Acidum folicum 10 mg
Ahojte maminy, uzivali ste niektore Acidum folicum 10mg 2x denne cele tehotenstvo? Neublizilo to vasim detom? Citam rozne clanky, ze prebytok kys.listovej moze sposobit autizmus. A ja ten prebytok mam, no nadalej mam uzivat tak vysoke davky. Dakujem
PStudi sa roznia, citala som aj o tych, kde je dokazane, ze prijem kyseliny listovej znizuje vyskyt autizmu, aj o tych, kde zvyseny vyskyt nie celkovo kyseliny listovej, ale tej syntetickej formy, ktora sa metabolizuje v peceni a nie priamo v creve, moze byt pricinou (jednou z) vyskytu autizmu u deti. Zaverom vsak je, ze kyselinu listovu je potrebne uzivat v prvom trimestri, pretoze ma nepopieratelne benefity pre vyvoj nervoveho sytemu, v dalsich trimestroch uz uzivanie nie je potrebne (pokial sa uzivala len preventivne kvoli tehotenstvu). Samozrejme ak zena uziva tehotenske vitaminy s obsahom kyseliny listovej, uz ju nema uzivat zvlast. Pokial viem a podla toho co pribalovy letak hovori, 2 tablety kazdy den je prilis vysoka davka, to kto ti takto odporucil a preco?
@anavixy predpisala mi hematologicka. Minuly rok som potratila a odvtedy mi naordinovala Anopyrin a Acidum folicum 1x za den. Po otehotneni mi pridala 2x za den. Pred dvomi mesiacmi mi hodnota v krvi ukazala prebytok 600. Tak mi Acidum vysadila, uzivala som iba femibion2 (som v 24tt). Dalsi mesiac som mala hodnotu kys listovej 56, co je este stale prebytok a znova mi kazala 2x za den a plus zelezo 2x za den
@gabika1987gk ja som citala to o autizme, ze len ked mali zeny po porode zvysenu listovu aj b12. ak mas zle zelezo, tak je potrebna, ale zas tam treba aj ine kofaktory k vstrebavaniu zeleza, nielen listovu. napr. vit. C, med. ak by som mala ok zelezo, resp. hemoglobin, tak by som nebrala v 2.polke tehu. a da sa predavkovat aj vo vode rozpustnymi vitaminmi, napr. b6
@gabika1987gk ak berieš napríklad hemove železo - napríklad Globifer (mne sa osvecilo ako jedine) tak tam už aj kys listová je - neviem či keď pridas aj samostatne kyselinu či to nebude too much, poraď sa s Dr
@gabika1987gk bolo to užívanie v poriadku? Tiež mi dr. predpísal 2x1 tabletku za deň a zdá sa mu to dosť veľa. Ďakujem 😊
@bocka33 ja uz som ju po tom zistenom prebytku vysadila. Maly je zdrave zive babo, no ma iba pol roka tak tazko usudit co bude. Zatedy vse ok.

Pokiaľ viem z biochémie, tak všetky vitaminy skupiny B (aj kyselina listová B9) sa vylučuje močom. Čiže nadbytok by sa mal vylúčiť, ale nemám osobnú skúsenosť - mne ju odporúčali pri anémii v tehotenstve dlhodobo (ale ja som anemicka celý život, mám celiakiu ), no nepamätám si aká to bola davka.