala ZA pri takomto chorom navrhu.. uz len to, ze sa niekomu zrodi v hlave takyto navrh je chore, nie este to, ze sa to pretriasa v parlamente..
ked kuffa chcel zakazat antikoncepciu, chytala som sa za hlavu.. ale tento navrh ma naozaj sokoval viac ako cokolvek ine, co som v poslednom case citala..
mne to pride ako navrh inkvizicnej caty v Saleme. hnus
Ale dievčatá,však v base je celkom dobre ,teplúčko,jesť dajú 5x denne,robiť nemusí,telku máš a tuším aj internet 😀 ...však to jak dovolenka.....to som chcela odľahčiť tému,ja sa už v tomto kocúrkove nečudujem ničomu 😒
To je zasa už 1.Apríl? A ja že Vianoce sa blížia.
chcela by som si prečítať ten návrh , lebo toto sa mi nechce veriť . Ci tam nebola formulka , že geneticky upravované , alebo niečo podobné . I keď v našom štáte je všetko možné
@mikys1 https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/Download.aspx?D... tu je návrh zákona. tiež som tomu nechcela veriť, ale je to tam tak, ako v článku v HN. celé zle..
Tak presne tychto co hlasovali za by som dala do tej basy a presné na toľko co chcu uz uplne aby sa prestalo rodit dost uz ze vels mladych v nsjplodnejsom obdobi to posúvajú a potom musia využívať tieto služby ale je to sto krát lepšie ako by to babo nemali nikdy alebo este neskoršom veku joj no to by sme uz vyhynuli keby všetci by boli taký sprostý jak tych zopár.
@kittykat22 ti poslanci su hnupovia a velka skoda ze aj vdaka nim nie je mozna normalna debata o teme.
Lebo nie vsetko okolo IVF je ok a na slovensku nikdy neprebehla fundovana bioeticka debata, veci boli povolovane velmi zivelne a mnoho ludi sa pred ivf ani nezamysli nad tym ci naozaj chcu vyrobit 10 zarodkov a jeden-dva z nich vynosit ... a co za material su vlastne tie co ostanu v mrazaku, ci sa tym vlastne treba zapodievat alebo nie, ci je spravne selektovat embrya a pod. ... v niektorych krajinach su mnohe upravy inak poriesene (myslim nemecko ma niektore veci menej volne) a zasa v niektorych je to zasa extremne liberalne, ze ivf spravia pomaly aj slobodnej lesbickej 80tnicke ci na objednavku komukolvek kto si zaplati prenajom maternice ... pripadne vznikaju take veci ze sudne spory byvalych manzelov o zamrazene embrya (zena chcela donosit, muz zahodit, sud rozhodol v prospech muza).
Takze by fakt trebalo menej hysterie a viac rozumu na vsetkych stranach .. slovenske liberalne kruhy zial v tomto dost zlyhavaju, o tych konzervativnejsich radsej ani nehovoriac 😖
zaujimavy a zaroven pre mna nepochopitelny je pre mna fakt, ze alkoholikom a drogovo zavislym stat preplaca este aj liecenie, pricom si to sposobili sami a vedome. ja mam vaznu geneticku diagnozu, od narodenia a neliecitelnu, pripravila ma uz o 3 babatka a keby som chcela ist na umele oplodnenie, nielenze sa musim zadlzit, pretoze by muselo byt so specialnym vysetrenim, este by mi mal hrozit aj pobyt v base. ja fakt nechapem, v akom svete to zijem..
Samozrejme KDH, ze ma to neprekvapuje. Kto vlastne takyto navrh podal? Ze by KDH? Ja sice ziadne problemy nemam ale poznam viacero rodin ktore inu moznost nemali...aj mamicka ktora so mnou lezala na izbe v porodnici. Narodilo sa im uz druhe dietatko z umeleho oplodnenie. krasne a zdrave. Podla takychto ,,mudrych,, ludi su tieto deti, a takysto aj deti nemanzelske proste menejcenne a pojdu rovno do pekla. To mi pripomina jeden zakon co chceli KDH presadit pred par rokmi, aby slobodne matky nemali pravo na matersky ani rodicovsky prispevok. Stredovek!!!
Hanba pre Slovensko! ako si niekto moze dovolit rozhodovat o tom aby zobral niekomu moznost mat dieta?? To vazne nemaju inu robotu? Taky by mali ist do vazenia hned ako ich take nieco napadne, primitivi.
teda ja do kostola chodím ale nikdy nikdy nebudem voliť KDH hlupáci trafený ach jaj tak ma to nasralo debili debilný primitívny každý jeden kto hlaasoval
je to teda riadna hlupost. Ale, maminy, vsimli ste si - opat len zena je "vinna". A muz co, ten uz vinny nie je? To je uz v poriadku? A to, ze slobodne matky by nemali pravo na matersku - a muz co, ten pritom nebol? Tak najprv sa velmi kaze, teraz na KDH, ze uz ked sa stane, ist na interupciu v ziadnom pripade - ale slobodnej matke zobrat aj to posledne, to je uz v poriadku?
Je mi z tejto spolocnosti zle, na jednej strane deti sa rodi malo, na druhej za deti ta trestaju. Och, cele zle.
ako moze niekoho taketo nieco len napadnut. zasnem nad ludskou hlupostou, obmedzenostou a pokrytectvom...
preco by mali byt ludia potrestani za to ze chcu dieta...ved uz su potrestani tym ze po nom tuzia, ale prirodzenou cestou ho mat nemozu.
Keby to bola pravda, tak by tu ani nebola tá možnosť si to dať spraviť na klinike... Je to somarina 🙂 🙂
Priala by som tým dementom žeby zažili na vlastnej koži čo to je za trápenie. .ked manželia nemôžu mať x rokov dieťa. NEMÁM NA NICH INÉ SLOVO AKO ZMIJE. ..FUJ
Zeny, klud a nohy v teple.... Kazdy poslanec si moze prelozit na schvalenie zakon, aky chce.... Mozno v pondelok budu hlasovat za trest smrti pre tych, co maju tetovanie 😀 Je na poslancoch, ci to schvalia alebo nie.... Ved staci sledovat, akymi absurdnostami sa zaoberaju 😀 Ale najviac ma stve, ze za to beru tazke peniaze z nasich dani 😠
@katy2 tento navrh by sme nemali brat na lahku vahu. Keby napriklad KDH v buducich volbach malo zostavovalo vladu, urcite by ju postavili zo svojich spojencov, a moze sa kludne stat, ze tento navrh prejde.

čo dodať.... somariny riešiť, na to by ich bolo...