icon

Aké sú normálne hodnoty cukrovky v tehotenstve?

makinja
10. mar 2022

Ahojte, prosím vás mohol by mi niekto reálne povedať aké sú normálne hodnoty cukrovky v tehotenstve? NEzaujímajú ma toľko hodnoty aké majú byť pri ogtt teste, ktorý sa vykonáva u gyn. Zaujíma ma to, že aké majú byť hodnoty keď si ja, ako tehotná, mám doma merať cukor glukomerom z prsta. A to: na lačno (myslím tým hneď pred raňajkami), potom 2h po raňajkách, a tiež aká má byť hodnota pred obedom a večerou a 2h po? Keďže to už asi nalačno nie je, či? Internet síce má množstvo informácií ale nikde neviem nájsť presne info. U diabetologa som ešte nebola, termín mi dal neskôr. Ďakujem pekne

sisa_s
10. mar 2022

Ak sa nemylim, @derdia by mohla poradit 🙂

barus26
10. mar 2022

@makinja na lacno do 5,1 a 2 hodiny po jedle do 6,6.. Take mám ja napísané hodnoty z diabetologie

summer_103
10. mar 2022

Ja mam mat hodnoty glykemie na lacno do 5,2 a 1,5 h po jedle (od zahajenia jedenia) 7-7,2

27ivana
10. mar 2022

Tak to ja som mala prisnejsie. Rano do 4,6 a 2h po jedle do 7,2

makinja
autor
10. mar 2022

@barus26
@summer_103
@27ivana
Ďakujem baby a teda nalačno sa myslí akože pred každým jedlom(obed, večera) , áno?

barus26
10. mar 2022

@makinja len ráno. cez deň nikdy nie si nalačno podľa mna😀

valentina12345
10. mar 2022

@barus26 ja tiez tieto, akurat ze interval po jedle mi dala si merat po 1.5hod

barus26
10. mar 2022

@makinja ešte doplním, že človek je nalačno ak neje 8-10hodin. Takze cez deň proste nemám určené akú hodnotu musím mat pred obedom/večerou. Ale väčšinou mávam tak 5-5,5 podľa dr je to ok

makinja
autor
10. mar 2022

@barus26 no áno to sedí 😃 len diabetologička cez telefón hovorila ze si mam merať aj pred obedom a pred večerou, tak preto som z tohto zmätená trosku. Že koľko má byť hodnota pred 😁

domireb
10. mar 2022

@makinja podstatná je hodnota ráno na lačno, do 5.1, po hodine 7,8.
pred jedlom je treba merať kvôli tomu, aby sa dala posúdiť hodnota po jedle - ak ti vyjde napr. 8,5, tak je rozdiel, či si pred jedlom mala 4,6 alebo 6,8 - ak vyskočí viac, tak treba zistiť, z čoho tak vyskočilo a nejesť to
Btw - ja som mala "tehotenskú cukrovku", bežne som mala pred jedlom 3,7; 3,4, po jedle 5.... Toľko k tej tehu cukrovke

amelia89
10. mar 2022

@makinja nalacno (rano-po min 8h bez jedla)-5.1.
Po hodine po jedle do 7.8 a 2h do 6.7 - oficialne dane slovenskou diabtelogickou spolocnostou.

Tie hodnoty pred jedlom - pokial nie si na inzuline neudavaju sa minimalne hodnoty ktore by si mala mať, neviem preco to tvoja dia chce ale tak asi maju take postupy 🤷🏽‍♀️ vacsinou ak si len na diete tak sa riesi len lačná (rano) a potom 1 hodinu po kazdom velkom jedle.

27ivana
10. mar 2022

Ale aby som ta potesila, ze vsetko zle je na nieco dobre...pri prvom tehu som cukrovku nemala a dostala som sa na +20kil, pri druhom cukrovka a pribrala som len 9 kil 😉