ABO inkontabilita
Ahojte maminy,som v 12tyzdni a doktor mi po vysetreni krvi zistil ze sa mi tvoria protilatky ktore mozu ublizovat plodu.Nie je to v Rh faktore ale problem sposobila krvna transfuzia ktoru som dostala pred 7rokmi.Pravdepodobne mi nedali presne taku aku mam.Mali ste niektora takyto problem?Nepoznate neakeho dobreho odbornika na tento problem najlepsie v Nitrianskom kraji?Dakujem velmi pekne za odpovede.
Ja som mala tento problen pri prvon tehotenstve. Ja som mala 0, muz A a dcera zdedila A...bola na jis asi 3 tyzdne a museli jej davat transfuziu, lebo nic ine nezaberalo..druha dcera zdedila 0, cize tam neboli ziadne problemy.
@kristinapolusinova áno mala som... Bola som sledovaná častejšie neskôr začali protilátky viac stúpať v 38tt bol vyvolaný pôrod aj keď teda má gyndos pripravoval od 27tt že žiaľ to môže kedykoľvek stúpať a dieťa bude musieť bon, časté kontroly dopplera, odbery krvy a pásy adieťa sa malo narodiť veľmi malé podľa sona a hrozila transfúzna... Nakoniec sa narodila v podstate v norme, inkubátoru sme sa vyhli, aj transfuzii krvy, mala ale vysokú hladinu bilirubinu našťastie bez nasledkov, zo začiatku mala síce kadejaké hodnoty mimi tabuliek, absolvovala dosť odberov., mala síce nejaké problémy zdrav ale ťažko povedať ci to z toho alebo nie... Ma 7,5roka a je úplne v pohode...
Hlavu hore v dnešnej dobe lekári vedia čo treba robit
@alisaela dakujem za odpoved.Ideme o 2tyzdne este obaja s manzelom na krv a tu odosle na transfuznu stanicu do Nitry tak potom budem vediet viac.
@lea132 Dakujem,a kedy vam zacali.protilatky stupat?v ktorom tyzni ste mali porod?viem ze je to individualne no malo je tu o tom na nete..vdaka za odpoved
@sense dakujem za odpoved.Potom ste uz boli sledovana na rizikovom?mna doktor naplasil.lebo ze sa moze hocico stat😥je to tretie babätko a velmi sa nan tesime.Keby nie tej transfuzie vsetko je v poriadku.
@alisaela Ja teda presne este ani neviem len zatial co mal vysledky vcera mi povedal ze sa nejedna o RH faktor ale o ABO...
@kristinapolusinova aj môj malý mal ABO nezhodu,ale zistilo sa to až po pôrode. Boli sme 11 dní v pôrodnici, bol v inkubátore a skoro stále pod modrým svetlom
@kristinapolusinova no mne pocas tehotenstva nikto nic nepovedal, ja som to zistila az ked sa narodila a zacal jej stupat bilirubin moc hore..Dovtedy som o takom niecom nemala ani potuchy.
@kristinapolusinova robila sdom menej, častejšie kontroly ale nežijem na svk tak na rizikovým som nebola len viac sledovaná, neviem ako to chodí na svk na rizikovom
@kristinapolusinova aha, tak môže byť, len väčšinou je to v tých podsystémoch. Ja sama som "inkompatibilne dieťa". Po narodení silná žltačka, vysoký bilirubín, výmenná transfúzia. Mamina bola 0 ja som B. Je to skôr výnimka ako pravidlo, že to takto zareaguje. V každom prípade sa protilátky dosť sledujú a podľa potreby sa robia kontroly. Záleží od toho akú krv ti podali a aká je tá protilátka.
Maminy dakujem velmi pekne za odpovede.ked budem mat este dalsie vysledky napisem..trosku ste ma upokojili.hadam bude vsetko v poriadku🙂
@kristinapolusinova inak aj ja som teraz tehotná, prvé protilátky boli negatívne, uvidíme ako to pôjde ďalej. Ja som sa tiež snažila niečo o tom nájsť keď sa malý narodil, najskôr som ani nevedela že čo to vlastne je tá hemoliticka choroba. Po prepustení z pôrodnice sme s malým chodili ešte pár mesiacov do rizikovej ambulancie na kontroly
@e3v3a3 Ja som tiez netusila o tom...dufam ze budete mat vsetko v poriadku👍v kolkatom ste tyzdni?

Tieto inkompatibility rieši skrz gynekológa väčšinou pracovisko NTS. Väčšinou je tam labák s odborníkom imunogematológom. Záleží kam poslal gynekológ vzorky. To by si mala mať na správe. Najlepšie sa obrátiť ohľadom informácií tam. Vo väčšine prípadov sa protilátky a ich vývoj iba sledujú v priebehu tehotenstva. Osobne si myslím, že nejde o AB0 inkompatibilitu, ale o iný systém.