icon

Ako zvládať nevoľnosti v 14. týždni tehotenstva?

elisabetta14
11. jan 2025

Ahojte, som v 14tt a stále 🤮🤮. Niekedy 1x denne inokedy 3x, mám obrovské nechutenstvo. Nič nedokážem do seba dať. Suchý chleba jem aj hodinu. Som úplne fyzicky a už aj psychicky vyčerpaná. Bola som v nemocnici, 3 dni po prepustení bolo dobre, potom zas to iste. Užívam xonveu. Jedine jedlo čo dokážem zjesť je detská výživa a tyčinky. Viete mi poradiť čo by mi pomohlo? Živiny potrebujem aj ja aj bábätko. Ja sa viem zaťať a zjesť aj normálne jedlo, ale hneď ho vyvraciam, ak aj náhodou nie, mám príšerne bolesti brucha. Z toľkého vracania ma už boli hrdlo, páli záha. Nikam nechodím, ležím doma a furt spim. Doktor povedal že kým si výsledky krvy ok, nie je sa čoho báť, ale ja som už fakt úplne mimo.

ewell13
11. jan 2025

Mne nepomohlo nič ani Xonvea. Zle mi bolo do 8 mesiaca. Vracala som zo všetkého a kedykoľvek, aj večer o 22 keď som vypila čaj. Mne bolo tak hrozne že som sa ani postaviť nemohla. Ale premáhala som sa, do 6 mesiaca chodila do práce, na PN som nechcela ísť + 2 mám väčšie deti. Inak za celé tehotenstvo som pribrala 2 kilá, a syn mal 4160g. Celkovo na to spominam v zlom, ako mi bolo na umretie, už som myslela ze mi nikdy nebude dobre.
Takze musis to len preckat, neboj, raz tie nevolnosti ustupia, a ak mas vysledky dobre tak sa tiez nemusis nicoho bat.

maury
12. jan 2025

Ja dlhodobejšie užívam Xonveu, ale tiež mávam ešte v 14tt, že zvraciam. Ja si musím dávať pozor na potraviny. Nájdi si, čo škodí refluxu ako rajčiny.. a podobne a tomu sa vyhýbaj. Jedávaj menej a častejšie. Napr teraz mne pomohli klasické sucháre, čierny čaj a Fatra - aspoň niečo som dostala do seba. Varené zemiaky a pekinská kapusta s čiernym sezamom a trochou olivového oleja, celkovo zelene šaláty môžem. Ono je to ťažko u každého niečo iné. Mne je napr zle z ovocnej výživy a vyvaru, ten nedokážem ani cítiť. Ja som výsledky krvi mala v poriadku ale nemala som v poriadku moč, tak už to doktorka začala riešiť.

terana
12. jan 2025

@elisabetta14 Je mi ťažko to aj čítať, lebo pri prvom tehotenstve som mala to isté. Xonvea, ani žiadne rady à la zázračné zázvorové lízatka a pod. mi absolútne nezaberali a v 13 tt som myslela, že asi umriem. Ak je to trochu možné, tak jesť presne to, na čo máš práve chuť. V podstate som okrem celodenného ležania, lebo nič iné som nebola schopná spraviť, len rozmýšľala, či je nejaké jedlo, z ktorého by ma nenaplo už pri predstave a dala si ho, akokoľvek bolo nezmyselné alebo nezdravé. Jeden týzdeň mi robili dobre jablká, ďalší ruské vajce, ktoré som potom nemohla ani cítiť, potom som jedla len výživu a piškótami, alebo samotné varené zemiaky a takto dokola. Nerieš živiny, tie si bábo zatiaľ potiahne z teba. A základ je neostať hladná, lebo to je začarovaný kruh, neješ, lebo ti je zle a potom je eše horšie. Keď som nemohla do seba dať ozaj nič, dala som si aspoň hroznový cukor. Ak v sebe ale neudržíš ani vodu, treba ísť znova do nemocnice, keď aj viackrát. Ja som síce nebola, ale keď to spätne prehodnocujem, mala som ísť a netrápiť sa. Ale poteším ťa, ďalšie tehotenstvo je mi síce v 7. mesiaci stále zle, ale neprevracala som ho ako to prvé. Takže len vydržať.

ada510
12. jan 2025

@elisabetta14 no tak mne bolo zle do konca 6 mes a to mam ešte aj reflux ale Helicid to držal teda ako tak rána najhoršie čože jedla som až okolo 10tej a začínala som jablkom celkovo mi pomáhali a zjedla som ich fakt veľa každý deň no a ryžové chlebíky...ryby zelenina schudla som pekne ale nevadilo to bolo ma dosť 🙈 na pnke už to bolo lepsie keď som mala klud ...

maury
13. jan 2025

@ada510 Helicid ste mohla užívať ? Ja som na to pýtala svojej gynekologičky, ale asi ho nemá odskúšaný, lebo mi odporúčala Xonveu s tým, že to sú jediné registrované pre tehotné. Ten som užívala kedysi a potom Ozion. A tiež mi dobre pomáhali predtým

ada510
13. jan 2025

@maury Helicid je dovolený Nolpaza nie tu som musela vysadiť a prešla som na Helicid 10 ten mi stacil kedze moje dieťa sa chcelo stravovať veľmi zdravo 🙈 ale ja mam aj gastritidu praskol mi aj vred par rokov pred tehotenstvom ak by mi stúpala kyselina bolo by to nebezpečné...

ada510
13. jan 2025

@maury a Helicid vám môže predpísať obvodný lekár

maury
13. jan 2025

@ada510 tak to je dosť nepríjemné a nebezpečné s tým prasknutým vredom.

ada510
13. jan 2025

@maury ale to sa mi vyliečila samozrejme ale k by som mala kyselinu mohlo by znova spôsobiť vred čiže na kyselinu bacha ...

xxxka
Odpoveď bola odstránená